Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
On żyje.Ostatnio kupiłem w Brickomarche dwa worki Dolomitu,po 3,99 zł za 5 kg.Sypnąłem go pod Derenie.Derenie są roślinami mega zasadolubnymi.Wiem,że warto wpierw zmierzyć pH,ale bym sypnął Dolomitu im ,przedawkowanie jest mało prawdopodobne.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja pod derenie dawałem destrukt.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Krtek:mam to samo,na Bolestrszyckim-tu przyczyną jest zbyt blisko rosnący chmiel,zabiera pokarm Dereniowi.Postanowiłem jesienią Derenia przesadzić,ale czy on dotrzyma do jesieni..Obstawiam ,że nie.
U mnie teren był przekopywany i ewentualne świeże chwasty są wyrywane.
Chyba że faktycznie bardzo słaba ziemia i nie mają co jeść. Mam w planach w końcu zmierzyć pH i wysłać również glebę do badania, zobaczymy co wyjdzie.
Chyba że faktycznie bardzo słaba ziemia i nie mają co jeść. Mam w planach w końcu zmierzyć pH i wysłać również glebę do badania, zobaczymy co wyjdzie.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na moich dereniach młodych Bolestraszyckim i Szafer mam po kilka owoców na n/n pełno 

Pozdrawiam zagiel
Krtek: Sypnij jemu Yara Milla Hydrocomplex lub inny bezsolny czyli bezchlorkowy np Mivena?A jeszcze lepiej ,naturalny granulowany.
Ten mój Bolestraszycki odbija,co mnie cieszy,ale czego to ja mu nie polewałem...? Łacznie z osadem drożdżowym z wina,aby go wzmocnić..W każdym razie wyrok został czasowo odroczony.
I tu mam pytanie: czy lepiej przesadzić 15 rozłogowego Chmiela ,chyba Marynka,o dwa metry jesienią,czy ten manewr wykonać z Bolestraszyckim,posadzonym ubiegłej jesieni?Nie wiem co będzie mniej ryzykownym -mniejszym złem?..
Ten mój Bolestraszycki odbija,co mnie cieszy,ale czego to ja mu nie polewałem...? Łacznie z osadem drożdżowym z wina,aby go wzmocnić..W każdym razie wyrok został czasowo odroczony.
I tu mam pytanie: czy lepiej przesadzić 15 rozłogowego Chmiela ,chyba Marynka,o dwa metry jesienią,czy ten manewr wykonać z Bolestraszyckim,posadzonym ubiegłej jesieni?Nie wiem co będzie mniej ryzykownym -mniejszym złem?..

-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzieś czytałem żeby pod derenia sypać skorupki po jajkach.
Pozdrawiam zagiel

Tak,skorupki jajek jak najbardziej -to wapń.Nawet niektórzy ludzie mielą w Thermomiksie skorupki jajek i jedzą ,na stawy i kości. Tak na zdjęciu wygląda mój Bolestraszycki.Bidula.Chmiel mu zabiera większość pierwiastków.Dlatego przesadzę jesienią Chmiel,a resztę jego korzeni potraktuję Roundupem.P.S.Pytanie do administratora,tym razem chyba dobrze zmniejszyłem plik?

Nie

-
- 50p
- Od: 30 gru 2015, o 12:45
U mnie dojrzewa i zaczyna opadać odmiana Alosza (ale z niego słodziak
). Zaraz zacznie dojrzewać Flava. Derenie w tym roku pojawiły się w dużej ilości, więc spróbuję zrobić kiszonego derenia. Ktoś już robił?

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja kiszę co roku. Dla mnie to najlepsze zastosowanie tych owoców.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 50p
Dzięki za odpowiedź. Mam wiele wątpliwości, ile, czego i jak, ale już nastawiłam i słychać, że proces kiszenia zachodzi. Mam nadzieję, że wyjdzie a jak nie, to w następnym roku powtórka.
Czy można z czymś porównać smak takiego koszonego derenia?
-
- 50p
Smakuje jak oliwki. Można dodawać różne zioła, paprykę, czosnek i przygotować wg własnych upodobań.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Dereń dojrzewa nierównomiernie, jak pozyskać taki do kiszenia, zerwać i mrozić partiami, czy dawać taki też bardziej zielony?
Pozdrawiam Lucyna
-
- 50p
Zebrałam owoce w różnej fazie dojrzałości. Najwięcej było lekko żółtawych, mniej wybarwionych miejscami na czerwono oraz zielonych. Nie zamrażałam przed kiszeniem.