Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Aniu sałata i pomidory teraz codziennie na stole. ;:215
Żeniszki z limonkowymi trawami lubię, ale wysiały się w ogromnych ilościach. Na szczęście pierwszy przymrozek je zniszczy, więc nawet nie pielę.

Ewuniu jeżówki kocham, kwitną trzeci miesiąc. :tan Teraz poza różami, głównie one pokazują kolor w ogrodzie.
Hibiskusa bagiennego przesadziłam jesienią, więc kwiaty oglądam w waszych ogrodach. :)
Rozchodnik Mr. Goodbud kupiłam kilka lat temu, nawet podzieliłam na pół przy przesadzaniu. Niestety bardzo słabo przyrasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowe nabytki. ;:173

Obrazek

Specjalnie dla Floriana rdest himalajski 'Blackfield'.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Rdest himalajski trochę mnie przeraża. Na zdjęciu prezentuje się ładnie, ale wygląda na bardzo ekspansywny, szybko zagarniający połacie wokół siebie. Czy tak rzeczywiście jest? Ma rozłogi?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu rdest szaleje, jak ma dość wilgotną glebę. U mnie trochę się rozrósł, ale to dwie czteroletnie sadzonki. Przy betonowym podjeździe ma sucho, więc nie jest ekspansywny.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne te twoje jeżówki i hortensje.
Pomidory i u mnie codziennie na stole.
A sałatę dopiero dziś wysiałam i rzodkiewkę .
Piękne trawy i Red Baron u mnie gdzieś się ona podziała, :oops:
Przepiękny ten rdest himalajski 'Blackfield'.
Co raz bardziej mi się one podobają. Mam 1. podobny ale trochę chyba inny.
A marzą mi się jeszcze 2. Wysoki i niski bordowy . Ale nie mogę na razie nigdzie trafić.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu czy dajesz coś pod korę na rabatach?
Fajny dzień dzisiaj... ;:3 nie grzało zbytnio, tak w sam raz.Pół dnia spędziłam w pozycji horyzontalnej w miłym cieniu na rozmyślaniach...Nazbierało mi się ciężkich myśli w tych dniach... ;:7 :|

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki. ;:196 Rdest jest bezobsługowy, czasem podleję, bo od kostki na podjeździe ma bardzo sucho.
Red Baron trzeba czasem podlać, a może jakieś pędraki zjadły korzenie. U mnie raz tak się zdarzyło.

Maryniu niech tylko dobre myśli zaprzątają głowę. ;:168 Mamy znajomych na Wojtyły, ale mieszkają w wolnostojącym. Tragedia dla właścicieli. ;:174
Daję pod korę tekturę, ale tylko jak zasypuję większą powierzchnię. Również przy żywopłocie z tuj układam tekturę, ale tam sypię skoszoną trawę, mniejszy wydatek. ;:173 Tektura po dwu latach się rozkłada i wtedy już tylko uzupełniam korę.
Dziś tylko podlałam warzywnik i nowe nasadzenia. Resztę czasu w kuchni, bo wymieniamy piekarnik i chciałam jeszcze upiec chleb w starym. :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mimo suszy ogród wygląda przepięknie.
U mnie ten rok to porażka.
Podlewanie nie przynosi rezultatu.
Trawnika już nie ma.
Chodzę z nosem na kwitnę, bo przy tych upałach nic nie robię w ogrodzie.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przez chwilę zamarłam ;:oj zanim się okazało co i jak...Moje dzieci na JPII, to inna dzielnica na szczęście...Dobrze,że idzie pomoc tym ludziom bo to tragedia... Syn już w domu,najgorsza diagnoza - wykluczona...Ulga! :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadal gorąco, w dodatku dziś tak wiało, że nawet róże mi połamało. ;:145

Gosiu ogród w tym tygodniu podlałam solidnie, trochę przedłużyło to kwitnienie.
Poza wykopaniem kilkunasty roślin, też nic nie robię, zdecydowanie pogoda nie dla mnie. ;:185 Synowe znowu trochę roślin dostały, więc czekam na deszcz, żeby zapełnić puste miejsca.
Nasz trawnik też wyschnięty, ale dziś M właśnie rozłożył zraszacze i leje wodę, liczy na ochłodzenie i regenerację trawy. ;:173

Maryniu świetna wiadomość. ;:168 Niech już działkowanie będzie spokojne, a bliscy cieszą się razem z Tobą pobytem w klimatycznym ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Koleusy i cynie jakie świeże, red Barron bardzo ozdobny i lekkie tony i atmosfera jesienna :D
Dobrze sobie radzą twoje roślinki bo bardzo o nie dbasz ;:333 Oby troche podlało z góry wreszcie, u mnie ogromna susza.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Soniu pytałaś wcześniej o tę roślinę mocno pachnącą u nas tę roślinę dodaje się do bukietów na zielną a M.nazywa to mirt ale możliwe że prawdziwy mirt wygląda inaczej ,na pewno to roślina do bukietów na zielną u mnie się nie sieje na razie ale może na drugi rok nabędę bo u sąsiadki rosło.Piękne masz wszystkie kwiaty jak ogarniasz ogród dom i wnuki przez tydzień ;:oj Szok,podziwiam. ;:138

Popatrzyłam na int,niestety mirt zupełnie inaczej wygląda,muszę poszukać bo sama jestem teraz ciekawa jak to się nazywa. ;:131
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród trochę podlany, ale chętnie bym jeszcze zabrała trochę wody z tych rejonów, gdzie jej za dużo. Pewnie jeszcze jutro popada.

Nie mogę już patrzeć na to co dzieje się w Kotlinie Kłodzkiej. ;:174 Mam znajomą w Wilkanowie, odcięci od świata. Woda to straszny żywioł.
Rozumiem, że przez lata budowano na trudnych terenach, często zalewowych. Nie rozumiem tylko, że od kilku tygodni zaczęto budowę domu na terenie zalewowym Wisłoka, kilkanaście metrów od rzeki. Działka tania, ale szansa, że dom uniknie powodzi minimalna. Co drugi dzień tamtędy przejeżdżam i widzę postępy prac.

Igo trochę podlewam rabaty, ale też moje rośliny przechodzą dość ekstremalną szkołę przeżycia. ;:173 Nie podlewam ze dwa tygodnie po posadzaniu, chyba że przesadzam w czasie upału.
Cynie doskonale znoszą upał, a koleusy trochę przypalone.

Jolu ta pachnąca roślina to ambrozja meksykańska, już Ala mi podpowiedziała. Rozsypałam kilka nasion, przesadzę je w suchą, ubogą glebę, żeby nie rosła taka ogromna i nie pokładała się.
Akurat, jak wnuki były, to upały zniechęcały mnie do pracy. ;:108 Iga lubi grzebać ze mną w ziemi, a chłopaków M zabiera na przejażdżki rowerowe, więc zawsze mam 2 godziny spokojniejsze. Czasem wnusię też zabiera, więc mam wolne. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zawilce w tym roku się ugotowały. ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitły ulubione trzcinniki krótkowłose.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Cześć Soniu :wit

Powiem Ci, że ja też z przerażeniem patrzyłam na niektóre inwestycje we Wrocławiu - całe osiedla :shock: a miasto wydaje na to zgody ;:oj
Od powodzi tysiąclecia minęło 27 lat i amnezja społeczna jest porażająca... Przyszło nowe tysiąclecie, jest i nowa powódź tysiąclecia w Kotlinie Kłodzkiej oraz wzdłuż rzek mających źródła w górach :( Martwię się o Wrocław, ale mam nadzieję, że inwestycje przeciwpowodziowe z ostatniego ćwierćwiecza spełnią swoją rolę. :)

Gdyby tak się dało z tymi deszczami, to bym je odesłała do Ciebie :D

Piękna końcówka lata u Ciebie :) Dobrze wiedzieć, jak wygląda kokon modliszki. :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu niestety tylko kasa rządzi, więc nie patrzy się dalej, niż własny nos. Brak mieszkań, więc każde miejsce do zamieszkania wydaje się dobre, niestety do czasu. W Rzeszowie całe stare miasto, to jeden beton, jakieś rachityczne drzewko w donicy gdzieniegdzie stoi. Chyba jednak zaczyna się coś dziać, bo w tej betonozie niektóre nowe mieszkania się nie sprzedają od kilku lat.
Dziękuję, ;:196 ciągle kwitną jeżówki, ale marcinki nie chcą pokazać koloru.
Modliszki co roku składają jaj w trawach, w tym roku znalazłam w seslerii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie trzcinniki jeszcze nie kwitną a Twoją "zagadkową" roślinę kojarzę dokładnie tak jak Jola ;:7 Z dodatkiem do ziela i nazwą mirt/chyba to nazwa regionalna/.
Ładnie kwitną u Ciebie m.in. zawilce białe..u mnie przepadł ale już nowy posadzony. :wink:
Tęsknię już za moim RODos od czwartku jeszcze nie byłam,nowości sporo posadziłam ostatnio,deszcz je podlewał ale te ślimaki :roll: ...Posypałam wokół rabat granulkami.Ale nic to wobec obecnego armagedonu powodziowego ,rośliny rzecz nabyta ...Ludzie dorobek życia tracą! ;:oj :shock: Współczuję wszystkim! ;:4 ;:167

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”