Mój ogród na fotografii- cz. 10
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród na fotografii- cz. 10
Róże kwitnące w grudniu to rzadko spotykane . Rozweselają ogród w te ponure deszczowe dni. U mnie też jeszcze kwitną i ciemiernik obsypany białymi kwiatkami. Dużo pomidorów udało ci się przechować. Smak jednak już nie taki jak w lecie- sama to przyznasz, ale o wiele lepszy od sklepowych.
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No faktycznie jeszcze pięknie kwitną kwiaty, u nas to już dawno wspomnienie.
Zima zaatakowała, ale dziś już śniegu nie ma.
Pomidorki jeszcze długo będziesz jadła
Zima zaatakowała, ale dziś już śniegu nie ma.
Pomidorki jeszcze długo będziesz jadła
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Grafi26 miło mi goscić Ciebie w moim wątku
Zgadza się, smak pomidorów już nijaki
ale świadomość ,ze bez chemii czyni je bardziej apetycznymi niż ze sklepów. Tak w ogóle ...to ja je jem na kanapkach / moim domownikom juz nie smakują/a w większości zużywam na przecier do zupy pomidorowej . Dzisiaj słoneczko wstydliwie
wygląda co chwilę zza chmur , zatem całkiem przyjemnie pospacerowałam po ogrodzie . Zapraszam ponownie i pozdrawiam cieplutko
Dorotko! jeszcze za chwilę wybieram się do ogrodu pograbić resztę liści/ długo u mnie trzymały się na drzewach/. Cieszę się bo akurat w środę odbiór odpadów Bio. Przyjemnie oglądać o tej porze kwitnące jeszcze kwiatki. Muszę wziąć aparat ,bo widziałam jeszcze / raczej ponownie
/kwitnące fiołki

Dorotko! jeszcze za chwilę wybieram się do ogrodu pograbić resztę liści/ długo u mnie trzymały się na drzewach/. Cieszę się bo akurat w środę odbiór odpadów Bio. Przyjemnie oglądać o tej porze kwitnące jeszcze kwiatki. Muszę wziąć aparat ,bo widziałam jeszcze / raczej ponownie

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Wiedziałem!bwoj54 pisze:Wyplatam, dekoruję , przyklejam ...jestem w swoim żywiole
Trochę się już znamy

Piękne te kule świąteczne Bogusiu!

- bwoj54
Dziękuję serdecznie Andrzeju za pochwały moich prac a jednocześnie miło mi,ze zawitałeś do mojego wątku. Bombki przestrzenne to moje początki ale wierzę ,ze każda następna będzie lepsza , wszak " praktyka czyni mistrza"
Dzisiaj na dobre kończę z pracami dekoratorskimi , bo święta tuż , tuż. Zostały mi do wykończenia dwie bombki styropianowe/ metodą de'coupage. Wstawię, gdy skończę. Mój ogród przypomina jeszcze ten jesienny,śniegu jeszcze nie było z wyjątkiem jednego dnia/ w minioną sobotę/ kiedy poprószył i momentalnie stopniał . W skrzyniach przed domem kwitną jeszcze pelargonie,aż szkoda wynosić . Część w wiszących donicach doskonale prezentuje się w tunelu foliowym

Dzisiaj na dobre kończę z pracami dekoratorskimi , bo święta tuż , tuż. Zostały mi do wykończenia dwie bombki styropianowe/ metodą de'coupage. Wstawię, gdy skończę. Mój ogród przypomina jeszcze ten jesienny,śniegu jeszcze nie było z wyjątkiem jednego dnia/ w minioną sobotę/ kiedy poprószył i momentalnie stopniał . W skrzyniach przed domem kwitną jeszcze pelargonie,aż szkoda wynosić . Część w wiszących donicach doskonale prezentuje się w tunelu foliowym

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
-
- 200p
- Od: 6 cze 2014, o 21:43

Wszelkie ozdoby świąteczne piękne

- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
Hej Bogusiu ,u mnie też różyczki do dziś się rozkwitają ,boję się troche tej wiosny ,szkoda mi moich roślinek gdyby coś się im stało.
- bwoj54
Aniu , dziękuję serdecznie
Niesamowite , u mnie jeszcze nie było i wcale nie ma się na zimową aurę. Drzewa i krzewy puszczają pąki , cebulowe pchają się na wierzch , róże puszczają pąki. Magnolia wygląda tak jak wiosną, niektóre pąki otworzyły się. Szkoda, przyjdzie mróz i zetnie . No cóż ,nie mamy wpływu na kaprysy pogodowe . Pozdrawiam serdecznie
Marzenko , milo mi ,ze odwiedziłaś
Anomalia pogodowe na pewno odbiją się na naszych roślinkach. Dzisiaj u mnie piękna ,słoneczna pogoda. Nad ranem był lekki mrozik. Bardziej wygląda to na wczesną wiosnę ,niż zimę. Śniegu jeszcze u mnie nie było . Posyłam serdeczności 

Marzenko , milo mi ,ze odwiedziłaś

- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
Witaj Bogusiu! Gdzież to się nam chowasz cały miesiąc? Jak Cię znam, to pewnie robisz przedsezonowe porządki w tunelu 

Moje wsiowe poczynania - c.j.d. 
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania

gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają

pozdrawiam, Ania
-
- 200p
- Od: 6 cze 2014, o 21:43
Ja myślę, że Bogusia tworzy ozdoby wielkanocne
.

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Puk, puk Bogusiu
jak tam czy są już u Ciebie pierwsze oznaki wiosny ? Pochwal się trochę co tam robisz u siebie i jakie plany na ten rok

- bwoj54
Kochani, miło ,ze pamiętacie o mnie
Zdaję sobie sprawę,ze zaniedbałam wątek, a przede wszystkim WAS Kochani. Przyrzekam ,ze się poprawię
Sama zastanawiam się ,jak to jest ,ze na emeryturze czasu mniej niż w czasach aktywności zawodowej, małych dzieci ...Oczywiście odpowiedziałam sobie : nigdzie człowiek teraz nie śpieszy się, jest czas na realizację pasji, zainteresowań na które nie zawsze był kiedyś czas . Na dodatek moje wielostronne zainteresowania , aktywny tryb życia powoduje ,że każdą chwilę mam wypełnioną po brzegi
Aniu! Faktycznie , jako że zimy u mnie nie było , z wyjątkiem obecnych mrozów , rozpoczęłam już prace przygotowujące do sezonu. Posiałam arbuzy, melony i bakłażany. W tunelu foliowym jedynie posadziłam cebulę na szczypior i doskonale przechowała mi się ubiegłoroczna pietruszka. Natkę mam do tej pory
Na bieżąco będę informowała i dokumentowała swoje poczynania .
Będę nieskromna i pochwalę się ,że moje doświadczenia z uprawy melonów i bakłażanów zostały opublikowane w miesięczniku " Mój ogródek"
Aniu! Witam serdecznie. Nie ,jeszcze nie zabrałam się za ozdoby wielkanocne , ale materiały zgromadziłam już.
Mariuszu milo mi Ciebie gościć
Nieustannie snuję ogrodowe plany , na pewno muszę odnowić swoje ogrodowe gadżety / metodą tkanina + klej do glazury/ Pozostawione na zimę w ogrodzie zmieniły swój wygląd i zaprawa trochę skruszała. Czekam na ocieplenie i rozpocznę renowację
Zmian trochę poczyniłam w ogrodzie już jesienią , o których nie pisałam . Aktualnie pracujemy przy oczyszczaniu stawu z pałki wodnej i trzciny . Amury jakoś sobie nie bardzo ze wszystkim radzą . Korzystając ze sporych mrozów , można swobodnie oczyszczać. Śniegu u mnie w tym roku w ogóle nie było z wyjątkiem delikatnego przyprószenia . Nie wiem jak poradzą sobie magnolie , przy tych dwucyfrowych mrozach i wszystkie cebulowe ,które za szybko poczuły wiosnę . Wstawię za chwilę aktualne zdjęcia, mimo -6 mrozu, biorę aparat i wyruszam do ogrodu 
Obiecałam ,więc wstawiam dzisiejsze fotki. Mimo,ze - 6C , wieje przenikliwie , poszukałam oznak zbliżającej się wiosny . Gdybym dłużej pochodziła znalazłabym śnieżyczki, ukryte wśród iglaczków krokusy , niestety wieje niemiłosiernie

....oznaki wiosny niezaprzeczalne , od południowej strony / ściana przy kotłowni/ narcyzy niemal gotowe do pokazania swego kwiecia , tulipany i szafirki nie pozostają w tyle.Clematis też dołącza
Niestety ...druga strona ogrodu, staw skuty lodem , będzie jazda na łyżwach

takie małe zmiany, zapoczątkowane późną jesienią. Efekty jeszcze mało widoczne . Zainspirowana ogrodami pokazowymi w okolicach Mrągowa postanowiłam zlikwidować część żywopłotu i stworzyć ścieżkę z odzyskanych płyt granitowych ,łączonych z karmnikiem ościstym . Moje sadzonki zostaną posadzone dopiero wiosną. Po obu stronach docelowo ma być szpaler lawendy .

Wnusia już skończyła 2 latka / 26 stycznia/ mam nadzieję,ze niebawem będę miała pomocnicę

fotorelację zakończę różą , wykonaną własnoręcznie z pianki / foamiranu/ . Są to moje początki, więc nie jest doskonała .
Wraz z tą różą posyłam serdeczności dla wszystkich moich wspaniałych gości

Sama zastanawiam się ,jak to jest ,ze na emeryturze czasu mniej niż w czasach aktywności zawodowej, małych dzieci ...Oczywiście odpowiedziałam sobie : nigdzie człowiek teraz nie śpieszy się, jest czas na realizację pasji, zainteresowań na które nie zawsze był kiedyś czas . Na dodatek moje wielostronne zainteresowania , aktywny tryb życia powoduje ,że każdą chwilę mam wypełnioną po brzegi

Aniu! Faktycznie , jako że zimy u mnie nie było , z wyjątkiem obecnych mrozów , rozpoczęłam już prace przygotowujące do sezonu. Posiałam arbuzy, melony i bakłażany. W tunelu foliowym jedynie posadziłam cebulę na szczypior i doskonale przechowała mi się ubiegłoroczna pietruszka. Natkę mam do tej pory

Będę nieskromna i pochwalę się ,że moje doświadczenia z uprawy melonów i bakłażanów zostały opublikowane w miesięczniku " Mój ogródek"
Aniu! Witam serdecznie. Nie ,jeszcze nie zabrałam się za ozdoby wielkanocne , ale materiały zgromadziłam już.

Mariuszu milo mi Ciebie gościć

Obiecałam ,więc wstawiam dzisiejsze fotki. Mimo,ze - 6C , wieje przenikliwie , poszukałam oznak zbliżającej się wiosny . Gdybym dłużej pochodziła znalazłabym śnieżyczki, ukryte wśród iglaczków krokusy , niestety wieje niemiłosiernie

....oznaki wiosny niezaprzeczalne , od południowej strony / ściana przy kotłowni/ narcyzy niemal gotowe do pokazania swego kwiecia , tulipany i szafirki nie pozostają w tyle.Clematis też dołącza

takie małe zmiany, zapoczątkowane późną jesienią. Efekty jeszcze mało widoczne . Zainspirowana ogrodami pokazowymi w okolicach Mrągowa postanowiłam zlikwidować część żywopłotu i stworzyć ścieżkę z odzyskanych płyt granitowych ,łączonych z karmnikiem ościstym . Moje sadzonki zostaną posadzone dopiero wiosną. Po obu stronach docelowo ma być szpaler lawendy .

Wnusia już skończyła 2 latka / 26 stycznia/ mam nadzieję,ze niebawem będę miała pomocnicę

fotorelację zakończę różą , wykonaną własnoręcznie z pianki / foamiranu/ . Są to moje początki, więc nie jest doskonała .
Wraz z tą różą posyłam serdeczności dla wszystkich moich wspaniałych gości

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Bogusiu nie Ty jedna zastanawiasz się co z tym czasem kiedy go powinno być więcej
Wnusia urosła ,a niedawno przecież się urodziła
Słodka
Pozdrawiam serdecznie

Wnusia urosła ,a niedawno przecież się urodziła

Słodka

Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam Alicja
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu różyczka piękna, nie musisz być taka skromna
widzę, że faktycznie nie próżnowałaś bardzo ładnie ogród wygląda, nowa rabatka z karmnikiem będzie przepiękna coś czuję
staw faktycznie jedna wielka tafla lodu, a niby u nas w miarę ciepło
pozdrawiam i wytrwałości życzę

- bwoj54
Alu
szukam Ciebie , a okazuje się,ze masz zamknięty wątek. Wnusia, nasz słodziak ... z dnia na dzień zaskakuje nas swoimi nowymi umiejętnościami. Mogłabym godzinami słuchać jej dziecięcej mowy, podziwiać zabawy z pluszakami dla których śpiewa do mikrofonu i tańczy. Jest superancka , jak ostatnio określiła Michasię starsza wnuczka/ nastolatka/.
Mariuszu, dziękuję za pochwałę mojego rękodzieła
Efekt nowej rabatki będzie widoczny za 2-3 lata .W związku z tym,ze nie lubię pustych miejsc w ogrodzie na pewno w tym roku zagoszczą tam jednoroczne : cynie , astry , niskie dalie i begonie/ zanim lawenda rozrośnie się/ . Nie lubię rabatek monotematycznych , preferuję ogród kolorowy niemal przez cały rok , dlatego u mnie jest taki ogrodowy misz-masz. Spory problem z przebijaniem przerębli w stawie , bo jako takie rybki w stawie żyją / kilka amurów, jeden szczupak i karasie/ . Miejmy nadzieję,ze pod koniec tygodnia mrozy zelżą / zgodnie z prognozami/

Mariuszu, dziękuję za pochwałę mojego rękodzieła