Fikusy, kamelia i parę innych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikusy, kamelia i parę innych

Post »

Dziękuję Wam za wesołe komentarze. :) No cóż, terenówka nie daje rady, wykrzyż ma za mały. :wink: Mąż stwierdził, że trzeba poprawić. ;:306 Mało tego, opon większych szuka po resorakach. :;230

Trochę aktualizacji.

Fikusiki rosną na słoneczku, aż miło popatrzeć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakaranda jest po prostu gigaaaantyczna w tej swojej doniczce 7x7... Ale wreszcie ruszyła ze wzrostem, chyba powinnam się cieszyć. :wink:

Obrazek

Adenium na słoneczku też mają się dobrze. Stoją już cały dzień. Dzisiaj zostawiam też na noc.

Obrazek

Płomień Afryki również przyspieszył z wypuszczaniem nowych liści. Wreszcie ma więcej niż 4.
:lol:
Obrazek

I Azalka. Już się pozbierała po tym przysmażeniu przez pierwsze większe słońce. Puszcza mnóstwo nowych pędów.

Obrazek
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Masz już doświadczenie ze słoneczkiem na fikusach? Nie poprzypalasz ich ;:169 . Strasznie zdradliwe to słońce w tym roku, niektóre moje kaktusy opaliły się na brązowo.
Siewki ( a może już nie należy ich tak nazywać?) Adenium wyglądają obiecująco ;:215 .
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fikusy ładne i coraz ładniejsze. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, to jest już czwarty sezon fikusów na tarasowych wczasach. :wink: Do tej pory radziły sobie wzorowo. Pierwsze 1,5-2 tygodnia stoją sobie w cieniu, później stopniowo przesuwam je w stronę słonecznego stanowiska. Chyba, że jest pochmurno, to wcześniej. Ostatecznie mają patelnię od 6 do 14 (mniej więcej) i bardzo im to pasuje. Muszą mieć tylko mokro, ja je dodatkowo jeszcze polewam z węża (bo ciężko to nazwać "zraszaniem" :wink: ) jak tylko mam okazję. W tym roku jednak tak jak mówisz słońce w maju było zdradzieckie i w pierwszy dzień tego upału trochę nie dopilnowałam, dwa fikusy mają kilka plam na listkach (ale tylko F. microcarpa, beniaminki i F. retusa zniosły to lepiej). Nowe listki są jednak już zieloniutkie, krzaczki przyzwyczaiły się do słonka.

Henryku, dziękuję bardzo. :)
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Miło się patrzy na takie bonsai. Możesz rzec o nich jedno albo dwa zdania? Np. w jakim one mieszkają podłożu i jak wygląda nawożenie i w ogólepodlewanie (chyba trzeba częściej podlewać niż "normalne" rośliny)? Przepraszam jeśli odpowiadałaś już na takie pytania, ja tak dopiero teraz zwróciłam na nie szczególną uwagę, dlatego pytam :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba tak dokładnie o nich jeszcze nie pisałam. :) Fikusy mają gotowe podłoże do bonsai (mieszanka m.in. akadamy, zeolitu, żwiru - jeśli chciałabyś namiary na sprzedawcę, to daj znać). Kupiłam je na próbę na samym początku mojego zainteresowania bonsai i okazało się, że fikusom tak odpowiada, że nawet nie szukam niczego innego. Azalie początkowo trzymałam w zwykłej ziemi do rododendronów, w tym roku sama zrobiłam mieszankę tej ziemi z kanumą, zeolitem, keramzytem, wermikulitem, perlitem i piaskiem. Kamelie mają tą samą mieszankę. Dopiero po sezonie będę w stanie powiedzieć, czy jest im w niej dobrze. :)

W zimie podlewam roślinki co kilka dni. Zwykle co 3, czasem co 4. Pozwalam, żeby podłoże przeschło pomiędzy podlewaniami. Trochę inna sprawa jest z azaliami indyjskimi - w czasie kwitnienia podlewam je codziennie, żeby miały stale wilgotną ziemię. Wtedy kwitną długo i obficie. Latem - to już zależy od pogody. Przy tych upałach porządnie podlewam je 2 razy dziennie (rano i wieczorem), a jak mam chwilę, to zraszam kiedy tylko mogę.

Nawożenie w zimie raz na miesiąc, połową dawki (zauważyłam, że to zapobiega żółknięciu liści, ale z kolei nie pędzi ich nadmiernie i nie wyciągają się przy braku światła). Potem stopniowo przechodzę na nawożenie co 3 tygodnie, potem co 2, a teraz od końca maja podlewam już pełną dawką nawozu. Oczywiście fikusy mają nawóz do roślin zielonych, azalie i kamelie do kwaśnolubnych itd. :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Czysta przyjemność patrzeć na Twoje rośliny, takie piękne w formie ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo za informacje! Namiarów nie potrzebuję, moje zainteresowanie jest czysto teoretyczne ;:224 Zupełnie nie miałabym serca do hodowania roślin w takiej formie, dlatego podziwiam tych, którzy to potrafią i osiągają tak piękne rezultaty, jak Ty ;:303
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aktualizacje bardzo ciekawe i przykuwające wzrok,zwłaszcza mój bo podziwiam nadal Twe zdolności do formowania drzewek bonsai-masz do nich wyjątkowy talent ;:333
Pozdrawiam i życzę miłego i słonecznego weekendu ;:3
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękne zdjęcia. Azalia super rośnie - ale fikusy przebijają wszystko.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio, piękne dzięki. :)

Moniko, dziękuję. Gdybyś jednak zmieniła zdanie, to dawaj znać. Ja już się nauczyłam na tym forum, że "od patrzenia" okazuje się, że nagle masz na parapecie xx roślin, których przecież wcale wcześniej nie chciałaś mieć. ;:306

Arku, dziękuję za miłe słowa. :) Teraz trochę mniej się dzieje wśród roślin doniczkowych, po prostu sobie nabierają zielonego na słoneczku. Dlatego też aktualizacje są nieco rzadziej. A że dzielnie opieram się pokusom i nie kupuję nowych krzaczków do domu, to nowości też nie ma. :wink:

Justyno, serdeczne dzięki. :)

Tak jak już pisałam wyżej, za wiele się w tej chwili nie dzieje. Ale cyklamen postanowił zakwitnąć po raz drugi.
:)

Obrazek
kaskash
100p
100p
Od: 3 sie 2016, o 21:07

Post »

Joasiu,
pięknie podrosła Ci azalia i fikusy, z lasku to niedługo będzie dżungla :;230 , adenia nabrały wigoru na słoneczku.
Moje fikusy, które moczyły nóżki, już posadzone w doniczkach i pięknie puszczają się, variegatki trochę wolniej, ale najważniejsze, ze widzę postępy.
Podziwiam Twoje umiejętności jeżeli chodzi o azalie, mi tak, jak już pisałam w Twoim wątku nie udało się nigdy zachować tych zakupionych. To samo dotyczy cyklamenu, po zakupie nigdy nie powtórzył kwitnienia.
Ja już się nauczyłam na tym forum, że "od patrzenia" okazuje się, że nagle masz na parapecie xx roślin, których przecież wcale wcześniej nie chciałaś mieć. ;:306
:;230 Ta wypowiedź chociaż nie byłą skierowana bezpośrednio do mnie, ale bardzo mnie rozbawiła, skądś to znam.

Pozdrawiam i życzę dużo słoneczka dla nas i roślinek
Halina
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Znam to "od patrzenia" :D .
Cyklamen jest jedną z tych nielicznych roślin, na które już dawno temu się obraziłam. Podobnie, jak u Haliny, był zawsze rośliną "jednorazową", a u Ciebie pięknie zapączkował na nowo ;:333 .
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Kiedyś planowałam posiać cyklameny, ale na szczęście pozostało to w sferze planów 8-)

Będę szczególnie trzymać kciuki za Delonix - przepiękna roślina! A dodatkowo Ty na pewno zrobisz z niej cudo ;:108
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelidea pisze:
Moniko, dziękuję. Gdybyś jednak zmieniła zdanie, to dawaj znać. Ja już się nauczyłam na tym forum, że "od patrzenia" okazuje się, że nagle masz na parapecie xx roślin, których przecież wcale wcześniej nie chciałaś mieć. ;:306
A Ty myślisz, że tego nie znam? ;:306 Tutaj jednak nie zgadza mi się koncepcja. Jako człowiek kaktusowy mam tendencję do przesuszania roślin. Takie bonsai prędzej czy później albo by zaschło na śmierć, albo skończyłoby w "normalnej" doniczce jako ex-bonsai :wink: W obecnej sytuacji nie zanosi się na wchodzenie w temat inaczej, niż teoretycznie :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”