Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?

Post »

na 2-3 zdjęciu jest Ceterach officinarum na chwilę obecną dobijam do setki sporofitów :wink: a te na zdjęciach są już przepikowane i są w fazie 2 "liścia"{wygląda prawie tak samo jak ten pierwszy z tym ze jest podzielony na 3 części, w 2 kolejnych sloikach zdaje się będą sporofity na dniach, w reszcie gametofity są jeszcze za małe :idea: na ostatnim zdjęciu jest najciekawsze bo o ile inne gametofity są sercowatego kształtu to w 2 sloikach mam właśnie taką plechę a na pewno to nie jest mech ani glon bo słoiki były sterylizowane i jak by się coś poza paprotkami pojawiło to nie na taką skalę- głupi jestem jak na to patrzę
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Gratulacje Swagman, teraz wszyscy zobaczą, że może się udawać takie rozmnażanie. A o metodach to już było dość dużo informacji na tym wątku. Tylko cierpliwość potrzebna. Z ciekawością będziemy śledzili dalsze losy Twoich roślinek.
Pozdrawiam - Jean
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Swagman, no zamurowało mnie, setka sporofitów ceterach :shock: , czapki z głów Panie i Panowie. Gratuluje ;:138
A pozostałe paprocie poza ceterach i p. lonchitis to jakie?
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj przepikowałem 2 pierwsze P.lonchitis{chyba :) bo ziemia była z Tatr rodzima i nie była sterylizowana wiec potencjalnie mogły być też inne zarodniki- i takie spostrzeżenie - u śledzionki cały proces trwał krotko ok 2 m-ce natomiast P.lonchitis były posiane pod koniec sierpnia- czyli pól roku z okładem trzeba czekać. Crytomium tez mam posiane ale liść który dostałem był nieduży i zarodników było niedużo- mam 2 rzuty - w pierwszym raptem może z 10 gametofitów drugi rzut siany z 1,5 tygodnia temu właśnie wschodzi i wygląda na to ze będzie lepiej :idea: dodam takze ze te moje sukcesy to jest tez kwestia substratu- bo ja mam taki bardzo specyficzny
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

z tego co rozpoznałem to są języczniki ,paprotka zwyczajna cos jak paprotka zwyczajna tylko liście coś ze 2-3 razy większe, podrzeń żebrowiec , jakieś Crytomium ,wietlica japońska ,długosz królewski, potem cos jakby Polistychum setiferum Herrenhausen i jeszcze jakieś takie inne mutanty - niektórych miałem tylko fragmenty liścia wiec ciężko jest rozpoznać- ale coś jakby rożne mutacje wietlicy - uprawa w sloikach daje jedna rzecz- nie trzeba topić gametofitów żeby się zapłodniły- teraz dopiero zatrybilem o co tu chodzi -otóż zatapiamy gametofity tylko wtedy gdy chcemy wyhodować krzyżówkę paproci - w przypadku siewu jednogatunkowego gametofitów nie trzeba topić- zapładniają się same :idea: :wink: warunkiem jest jedynie stale wilgotne środowisko :idea: :wink: a zamknięte słoiki świetnie się o tego nadają - problem mam tylko w wysiewie- w niektórych sloikach wysiew jest zbyt gęsty

PS. jakbym wiedział ze siew paprotek jest taki prosty to bym już na tą porę paprotkami ze 2 lata handlował :P :wink:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

To będziesz miał niezły przychówek a i my sie przy Tobie czegoś nauczymy i zachęcimy do chodowli. Na czym polega tajemnica Twojego substratu :wink:
No za rok, jak się zachęciłeś, to będziemy Ci dostarczać zarodniki rzadkich paproci i otworzysz świętokrzysko fermę paproci :)
A z tym handlowaniem to wiem, że żartujesz choć jak wiesz, z innego forum, nie wszyscy to zrozumieją z braku poczucia humoru :wink:
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chce zwrócić uwagę ze na tamtym forum nie było mowy o sprzedawaniu a o odstąpieniu, wszystkie rośliny które tam zostały wyryte ca min 300 szt uległy zniszczeniu 300 x 150 zł = ile :?: Dla mnie bez sensu było tylko to ze te rośliny ulegną zniszczeniu a amatorzy tychże w tym samym czasie wyryją je z istniejących stanowisk -chodziło mi o zagospodarowanie ich skoro już były i tak wyryte ,ale z takimi co to wiedza zawsze lepiej nie ma sensu rozmawiać :idea: :?
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak czy inaczej, byłem zbulwersowany brakiem zrozumienia o co Ci chodziło z tym odstąpieniem. Tytuł postu był prowokacyjny. Dla niektórych lepiej w imię źle pojętej ochrony przyrody pozwolić niektórym roślinom zginąć niż je uratować. Ale sorry, że poruszyłem ten wątek na tym forum tym bardziej, że nie warto go chyba sobie przypominać i przenosić tutaj po raz wtóry.
Ja mam podobny problem z paprociami bo np. w Kroczycach na jurze w ramach odsłaniania skał dla turystów wycięto drzewostan je porastający więc a.trichomanes, p. aculeatum i inne paprocie zostały powyrywane przez traktory ściągające ścięte drzewa. Pomijam fakt, że te które cudem przeżyły zginą latem gdyż radykalnie zmieniło im się nasłonecznienie. Co w takim przypadku robić? Nie wolno przenosić, itp. Pisać można sobie na Berdyczów więc nawet nie próbowałem a jak by mnie ktoś zobaczył jak je zbieram to by powiedział, że kłusownik. Takich przykładów mógłbym podać więcej ale po co. Jak mój sąsiad spychał ziemię pod budowę domu to powyciągałem tyle ile zdołałem d.majalis zanim zajął się nimi spychacz bo gdybym tego nie zrobił nie miał bym spokojnych nocy.
To jak z tą ŚFP :wink:
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzuć to hasło na tamtym forum, ja jak tylko będzie zjawie się na pewno, bo jak już wcześniej wspominałem mam coś do znalezienia :idea: :wink:
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Najbardziej mnie zainteresowała wiadomość, że na P. lonchitis, trzeba czekać prawie 6 miesięcy by wykiełkowały. Bo myślałem, że u mnie coś nie tak z tym kiełkowaniem. Trudno znaleźć rzetelne informacje na temat okresu kiełkowania różnych gatunków.
Pozdrawiam - Jean
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale gametofity pojawiają się szybko nawet, tyle że potem to jakoś tak długo trwa :idea: :? Aha a co do substratu to
Obrazek
http://chuck.fotosik.pl/albumy/151714.html
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Takie podłoże pod zarodniki, czyli rozkładający się pień drzewa zmieszany z ziemią, jeśli dobrze zauważyłem, zapewnia porowatość. Zalecają sterylizacje podłoża, ale czy ta nie zabija kultury grzybów, które sa niezbędne w mikoryzie. Brak sterylizacji z kolei może powodować, że nie tylko zarodniki będą wyrastać. Ale jeśli u Swagmana tak świetnie wszystko rośnie to chyba jego metoda jest dobrym tropem. Narobiliście mi apetytu na to rozmnarzanie z zarodników wiec juz dziś myślę o odpowiednich pojemnikach, podłożu i oświetleniu i zdobyciu zarodników. Niestety na to trzeba czekać aż do sierpnia. Jak widać doświetlanie i zapewnienie teperatury ok. 20 stopni zapewnia szybszy wzrost. W naturze ten cykl trwa dłużej ale jeśli można zimą cieszyć się rosnącymi paprociami to czemu nie.
A co myślicie o Botrychiach? To chyba wyższa szkoła jazdy. Nie widziałe ich jeszcze w naturze. Wiem, że Pan Siwicki się nimi interesuje i próbuje rozmnarzać.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Botrychium tak jaki Ophioglossum mają inny sposób wzrostu gametofitów- krótko mówiąc gametofity są podziemnie i bezzieleniowe więc do rozwoju potrzebują symbionta grzybowego, wiec sa 2 możliwości- albo będziemy wysiewać do niesterylizowanego substratu pochodzącego z miejsca gdzie rosną dorosłe rośliny albo będziemy siać asymbiotycznie tak jak storczyki- tyle ze ich wymagania mogą być odmienne co do składu pożywki. z ophioglossum nie ma problemu - pod Buskiem rośnie potężna populacja wiec i substrat i zarodniki są dostępne- gorzej z Botrychium. B.lunaria jest najbardziej dostępne- pozostałe gatunki- będzie b.ciężko zdobyć :? no i oczywiście pozostaje jeszcze kwestia czasu- kilka lat minie zanim będzie z tego roślina- choć myślę ze w sztucznych warunkach będzie można to trochę skrócić to sądzę ze 3-4 lata potrwa :idea: :(
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Swagman wiem że taki długi cykl jest u widłakowatych ale nie wiedziałem że także u nasiężałowatych. Pan Siwicki ma Ophioglossum vulgatum od lat w ofercie więc ciekaw jestem jak sobie radzi z rozmnażaniem. 3/4 lata wymaga anielskiej cierpliwości węc Ophioglossum vulgatum kupię sobie u p. Siwickiego zanim nie dochowam się własnego przychówku. Czytałem, że nowe stanowisko B. lunaria znaleziono w okolicach Siewierza gdzie często przejeżdżam ale część stanowiska zostało zniszczone niestety.
Te małe i niepozorne paprocie mają w sobie coś urokliwego. Może to skutek używania nasieżała do praktyk magicznych przez naszych praojców słowian :wink:

Nasięźrzale, nasięźrzale,
Rwę cię śmiale,
Pięcią palcy, szóstą dłonią,
Niech się chłopcy za mną gonią;
Po stodole, po oborze,
Dopomagaj Panie Boże.

za Zygmunt Gloger 'Encyklopedia Staropolska'

Tu informacje o stanowisku b.lunaria
http://www.bio-forum.pl/messages/3280/254936.html (administrator niech mi wybaczy podanie linka)
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W 2 następnych słoikach pojawiły się sporofity 8-) wracając do P.lonchitis to zauważyłem ze gametofit jest bardzo duży jak na taką niedużą paprotkę- sporofit też jakiś taki "byczy"- pierwszy liść ma łodyżkę ponad 1cm cm długości :shock: A jeszcze się nie wyprostował :idea:
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”