Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Nie powiedziałabym, że mokro. Sucho jak najbardziej, ale burzowo. Może i lepiej tak, bo zleje, a potem w słonku obsycha i może ZZ tak szybko dzięki temu nie przyjdzie :roll: Teraz jest palma jak na pustyni, ale trzeba być czujnym ;:306 w każdej chwili może lunąć.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

jeeeny, ale gąszcz!
To długie wysokie to kukurydza?

Pomidorków tradycyjnie zazdraszczam.
Ten rok jest jakiś dziki, najpierw śnieg w maju, a teraz lasy tropikalne 35st i gradobicia :shock: .
Żeby się zsolidaryzować to pochwalę się - ostatnio udało mi się zasuszyć moje balkonowe roślinki i to w 3 dni ulewnego deszczu :D Nie wiem jak to się stało,ale na szczęście odratowałam. Pomidory straciły na uroku i zieleni, ale to nic, ważne że się wszystko podniosło.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Pogoda u mnie też dziwna, raz słońce raz porządne zachmurzenie.
Wpadam często ale nie zawsze zostawiam ślad z braku czasu. :oops:
Najczęściej wpadam " na pomidory" i oczarowała mnie Perła sadu. Super wyglada i ciekawe jak będzie ze smakiem.
Nasionka koniecznie zbieraj. ;:108
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Aniu
Piękne, piękne to twoje pomidorki :)
Cieszę się że wiem dzięki tobie że moim pomidorom brakuje magnezu. Mam odczynnik siarczan magnezu siedmiowodny, poszukam sobie w internecie jak nawozić dolistnie i doglebowo.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak , nasiona mam z aukcji .Szukałam oryginalnych . Aniu a gdzie kupowałaś oryginalne ?
Te moje nie są złe , ale myślę że do nadziewania krótsze były by lepsze . ;:131
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Hej dziewczyny :wit
Wysokie to kukurydza ;:108 cukrowa i popyla ją chyba każdego rodzaju robak jakiego można sobie zamarzyć ;:306 Mszyce- proszę bardzo, jakieś dziwne ziemne białe robaczki - a i owszem ( nawet nie chciało mi się ich identyfikować), mini ślimaki - oczywiście, czemu nie :;230 Musiałam wytachać tą 30l donicę na dwór i spłukać całe to tatałajstwo pasące się na krzywy ryj. Na koniec poleciałam po całości olejem rydzowym. Ja wam pokażę szkodniki francowate ;:14
No ja wiem, pomidorki fajnie wyglądają na fotach, ale zaczyna im doskwierać ta dziwna pogoda. Kondycja liści już pozostawia wiele do życzenia. No i kompletnie nie mogę sobie poradzić z brakami wapnia na sousage. Zaczynam wątpić, czy zostanie mi choć jeden owoc na spróbowanie :roll: Ileż można pryskać saletrą wapniową... :cry: Chyba je kurka wysadzę do gruntu.
Grażynko jasne. Zbiorę, ale mam oryginałów sporo w torebce, więc jakby co to się podzielę. Na razie zobaczmy jakie są w smaku te perełki.
anulab kupowałam chyba w jakimś sklepie internetowym z nasionami hiszpańskimi. Musiałabym sprawdzić. na pewno są hiszpańskie, ale w tylu sklepach w tym roku robiłam zakupy w całej Europie, że wszystko mi się pomieszało ;:306
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne pomidorki. ;:215
U mnie też różnie, miało być co innego a jest coś zupełnie innego.
A wydawałoby się że specjalistyczne sklepy internetowe powinny być solidne.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

O kurka, ale Ci potarmosiło cieniówkę. ;:oj
Piękne masz pomidoraski. ;:167 ;:333
U mnie o dziwo w tym roku spokój z SZW (2 owoce na ponad 200 krzaków, to jakby nic :wink: ). W sumie raz zrobiłam oprysk PW, bo liście papryk zaczęły sygnalizować braki wapnia, to i pomidorkom przy okazji się dostało.
Aniu, może u Ciebie to nie sprawa braku, czy dostępności wapnia, a brakiem podlewania, kiedy Cię nie było? I jeszcze po tym wszystkim się nie otrząsnęły.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
inga_beta
200p
200p

Post »

Ja kupowałam nasiona w pomidorowej dolinie i większość odmian mi nie wzeszła. Skusiłam się bo tanie, po 2 zł a gdzie indziej były po 5 zł.
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Kasiu z wapniem dokładnie tak jak piszesz ;:108 Sprawka podlewania połową konewki ;:173 no ale teraz jest koszmarnie trudno to naprawić. Pryskam saletrą bo podlewanie psu na budę, ale i tak braki cały czas. Wczoraj przeszła przez wsie nawałnica. Połamała mi 3 pomidory w donicach właśnie Cream Sausage i Bołoto bo one stały od frontu by było mi wygodniej z opryskami. No i po kłopocie ;:306 Niedobory wapnia ich nie załatwiły tylko wiatr. Na dokładkę wczoraj cały dzień byliśmy w Krakowie, więc przeleżały się tak w żywopłocie połamane i wysuszone na wiór przez cały dzionek. Kaplica. Spróbuję dla spokoju sumienia coś uratować ;:173
inga_beta
200p
200p

Post »

Ja spryskałąm i podlałam magnezem te moje już prawie żółte do połowy pomidora liście i o dziwo, nabierają zieleni. Nie wiedziałąm że aż tak mocno to może podziałąć. Jestem bardzo zadowolona z uratowania moich pomidorów.
Aniu, szkoda tych pomidorów. Ja swoje mam przywiązane do barierek na balkonie bo też mi wiatr przewracał.
Kiedyś, gdy jeszcze były małe, wiatr mi dwa strącił z 2 pietra. I o dziwo, takie mocne te pomidory że się nie połamały, tylko straciły trochę liści. potem gorzej rosły ale doszły do siebie.
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

W końcu mam co pokazać jeśli chodzi o tegoroczne donicowe bakłażany. Na razie owocuje kilka doniczek, reszta kwitnie.

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Dość mocno dokuczają im różne robaczki :roll: Bardzo lubią je pluskwiaki, ślimaki, pchełki no i przędziorki.Te które stoją na tarasie mają lepiej, tam nie wszystkie szkodniki potrafią się dostać, a ja poświęcam temu piętru więcej czasu. Te co pod tarasem, mają zdecydowanie gorzej. Niemniej jakoś dają radę.

Fasolka zaczęłą wiązać strąki, czas posiać kolejną partię. Podtarasie zarosło solidnie.
ObrazekObrazek
inga_beta
200p
200p

Post »

Sama mam ochotę na takie bakłażany ale u mnie raczej nie wyjdzie bo za mało słońca.
Aniu
Ja znów z prośbą do ciebie.
Mój indygo rose ginie, liści ecoraz bardziej chorują. On ma bardzo dużo owoców w stosunku do ilości liści i myslę że to brak składników pokarmowych. Ne wiem ile mam nawozić bo nawożę normalnie raz na tydzień wieloskładnikowym oraz pokrzywa. Dałam dolistnie teraz magnez oraz podlałam nawozem wieloskłądnikowym z guano. Nie wiem jak dużo można dawac nawozów i czy ni eoberwać mu owoce, bo bardzo dużo nowych nawiązał.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

anulab pisze:Tak , nasiona mam z aukcji .Szukałam oryginalnych . Aniu a gdzie kupowałaś oryginalne ?
Te moje nie są złe , ale myślę że do nadziewania krótsze były by lepsze . ;:131
Anulab,
ja mam oryginalne, mogę się podzielić :D
Iza
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

inga_beta mam podobny problem z Bajajkami i Penduliną a największy właśnie z Bajajami. Specjalnie dla tych koktajlówek oblepionych owocami, kupiłam Magiczną siłę (interwencyjny do pomidorów) Wiem, mało to ekologiczne, ale osiągnęłam najwyższy stopień desperacji. Krzaki są spore jak na te odmiany, i dosłownie oblepione owocami. Bajajki nawet poogławiałam, żeby zaczęły iść w dojrzewanie a nie produkować kolejne kwiecie, ale kondycja liści nie poprawiła się i raczej już nie poprawi :roll: Chcę tylko żeby dojrzało to co jest, bo na każdym krzaku jest z trzy kilo owoców i żal mi ich, więc Magiczna Siła poszła w ruch. Oczywiście dodatkowo robiłam oprysk dolistny z floromixu - magnez/żelazo raz w tygodniu. Bez tego nawet Magiczna siła nic by nie dała. No niektóre są tak magnezo żerne. Z Penduliny nie zrezygnuję, ale Bajaja miała drugie podejście w tym sezonie i zdecydowanie idzie w odstawkę.
Obrazek

Guano ( w sensie gołębi nawóz?) jest bardzo mocny azotowo. Raczej nie stosuję. Ale znalazłam ile można :
wysuszony i rozdrobniony stosuje się w ilości 2 kg /10 m2 lub rozcieńczony
wodą w stosunku 1 : 10, w dawce 1 - 2 l/roślinę, co 3 - 4 dni.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”