Świerk (Picea) - choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ogrodniczka13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 maja 2010, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świerk - choroby

Post »

Przejrzałam cały wątek i nie znalazłam nic podobnego. Jeśli ktoś się orientuje co dolega świerkom to proszę o pomoc. Dodam, że takie samo zjawisko zauważyłam na kilku drzewkach sąsiada w mojej okolicy. Obrazek

Obrazek
ivonne76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 wrz 2010, o 21:04

Post »

Rasinna, nie ma tam żadnych pajączków tylko "coś" wielkości dosłownie nakłucia igłą - takie czarne, punkciki, które się ruszają. Proszę wytłumacz mi jak te przędziorki wyglądają ? czy można je "gołym" okiem zobaczyc na tej kartce ? wczoraj zrobiłam moim Conicom porządny, chłodny prysznic. Nie chcę aplikować im niepotrzebnie chemii bo nie chcę im zaszkodzić. Ale jeśli trzeba to rozeznałam się już w środkach i chyba Magus działa na wszystkie stadia przędziorka.
Czy mozna oprysk robic takim ręcznym opryskiwaczem ?
Pozdrawiam
Rasinna
50p
50p
Od: 7 cze 2011, o 08:15

Post »

Myślę tak sobie cóż to może być? Przędziorki są bardzo maleńkie, ale gołym okiem da się je zobaczyć.
http://www.przyjacielebonsai.home.pl/fo ... .php?t=165
tutaj masz link do zdjęć tego stwora. Może to coś pomoże. Na swoim świerku znalazłam inne tałatajstwo, wciornastka. Zachowuje się podobnie jak przędziorek, też powoduje usychanie igieł. Jest maleńki, czarnawy i może przypominać takie nakłucie igłą (chociaż dorosłe osobniki są nieco wydłużone).
Jeśli zdecydujesz się na chemię, to myślę, że spokojnie możesz użyć ręcznego opryskiwacza.
Niestety bez samodzielnej lustracji trudno mi ustalić co to za drań zżera Ci świerka. :(
ivonne76
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Rasinna, za cholerkę nie widzę nic co przypomina przędziorka ale jak odchyliłam gałązki to widać dużo pajęczyn i dużo sypie się igieł :( więc chyba jednak jest, natomiast bardziej widzę nabiałej kartce to co TY czyli małe czarne punkciki ruszające się i jest tego dużo. Jutro jadę po Magus'a.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam
ivonne76
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Rasinna - mój świerk chyba odzyskał siły :) z tych suchych igieł wypuszcza nowe zielone pędy. Pierwszy oprysk zrobiłam w poniedziałek Magusem, drugi mam zamiar powtórzyć wg wskazówek ogrodnika co 7 dni. Nie wiem czy to zasługa oprysku czy po prostu samego świerka ;) ale ważne, że wraca do życia :)
Anette
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 cze 2011, o 20:12

Post »

Witam,
Na jesieni zakupiliśmy domek w Beskidzie Śląskim i już wtedy zauważyłam, że świerki w naszym ogrodzie oraz w okolicy są marne, ale myślałam, że to takie zmęczenie po upalnym lecie. Teraz natomiast wiem już, że to nie zmęczenie niestety. Dopadła je jakaś choroba i one po prostu giną (schną) w oczach. W przeciągu 3 miesięcy dwa uschły ZUPEŁNIE. Jak jeżdżę rowerem po okolicy to chce mi się płakać na widok tego co widzę. Przeczytałam kilka artykułów na ten temat i wychodzi na to, że sytuacja jest krytyczna. Leśnictwo wymienia świerki na jodły i buki, ale nie wiadomo czy zdążą. Ponoć większość z tych świerków zaatakowały korniki. Opieńki też robią swoje. Nie mam pojęcia jak mogę pomóc świerkom w naszym ogrodzie :(

http://www.lasy.gov.pl/zakladki/aktualn ... _kornikiem
http://www.ekos.org.pl/hid_mc_gfx/stawy.doc
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zauważyłam na swoim świerku biały nalot (jakaś grzybowa paskuda ?), a tuż obok przezroczystą, lepką, pachnącą żywicą wydzielinę - to choroba, czy zjawisko normalne (gutacja?) ... ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy to choroba, grzyb? Czy może tylko przymarznięcie wiosenne?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krzysztof988
50p
50p
Od: 6 maja 2012, o 20:35

Post »

Witam
wrócę jeszcze do ochojnika, czy poza mechanicznym usunięciem galasów - teraz, jest jeszcze sposób na walkę z nim przed wylęgiem larw? I kiedy wylęgają się larwy?
Pozdrawiam Krzysztof
Moje oczko wodne.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Larwy juz żerują - od kwietnia wylegają się z nich samice, które migrują z modrzewia na świerki, a w przyszłym roku w czerwcu polecą z powrotem na modrzewie.
http://iglaki.agrosan.pl/szko.htm

Kairu - ja tu nie widzę choroby... :oops:
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Witam mam pytanie ,pomóżcie co to jest na moich świerkach i czym
to zwalczyć ;:131 Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pośpieszyłam się, bo już znalazłam w tym wątku o tych szkodnikach i już wiem co robić .
Dziękuję ;:180
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
EllaChica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 mar 2012, o 20:04

Post »

Witam,
mam problem ze swoim świerkiem. Niestety nie wiem jaka to odmiana-ma fioletowe szyszki rosnące do góry(a raczej miał :( bo padły). Pojawiły się na nim jakieś takie żółte kropki, a zdecydowana większość drzewa ma brązowe igły, które po dotknięciu opadają. Postaram się zamieścić jakieś zdjęcie. Żółte kropki zaobserwowałam na zielonych igiełkach, a te brązowe i w sumie niektóre srebrne to chyba postępująca choroba-zamarcie igieł. Co to może być?

Oto zdjęcia:
1.
Obrazek
2.
Obrazek
Pozdrawiam,
Karolina :)
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

To nie jest świerk a jodła.Na jakiej glebie ona rośnie?
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
EllaChica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 mar 2012, o 20:04

Post »

To przepraszam nie wiedziałam,a jaka jodła? Nie wiem dokładnie co to za ziemia ale generalnie jest słaba- wszędzie piaszczysta. Jodła ta jak i reszta jej koleżanek rośnie tam już dobrych kilka lat. Reszta ma się dobrze.
Pozdrawiam,
Karolina :)
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Post »

nie przepraszaj my się tu wszyscy czegoś uczymy.

Jodła kalifornijska Abies concolor
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”