Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Witam serdecznie!

Za oknem tak szybko robi się ciemno jakby był już grudzień ;:oj Rano jeszcze było na plusie ale od południa zaczęło zawiewać mroźnym wiatrem i czuć w powietrzu zbliżający się mróz. W prognozie dla mojej gminy widzę we czwartek -12 st :wink: Róże i inne wrażliwce mają kopczyki i jutro może zacznę nawet narzucać włókninę i gałązki iglastych, bo szykuje się zima nie na żarty...a do zimy jeszcze 3 tygodnie!
Na wszelki wypadek zaopatrzyłam dzisiaj kurnik we wszelkie zboża, bo jak jest duży mróz to targ zamiera!

Małgosiu u nas ścisnęło nieźle od ponad tygodnia, w ostatnich dniach trochę było cieplej ale już straszą jeszcze większymi mrozami. Szadzi było mało ale trochę poprószyło śniegiem. Ja tez lubię szczególnie białe BN ale nie w listopadzie ;:306

Dorotko oj! skąpi nam natura tego słoneczka. Szarość przeważa i aktywność jakoś się obniża ;:222 Ale jak piszesz trzeba widzieć pozytywy i cieszyć z życia ;:173
Na parę dni zrzuciłam kurtkę na koszt kamizelki, ale już w środę kurtki wrócą do łask ;:223

Agnieszko szadź królowała bardzo krótko bo temperatura wzrosła i spadł lodowy deszcz :D
Myślę że z tym zdążeniem nie mieliśmy szans skoro zimno zrobiło się nagle...bo z jeden dzień wiatr znad Sahary a za dwa dni zapowiedź mrozów. Firanka ogrodowa, zresztą niejedna, jest bardzo stara a na tak małe okienko firanka kosztuje grosze. Byliśmy w LM i nawet przez myśl mi nie przeszło że będę miała problem z wyborem...bo tyle ich jest ;:202 A jakbym nie daj Boże poszła jeszcze do innych sklepów!
Firanka jest, karnisz jest...czekamy tylko na wenę pana domu, żeby zrobił dwie dziurki...a może więcej? nie wiem? ;:306
Ściskam ;:196

Bea pozbierałam ziemię z kretowisk, ale była dość mokra i ciężka mimo że wózkiem wiadra woziłam. Niestety w krótkim czasie musiałam się wyrobić no to wracałam caluśka spocona do domu ;:306 Zastanawiam się czy jeszcze nie nałożyć na kopczyki trochę kurzeńca takiego w wiosennego sprzątania...wszystko zależy od pogody.
Trzymaj się cieplutko ;:196

Przeglądam zdjęcia z lat 2016 i 2017 ;:204 i co widzę słońca więcej, ale w jednym rok 28 w drugim 29 śnieg leży w ogrodzie! Trzeba się zatem szykować :wink: Śniegu Wam nie pokażę, ale słonko tak! Może z okazji mrozu i w tym roku się pokaże :D

Obrazek

Miłego wieczoru!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To takiej zimy jeszcze u mnie nie było ;:202 I mimo iż, takie widoczki lubię, to jednak z przyjemnością jeszcze przez jakiś czas pooglądam je sobie w zaprzyjaźnionych ogrodach ;:108 U mnie minusiki bardzo delikatne, ale jest mokro, pochmurnie i mglisto. Dzisiaj niespodziewanie przez kilka godzin słonko zaglądało mi w oczy i było cudownie. Ale to taki ewenement, bo kiedy wcześniej było słońce, to już nawet nie pamiętam ;:185
Ogród pięknie Ci się w biel przystroił, tylko troszkę rzeczywiście zbyt wcześnie. Zima niech zwolni kroku, jeszcze na nią nie czas.
Pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Marysiu! Jakże ja Ci zazdroszczę takich ślicznie pobielonych drzew, krzewów tudzież wszystkich innych roślinek! ;:219
U mnie takich widoczków jeszcze nie było. ;:174
Jedynie tego zbyt dużego mrozu nie zazdroszczę. ;:185 Ciutkę za wcześnie, mógłby jeszcze za miedzą poczekać. ;:108
Pięknie wschodzi Twoje słoneczko. ;:215 Moje widuję teraz dopiero przed zachodem. Dzisiaj mi pięknie świeciło, ;:333 ale zaszło jakoś mało barwnie. :(
W nocy szykuje się u nas nieco większy mrozek, bo już temperatura pod kreską, ;:303 a jutro zapewne ;:3 będzie wędrowało po niebie. Niech wędruje, a mrozek mi nie przeszkadza. :tan
Pozdrówka i zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Największy mróz u nas zapowiadają -8, ale od piątku znowu plusy
Zwariowana pogoda
Ja z kopcami róż czekam na większe mrozy
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Cieszę się ,że gadżety do przystrojenia i osłonięcia okienka już macie :D
Prosimy o fotkę, gdy uda się zainstalować :D
A ta ''stara'' firana w ogrodzie w deseń z drzewami jest na prawdę piękna :D
Zresztą osobiście żyję w otoczeniu starszych ,ale mających ''to coś'' firanek.
Najzabawniejsze ,że kiedyś oglądałam fajną zazdroskę w lokalnym sklepie, w końcu nie kupiłam bo za mała mi się wydała a potem ją zobaczyłam u znajomej ze wsi obok :lol:
Marysiu ostatnia fotka rewelacyjna i .. taka wymowna. ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,tak sie nie mogę zebrać coś napisać ,ja chyba tak samo smętna jak pogoda ;:306 tyle we mnie buntu i i zamiast zabrać się rzetelnie do pracy na wszystko mówię : nie i dni przepływają mi przez palce na niczym ,mam zrobić kopczyki i okryć róże a nawet nie zaczęłam ,mam zrobić na święta pasztety ,też nic ,nawet zacieru dyniowego na zimę nie zrobiłam i dynie leżą ,nie mówiąc ,że nie zaczęłam robić świątecznych stroików ,a 11 grudnia kiermasz ,no i światła świąteczne przed domem rozwiesić muszę ,jakaś katastrofa ze mną ;:145 pogoda u mnie paskudna ,,mokro, ciemno ,ponuro ,przydało by się naświetlić słoneczkiem ,takiego szronu jak u Ciebie to u mnie nie ma,chyba jest cieplej ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam !

Przed zaśnięciem ciągle myślę co zapomniałam zabezpieczyć i dzisiaj jeszcze robiłam kokony wrażliwym roślinom. Policzyłam kopki na różach i jest ich ponad 80, bo kilka róż radzi sobie bez nich. To już wiem dlaczego pot zlał mnie dokładnie jak woziłam ziemię parę dni temu ;:223 Dzisiaj w prognozie ujęli dwa stopnie mrozu to może nie będzie tak źle :wink:

Iwonko ta biel to była wręcz chwilowo, bo szybko pospadała szadź a i posypka śniegowa szybko stopniała, teraz jest listopadowo a kopczyki na różach migiem zamarzły i dają inny kolor gleby. Ciągle wycinam jakieś gałązki z iglaków i rzucam na grządki, bo sporo roślin wsadzanych niedawno na pewno nie zdążyło się ukorzenić :shock: Słonko dzisiaj takie mizerne próbowało się przebić, ale bez skutku i szarość panowała ogólna.
Pozdrawiam ;:168

Lucynko dzięki częstej bytności w ogrodzie wyłapałam białe widoki, bo właściwie to ogród brunatny i jedynie zielone liście róż go zdobią. Jak kopczykowałam róże to na wielu, które liście zgubiły widziałam kiełki jak wiosną. Na szczęście większość ma stare i to całkiem zielone liście. Mróz niewielki ale słonka brak co raczej jest niespotykane. Trzymaj się cieplutko i pozdrawiam ;:196

Gosiu u mnie spada prognozowany mróz i już jest -10 od środy do piątku w nocy :) Na szczęście nie ma wiatru i odczuwalna jest znośna. U mnie było już nocą i rano -7 a odczuwalna dużo niższa więc kopce wolałam zrobić.

Agnieszko Będzie fotka, bo firaneczka jest radosna, chociaż nie wiem czy nie za krótką kupiłam, ale i tak zawsze tam będzie jakiś kwiatek Obrazek żeby sobie zasłonić słupek od woliery psiej. Stara firanka już nie ma takiej bieli więc niech zdobi ogród ;:306 Wszystkie firanki wyniesione do altany i służą do okrywania krzaków z owocami, bo boję się zakładać siatek żeby mi się ptaki nie zaplątały.
W LM zazdrostek ogromny wybór! Bardzo podobała mi się firanka z haftowana lawendą, ale pasowała raczej do kuchni. Agnieszko nie było w tym roku takiego nastrojowego słońca ;:196

Martusiu zmęczenie sezonem nastąpiło...ile Ty w tym roku napracowałaś się a właściwie cały czas nie ustajesz i coś wymyślasz. Organizm sam upomina się o odpoczynek i słuchaj go ;:333 Ja powoli mam zamiar właśnie nie robić pasztetów i wielu innych rzeczy. Jedynie tradycyjne potrawy, a i tak nie wiem ile osób siądzie przy wigilijnym stole więc luzik. Nie samą strawą człowiek żyje! Wiem że i tak ostatecznie staniesz na głowie i wszystko zrobisz na czas ale pomyśl że siły już nie te, miałaś ciężki rok łącznie z zabiegiem i przetworami większymi niż zwykle...o pomidorach nie wspomnę. U mnie też pogoda do kitu i widzisz że posiłkuje się ubiegłorocznym słońcem. Zatem zdrówka i radości życia ;:196

Dobrej nocy odwiedzającym tym co piszą i tym co czytają ;:4
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu ja z tych czytających :oops:
Ale tyle się dzieje, ze nawet jak myśli ganiają po głowie to mądrego nic napisać nie potrafię.
Wiec chodzę milcząc i podziwiając.
Miłego ;:4
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu taki czas, a u Ciebie wyjątkowo wypełniony domowymi przyjemnościami :D Wszyscy musimy odpocząć po tym sezonie. Wszystkiego co najlepsze ;:196
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

Dzień dobry
Współczuję tych prac przy kanalizie, wyobrażam sobie jak wyglądał ogród :roll:
Czytam też, że mieszkanko powiększyło się o jadalnię ;:333
Chryzantemy w tym roku długo kwitną, no ale pogoda im na to pozwala.
Moje wiosną przeniosłam do ogródka przyblokowego i jeszcze teraz mam kolorowo pod oknem, a takie widoki w listopadzie oko cieszą
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu na szczęście dzisiejszej nocy nie przymroziło mocno, możesz jeszcze zrobić na spokojnie przegląd ogrodu i te zapomniane rośliny zabezpieczyć. Pogoda jak na koniec listopada ładna słoneczko świeci i wiatr poleciał gdzieś dalej.
Wy z Marta już myślicie o świętach o pasztetach, to ja jestem jeszcze w lesie ;:131
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nareszcie miałam słoneczny dzień aż do zachodu...serce się raduje i mięśnie też! Rozsypałam nawóz gołębi w 3 skrzyniach i ciekawa jestem, czy pióra których było pełno jakoś pod śniegiem się rozłożą ;:oj Mam jeszcze dwa wory to zostawię i na wiosnę będę go używać. Na zimę jeszcze obłożę kopczyki różane przetrawionym kurzeńcem, bo ma być w przyszłym tygodniu cieplej. No chyba, że śnieg zasypie ogród?

Ewuniu miło że jesteś, bo malutko nas odwiedzasz ostatnio, pewnie jesteś zajęta swoimi ozdobami ;:168 Ogród dalej ma ślady przekopów, bo po nowym roku jak odbiorą inwestycje będziemy się podłączać do dziękuję. Rośliny czekają zadołowane, bo część wróci na swoje miejsce. Trochę kopania nas jeszcze czeka, bo wymyśliłam sobie pociągnąć światło do kurnika ale to już nie będzie takie głębokie kopanie.
Jadalnię miałam od razu tylko była niestety wnęką bez okna, a teraz wybiliśmy otwór i wprawiliśmy okno, jest super ;:333 Ale wiadomo też rozgardiasz i sprzątanie.
A te przyblokowe chryzantemy nie przetrwają zimy, bo możesz rozmnożyć i mieć tu i tu :D
I ja Cię serdecznie pozdrawiam ;:196

Dorotko ale ładny dzisiaj dzień ;:3 Tak nam trzeba było słonka no i ruchu, bo przez mroźny wiatr nie szwendałam się za dużo po ogrodzie, a dzisiaj mimo nawet mroźniejszego dnia popracowałam :D Chodzę cały czas i oczywiście znalazłam nie okrytą malinojeżynę, a dostałam ja za jakieś elektrorupiecie na gminnej akcji ;:224
Dorotko ja też jestem w lesie ...chociaż jedną rzecz mam już zrobioną pomyte szafy i naczynia z jadalni ;:333 Dużo potraw nie będę robić bo już wiem że młodzi z góry wyjeżdżają, a Aga jedynie będzie na wigilii bo potem zarabia na kiermaszu świątecznym na nową łazienkę :lol: Dlatego nawet jak przyjedzie Dorota ze swoimi to dużo nas nie będzie.

Zrobiłam dzisiaj zdjęcia w ogródku :D

Tak wyglądają okopczykowane róże ;:oj ich liście nie wyglądają na prawie grudniowe!

Obrazek

Obrazek

W polu truskawki nie zdążyły dojrzeć i są mrożone

Obrazek

Obrazek

Chryzantemy na widok słońca uśmiechnęły się!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kapucha jak wielka róża!
Obrazek

Na dwóch roślinach miałam po nocy taką dziwną narośl lodową! tu w donicy na heliotropie

Obrazek

No i dawno nie pokazywane aktualne słoneczko!

Obrazek

Obrazek

No to jeszcze taki dodatek :D

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, też zrobiłam w weekend kopczyki moim różom. I już jestem spokojniejsza. Teraz to niech sobie mrozi. ;:333
Urocze te Twoje kaczuchy, zawsze mnie rozczulają, jak oglądam, bo kury to kury.... ;:224
Słoneczka zazdroszczę, bo u nas szarości panują za dnia. Ale może to i lepiej, bo te słoneczka za dnia to mrozy raczej prognozują ;:7
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,u mnie też było dzisiaj piękne słoneczko,ale ja pracowałam w domku ,bo kisiliśmy kapustę ,jutro mam parę spraw załatwić w mieście i potem może coś zdążę zrobić w ogrodzie ,przynajmniej tak chciałabym ,chryzantemki naprawdę uśmiechnęły się do słoneczka ,a i kaczuszki z kurkami były zadowolone ,ja może bym nie robiła pasztetu ,ale mam z czego i już się do tego przygotowałam ,więc już nie mam wyjścia ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Maryś
Cieszę się ,że popracowałaś ładnie :D
Będzie rosło super wszystko w Twoich skrzyniach. ;:108
Kurki widać, że trochę zmarznięte, kaczk :;230 sympatyczny ,jak zawsze.
Tej jesieni to jedynie u Rodziców na działce leśnej kolorowy zachód widziałam. :wink:
Moje rozy do połowy obsypane, dziś odczuwalna była minus 10 :roll:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”