Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia

Post »

...a czy siałyście lobelie przylądkową?Może dojdziemy po nasionach. Siałem przylądkową dawno temu i nie pamiętam jak wyglądają nasiona. Dziś specjalnie jeździłem do naszego sklepu ale lobelii nie ma.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ja wysiałam lobelię przylądkową.Miała nasionka mikroskopijne.a te moje siewki wyglądają ......yyyy......są strasznie małe...chyba nic z tego nie będzie....w maju kupię gotowe :?
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

drozd pisze:...a czy siałyście lobelie przylądkową?Może dojdziemy po nasionach. Siałem przylądkową dawno temu i nie pamiętam jak wyglądają nasiona. Dziś specjalnie jeździłem do naszego sklepu ale lobelii nie ma.
Tu może wypowiedzieć się tylko Anita, bo ona siała też przylądkową. Ja jej nie lubię, jeśli rzeczywiście okaże się, że to takie oszustwo ;:223 to niezła zemsta przylądkowej na mojej osobie :;230
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Wezwana do tablicy - jestem :wink: Sprawa ma się tak. Popikowałam wczoraj trochę kwiatów, min. Lobelię Przylądkową. Po wnikliwej obserwacji doszłam do wniosku,że nie widzę znaczącej różnicy między nimi.. Wydaje mi się, ale naprawdę tylko mi się wydaję, że liścienie przylądkowej są troszkę mniejsze , niż niby-byliny. Ale może ja po prostu chcę to widzieć, nie wiem. Nie pozostaje nic innego jak czekać..
Zrobiłam kilka fotek,ale ciemno już i musiałam robić z lampą i światło się odbija. Zdjęcia słabe, więc nie wiem czy coś Wam to powie.

Lobelia Przylądkowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lobelia szkarłatna i błyszczącą.

Obrazek

Januszu, co do nasionek, to moje spostrzeżenia są takie jak pisałam Ci wcześniej - wyglądem były takie same jak przylądkowej, aż sama byłam zdziwiona, ale pomyslałam, że tak ma być, a teraz to juz nic nie wiem :? . Coś więcej mogłabym powiedzieć widząc nasiona prawdziwej Lobelii bylinkowej.
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes pisze,że nasionka są mikroskopijne a tej przysłanej nam nie były takie małe i wyglądem zupełnie takie same jak dostawałem w ub. lata, tylko siewki wyglądają inaczej. Zobaczymy jeszcze z tydzień dwa jak nie zaczną się wykładać to będzie dobrze.
Anitko. Ty twierdzisz,że nasiona jednej i drugiej są podobne - to już nieciekawie zapowiada się.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Aż mi się nie chce wierzyć, że ktoś może tak oszukiwać ... kupiłam u tej osoby białą aksamitkę, by nie okazała sie najzwyklejszą, której mam w nadmiarze :;230

Musimy się jeszcze wstrzymać i jeśli wyrośnie przylądkowa to negatyw murowany, bez ostrzeżenia rzecz jasna. Bo rozumiem, że można się pomylić z wysyłką do jednej osoby, ale do kilku to już działanie z premedytacją.

Muszę kupic jednak sadzonki ;:224 bo mnie wyjątkowo podoba się lobelia bylina.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tych nasion co pokazuje Anita żadne nie pasuje do wysianych przeze mnie. Były one jak pocięte nitki koloru beżowego
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

To ja już nic z tego nie rozumiem..
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

..i ja też :(
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

I ja miałam takie jak Anita. :D Nadzieja wzrasta :D

I pełen podziw dla Anitki za dokumentację ;:180
Jose Saramago
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już "rozgryzłem" moje siewki lobelii. Są to siewki karłowatego niebieskiego floksa. Nasiona lobelii są ze trzy razy mniejsze od nasion maku. Kupiłem wczoraj nasiona lobelii w ogrodniczym i już teraz jestem pewny,że Patryk Kocimski mnie oszukał. Wczoraj od razu wysłałem do niego e-maila ale cisza - bez echa i tak pewnie pozostanie.
...oto nasiona lobelii 8-10 razy powiększone z dwóch paczek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Nic tylko go ;:14 ;:14 ;:14 - masakra z takimi ludźmi :?
Tak się przyglądam tym nasionkom i próbuję porównać do moich. Pewne podobieństwo widzę, ale 100% wej pewności nie mam..
pozdrawiam, Anita
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Marzyłam o lobelii bylinie- jest taka piękna. i kupiłam w sklepie internetowym nasiona bo u nas nigdy nie widziałam. Wysiałam ok. 9 marca ... i nic...cisza. Nie przykrywałam ziemią, tylko po wysianiu przygniotłam ziemię trochę.Zgniły,czy czekać jeszcze?
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Właśnie przeczytałam na opakowaniu,ze wschody następują po 3-4 tygodniach od wysiania.Gapa ze mnie. Ale jednak jest szansa,że będę miała lobelie lśniące :heja :heja :heja
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu. U kogo kupiłaś przez internet nasiona. Trzeba po wysianiu przykryć folią lub szybką, bo nasiona są na wierzchy i szybko wysychają. Często też trzeba zraszać. Najlepiej małym rozpylaczem by nie wypłukać nasion.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”