Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.11

Post »

Witam,

W minionym sezonie zaczęłam przygodę z tunelem foliowym i to co w Internecie to jedno, a to co Wasza praktyka/ doświadczenie to drugie :)
Zatem pytanie do Was co już teraz siać bezpośrednio w tunelu?
A kiedy zacząć robić rozsadę pomidorów i nk ogórków do tunelu?
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

anulab pisze: 2 lut 2023, o 21:27 Dlaczego to takie dziwne ? :)
Pomidory Ci już kwitną ? Czy o ozdobne chodziło ? :)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomidory mi nie kwitną , ale mają pączki . Nie wiem czy coś z nich będzie bo ucięłam górę na sadzonkę
wierzchołkową . Szkoda , że nie zrobiłam tego wcześniej przed ósmym liściem .
Dzisiaj wysieję pora , chyba nie za wcześnie ? Do wysiewu ogórka też się przymierzam , uprawiamy będzie w
donicy . W maju wysadzę go do gruntu .
MagSta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 mar 2016, o 15:40

Post »

Póki co podkiełkowuję nasiona papryki (słodkiej i ostrej). W sumie kilka gatunków.
Nasiona pomidorów poczekają jeszcze koło miesiąca. Ogórki jeszcze dłużej. Nie ma co się śpieszyć.
W przyszłym tygodniu planuję wysiać por, cebulę a w drugiej połowie lutego bób na rozsadę.
Zastanawiam się nad koleusami.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

cebulę exibition posieję po 15 lutym. Paprykę na początku marca a pomidory sieje około 15 marca.
Wszystko uprawiam w gruncie.
Ale mam w paletce kilka sałat i jedną papryke i pomidor NN . Sałata była siana z moich zebranych nasion Debowy Dubaczek i szkoda mi było wyrzucić ,
a papryka i pomidor to samosiejki z donic domowych kwiatów.
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p
Od: 17 gru 2022, o 01:30

Post »

Pierwsze siewki i chyba mocno coś nie tak :roll: Zdaje się, że "troszkę" wybiegły i pewnie nadają się do wyrzucenia.. :cry:
Na zdjęciach rzodkiew, rzodkiewka ( pierwsze, drugie i szóste zdjęcie ), buraki ćwikłowe ( czwarte zdjęcie), buraki liściowe ( czerwone siewki trzecie i piąte zdjęcie ), mizuna ( przy burakach ).
Co poszło nie tak ? Chyba temperatura bo miały pewnie powyżej 20 stopni. Doświetlane 6-ma listwami led. Odległość do siewek około 20cm.

I tutaj pytanie. Co zrobić, żeby nie były tak wybiegnięte ? A może da się jakieś z nich jakoś uratować ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ratowanie, bez zmiany warunków świetlno-termicznych mija się z celem. :(
Na pewno masz za mało światła, pewnie również za ciepło.
Jakie masz oświetlenie i na jakiej powierzchni?
Żeby tak wczesne siewy się udały, potrzebne jest solidne źródło światła i najlepiej stosunkowo chłodne pomieszczenie.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Ze światłem chyba nie jest tak źle.. Siewki stoją na blacie 80x120cm, oświetlane są 6-ma mocnymi taśmami ledowymi po 1m każda , rozstawionymi równolegle co 14cm na tej powierzchni. Taśmy wiszą ok 20cm nad roślinami. Mierzyłem telefonem aplikacją do pomiaru światła i wychodzi mi ok 4500 - 5000 luxów na wysokości roślin. Taśmy według producenta ( polskiego ) dają 16 W z 1 m długości, ale realnie ci co kupowali i mierzyli określali wartość rzeczywistą na 10 W. Diody mają światło białe 6500 K. Na 1 m przypada 120 diod więc dużo.. Jest naprawdę dość jasno nad nimi. To mogło spowodować, że w połączeniu z wysoką temperaturą zaczęły iść mocno do tego światła..

Sądzę, że problemem może być ciepło. Blat stoi w pokoju i moim zdaniem temperatura była za wysoka - nie wiedziałem, że musi być niska. Tak na oko to mogło być 20-22 stopnie :roll: Teraz przykręciłem kaloryfer praktycznie na minimum, ale mogę go całkiem wyłączyć i wtedy sądzę, że temperatura może spaść na 18 stopni albo i niżej. Nie wiem tylko jak zareagują inne rośliny, gdyż na blacie stoją pomidorki miniaturki, zioła, kilka rodzajów kwiatów, sałata, szpinak, por i seler. Czy takie obniżenie temperatury im nie zaszkodzi ?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

20-22*C to nie jest źle, sam mam podobnie.
Problemem będzie jednak ilość światła. Ja na półki o powierzchni 0,35m2 mam lampki około 80W, u Ciebie jest to 60W na prawie m2.
Sprawdziłem i 30cm poniżej lampki mam 25k luxów w tej aplikacji.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

O masz, a myślałem, że mam mocne światło. Ok 20 000 Luxów to mam ok 5cm od listwy led.. Czy mogę jeszcze obniżyć te listwy, żeby było więcej światła ? Problem może być, że jak dużo obniżę, to rośliny między listwami będą miały mniej światła . Teraz przy tej wysokość i kącie świecenia diod jasność jest podobna na całej powierzchni. Ciepła dają bardzo mało.

Trochę to dziwne z jasnością, bo sporo osób z tego forum używa zwykłych żarówek E27 LED 10-13 W, wieszają je wyżej i rośliny im rosną lepiej niż na parapecie itd.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obniżenie nie wiele tu pomoże, im niżej tym mniej sztuk ledów świeci na roślinę.
Żarówek led na e27 oczywiście można użyć, pozostaje nadal kwestia jaką powierzchnię efektywnie doświetli taka żarówka o mocy 10W?
Jedną z półek na moim regale z sadzonkami oświetlam właśnie takimi żarówkami led na e27 o barwie 6500K, używam trzech sztuk po 20W, na powierzchni 0,35m2.
Co by nie pisać, po Twoich roślinkach widać, że światła nie mają za wiele. :roll:
Temperaturę możesz spróbować lekko obniżyć, coś na pewno pomoże.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Ok, dzięki za info.. Pomyślę co z tym zrobić.. Więcej światła chyba nie będę dawał, bo się za prąd nie wypłacę i mnie żona z tymi rozsadami eksmituje ;:14
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Coś mi jednak z tymi luksami nie daje spokoju :D Trochę poszperałem w internecie i trafiłem na stronę z profesjonalnymi lampami do roślin. Tam znalazłem 2 lampy ledowe , takie full spectrum, jedna 20 W i druga 40W.
Ta ma 20 W :
https://www.growbox.pl/pl/products/lamp ... ienie-5003

ma 120 lumenów / w, co w skrócie oznacza 2400 lumenów, co dalej oznacza, że oświetla metr kwadratowy z mocą 2400 luxów. Żeby więc wyszło z tego 10000 luxów to musiały by być 4 takie lampy, w sumie 80W. Wydaje się to dość drogim rozwiązaniem, żeby aż 4 lampy były konieczne do osiągnięcia 10000 luksów, nie wspomnę już o 20000 luksów..

Druga lampa ma 40 W:
https://www.growbox.pl/pl/products/lamp ... d-40w-4568

Co prawda nie podają przy niej mocy w lumenach ale zalecają odległość od roślin aż 60cm co przy zapewne podobnych parametrach lumenów z wata wychodzi, że lampa ma 4800 lumenów więc daje tylko 4800 luxów / metr kwadratowy. Nie wiem tylko dlaczego nikt nigdzie nie podaje z jakiej odległości jest to osiągalne .

Reasumując, jak te rośliny rosną, jeśli taka lampa świeci z tak dużej odległości ? Mogę się założyć, że przy tej odległości od rośliny nad jej powierzchnią przy tej lampie nie będzie więcej niż 2500 luksów.. Wynika to stąd, że ilość luksów maleje do kwadratu wraz ze wzrostem odległości.. No więc, jest trochę dziwne, że u mnie 5000 luksów jest być może za mało, a tamta lampa na pewno świeci z tej odległości z mniejszą mocą.. Poza tym w sieci jest mnóstwo lamp i plafonów czerwono-niebieskich, które też na pewno świecą słabiej niż te moje listwy led z 20cm..

Więc przypuszczam, że jednak pytanie nadal pozostaje otwarte ile rzeczywiście luksów potrzebują siewki i czy nie jest równie ważna temperatura w pomieszczeniu i może jeszcze skład tego światła... :D

Może więcej osób wypowie się na ten temat, gdyż oczywiście moje przymyślenia mogą być błędne.. :idea:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lampy składające się z czerwonych i niebieskich ledów generują mniej luxów niż białe przy tej samej mocy, jednak rośliny mimo to rosną nie gorzej.
Jak już pisałem, na różnych półkach regału mam różne lampy. Mam też lampę robioną własnoręcznie z 1W czerwonych i niebieskich ledów. Przy mocy 80W generuje 5-6k luxów z odległości 25 cm.
W tej odległości 3x 20W żarówka led E27, 6500K daje 25k luxów (zamyka licznik w mojej aplikacji).
Podobnie 3x 20W COB + 20W czerwono-niebieska, również 25k w tej odległości.
Rośliny rosną najlepiej pod lampką pierwszą, czyli z najniższymi luxami. I całe szczęście, bo kosztowała mnie sporo pracy, a i finansowo to jednak więcej niż 3 żarówki :wink:

Rozsady, które Ci tak wybiegły na pewno lepiej czułyby się w niższych temperaturach.
Mógłbyś również zrobić ścianki z białego materiału , żeby zmniejszyć straty światła. :wit
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Ja używam lamp hps o mocy przynajmniej 600W o 90 000 lm, ledwo wystarcza na 6 m2. Jeśli rośliny są słabo doświetlone, to szkoda energii na ogrzewanie. W tym sezonie opóźniam uprawę pomidorów, ze względu na koszty ogrzewania. Oświetlenie ledowe nie jest aż tak wydajniejsze od sodowego.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”