Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

agata0806 pisze:A mi z kolei nr 2 podoba się najbardziej :lol:
A Liodoro ma bardzo dużo kwiatów,oj cudowny :lol: Uprawiasz go normalnie na parapecie?
Pytałaś jak tam moja Vanda,otóż nie doczekam się chyba kwitnienia bo na północnym oknie ma za mało słońca,na południowym też już go nie mam,jedynie mogła bym swoje Vandy wynieść na balkon :lol:
ten drugi to bardzo długo już kwitnie, pierwszy kwiat otworzył w lutym, a jeszcze puszcza drugi pęd. to mój największy, ale ostatnie listki mu małe wyszły, bo przeniosłam go do drugiego pokoju, bo dostał jakiś plam. na razie mu nie przybywa, ale i tak nie mogłabym go przynieść do siebie, bo nie mam miejsca na tak dużego storczyka.

Liodoro uprawiam na parapecie z Vandami i botanicznymi. dobrze mu tam. to jego drugie kwitnienie u mnie, a pierwsze na keiku. w zeszłym roku miał 3 kwiaty, teraz będzie miał 9 (ma 8 kwiatów i 1 pąk).

a czemu nie możesz go dać na inne okno? nie ma tam już miejsca? na balkon możesz wynieść, bo Vandzie to nie zaszkodzi, tylko musisz uważać, żeby nie była w pełnym słońcu i żeby podczas deszczu jej się nie nalało między liście, bo zgnije.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ale kwiatów przepiękny widok :D
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

widok jest piękny. codziennie wita mnie widok ich kwiatów. nigdy w porpzednich latach nie miałam tyle kwitnień naraz (może dlatego, że mam teraz 2 razy więcej Phalaenopsis niż w zeszłym roku). dopiero od 2008 roku zaczęłam kupować same Phalaenopsis, bo uznałam, że nie ma sensu kupować innych, bo tylko niepotrzebnie zajmują miejsce, a kwitnąć nie chcą. u mnie chcą kwitnąć tylko Phal. i Vandy.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne kwitnienia ;:31 Czy ten z pierwszego zdjęcia to Phal. mini?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak. pierwszy i ostatni to miniaturki. ta z pierwszego zdjęcia niedawno straciła stożek wzrostu.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

To szkoda, że stracił stożek :cry: Może chociaż keiki wypuści :roll: Też mam takiego i niedawno zakończył pierwsze u mnie kwitnienie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie wiem, czemu stracił stożek. pewnego dnia zżółkł mu i odpadł listek sercowy. może kapnęła na niego woda z korzenia Vandy (stał między Vandami). jest raczej zdrowy, ma ładne liście i korzenie, więc myślę, że puści keiki. ma 2 pędy kwiatowe, część pąków stracił po przeniesieniu do drugiego pokoju, ale potem się wydłużył i teraz zaczyna kwitnąć.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Dusiu Twoje storczyki są cudne, piękne,śliczne i już nie wiem co napisać :)
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Bajeczne kwitnienia.Białemu z mazami zrobiłaś zdjęcie na tle swojego rysunku i bardzo mi się to podoba.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bo uznałam, że będzie fajnie wyglądał na tle rysunku Phalaenopsis bellina. ten z mazami ma już otwarte 11 kwiatów (a gdy go przywiozłam do domu, miał 4). pozostałe Phal. kwitną, puszczają pędziki albo listki, prawie wszystkie mają się dobrze. Vandy też.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

storczyki mają się ok. kwitną sobie. chciałabym,żeby i botaniczne w końcu zakwitły, ale chyba szybciej doczekam się białej Vandy niż kwiatów na np. bellinie. dobrze, że chociaż hybrydy kwitną...
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:shock: Aż mi oczy na wierzch wylazły od takiego bogactwa kwiatów. Pięknie wyglądają, masz z kogo być dumna. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i jestem ;) jestem naprawdę zadowolona, mimo, że to hybrydy. niektóre kwitną po raz drugi w tym roku (ten żółty i brzoskwiniowopomarańczowy).; bardzo się cieszę, że komuś moje kwiaty się podobają. wy też macie cudne kolekcje.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

biały z mazami już wszystkie kwiaty otworzył. inne też mają coraz więcej kwiatów otwartych. są piękne. za kilka dni może zrobię trochę fotek.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phal. kwitną. otwierają coraz więcej kwiatków. niektóre przekwitają. z 5 puszcza pędziki.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”