Kukurydza cz.1
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
Jeżeli łodyga jest uszkodzona to raczej nic z tego nie będzie.
Nie widzę tych bidulek wiec ciężko mi postawić diagnozę na odległość, ja bym je zostawili a tuz obok tych rozsad wsadziłbym nasionka prosto do gruntu, jakiś wczesny gatunek. Potem sama zobaczysz czy bidy się wyzbierały i najwyżej usuniesz te nowe, albo na odwrót, zyskasz w ten sposób na czasie.
Nie widzę tych bidulek wiec ciężko mi postawić diagnozę na odległość, ja bym je zostawili a tuz obok tych rozsad wsadziłbym nasionka prosto do gruntu, jakiś wczesny gatunek. Potem sama zobaczysz czy bidy się wyzbierały i najwyżej usuniesz te nowe, albo na odwrót, zyskasz w ten sposób na czasie.
brak polskich znaków
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam kukurydzę Comanche - cukrową dosadzę obok, to wczesna odmiana. Obejrzałam i niestety kiepsko wyglądają, złamane leżą na ziemi...raczej nic z nich nie będzie. Dzięki
Aśka
- majs
Raczej chyba nie, mnie tez się lamie przy rozstawianiu polewaczek, opryskach itp.
Niektóre próbują się wyzbierać, ale kolby na nich to porażka.
Niektóre próbują się wyzbierać, ale kolby na nich to porażka.
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Asiu wspolczuje... Szkoda kukurydzek... Wsadzaj szybciutko nowe... Moze chociaz kilka z tych upuszczonych przetrwalo? Duzo ich mialas?
Ja resztke moich nasionek wyslalam tacie do Polski, wiec juz dosadzac nie będę, choc nie wszystkie mi wykielkowaly...
Ale i tak ciesze sie bardzo z tych ktore rosna
Majs a jak tam Twoje wielkie pole? U Was tez cieplej sie zrobilo? U mnie dzis 23C
Ja resztke moich nasionek wyslalam tacie do Polski, wiec juz dosadzac nie będę, choc nie wszystkie mi wykielkowaly...
Ale i tak ciesze sie bardzo z tych ktore rosna

Majs a jak tam Twoje wielkie pole? U Was tez cieplej sie zrobilo? U mnie dzis 23C

- majs
Majs a jak tam Twoje wielkie pole? U Was też cieplej się zrobiło? U mnie dziś 23C
.
Tu tez się zrobiło dziś ciepło, przez kilka ostatnich dni padał deszcz i mam nadzieje ze już sie wypadał bo czas na słomę w truskawach, kukurydza przyhamowała troszkę temperaturka jej sie nie podoba, tylko chwastom to nie przeszkadza.
Trzeba było dosiać, zbiory by się rozłożyły w czasie. Asia naprawdę miała pecha, włożyła tyle pracy, a tu jeden złośliwy koszyk i poszło.

Tu tez się zrobiło dziś ciepło, przez kilka ostatnich dni padał deszcz i mam nadzieje ze już sie wypadał bo czas na słomę w truskawach, kukurydza przyhamowała troszkę temperaturka jej sie nie podoba, tylko chwastom to nie przeszkadza.
Trzeba było dosiać, zbiory by się rozłożyły w czasie. Asia naprawdę miała pecha, włożyła tyle pracy, a tu jeden złośliwy koszyk i poszło.
brak polskich znaków
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
ile zajmuje kukurydzy wykiełkowanie? pierwsze w gruncie mi nie wzeszły, w tamtym tygodniu wrzuciłam nasiona do donicy i trzymam w domu, a tam też ani widu ani słychu 

Ania
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dosyc szybko, jakies 4-5 dni. Ja zawsze trzymam doniczki do skielkowania w lazience na podlodze (ogrzewanie podlogowe) i szybciutko wszystko kielkuje ( wszystkie "twarde" nasiona mocze kilka godzin przed wysianiem).
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Z tych powypadkowych zostało ok.10 szt niestety temperatura jest niska więc nie wyglądają imponująco. Wspomogła mnie koleżanka kolejnymi 10 szt. ....już wygląda to bardziej optymistycznie. Dosiałam w grunt ale na razie cisza nic nie wychodzi.
Aśka
-
- 100p
Moim nasionkom zasianym od razu do gruntu, do momentu wykielkowania zajelo dokladnie 10 dni.
Ja dzis przesadzalam kilka moich malenstw i teraz mam stresa czy w czasie przesadzania czegos im nie uszkodzilam
Ale niestety stanowczo za gesto byly zasiane. Jak mylicie jezeli uszkodzilam korzen to juz jurto bedszie widac, ze cos z nimi nie tak?
A jak duze powinny byc takie doniczki do kielkowania?
Ja dzis przesadzalam kilka moich malenstw i teraz mam stresa czy w czasie przesadzania czegos im nie uszkodzilam

A jak duze powinny byc takie doniczki do kielkowania?
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
dziś troszeczkę rozgarnełam gdzieniegdzie ziemię i kiełkują
ja zasiałam do takiej donicy długiej parapetowej, ale też gęsto są dość siane

ja zasiałam do takiej donicy długiej parapetowej, ale też gęsto są dość siane

Ania
- majs
Ta słodkość potrzebuje czas zanim wyjdzie z ziemi, teraz jest ciepło, można siać na głębokości ok 2 cm, okryj donice szczelnie przezroczysta folia zyskasz kilka dni.
Jeśli są zbyt gęsto posiane porozcinajmy ziemie pomiędzy sadzonkami przed wyjęciem z donicy, nic im nie będzie.
Aska2006 niema to jak koleżanki, trzymam kciuki za to :latająca dziesiątkę:
Jeśli są zbyt gęsto posiane porozcinajmy ziemie pomiędzy sadzonkami przed wyjęciem z donicy, nic im nie będzie.
Aska2006 niema to jak koleżanki, trzymam kciuki za to :latająca dziesiątkę:
brak polskich znaków
- majs
vanila81kilka razy bawiłem się sadzonkami, nasiona sadzone były do doniczko palet.
Taki jeden pojemnik w tej palecie mial 5x5cm i 6 cm gleboki, sadzonki byly 10 cm wysokie.
Taki jeden pojemnik w tej palecie mial 5x5cm i 6 cm gleboki, sadzonki byly 10 cm wysokie.
brak polskich znaków
-
- 100p
Ja dzis podlalam moje uprawy pokrzywowa gnojowka. Mam nadzieje ze beda teraz super rosnac
Kilka przesadzonych roslinek chyba przestalo mi rosnac niestety. No ale zwiedniete tez nie sa jakos bardzo. No zobaczymy jutro....

Kilka przesadzonych roslinek chyba przestalo mi rosnac niestety. No ale zwiedniete tez nie sa jakos bardzo. No zobaczymy jutro....
- majs
Niektóre gatunki tak maja, rosną i dojrzewają bardzo nierówno, dopóki nie padną nie ma powodu do paniki.
brak polskich znaków
-
- 100p
Witam!
Wlasnie trafilo mi w rece opakowanie po moich kukurydzowych nasionkach... Okazuje sie, ze mam odmiane Quedlinburger... Jest napisane
Tasty sweet F1- Hybride. A bylam pewna, ze kupilam Landmark
Co myslicie o tej odmianie? Czy to znaczy, ze jest GMO
Wlasnie trafilo mi w rece opakowanie po moich kukurydzowych nasionkach... Okazuje sie, ze mam odmiane Quedlinburger... Jest napisane
Tasty sweet F1- Hybride. A bylam pewna, ze kupilam Landmark

Co myslicie o tej odmianie? Czy to znaczy, ze jest GMO