Bukszpany Lemonki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bukszpany Lemonki

Post »

No, tak. Tępe narzędzia to tez niedobrze. Mój zeszłoroczny sekator też trochę tępy się zrobił.
Ja nieczęsto w B. bywam, ale w dwóch różnych widziałam kłącza i bulwy. Poszukaj, gdzieś trafisz :D
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja sekator kupuję co sezon nowy, jakoś tak lepiej mi na duchu wiedząc, że mam ostre narzędzie do cięcia ;:224
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hi hi hi... :lol: u mnie chyba tak samo będzie ;:173
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Sekator warto kupić firmowy.Ja żonie kupiłem Fiskarsa ale niski tani model coś koło 40zł kosztował.Wcześnie mieliśmy różna takie po 10-20zł. Praca Fiskarsem jest przyjemna,bez porównania do poprzedników.Jeszcze go nie ostrzyłem ale nie jest to jakiś problem i każda z was sama naostrzy każdy sekator nawet zwykłym papierem ściernym.Bardzo ułatwia ostrzenie rozkręcenie sekatora i ostrzenie każdego ostrza osobno.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cenne wskazówki. Dzięki, Mariuszu :D
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Sekatorów za 20 pln nie warto kupować, rozpadają się w ręku ;:108 Ja mam już dwa fiskarsy i rzeczywiście są super, w tym roku zamówiłam sekator u Ćwika, różowy :;230 Tak jak pisałam, nie mogę się powstrzymać ;:306
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Zgadzam się w całej rozciągłości -tanie marketowe sekatory to wyrzucanie pieniędzy w błoto . Na samym początku też takie kupowałam -nawet nie potrafię zliczyć ile . Dopiero jak kupiłam najpierw gardenę-którą mam już dobrych parę lat i teraz na nową działkę fiskarsa widzę rożnicę. A nie kosztowały dużo ok 40 zł.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie sekatorów różnistych mnóstwo ;:oj ...najlepszym pracuje eM pochodzącym jeszcze z domu rodzinnego,zwykły,prosty,żeliwny i niezawodny...Mnie udał się malutki,poręczny ale do drobnicy roślinnej tylko i trzymam go w domu do balkonowych i doniczkowych, jest super i liczy sobie już kilkanaście lat!
Sposób na ginące sekatory mam taki, że przywiązuję kawałek barwnej tasiemki,sznurek itp, do rączki i jak gdzieś walnę to łatwo go znaleźć na rabacie czy trawie...Najczęściej na długo gubię je w kompoście podczas wyrzucania chwastów :oops: ..Czasem odnajdują się jak eM przesiewa kompost... dlatego muszę ich mieć kilka na stanie... ;:306

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Izka bez dobrego sekatora się nie obejdzie bo to ulubione przez nas urządzenie i nazbyt często poszukiwane :wink:
A co do bukszpanów to śmiało przesadzaj...zawsze się przyjmują. Toć to rośnie jak chwast przynajmniej u mnie.
Dziś u mnie leje od nocy. :tan
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marleno, różowy będzie piękny ;:oj :lol:
Iwonko, ja ma taki tani właśnie, z Lidla i już widzę, że się stępił a kupiłam go chyba w maju albo w czerwcu. Teraz kupię jakiś porządny.
Maryniu, ja dziś co chwilę szukałam sekatora podczas prac. A taki żeliwny to rzeczywiście skarb. A sekatory w kompoście ;:333 :;230
Elu, masz rację. Bukszpany wszystkie przesadzone przed zimą się przyjęły :heja Jeszcze mam kilka
do przesadzenia :)

Dziś byliśmy z mężem na działce kilka godzin i wywaliliśmy mnóstwo śmieci ;:oj Nie musimy juz kontenerów zamawiać ;:138 Wywieźliśmy ogromną stertę gałęzi, liści, korzeni i drugą stertę ( no, tę akurat w połowie ) betonu :heja Już jest coraz czyściej. Wygrabiłam mnóstwo liści, trawy gałązek. Tylko, patrzeć jak chwasty wyrosną :lol: Taka zarośnięta ta działka była, że pewnie z chwastami będę sie użerać mocno przez pierwsze sezony. Może potem już trochę lepiej będzie. Odkryłam w chaszczach kilka przyczółków ślimaków :? Wywaliłam ślimory :tan Jutro też idę na poszukiwania paskud.
Wczoraj kupiłam trochę kłączy daliowych i łubinowych. Nie wiem czy już sadzić? Chyba poczekam jeszcze trochę.
Ale dziś mieliśmy działkowy dzień ;:108 Bardzo męczący, ale jakże przyjemny :D
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratuluję ilości pracy wykonanej dzisiaj na działce ;:63 dobrze że już nie trzeba będzie kontenera. Goń ślimaki ile wlezie bo później będą miały u ciebie stołówkę a szkoda pięknych roślin. Sekator kup sobie porządny ,nie wiem czy masz mrówkę-znaczy się sklep- tam dobrą gardenę lub fiskarsa kupisz za ok 50 zł. Ja gardenę mam już kilka lat i nic a nic jej nie patrzyłam. Co do dalii to jeszcze z miesiąc poczekałabym natomiast o łubinie nie wiem. ;:304
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

C.D...Mój sekatorek z B.był w użyciu dzisiaj kilka godzin nawet przycięłam kilka hortensji nim i spisał się na medal..Zauważyłam kilka ślimaków oskorupionych- trochę wcześnie bo w ub.sezonie prawie ich nie było... ;:7
Dzisiaj dało radę pobyć na działce kilka godzin ...familia dopisała i w mig oporządziliśmy wreszcie działkę a cały "urobek" został spalony...Jestem mega zadowolona! :tan
W przyszłym tygodniu poprawa pogody więc będzie można zająć się bieżącymi pracami wiosennymi.. ;:108 .
Opróżnię wreszcie balkon z koczujących roślin i posadzę na działce...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Co do sekatora nie poradzę - mam od kilku lat wyrób spółdzielczy i nadal dobrze się spisuje.
Dalie możesz posadzić w doniczkę lub dłuższą kuwetę i postawić w altance a pod koniec kwietnia posadzisz trochę głębiej do gruntu. Nawet jak przymrozek lekko zetnie to i tak odbije. Można też w razie spodziewanych przymrozków nakryć gałązkami np. tui, gazetą, kartonem, agrotkaniną - do wyboru. Łubin wg mnie można już posadzić - wszak to bylina i zimuje w gruncie.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, kupię Fiskarsa pewnie bo widzialam w Obi, a tam mam blisko dość. Mrówki nie ma w pobliżu chyba. Ślimory będę goniła chyba ciągle bo zatrzęsienie ich dziś wyrzuciłam.

Maryniu, też gonisz ślimaki :wink: Cieszę się, że oporządziliście ogród. Wyobrażam sobie jak bardzo to cieszy :) A kilka godzin pracy na powietrzu dobrze nam robi ;:108

Krysiu, dziękuję za wskazówki. Łubin posadzę już niedługo a z daliami poczekam trochę i może na balkonie posadzę, tam przymrozek zazwyczaj nie dociera, potem rośliny na działke wyniosę :)

Wklejam kilka zdjęć robionych naprędce telefonem w krótkich przerwach w pracy :D Tam gdzie widać w miarę czyste poletko przed świerkiem jeszcze dziś rano była wielka sterta gałęzi i innych takich. Gruz i płytki betonowe pochowane były za tujami, część była wszędzie niemal, poukładana na terenie całej działki. Teraz jest czyściej ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No Izus wykonaliście ogrom pracy,gratulacje wasza działka wygląda coraz lepiej ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”