Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Witam serdecznie wszystkich zziębniętych forumowych gości ;:196 .Pogoda daje popalić huśtawkami temperatur za oknem zimno brrrrr byłam tylko na chwilkę wyrzucić odpadki na kompost ,zobaczyć co nowego zakwitło, bo rośliny nic sobie nie robią z tego ochłodzenia i frrrr do domu. Zaczyna kwitnąć Uvularia ,Epimedium w pąkach, ale takich na wpół otwartych, koperkowa pokazała pączek i jak każdego roku tylko jeden kwiatek ;:222 .Nie wiem co ona sobie myśli bierze mnie na wytrzymałość co zrobię, a ma zapewniony odlot jeśli się nie zbierze i nie zacznie lepiej kwitnąć :wink: W ubiegłym roku całkiem strajkowała ,to samo tenuifolia red pełna czerwona koperkowa. Tulipany nie bacząc na pogodę coraz raźniej pokazują swoje kwity wyglądają cudnie z tymi zamkniętymi kielichami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

AGNIESZKOten powojnik to sprinter on tak ma każdego roku ,a potem kwitnie i kwitnie bardzo długo aż rozwiną sie pąki na Doktorku Jamain .Potem znów zakwita na nowych pędach ,więc kwitnienie się przedłuża. W sierpniu powtórka jednak nie tak spektakularna .Została jedna karpa Cafe au lait i posadzę ją do donicy niech sobie jest bo to cudna dalia w pastelowym kolorze

Obrazek

Obrazek

ANIU te tulipany są raczej kremowe nazywają sie Concerto to jesienny zakup ciekawe jak długo pozostaną u mnie. Też muszę zrobić porządek z pierwiosnkami, bo umilają czas gdy nic nie kwitnie i ukwiecają rabatki a posadzone w szpalerze dają cudowny efekt

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU Miranda jest pełna czerwona mam ją już hoho i jeszcze trochę :) Pojawiają się jej kwiaty w różnych miejscach, ale też sporo wyginęło .Możliwe że cebulki sie podzieliły i za jakiś czas będzie ich więcej ,bo nie były sadzone w koszyczkach .Tego pierwiosnka kiedyś uratowałam w Oszołomie i tak cudnie kwitnie widać jego wdzięczność za uratowanie życia. Wiesz ,ze nawet planowałam go rozsadzić jednak boję się go ruszać ,żeby mi nie zmarniał .Na anomalie pogodowe nie mamy wpływu to siła wyższa .Jednak wtedy jest okazja do zakupów nowych roślin :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, miałam kiedyś pełne czerwone, oczywiście bez nazwy, to może być ona. Wykopywałam takie drobne cebulki i zasadziłam ziemię odzyskaną po malinach dwa lata temu, w tym roku prawie wszystkie mają pąki! Trzeba będzie je znów wykopać, tylko gdzie potem wysadzić?
Gdybyś chciała wywalić koperkowe piwonie to ja je obie odkupię od Ciebie!
Uwielbiam piwonie tak jak liliowce, irysy, narcyzy, tulipany... Dalie też mi się podobają, ale trzymam się mocnego postanowiena nie dać się skusić, chociaż niskie mam!
A z pierwiosnka spróbowałabym delikatnie odłączyć małe, boczne sadzonki, nie ruszając matecznej rośliny, do doniczki i pod słoik. Powinno się udać!
Szywerekia to dla mnie zupełna nowość!

Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Jadziu kochana nareszcie odrobiłam u Ciebie zaległości i jestem. Pięknie TU u Ciebie i bardzo wiosennie. A kokoryczka lakolistna, której sadzoneczke dostałam od Ciebie też mi zakwitla małym, żółciotkim kwiatuszkiem. Podziwiam też Twoje rękodzieło ;:215 Oczywiście dla wnusi Amelki przesyłam moc ;:168 i ;:196.
Przydałoby się jeszcze trochę deszczu, bo u mnie zaczyna być sucho. No i jest zimno, ten lodowaty wiatr zniechęca do pracy, a jeszcze tyle mam do zrobienia i aż ręce swędza, ale cóż nie uśmiecha mi się nowe przeziębienie. Z prognozy wynika, że najzimniej ma być z niedzieli na poniedziałek.
Tak więc życzę zdrówka i dobrej pogody w weekend. ;:196 ;:196 ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jadziu, mimo iż za oknem zimnica, to u Ciebie tego zupełnie nie widać ;:oj Pędzą roślinki, że aż trudno za nimi nadążyć. Oczywiście nie mam większości tego, co pokazujesz, ale taki jagodowiec (uvularia), u mnie dopiero ledwo, ledwo wystawił sine noski z ziemi, a Twój już nawet rozpoczyna kwitnienie. Jestem ciekawa Jeffersonii, jakoś jej nie pamiętam z ubiegłego roku :oops:
Pierwszy zmasowany atak ślimaków już przeżyłaś i jestem pełna podziwu, dla Twojego dobrego ;:167 Ja niestety je unicestwiam, jedynie winniczki wynoszę poza działkę, ale tych u mnie nie ma zbyt wiele.
Dbaj o swoją Ferncliff, może i w tym roku tak pięknie przyrośnie. Jeśli tak, to w odpowiednim czasie znowu się do Ciebie uśmiechnę, bo u mnie niestety nie przeżyła. Jest cudna, ale dane mi było się nią cieszyć tylko przez jeden sezon ;:145
Może wreszcie zrobi się cieplej, bo aż się nie chce wychodzić z domu. Na działkę i tak nie pojadę, ale słońce jest teraz bardzo potrzebne. No i oczywiście deszcz, którego nie spadła u mnie ani jedna kropla. Jak tak dalej pójdzie, to zmarnieją rośliny, bo też im się pić już chce.
Miłego weekendu, Jadziu ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimno ,zimno i jeszcze raz zimno brrrrrr Wpadłam tylko na chwilkę wyrzucić obierki na kompost i zrobić parę fotek i frrr do ciepełka domowego.Rośliny nie robią sobie nic z tego chłodu i coraz bardziej rwą sie ,żeby pokazać całe swoje piękno. Jednak nakryłam wszystkie lilie doniczkami i co tylko odpowiadało potrzebom lilii wysokością i szerokością .Kurcze teraz mam doniczkowy ogródek :;230 Jednak wolę dmuchać na zimne, mam nadzieję ,że wiatr nie zmiecie im tych kapeluszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

IWONKO no to będę pamiętać o dalii a nie mogłaś szybciej napisać wystawiłam ofertę myślałam ,ze Twoja Fercliff jednak przeżyła .Jeffersonia ma prawie takie same kwiaty jak Sangwinaria może ciutek większe, albo to tylko takie optyczne złudzenie. Wszystko szleje nawet majówki mają już pąki .Nie umiem się nacieszyć widokiem kwitnącego w tym roku Żagwinu ,a przecież to dopiero ubiegłoroczny wiosenny nabytek i za każdym razem muszę mu cyknąć fotkę tak cudnie się wylał na te kamienie ;:167 ;:167 Za chwilkę będzie się zbierał też Dębik ośmiopłatkowy .Szkoda może jeszcze uda im się razem zagrać w jednej drużynie :wink:

Obrazek

Obrazek

BEATKO kochana zimno zimno i nie ma jak nacieszyć sie ogródkiem a co dopiero w nim popracować .Szkoda zdrowia a przecież długi czas męczyła cię choroba .Masz rację deszcz by się przydał u mnie też sucho bo nie ma to jak kropelki z nieboskłonu.Oglądałam pogodę na takiej stronce WINDY i tam na wtorek pokazuje -2 nocą, a norweska stronka niczego takiego nie pokazuje. No i komu tu wierzyć.U nas dwie krople dzisiaj spadły co to za deszcz

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU ja mam malutkie tulipanki w doniczce od nasionka i powoli przybierają na wadze jednak do kwitnienia im daleko .,Teraz pędzę malusie nasionkowe lilie Henryi i jeszcze jednej lilii Hanusi od imienia właścielki tej lelujki .Po kwitnieniu muszę się zabrać za te pierwiosnki i przywlokę jeszcze te które sie ostały na rabacie przed domem .Tam nie doglądane ,nie podlewane i nie zasilane kwitną jak szalone aż serce sie raduje. Ja też uwielbiam wszystkie kwiaty bez wyjątku tylko nie wszystkie chcą ze mną współpracować ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jadzieńko jak tu pięknie, kolorowo i wiosennie, tyle kwitnień ;:138 ;:138 U mnie też ziąb straszny,spanikowałam trochę i owinęłam agro róże; Elff i Edena, takie ładne przyrosty mają, a dziś rano jak wychodziłam do pracy to śnieg walił ;:222 sucho się robiło już strasznie, więc ten deszcz ze śniegiem namoczą ziemię, a roślinki odżyją i wszystko podrośnie, moje kwitnienia są na razie w mniejszym stopniu. Bardzo chętnie przyjmę roślinki, będziemy się kontaktować na PW. Jeśli uda mi się ukorzenić Jalitah to Ci wyślę, bo ja posiadam dwie róże tej odmiany i wiem jak pięknie kwitną ;:173 Pozdrawiam życzę poprawy pogody ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRYSIU kochanie jeśli wyślę przesyłkę to dopiero tak koło maja ,bo patyczki muszą się porządnie ukorzenić .Oczywiście będziemy w kontakcie na PW W razie czego wpisałam sobie Twojego maila. U nas nocą był mróz jednak ja wczoraj przezornie okryłam doniczkami wszystkie lilie, bo niektóre mocno poszybowały w górę .Potem o 6 zaczął walić śnieg i dobrze to lepsze niż podlewanie wodą byle nie padał gęsto tak ,żeby połamał łodygi .Ciekawe czy jajeczek znów będą dzieci szukać pod śniegiem????? chociaż zapowiadają cieplutko. Jednak wszystko przed nami . Trzymam kciuki za Jalitah miłej niedzieli ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz, Jadziu jaka ze mnie gapa ;:224 Ale zajęta remontem nie zaglądam zbyt czesto na forum i nie zauważyłam Twojej propozycji. Nie będę jednak żałować, bo ja przecież też skorzystałam na wysyłce od Ciebie, to i niech ktoś inny cieszy sie z dalijki. Zaraz po powrocie do domu zapiszę sobie do notesu coby nie zapomnieć, ale nie tylko dalijkę, bo już widzę coś, co jeszcze chciałabym mieć. Co tam, miejsce, przez rok na pewno jakieś znajdę :;230
My tak sobie żartujemy już od jakiegoś czasu, że masz ziemię podgrzewaną, ale w tym coś musi być ;:306 Moje roślinki tak będą wyglądać za miesiąc, a Twoje już prawie gotowe do kwitnięcia ;:oj
Co to jest za ślicznotka? https://images89.fotosik.pl/160/752c2c2c5f7a8e0b.jpg
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO ta ślicznotka to najzwyklejsza Niezapominajka ;:306 jak to fotki mogą zmylić przeciwnika ,że nawet chwast wygląda dostojnie :;230 O dalii będę pamiętać oby fajne się rozrosła to wtedy będzie Twoja.Jestem ciekawa moich nowości w realu, bo na fotkach były cudne

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Pamelka jaka ogromna, cudeńko. Wyobrażam sobie, jak pokryje się kwiatami ,musi to zjawiskowo wyglądać.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Piękne prymule zielona i łyszczak. :D
Podziwiam Twój skalniak :D
Żagwin wyjątkowo atrakcyjny , moje jakieś wyschnięte.
Czy odmładzasz, czy dokupujesz co jakiś czas :?:
Podpowiedz ,jak z siewkami lilii postępujesz :?:
Dostałam od Marysi kaszubskiej i trzymam je w budynku.
Czy hodować je w doniczce ,czy do gruntu lepiej posadzić :?:
Siewki są z poprzedniego roku.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka spryciula z tej niezapominajki. Takie toto niby mikre, niepozorne, a wystarczy kilka ładnych szmatek i wygląda jak bogini :;230 Ale i Ciebie prawdziwy Mistrz fotografii, skoro potrafisz tak ją pokazać, że jest nie do poznania ;:oj I tym sposobem, udało Ci się mnie podejść ;:306
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jadziu - niezapominajkę nazwałaś chwastem ;:306 a to się mój M. zdziwi. W tajemnicy powiem Ci, że ja ją po przekwitnieniu ruguję a M.wrzeszczy,że mam ją zostawić w spokoju. E efekcie kilka(naście) kępek zostawiam, a wiosną znów ładnie wyglądają wśród róż.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

U mnie ta sama sytuacja co Ewy , ale zawsze coś zostaje ;:3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jadziu!
Epimedium też już kwitnie u mnie od kilku dni, ale za to 'Francesca primula' ma mniejsze pączki niż u ciebie.
I powiem, że mnie tez niezapominajki zdjęcie oszukało, bo pomyślałem - "a co to za ciekawy kwiatek'
Nareszcie się ociepliło - wczoraj jeszcze 5 stopni, a dzisiaj już 14 i na słoneczku było miło posiedzieć z kubkiem kawy w ręce.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”