Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
Może być np Long gourd.
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
Najważniejsze, że rośnie i ma ciekawy kształt. Z czasem pewnie się wyprostuje pod swoim ciężarem. Czy to zdjęcie zrobiłeś niedawno? Owoc jest młody i czasu już ma niewiele..
A tutaj coś dla niedowiarkow, którzy mówią, że w Polsce klimat nie sprzyja wyhodowaniu tykwy o grubej ściance- ta Kobra ma 1cm

A tutaj coś dla niedowiarkow, którzy mówią, że w Polsce klimat nie sprzyja wyhodowaniu tykwy o grubej ściance- ta Kobra ma 1cm

Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- BobejGS
- Kontakt:
Akurat miejsce o skośnym ułożeniem ścianki trafiłaś. 
Tak czy owak, zgadzam się z opinią, że można tykwe o grubej ściance wyhodować, bo mi taką się również udało.

Tak czy owak, zgadzam się z opinią, że można tykwe o grubej ściance wyhodować, bo mi taką się również udało.

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Polecam wszystkim powystawianie na pełne słońce owoców tykw aby skórka mocniej stwardniała. Czasu jest niewiele do rzekomego przymrozku.
Dzisiaj zebrałem z pola wszystkie tykwy Apple, kilka African Buschel i wszystkie z własnej krzyżówki Apple x Giant Bushel. Normalnie bym je zostawił podłączone do krzaka lecz niektóre pędy zupełnie uschły. Te które zebrałem rosły w formie płożącej. Tak więc był to pierwszy i ostatni rok kiedy prowadziłem tykwy w tej formie. Te które rosną na konstrukcjach są najlepszej jakości i słońce ma lepszy dostęp do owoców. Poza tym nie były narażone na działanie bezdomnych ślimaków. Mocno stwardniałych tykw, które już przestały rosnąć około 1,5 miesiąca temu jest ponad 40 sztuk.
Dzisiaj zebrałem z pola wszystkie tykwy Apple, kilka African Buschel i wszystkie z własnej krzyżówki Apple x Giant Bushel. Normalnie bym je zostawił podłączone do krzaka lecz niektóre pędy zupełnie uschły. Te które zebrałem rosły w formie płożącej. Tak więc był to pierwszy i ostatni rok kiedy prowadziłem tykwy w tej formie. Te które rosną na konstrukcjach są najlepszej jakości i słońce ma lepszy dostęp do owoców. Poza tym nie były narażone na działanie bezdomnych ślimaków. Mocno stwardniałych tykw, które już przestały rosnąć około 1,5 miesiąca temu jest ponad 40 sztuk.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- borowa
- 200p
Ojtam Błażej już tak na ziemię sprowadzasz człowieka!
Przejście szyjki jest łagodne i skos jest mały. Co by nie mówić ścianka tykwy jest gruba i teraz muszę zmienić plany co do jej przeznaczenia.
Ostatnio robiłam lampion z tykwy która okazała się cieńsza niż myslalam. Takie nadają się tylko do malowania.

Ostatnio robiłam lampion z tykwy która okazała się cieńsza niż myslalam. Takie nadają się tylko do malowania.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jagoda taka tykwa to wspaniały materiał do grawerowania.
Moja rekordzistka
miała może 0,7 cm grubości.

miała może 0,7 cm grubości.
- borowa
- 200p
Dokladnie Ela. Juz mi się rece palą do wzięcia się za nią, a jeszcze wczoraj dostałam od koleżanki wiertełka dentystyczne!
oj poszaleję
oby jej nie zmarnować...

Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- BobejGS
- Kontakt:
Nie czepiam się, choć na kobrę, to miejsce akurat kontrowersyjne. 
Przecież jakiś czas temu wstawiłem fotke grubosci ścianki swojej tykwy i to faktycznie twardy orzech był.
viewtopic.php?p=6009519#p6009519
Edit: A zrobiłem z niej budke dla ptaków, jednak na razie nie trafiła na drzewo.

Przecież jakiś czas temu wstawiłem fotke grubosci ścianki swojej tykwy i to faktycznie twardy orzech był.

viewtopic.php?p=6009519#p6009519
Edit: A zrobiłem z niej budke dla ptaków, jednak na razie nie trafiła na drzewo.

- ElzbietaaG
- borowa
- 200p
Błażej Ty czepialski nie jesteś, nie pomyślałam w ten sposób
. Masz rację, że kobry tak mają, ale kobra dobrze nierówna i mam nadzieję że dalej ścianka jest tak samo gruba. Ta byla dosyć wyciągnięta wisiała na podporach i tak wyglądała
Elu, niesamowite kotki robisz
. Bardzo mi się podobają. Z czego robisz doklejane części ciała?
Nie znam multiszlifierki z Lidla, ale jeśli możesz mocować w niej narzędzia o różnej średnicy chwytu to poszukaj w necie takich wierteł. Zdziwiłam się bo one nie pracują jak wiertła ale jak pilniki i do grawerki są idealne. Widzualam w necie że są nawet tanie.

Elu, niesamowite kotki robisz

Nie znam multiszlifierki z Lidla, ale jeśli możesz mocować w niej narzędzia o różnej średnicy chwytu to poszukaj w necie takich wierteł. Zdziwiłam się bo one nie pracują jak wiertła ale jak pilniki i do grawerki są idealne. Widzualam w necie że są nawet tanie.

Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- ElzbietaaG
Drobne elementy kotów robię z masy plastycznej a idealne jak dla mnie jest połączenie
Corsican Flat z odmianą której nazwy nie znam. Może to krzyżówka ale podobna jest do Giant Apple. Ta pierwsza z lewej miała też bardzo grubą ściankę, jej koleżanki już nie.

W tym sezonie mam 11 sztuk bardzo fajnej krzyżówki Apple. Już się cieszę na myśl ile kotów albo aniołów z nich zrobię.

Marconi, też pisałeś o swoich krzyżówkach Apple, mógłbyś pokazać co u ciebie wyrosło?
Corsican Flat z odmianą której nazwy nie znam. Może to krzyżówka ale podobna jest do Giant Apple. Ta pierwsza z lewej miała też bardzo grubą ściankę, jej koleżanki już nie.

W tym sezonie mam 11 sztuk bardzo fajnej krzyżówki Apple. Już się cieszę na myśl ile kotów albo aniołów z nich zrobię.

Marconi, też pisałeś o swoich krzyżówkach Apple, mógłbyś pokazać co u ciebie wyrosło?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Te na dole to krzyżówka Giant Buschel x Apple. Po lewej African Buschel, a po prawej Apple. Te tykwy już zebrałem bo krzaki całkowicie zaschły. Mimo to prawdopodobnie nie będą się do niczego nadawały bo jak mocno naciskam to skóra się ugina. Ale może z którejś będą nasiona.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- ElzbietaaG
Super wyszła twoja krzyżówka, taka bardziej owalna. U mnie też bardzo sucho na polu i pomału wszystko zasycha.