Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli dobrze rozumiem, że gdziesz wyjeżdżasz? :roll: Udanych wakacji życzę :)
A motylki też łapałam w ręce i też widziałam takiego żółtego w czarne żyłki, jak Ty piszesz, jakieś 2 lata temu :lol:
Chyba to była Paź królowej, bo był to duży motyl i miał sopelki na końcu skrzydełek :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anusska pisze:Czyli dobrze rozumiem, że gdziesz wyjeżdżasz? :roll: Udanych wakacji życzę :)
A motylki też łapałam w ręce i też widziałam takiego żółtego w czarne żyłki, jak Ty piszesz, jakieś 2 lata temu :lol:
Chyba to była Paź królowej, bo był to duży motyl i miał sopelki na końcu skrzydełek :P
tak. a na motylkach się nie znam. a ten cudny czarno-żółty co widziałam też miał wcięcia na skrzydełkach i był bardzo duży. jakby rozłożył skrzydełka, to pewnie byłby wielkości ręki albo przynajmniej dużego kwiatu Vandy. jak chcę złapać motyla, to czekam, aż sobie usiądzie i go zachodzę od tyłu.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

To ja tak samo robię :wink: Tylko jakoś ostatnio nie miałam ku temu okazji, bo koło mnie na dworze nie rośnie zbyt wiele kwiatów :roll:
A jeszcze kiedyś na plaży znalazłam cytrynowego motylka zawiniętego w glony, to go z nich odwinęłam, wzięłam na rękę,
osłoniłam od wiatru troszkę i trzymałam, aż wyschnie :) Cud, że jeszcze był żywy, bo woda morska mogła go zalać... Ale w końcu wysechł i odleciał :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też nie miałam ostatnio okazji, bo bardzo rzadko wychodzę z domu, a na podwórku też za bardzo nie mam kwiatków, bo nie chciałoby mi się robić przy ogródku, to zbyt kłopotliwe. lubię patrzeć na podwórkowe kwiatki, ale tylko patrzeć i nic poza tym. nie lubię babrania się w ziemi, wyrywania chwastów (a u mnie zawsze było ich mnóstwo, jak jeszcze miałam ogródek) itd. motylki przelatują tylko nad podwórkiem i nie zatrzymują się na dłużej. nie wiem, jakim cudem ten jeden wleciał do mojego pokoju.

też mnie zdziwiło, jak napisałaś, że znalazłaś motylka w wodorostach. i nie był uszkodzony ten motylek? nie miał startego pyłku ze skrzydełek?

______

a moje Vandy już niestety przekwitły, tylko fioletowa ma jeszcze kwiatki. obydwa jej się trzymają, nawet ten ułamany, co wisi na kawałku łodygi. jak wrócę to pewnie będzie trochę kwitnień, na pewno porobię fotki i wstawię.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

O dziwo, nie był :roll: Cały i zdrowy leżał w wodorostach na plaży :roll: Ale chyba był tam bardzo krótko, skoro żył... :)
Tylko skrzydełka miał trochę wilgotne, bo nie mógł latać. Ale, mimo wszystko, przeżył :o
Przypomniało mi się jeszcze, że czytałam na innym forum nawet o hodowli motyli razem ze storczykami, chyba w orchidarium :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie wiedziałam, że motyle się hoduje w domu. pewnie najlepiej im na zewnątrz, jak mogą sobie latać nad kwiatkami, łąkami itd.
a czasami na wystawach skamielin i minerałów (jeżdżę na takie wystawy, ponieważ oprócz storczyków zbieram też skamieliny i minerały) widziałam ususzone, kolorowe motyle w pudełeczkach. bardzo mi się podobał taki błyszczący, niebieski, wielkości otwartej ręki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie było mnie trochę. u moich storczyków wszystko ok. były tylko trochę przesuszone. dziwne, że nie wytrzymały 10 dni, jak czasami potrafiły wytrzymać nawet 16. dzisiaj wszystkie podlałam. kwitnie 17. obydwóm lueddemanianom, nawet tej słabiutkiej, rosną nowe listki. Phalaenopsis, którego zapyliłam pyłkiem Vandy, ma torebkę nasienną.
a do mojej kolekcji przybył wreszcie biały z mazami, na którego czekałam gdzieś 1,5 roku i nigdzie nie umiałam go znaleźć. kupiłam go będąc na wakacjach i całe szczęście udało mi się go przewieźć do domu. po przyjściu od razu go podlałam, ponieważ spędził wiele godzin w opakowaniu i reklamówce.
to on i trochę innych Phal., które mi teraz kwitną:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, fajnie że wróciłaś :wink: Jak było na wakacjach? :)
Widzę, że udało Ci się kupić pięknego białego Phal. z mazami - a jednak marzenia się spełniają :lol:
Keiki na Phal. Pink Panther już jest duże :shock: Masz zamiar je odsadzić?
Oczywiście, reszta storczyków też piękna, ale długo by było o tym pisać :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dusiu, fajnie że wróciłaś :wink: Jak było na wakacjach? :)
Widzę, że udało Ci się kupić pięknego białego Phal. z mazami - a jednak marzenia się spełniają :lol:
Keiki na Phal. Pink Panther już jest duże :shock: Masz zamiar je odsadzić?
Oczywiście, reszta storczyków też piękna, ale długo by było o tym pisać :lol:
na wakacjach było ok. a Phal. z mazami udało się kupić. nie spodziewałam się, że go spotkam. będąc na wakacjach wchodziłam do każdej kwiaciarni, którą spotkałam i w jednej znalazłam to cudo. nie szukałam go, chciałam oglądać storczyki w kwiaciarniach i bardzo się zdziwiłam, jak go zobaczyłam. musiałam go kupić, mimo, że nie miałam za bardzo jak go przewieźć, ale udało się.
a keiki oddzielę, gdy będzie mieć więcej korzonków. na razie jest za małe, nie przeżyłoby.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Bardzo ładny ten nowy nabytek. Ja jeszcze białego (w ogóle) w kolekcji nie mam ale właśnie taki podobny mi się marzy i takiego (wyjątkowego) szukam, ewentualnie mógłby być biały ale cały (warżka też). Niestety na razie bez rezultatów. Po za tym - robisz świetne zdjęcia i jeszcze raz gratuluję zakupu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Piękny ten nowy nabytek, warto było tyle czekać na niego :lol:
jak się przygladam twojemu Pink Panther to widzę że ma zupełnie inne ubarwienie od moego, ma zdecydowanie mniej różowych cętek :roll: czy on już jest w fazie przekwitania czy zawsze miał takie jasne kwiaty?
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

karpek pisze:Bardzo ładny ten nowy nabytek. Ja jeszcze białego (w ogóle) w kolekcji nie mam ale właśnie taki podobny mi się marzy i takiego (wyjątkowego) szukam, ewentualnie mógłby być biały ale cały (warżka też). Niestety na razie bez rezultatów. Po za tym - robisz świetne zdjęcia i jeszcze raz gratuluję zakupu.
biały z mazami jest bardzo rzadki, widziałam takiego w maju 2008 i później już ani razu do czasu kupienia mojego.
Piękny ten nowy nabytek, warto było tyle czekać na niego
jak się przygladam twojemu Pink Panther to widzę że ma zupełnie inne ubarwienie od moego, ma zdecydowanie mniej różowych cętek czy on już jest w fazie przekwitania czy zawsze miał takie jasne kwiaty?
pink panther niedawno zaczął kwitnienie i jest inny niż w chwili kupienia. wtedy miał większe plamki i bardziej rózowe, a teraz nie. tamte podobały mi się bardziej. nie wiem, czemu się tak zmienił.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dusiu, gratuluję zakupu wymarzonego storczyka ;:63 Jak widzisz warto czekać, bop marzenia prędzej czy później, ale się spełniają ;:113
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu, piękny nowy nabytek.

PS.
Bardzo proszę zaczynaj nowe zdanie po kropce z dużej litery, bo troszkę źle się to czyta i chyba nie tylko mnie

Jak byś nie wiedziała jak to się robi, to mała instrukcja
naciśnij -shift- łącznie z literą ... i gotowe :)
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusia brakowało cię na forum i cieszę się,że już wróciłaś i do tego ze spełnionym marzeniem.Biały z mazami jest szczególnie piękny.Też go posiadam w swojej kolekcji.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”