Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Faktycznie piękny widok! No ja bym bardziej obstawiała jednak na bluszcza, który pnie się po sośnie, ale może się mylę? Piękne widoki, dla mnie z serii tych, przy których nabieram ochoty do działania! ;:138
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32

Post »

A ja podziwiam wszystkie Twoje piękne fotki ;:oj Na taką ponurą pogodę to lek dla oczu.
I od razu na sercu lżej ;:168
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak mi miło, że do mnie zaglądacie ;:196
Od razu świeci dla mnie słoneczko, mimo, że za oknem ciemne chmury :tan
Podobno od jutra już lepiej w pogodzie, dlatego wzięłam na piątek urlop. Mam zamiar ogarnąć domek i w końcu zabrać się za cebule. Na rabatach ciągle też jest cos do zrobienia, chociaż jakbym się uparła mogłabym już nic nie robić, tylko usunąć jednoroczne, żeby za bardzo się nie rozsiały do wiosny.

Jagódko, te liście przy sośnie to berberys, siewka. Nie pasuje za bardzo, ale stwierdziłam, że jak się sam tam wysiał, chciał rosnąć, niech rośnie, przynajmniej na razie. Rabata jeszcze nie skończona, bo zamierzam dosadzić więcej host i paproci.
Dla mnie chryzantemy są super. Patrząc teraz przez okno widzę tylko chryzantemy
Szczególnie ta żółta rzuca się pierwsza w oczy.
Wiem, że większość chryzantem dopiero się rozkręca, ale ja szukam takich, które rozkwita wcześniej np. Tiki Tip kwitła już w sierpniu.
Polecam ;:196

Ula, jak miło Cię czytać ;:138
Fajnie, że zaglądasz. Szkoda, że nie mogę oglądać Twojego pięknego ogrodu.
Dziękuję za uznanie ;:196
Jestem bardzo zadowolona z efektu. Nie jest to wbrew pozorom idealny trawnik, bo przede wszystkim młody, ale i tak jest dużo lepszy niż był, jeśli taki będzie dalej będę bardzo, ale to bardzo zadowolona.
Tak, ścieżka nowa, też jestem z niej bardzo zadowolona. Oglądałam ostatnio zdjęcia sprzed roku, kiedy to był w tym miejscu wydeptany trawnik. Niesamowita różnica. Jak jeszcze rośliny się rozrosną będzie super.
Zmęczona jestem, to prawda. Chyba ostatnie lata dały mi się we znaki. Wpadłam w szał prac. Straciłam dystans, jaki miałam kiedyś do ogrodu. Chciałam, żeby był idealny, a przy jednoosobowej obsłudze i to po godzinach jest to niemożliwe.
Dlatego z przyjemnością odpocznę. Już nie pędzę. Będę powoli realizowała dalsze plany. A mam co robić, bo chciałabym położyć kostkę na obrzeżach tylnych rabat. Chciałabym też zrobić drewniane donice do warzyw. Ale najpierw musi mnie ktoś nauczyć ;:306
Także plany mam, ale rozłożę to na lata.
Całe szczęście, że liści mam w sumie mało.
Czekam mimo wszystko na zdjęcia ;:173

Iwonko, ;:196 może mało ją pokazywałam. Tak naprawdę rabata nie jest jeszcze skończona. Cały tył do obsadzenia. Już nie mogę się doczekać tych paproci.
To nie bluszcz. To berberys. Ostatnio tyle złego się naczytałam o bluszczu na drzewach, że zrezygnowałam. Nie mam zamiaru ciągle go pilnować. Chociaż nie jest powiedziane, że jak będę miała więcej czasu, nie posadzę bluszczu. Pieknie wyglądają takie obrośnięte pnie, tylko trzeba bardzo pilnować, żeby za bardzo nie panoszył się, bo szkodzi drzewu.

Dorotko, ;:196 igły zbieram, bo nadmiar jednak chyba szkodzi. Tak przynajmniej zauważyłam. Gruba warstwa dusi wychodzące roślinki. Zostawiam tylko cienką warstwę. Raczej mróz hostom nie szkodzi.
U mnie jeszcze nie ma dużej ilości igieł. Jakoś w tym roku ma mniej chyba żółtych niż w poprzednich latach. Chyba, że u mnie wszystko jest opóźnione.

Mariolu, niestety to nie bluszcz :D
Słoneczne zdjęcia zawsze milej się ogląda niż to co dzieje się w tej chwili za oknem. ;:196

Marusiu, ;:196
Ja też lubię u Was oglądac takie słoneczne zdjęcia.
Najgorsze, że moje już powoli się kończą, a nawet nie wiem, czy będzie jeszcze co fotografować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to ciąg dalszy nowej rabaty przy ścieżce. Znowu powiększyłam teren do sadzenia :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Margo2 pisze:
Obrazek
Małgosiu ale piękny zakątek. Jaka klimatyczna fotka! A ten rozchodnik wygląda jakby w ścianie rósł. ;:215 I ten wielgachny miskant w tle. No pięknie po prostu. ;:180
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

aneczka1979 pisze:
Margo2 pisze:
Obrazek
Małgosiu ale piękny zakątek. Jaka klimatyczna fotka! A ten rozchodnik wygląda jakby w ścianie rósł. ;:215 I ten wielgachny miskant w tle. No pięknie po prostu. ;:180
I ten kamień na ścieżce ;:oj
Uwielbiam kamień w ogrodzie ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosia, Auchan.. akurat tego marketu nie mam w okolicy :roll:
Problem z ginącymi tulipanami przerabiałam w tym roku. Posadziłam spore ilości fioletowych i nawet bałam się że będzie to wyglądało zbyt smutno. Dopiero jak przyszło do kwitnienia okazało się, że znaczna część wcale nie wyszła z ziemi. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym od razu nie rozkopała ziemi w poszukiwaniu cebulek. Trafiłam jedynie na pozostałości po zgniliźnie ;:222
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

O kurcze! To co? Radzisz pozbierać mi większość igliwia?
I co ja z nim zrobię? Moze w kominku napalę, będzie fajnie strzelało.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Monia, ;:196
Rozchodnik rośnie w donicy. I ja uwielbiam kamień w ogrodzie. Staram się mieć go jak najwięcej. Stawiałam też pojedyncze kamienie, ale zostały już zakryte przez rośliny

Sabinko, tak myślałam, że to to było powodem zniknięcia cebul. Ja byłam bardzo zdziwiona, kiedy połowa moich nie wyszła. Ale miałam to samo z liliami.
Może ta zima będzie łaskawsza?

Dorotko, ja zbieram. Zazwyczaj palę w ognisku, ale w sumie to dobra rozpałka do kominka.

Dzisiaj trochę zawilców
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widzę trawy pięknie kwitnące u Ciebie Gosiu ;:63 Ogród sfotografowany i pięknie pokazany!Miło się ogląda .Trawnik , ścieżka,rabatki, całokształt ;:215 ;:63 Odwaliłaś kawał dobrej roboty i możesz być super zadowolona! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jestem ;:138
Nareszcie widzę światełko w tunelu z tymi rabatami
Przy tym trawniku nie wyglądają tak źle.

A dzisiaj zaczęłam prace przeprowadzkowe. Przesadziłam 2 różyczki, czeka mnie jeszcze jedna.
A za tydzień mają przyjść pierwsze róże.
I zaczęłam sadzić cebulowe. Ile tego jest :roll:
Trochę mi z tym zejdzie :D
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit
Boże Gosiu jaką stratyfikację? Nasion jeszcze nie mam, dopiero się przymierzam do zakupu.
Ja dziś też chwilę popracowałam i przesadziłam rózę. Mam nadzieję ze jutro będzie ładny dzień ;:3 bo zaplanowałam trochę więcej pracy w ogrodzie ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam, że już masz kilka werben
Stratyfikacja to przemrożenie nasion, ale jeśli chiałaś kupić to już takie są przygotowane
Jak nie masz to odezwij się wiosną.
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

Dzięki Gosiu za propozycje ;:168
jak nie kupię to na pewno będę ci zwracała głowę. Werbenom przyglądam się dwa sezony, ale nie byłam do nich przekonana. Ale widocznie z nimi jest tak jak z oliwkami- trzeba się rozsmakowac
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Igły sosnowe są idealne pod hosty. O wiele lepsze niż moje dębowe liście. Po pierwsze sosnowe przepuszczają powietrze, a po drugie stanowią barierę dla ślimaków. NIektórzy specjalnie przynoszą te igły z lasu. Ja bym na Twoim miejscu gromadziła je sobie gdzieś w kącie, a potem na wiosnę jak znalazł do wyściółkowania hostowiska.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu, w Twoim ogrodzie jeszcze kolorowo i tyyyle zieleni! ;:63 ;:63
Trawnik pod tym względem oczywiście przoduje, ale nie tylko on daje wrażenie takiej - niemal wiosennej - świeżości. ;:215

Piąteczek przyniósł fantastyczną słoneczną pogodę ;:3 , a dzisiaj znowu wiatr, chmury i zimnica. ;:145
Mimo wszystko zrealizowałam to, co sobie na działce zaplanowałam. :pogon A że zmarzłam... W domu ciepło, więc się wygrzewam. ;:306

Mam nadzieję, że Tobie trochę cieplej. ;:108 Jednak ogród przy domu daje tę możliwość, że w każdej chwili można wejść i się ogrzać. ;:303
Robiłaś coś? W znaczeniu, czy sadziłaś cebulki...

Miłej i ciepłej niedzieli, a przynajmniej słonecznej. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”