Moje storczykowe hobby
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oto kilka moich jeszcze kwitnących.

I takie które mają zamiar kwitnąć już niebawem lub trochę później.

Mój pierwszy sabotek, który miał liście bardzo zainfekowane jakąś rdzą, po odbyciu leczenia startuje z nową rozetką liści. Może kiedyś znów zakwitnie?
Ten to jest mój pokazywany na początku biały Phalaenopsis, poddany gruntownej reanimacji ma malutki pęd kwiatowy ale pączki już sie wyraźnie rysują.
Jeden z Phalaenopsis ma juz spory pędzik kwiatowy

Dendrobium, które straciło w wyniku wietrzenia sporo pączków i wierzchołek pędu. Mam nadzieję, ze te pączki uda się doprowadzić do kwitnienia.

A to większość tych co wymagają trochę wyższej wilgotności. Jestem bardzo ciekawa, czy kiedyś u mnie zakwitną?

I takie które mają zamiar kwitnąć już niebawem lub trochę później.

Mój pierwszy sabotek, który miał liście bardzo zainfekowane jakąś rdzą, po odbyciu leczenia startuje z nową rozetką liści. Może kiedyś znów zakwitnie?

Ten to jest mój pokazywany na początku biały Phalaenopsis, poddany gruntownej reanimacji ma malutki pęd kwiatowy ale pączki już sie wyraźnie rysują.

Jeden z Phalaenopsis ma juz spory pędzik kwiatowy

Dendrobium, które straciło w wyniku wietrzenia sporo pączków i wierzchołek pędu. Mam nadzieję, ze te pączki uda się doprowadzić do kwitnienia.

A to większość tych co wymagają trochę wyższej wilgotności. Jestem bardzo ciekawa, czy kiedyś u mnie zakwitną?
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
-
- 500p
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śnieżko, ta rodzinka sabotków jest prześliczna
ten pierwszy z prawej na fotce ma chyba bardzo duży kwiat
Pączusie już czekają na rozwinięcie
teraz to chyba najbardziej się dłuży oczekiwanie na finał
życzę by nastąpił jak najszybciej :P

Pączusie już czekają na rozwinięcie

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- śnieżka
AGNESS, Basiu, Asiu- miło mi, że to zajrzałyście i że podobają Wam się moje storczyki. Faktycznie jest ich duża różnorodność, bo nie mogę się oprzeć chęci posiadania, gdy widzę coś innego- ta choroba chyba zbyt szybko się u mnie rozwija
Niestety te opadające pączki to chyba zmora tych, którzy nie mają zbyt komfortowych warunków do uprawy storczyków, szczególnie kwitnących w zimie, ale mam nadzieję, że zawsze kilka pączków przeżyje i zakwitnie.

Niestety te opadające pączki to chyba zmora tych, którzy nie mają zbyt komfortowych warunków do uprawy storczyków, szczególnie kwitnących w zimie, ale mam nadzieję, że zawsze kilka pączków przeżyje i zakwitnie.

- śnieżka
A teraz przedstawiam mojego najnowszego gościa.
na razie jest niezbyt duży w porownaniu z dorosłymi ,Falkami' i po cichu liczę na to, że może jest to coś bardziej mini. Kolor ma dziwny- taki lekko zielonkawy, choć na zdjęciach wychodzi bardziej żółty.

A tak wygląda u mnie akcja ,nawilżanie' dla tych bardziej wrażliwych na suche powietrze.

na razie jest niezbyt duży w porownaniu z dorosłymi ,Falkami' i po cichu liczę na to, że może jest to coś bardziej mini. Kolor ma dziwny- taki lekko zielonkawy, choć na zdjęciach wychodzi bardziej żółty.

A tak wygląda u mnie akcja ,nawilżanie' dla tych bardziej wrażliwych na suche powietrze.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
piękny Phalaenopsis, tylko niestety nie mogę zobaczyć zdjęć w powiększeniu bo się wyświetla że muszę należeć do twoich znajomych na fotosiku. a nawilżacz wygląda na podobny do tego, co ja miałam, ale na tej miniaturce nie widać go bardzo wyraźnie więc nie wiem. mój był niebieską misą wypełnioną wodą i mgiełką, był bardzo ładny, ale niestety już go nie mam, bo się zepsuł.
-
- 500p
Grażynko, miejmy nadzieję że gość zostanie u Ciebie na dłużej bo jest bardzo ładny
Mi też nie udało się powiększyć obrazka więc nie mogłam się dokładniej przyjrzeć, ale bardzo podobają mi się takie żółte kwiatuszki z zielonkawym odcieniem
Dobrze Twoim roślinkom że mają taką fajną opiekunke która im kupiła nawilżacz
oby się odwdzięczały za to jak nalezy
pozdrawiam,
Basia

pozdrawiam,
Basia
- śnieżka
Dziękuję za miłe słowa o moim nowym nabytku. Też mam nadzieję, że na dłużej u mnie zostanie.
Zdjęcia już są normalne.
Zamgławiacz mam od dawna, kupiony przy okazji jakiegoś projektowanego wystroju, dzięki storczykom teraz sobie o nim przypomniałam i się przydaje, a kolorki w misie to zasługa różnobarwnych diod umieszczonych w dyfuzorze.
Zdjęcia już są normalne.
Zamgławiacz mam od dawna, kupiony przy okazji jakiegoś projektowanego wystroju, dzięki storczykom teraz sobie o nim przypomniałam i się przydaje, a kolorki w misie to zasługa różnobarwnych diod umieszczonych w dyfuzorze.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31