Identyfikacja roślin doniczkowych cz. 4
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja roślin doniczkowych cz. 2
barbra13 dziękuję ;)
Dichondra srebrzysta
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MoToKi - nie musisz czekać na kwitnienie - została zidentyfikowana w krakowskim OBMoToKi pisze:Chyba znalazłam. To albo Vriesea Astrid albo Guzmania Hope.lucy23-61 pisze:Czy przypadkiem roślina MoToKi nie jest jakąś bromelią (Guzmania, zielona Frizea).
Przypomina rzeczywiście bilbergię, ale ona ma lekko ząbkowane brzegi liści, tu tych "ząbków" nie widzę,
poza tym koleżanka pisze,że szeleści, tak szeleszczą w dotyku w/w rośliny.
Raczej to pierwsze, ale muszę poczekać na kwitnienie. Bardzo Ci dziękuję za pomoc

Jest to na 100% Guzmania hope

Pozdrawiam i zapraszam
Super, bo Guzmania ma ładniejsze kwiatki
A Ty kupiłaś?

Monika
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
No nie, to nie jest takie proste, jest bardzo trudno dostępna ...
Niby w ogrodzie botanicznym mnóstwo roślin, ale akurat jej nie mają
Niby w ogrodzie botanicznym mnóstwo roślin, ale akurat jej nie mają

Pozdrawiam i zapraszam
Euphorbia leuconeura.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Chryzadolicarpus lutescens wg w stanie agonalnym. Jeśli była wystawiona teraz to jak nic przemarzła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję. Stały na dworze jakieś pół godziny, przy temperaturze 8 stopni, więc może jest szansa? Jedna ma jeszcze stosunkowo żywe liście, druga niestety chyba wyschła na wiór...
Witam,
Na stronie 14 prosiłam o identyfikację rośliny. Nie byłam pewna czy to dracena czy pandan. Została zidentyfikowana jako dracena wonna i wszystko by się zgadzało, gdyby nie to, że traktowana jak pandan (obfite podlewanie) pięknie rosła. Po identyfikacji przestałam tak obficie podlewać bo jak wiadomo draceny nadmiaru wody nie lubią i u podlewanej po przeschnięciu wierzchniej warstwy podłoża rośliny zaczęły schnąć końcówki liści. Proszę o ponowną pomoc, bo chcę mieć pewność co do gatunku rośliny i sposobu podlewania.

Na stronie 14 prosiłam o identyfikację rośliny. Nie byłam pewna czy to dracena czy pandan. Została zidentyfikowana jako dracena wonna i wszystko by się zgadzało, gdyby nie to, że traktowana jak pandan (obfite podlewanie) pięknie rosła. Po identyfikacji przestałam tak obficie podlewać bo jak wiadomo draceny nadmiaru wody nie lubią i u podlewanej po przeschnięciu wierzchniej warstwy podłoża rośliny zaczęły schnąć końcówki liści. Proszę o ponowną pomoc, bo chcę mieć pewność co do gatunku rośliny i sposobu podlewania.

Mój storczykowy nałóg: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Powtórzę to jeszcze raz, jest to Dracena wonna . Natomiast schnięcie końcówek liści u draceny to nie od rzadszego podlewania, a raczej od suchego powietrza od grzejnika.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Jej stan sie poprawi na wiosnę. A to już wkrótce.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis