Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, dziękuję Ci za słowa wsparcia i współczuję tych wstrętnych ;:214 . Obyś jak najszybciej się tego pozbyła. Też nieraz myślałam, że nawet zaryzykuję jakiegoś z gratisem, ale jednak rozsądek jeszcze zwycięża.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto kilka moich jeszcze kwitnących.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I takie które mają zamiar kwitnąć już niebawem lub trochę później.

Obrazek

Mój pierwszy sabotek, który miał liście bardzo zainfekowane jakąś rdzą, po odbyciu leczenia startuje z nową rozetką liści. Może kiedyś znów zakwitnie?

Obrazek

Ten to jest mój pokazywany na początku biały Phalaenopsis, poddany gruntownej reanimacji ma malutki pęd kwiatowy ale pączki już sie wyraźnie rysują.

Obrazek

Jeden z Phalaenopsis ma juz spory pędzik kwiatowy

Obrazek

Dendrobium, które straciło w wyniku wietrzenia sporo pączków i wierzchołek pędu. Mam nadzieję, ze te pączki uda się doprowadzić do kwitnienia.

Obrazek

A to większość tych co wymagają trochę wyższej wilgotności. Jestem bardzo ciekawa, czy kiedyś u mnie zakwitną?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko, pięknie u ciebie i kolorowo, ośmiorniczka taka dostojna, a sabotki odlot. Pączusie na Dendrobum powinny się rozwinąć.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

wspaniała kolekcja
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mała_Mi i renata75- Dzięki za odwiedziny i ciepłe słowa o roślinkach. Traz tylko drżę, żeby ostatnie pączki Dendrobium jednak dotrwały do kwitnienia.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Grażynko storczyki pięknie Ci kwitną, a widzę jeszcze tyle pędów czekających na kwitnienie, nie grozi Ci parapetowa nuda, ciągle coś się dzieje :D
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Grażynko, przeczytałam cały Twoj wątek-widzisz ćmówki nie są wcale takie złośliwe, a przynajmniej Twoje :) Okropna jestem ale humor mi się poprawił, że nie tylko ja przewietrzyłam storczyka :twisted: żartuję :lol: oby zakwitł jak najszybciej :)
Pozdrawiam,
Basia
Blue Monkey
500p
500p

Post »

A w ogóle to z rozpędu nie napisałam jaką masz wspaniałą, bogatą i różnorodną kolekcję :D Wszystkie Twoje Storczyki są takie niezwykłe :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Śnieżko, ta rodzinka sabotków jest prześliczna :wink: ten pierwszy z prawej na fotce ma chyba bardzo duży kwiat :shock:
Pączusie już czekają na rozwinięcie :wink: teraz to chyba najbardziej się dłuży oczekiwanie na finał :lol: życzę by nastąpił jak najszybciej :P
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS, Basiu, Asiu- miło mi, że to zajrzałyście i że podobają Wam się moje storczyki. Faktycznie jest ich duża różnorodność, bo nie mogę się oprzeć chęci posiadania, gdy widzę coś innego- ta choroba chyba zbyt szybko się u mnie rozwija :D
Niestety te opadające pączki to chyba zmora tych, którzy nie mają zbyt komfortowych warunków do uprawy storczyków, szczególnie kwitnących w zimie, ale mam nadzieję, że zawsze kilka pączków przeżyje i zakwitnie. :)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz przedstawiam mojego najnowszego gościa.

Obrazek Obrazek Obrazek

na razie jest niezbyt duży w porownaniu z dorosłymi ,Falkami' i po cichu liczę na to, że może jest to coś bardziej mini. Kolor ma dziwny- taki lekko zielonkawy, choć na zdjęciach wychodzi bardziej żółty.

Obrazek
A tak wygląda u mnie akcja ,nawilżanie' dla tych bardziej wrażliwych na suche powietrze.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny Phalaenopsis, tylko niestety nie mogę zobaczyć zdjęć w powiększeniu bo się wyświetla że muszę należeć do twoich znajomych na fotosiku. a nawilżacz wygląda na podobny do tego, co ja miałam, ale na tej miniaturce nie widać go bardzo wyraźnie więc nie wiem. mój był niebieską misą wypełnioną wodą i mgiełką, był bardzo ładny, ale niestety już go nie mam, bo się zepsuł.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Grażynko, miejmy nadzieję że gość zostanie u Ciebie na dłużej bo jest bardzo ładny :) Mi też nie udało się powiększyć obrazka więc nie mogłam się dokładniej przyjrzeć, ale bardzo podobają mi się takie żółte kwiatuszki z zielonkawym odcieniem :) Dobrze Twoim roślinkom że mają taką fajną opiekunke która im kupiła nawilżacz :D oby się odwdzięczały za to jak nalezy :lol:
pozdrawiam,
Basia
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za miłe słowa o moim nowym nabytku. Też mam nadzieję, że na dłużej u mnie zostanie.
Zdjęcia już są normalne.
Zamgławiacz mam od dawna, kupiony przy okazji jakiegoś projektowanego wystroju, dzięki storczykom teraz sobie o nim przypomniałam i się przydaje, a kolorki w misie to zasługa różnobarwnych diod umieszczonych w dyfuzorze.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

moja też się mieniła na kolorowo... i taka fajna mgiełka leciała. a misa była taka cieniowana niebieska. a teraz na dużych zdjęciach tego Phal. lepiej widać. jest śliczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”