OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak? cz.2
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Pomidory- opryski-tak czy nie i jak? cz.2
3 KOTY
Magnezu 0,5% stężenie czyli 5gr na 1l.
Co do Cabrio nie wiem, jeszcze nie używałam.
Magnezu 0,5% stężenie czyli 5gr na 1l.
Co do Cabrio nie wiem, jeszcze nie używałam.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
3 KOTY pisze: Chcę je też opryskać siarczanem magnezu. Na 3l ile mam dać siarczanu? Mam go w takich granulkach, ile tego rozpuścić?

Jeśli to jest siarczan magnezu granulowany to stosuje się go posypowo,
zdecydowanie lepiej będzie zastosować do oprysków w formie krystaliczej - całkowicie rozpuszcza się w wodzie.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Środkiem na ZZ i alternariozę jest Folpan, on nie ma rejestracji na pomidory tylko ziemniaki.
Ktoś stosował?
Ktoś stosował?
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nie sądze by ktoś z ogródkowiczów stosował ten środek. Folpan to preparat tylko zapobiegawczy o działaniu kontaktowym. Do opryskiwaczy ciągnikowych, niektóre, te z wyższej półki tworzą z preparatu takie wiry, że opryskają każdy liść ze wszystkich stron. Ani opryskiwaczem plecakowym a tym bardziej ręcznym tak dokładnie nikt nie jest w stanie opryskać.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Mirek, u nas krystalicznej niet, a te granulki to nie rozpuszcza się w wodzie?
Marta
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
3 KOTY
W aptece kupisz sól gorzką, to właśnie siarczan magnezu.
W aptece kupisz sól gorzką, to właśnie siarczan magnezu.
Ewa
- Mirek19
- 1000p
Pewnie się rozpuszczą, ale może to długo trwać3 KOTY pisze:Mirek, u nas krystalicznej niet, a te granulki to nie rozpuszcza się w wodzie?

Spróbuj wrzątkiem zalać ...ja tak robię z granulowanym siarczanem potasu, który jest trudno rozpuszczalny...

Pozdrawiam, Mirek
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
gienia1230,
no też mam nadzieję, ale nadzieja a rzeczywistość to dwie różne sprawy.
Tak naprawdę jest on nawet trudno dostępny w małych opakowaniach.Używany zapewne na większe areały np. ziemniaków.Przez te - jak piszesz ciągnikowe opryskiwacze robiące wiry.
Ale, ale używają go np. winoogrodnicy jako jeden z dwóch składników do opryskiwania przed grzybami.
W ulotce, czego nie napisaliśmy, a co zasługuje na uznanie piszą, że posiada ten środek działanie rakotwórcze.
Czy ja dobrze odczytuję ?
no też mam nadzieję, ale nadzieja a rzeczywistość to dwie różne sprawy.
Tak naprawdę jest on nawet trudno dostępny w małych opakowaniach.Używany zapewne na większe areały np. ziemniaków.Przez te - jak piszesz ciągnikowe opryskiwacze robiące wiry.
Ale, ale używają go np. winoogrodnicy jako jeden z dwóch składników do opryskiwania przed grzybami.
W ulotce, czego nie napisaliśmy, a co zasługuje na uznanie piszą, że posiada ten środek działanie rakotwórcze.
Czy ja dobrze odczytuję ?
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Julian Tuwim
Julian Tuwim
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak, ja bym Folpanu nie stosowała, chyba, że masz profesjonalną maskę na twarzy
z wymiennymi filtrami.
z wymiennymi filtrami.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
Przyszły tydzień ma być deszczowy, zastanawiam się jakim preparatem najlepiej teraz opryskać pomidory - ridomil gold czy signum? Pomidory po pierwszych objawach ZZ były pryskane 2 razy (cabrio duo i finito - ostatni oprysk 3.08), ZZ zastopowana, nowe przyrosty bez objawów chorobowych.
- Mirek19
- 1000p

Ja bym nie pryskał...
Jeśli już tak bardzo chcesz, to możesz użyć Signum
Pozdrawiam, Mirek
Może masz rację z wstrzymaniem się z opryskiem, będę monitorował liście i w razie pierwszej plamki pójdzie oprysk. Jeszcze jedna sprawa, skończył mi się borasol, wyczytałem że można użyć boraks w stężeniu 0,25-0,5%(2,5-5g/1L). Czy podany zakres stężenia jest bezpieczny dla kwiatów warzyw?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wprawdzie nie o opryskach chcę napisać ale o opryskiwaczach. Robiłam przegląd, mam ich od groma przeróżnych, malutkich , średnich i większych i całkiem dużych. Szeroki wybór a jednak brakuje mi jakiegoś a takiego na rynku nie ma niestety. Nie wiem czy i Wam też sprawia kłopot oprysk liści od spodu. By je opryskać od spodu małym opryskiwaczem trzeba go przechylić (poziomo) a wtedy wężyk w pojemniku nie łapie cieczy, no chyba, że jest pełny zbiorniczek. Marzy mi się niewielki opryskiwacz, tak około 1,5 -2 litrowy, ciśnieniowy ale z wężykiem , może 50 - 60 cm i na końcu wężyka uchwyt z dyszą. Wtedy można swobodnie manewrować i kierować strumień cieczy w górę, na boki itd. Włożyć w środek krzaczka i dokładnie opryskać, zwłaszcza gdy krzaczek jest mocno ulistniony. Może być szelka na ramię a problem z umocowaniem uchwytu z dyszą rozwiązać np zaciskami w rączce od tłoczka. Wiem, wiem, można sobie poradzić większym opryskiwaczem i przedłużką. I tak do tej pory robiłam, ale to dla mnie kłopotliwe, przeszkadza za duży zbiornik, kiedy potrzebuję raptem 1 litr cieczy, zahaczam przedłużką o krzaki, tyczki, sznurki i tylko się wkurzam
.
Może kiedyś Marolex coś takiego wymyśli !

Może kiedyś Marolex coś takiego wymyśli !
Pozdrawiam! Gienia.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Są takie mini opryskiwacze https://sklep.marolex.pl/mini-1000.html
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny