Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

Te krzaki chyba sekatora nie widziały :) Nie chciałbym doprowadzić moich krzewów do takiego stanu bo taką samą masę owoców można mieć na dwa razy niższym krzewie i to owoców większych, ładniejszych. Na filmie widać drobne te owoce bo rosną na starych pędach.
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie!
Mam pytanie, czy przekompostowane zrębki drzew liściastych nadają się pod uprawę borówek?
Czy lepiej przywieźć trociny z tartaku wsypać do dołków pod przyszłe nasadzenia, dodać azotu podlewać przez rok i z wiosną sadzić?
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Lepiej to drugie.
snorlaks
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 kwie 2018, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

https://www.youtube.com/watch?v=E0cEBQCrYlY

Robił ktoś z was takie podłoże do uprawy roślin w doniczce ?? Te wszystkie składniki rzeczywiście mają sens??

https://www.youtube.com/watch?v=crFjC1Z8IUU

Jeśli chodzi o podłoże pierwsze i to drugie to z czego oni mają ten kompost -z czego go najlepiej zrobić ??
Tomala3d
500p
500p

Post »

Z ekonomicznego punktu widzenia nie ma sensu kupowanie takiego podłoża. Przy uprawie kontenerowej używamy dwóch rozmiarów pojemników pierwszy około 15l na pierwsze dwa lata i drugi rozmiar ~60-90 litrów na dalsze lata. Z tego co sam obserwuję borówki w mieszance torfu kwaśnego i próchnicy z lasu sosnowego(zamienne z przekompostowanymi trocinami) rosną bardzo dobrze przez pierwsze dwa lata i jestem pewien że w takim medium tylko o większej objętości będą rosły pięknie przez kolejne lata bez konieczności wymieniania gleby.
snorlaks
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A uprawiasz jakieś borówki w donicach albo kontenerach szkółkarskich ???
Polecasz taką uprawę ??
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Czy zbadałeś to podłoże?
Tomala3d
500p
500p

Post »

Snorlaks uprawiam w donicach 12 i 15 litrowych na razie około 20 sztuk na próbę.
Wygląda to bardzo podobnie jak na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=3-nAiaRuezk

Danter na glinie borówka nie bardzo urośnie bo to ciężka gleba w dodatku o wysokim pH. Bardziej bym posadził na tej pierwszej ziemi chociaż jest też teoria że jak zrobisz odpowiednio duże koryta w glinie i wypełnisz ją glebą do borówki to można posadzić i będzie takie stanowisko lepiej trzymać wodę. Ja mam sporo krzewów borówki posadzone w glinie i rosną bez zarzutów.
snorlaks
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A który rok uprawiasz borówki w takim systemie ??
Rzeczywiście mają tyle owoców jak na tym filmie ?? Więcej trzeba podlewać jakby były zasadzone w polu ??
Tomala3d
500p
500p

Post »

Posadziłem rok temu. W tym roku będę miał tyle owoców jak na tym filmie jak dobrze pójdzie :)
Słyszałem ostatnio że taka uprawa kontenerowa to tak na góra 8-10 lat i później plantatorzy wyrzucają krzewy bo za duże i już nie ma tego optymalnego stosunku plonu do wielkości krzewu. Co do podlewania, to tak samo jak w gruncie. Mniej się podlewa bo mniejsza objętość gleby ale trochę szybciej wysycha i wychodzi mniej więcej na to samo. Myślę że ten typ uprawy będzie coraz częściej stosowany w Polsce ze względu na to, że mały krzew produkuje dużo jagód i wrażliwe na mrozy odmiany można w razie czego schować.
snorlaks
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Te borówki rozumiem masz w tunelu tak ?? Dużo trzeba wietrzyć taki tunel ???
Już kwitną borówki -jakie odmiany uważasz dobre do tuneli ???

Nie za duże te doniczki na początek 12-15l nie wystarczy w pierwszych 2 latach np 5l ??? A po 3 latach dopiero 12-15l ??
Nie za bardzo rośnie borówka w korzenie ???

Z tymi 8-10 letnimi krzakami to nie jest tak że przypadkiem wyrzucają je bo były rozmnażane in vitro ??

Który sposób rozmnażania borówek jest najlepszy - in vitro podobno może okazać się za kilka lat klapą -prawda to ???
I jak z kosztami takiego rozmnażania in vitro a innego -zdrewniałe.

Ile doniczek z borówka maksymalnie wstawili byście do przykładowo tunelu o powierzchni 200m2 ???
Tomala3d
500p
500p

Post »

Borówki stoją na zewnątrz i zimą i latem.
To że wyrzucają po 8-10latach ma tylko związek z wielkością roślin. Gdyby to była kwestia in vitro to plantatorzy wybierali by tylko sadzonki rozmnażane wegetatywnie.
Doniczki 12-15 litrów według mnie są w sam raz na pierwsze dwa lata. Nigdzie nie widziałem żeby ktoś uprawiał w mniejszych.
Ja to robię tylko dla własnego eksperymentu głównie dlatego że nie za bardzo mam czas i natchnienie że by przygotować/wyrównać grunt pod kolejne krzewy borówki więc posadziłem borówki w pojemnikach.
Być może już jesienią wsadzę je do gruntu ale widzę że z takiej uprawy pojemnikowej już po roku od posadzenia może być poważny plon biorąc pod uwagę zajmowaną powierzchnię. Sadziłem równo rok temu sadzonki dwuletnie z pojemników c2 i c1,5 kupione w bricomarche po 5-7zł za sadzonkę a dzisiaj są to o wiele większe krzewy z dużą ilością pąków kwiatowych. Jeszcze nie kwitną. Być może trzymane w tunelach kwitłyby wcześniej ale ja bym się obawiał o wietrzenie.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

Moja borówkowa prowizorka:

Obrazek
Jak się obrobię do jesieni to wyszykuje odpowiedni dołek, a jak nie to do wiosny zakopię jak jest. Worki są podziurawione widłami.
danter
100p
100p
Od: 11 kwie 2018, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jeśli chodzi o wielkość dołka to czytam forum i każdy pisze co innnego . Jedni ze głębokość na 60 cm a drudzy ze 30cm.. Wiec sam juz nie wiem

Tak samo jest z szerokością , każdy podaje co innego
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Sprawa jasna. Im większa objętość odpowiedniego dla borówki podłoża, tym lepsze warunki uprawy. To jak z doniczkami. Można uprawiać borówkę w pojemnikach 15-to litrowych, można też w 150-cio litrowych i większych. Efekty uprawy będą różne.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”