Jestem-menia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bobi - Twój nawóz może być, najważniejsza mała ilość azotu, który jest odpowiedzialny za produkowanie "masy zielonej" :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Witam Kochani serdecznie.
Dziś mi się pofarciło. Weszłam do Biedronki i co widzę . Przekwitnięte storczyki po 7 zł,i aż oczom nie wierzę.W prawdzie trochę już sfatygowane, ale wzięłam 2 . Jeden na pewno jest biały z różową warżką , a drugi ;:88 i to jest fajne. Chciałabym aby zaczęły u mnie rosnąć.
Mam tylko mały problem z tymi co u mnie rosną. Zaczęły oklapywać u wdóch storczyków kwiatki. Nie wiem co może być przyczyną. Zaczęłam je podlewać przegotowaną odstałą wodą. Wcześniej podlewałam destylowaną. Może to to. Czasami rano otwieram okno, ale sprawdzam ręką czy nie za zimne powietrze wieje. Żadnych szkodników nie widzę nawet przez lupkę ale na wrazie czego wsadziłam Prowado. czy nie zaszkodzi ?
Proszę podpowiedzcie coś, będę wdzięczna :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Meniu, a może po prostu przekwitają. Przeważnie tak to jest, że jak zaczną przekwitać, to idzie to dosyć szybko.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Dzięki AGNESS.
Może i przekwitają, tym się pocieszam, bo to lepsze od jakiejś choroby.Oba przedłużają pędy. jeden z nich ma spore pąki a drugi dopiero zaczyna. u mnie są już 2, 5 miesiąca ( ale zleciało) to może i przekwitają.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

meniu skoro przedłużają pędy, to jest wszystko w porządku, no może poza tym, że przekwitają, ale taka niestety kolej rzeczy :(
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Dzięki.
Pączki nie opadaja i to mnie cieszy.Może to też z wysiłku?
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Witajcie Kochani.
Obejrzałam przed chwilą Wasze kolekcje i jestem pod wrażeniem. Pięknie kwitną Wasze kwiatki.Cieszę się, że macie nowe pędziki.
U mnie też dwa białe wypuściły pędziki, a trzy przedłużają pędy. Nie wiem tylko czy to normalna reakcja,że dwa większe które przedłużają pędy gubią wszystkie kwiatki. Smutno mi z tego powodu.
Życzę Wam Kochani wspaniałych kwitnień. :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Meniu, taki chyba już nasz los, że płaczemy ;:98 nad przekwiatającymi storczykami, a za chwilę cieszymy się z nowych pędów ;:87
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Witam wieczorkiem.
Ale dziś miałam niespodziankę. Kupione przeze mnie storczyki ostatnio w Biedronce po 7 zł miały obcięte pędy kwiatowe za trzecim oczkiem. Ja patrzyłam na to sceptycznie, a dziś co? Na dwóch pędach z oczek wychodzi fajne coś. Pozostał jeden pęd, na którym nic nie ma, na razie :).jestem szczęśliwa....bardzo.:)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

To teraz pozostaje uzbroić się w cierpliwość... :wink: będziesz miała kwiatki niespodzianki, fajnie, taka adrenalinka :lol: gratuluję Meniu :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie to miłe uczucie gdy nasze kwiatki rosną ;:12 Ja kupiłam w styczniu tego roku przecenionego i przekwiatającego phalaenopsis o białych kwiatach. Po przekwitnięciu nie obcinałam pędu, co nie wyglądało może zbyt ładnie, ale właśnie kilka dni temu okazało się, że z uśpionego oczka wyrasta boczny pęd ;:23 Potwierdza to tylko tezę, że warto być cierpliwym ;:31
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Ja też mam trzy storczyki po przekwitnięciu i nie obcinałam pędów. Dwa z nich puściły nowe pędy kwiatowe,ale stare nie usychają. Nic z nimi nie robię, czekam cierpliwie. :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak trzymaj ;:215 Jeśli nawet nic nie wyrośnie ze starych pędów może nadejść chwila, że storczyk wyciągnie z nich potrzebne sobie wartości.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Witam.
Dzięki informacji orion,że w Lidlu są storczyki wzbogaciłam się o 2 Cambrie. Mam nadzieję,że mogę na Was Kochani liczyć w razie kłopotow :).
Storczyki w Lidlu są piękne, dużo ładniejsze niż w Biedronce, ale pokusiłam się na Cambrie bo zawsze mi sie podobały a kiedyś trzeba spróbować.
Możecie liczyć,że Wasze wątki Kochani zostaną przeze mnie na nowo przeczytane. Znajdę tam zapewne wiele cennych wskazówek, ale radzić możecie już teraz. dziękuję. :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

W Lidlu w Warszawskiej Starej Miłosnej niestety nie ma w ogóle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”