Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Cieszę się, że Poppet zakwitła. Jak się jej da dużo słońca, to szaleje. Z energetycznych kulistych mam jeszcze Spitzbube (stara austriacka odmiana) kwiaty ma znacznie większe.
Salsa Verde super! Stadt Spremberg też piękna!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Małgosiu, cieszę się, że czekasz na astry, bo są już w natarciu ale póki dalie się nie skończyły - asty muszą poczekać.
Dziś takie, które się nie załapały na wcześniejsze pokazy. Np. ta; niczego jej nie brakuje więc szkoda by było jej nie pokazać:
Obrazek

Ewelinko, cieszy mnie Twój entuzjazm co do dalii :tan Stare białe odmiany? Mam kilka takich. Ciekawy jestem Twojej.
Białe już prawie wszystkie pokazywałem więc teraz bardziej kolorowa:
Obrazek

Krysiu, wszystkie dalie piękne wiec rozumiem Twój dylemat 8-) Ale teraz dobry czas, by sobie pooglądać i powybierać te, które najbardziej nam przypadły do gustu :idea:
Kolejna w ognistych kolorach:
Obrazek

Iwonka, Twoje zdjęcia podziwiam niejednokrotnie bez względu na to czy już widziałem wcześniej obiekty na nich czy nie ;:180 Ja podchodzę do prezentacji dalii bardziej technicznie. Po prostu chciałbym pokazać wszystkie, jakie w tym roku zakwitły. I oto kolejna; bynajmniej nie pomponowa więc może przypadnie Ci do gustu 8-) :
Obrazek

Miłko, 'Poppet' rozbujała się i ma mnóstwo pomponów :tan 'Spitzbube'? Nie pamiętam u Ciebie ;:185 Ale uwielbiam takie pompony i na pewno będę chciał kolejne wprowadzić ;:65
Poniższa dalia, była najmniejszym kłączem, jakie przetrwało zimę. Dlatego rosła w doniczce, i sporo czasu minęło, zanim nadawała się do wysadzenia. Ale ten trud się opłacał :tan :
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spitzbube to była pomyłka, którą dostałam od koleżanki. Ona nie znała nazwy (to z tych przekazywanych na działkach przez płot), ale ja dałam jej roboczą nazwę Graceland. Niestety po dwóch sezonach doszłam, że to jednak nie ona i szperałam po wielu bazach. Ma specyficzny kolor łodygi przy kwiecie i tak ją zidentyfikowałam.
Miłka
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Piękna jest ta Twoja kolekcja dalii.
Bardzo fajnie je opisujesz. ;:215
Te zdjęcia można przeglądać bez końca. ;:303
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj :wit
Przed spacerem w Twoim ogrodzie muszę brać coś na spokojność - wiesz ... ja już dojrzała wiekowo i o ;:167 się boję :D
A swoją drogą jak silnie organizm reaguje widząc coś zachwycającego ... to jest poza naszą kontrolą ...
To dalia Citron du Cap tak mną poruszyła - jest arcydziełom w delikatnym nie wyzywającym żółtym kolorze.
Pielęgnacja tych maleńkich bulw od wiosny warta zachodu co widać na zdjęciu - Ty masz dar i cierpliwość.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Florianie,chyba nie ma brzydkich dalii,co jedna to piękniejsza ,zawsze je oglądam w ogrodach jadąc samochodem ,jak zerkają przez opłotki, są takie cudne uwielbiam ten czas kiedy kwitną dalie ,a u Ciebie to już paleta barw i odcieni,pozdrawiam :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe te Twoje dalie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ależ energia w tych kolorach ;:333
W smutne, jesienne dni taki akcent koloru w ogrodzie to jak antydepresant.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, już sprawdziłem, jak wygląda 'Spitzbube' i zapałałem rządzą :twisted: I to nie taka stara odmiana (1999 rocznik) :idea:
A to Miłko dobrze Ci znana i być może ostatnia dalia, która zdążyła zakwitnąć w tym sezonie:
Obrazek

Beato, bardzo dziękuję 8-) Kwiaty to nie tylko ładne obrazki, ładne widoczki ale również jakaś historia, którą warto uzupełnić zdjęcie :idea:
Sporo dalii nie zostało pokazanych z prozaicznej przyczyny - są bezimienne. Co nie znaczy brzydsze więc teraz ich kolej!
Baaaardzo dziwna dalia! Zakwita późno i nie miała jeszcze ani jednego w pełni rozwiniętego kwiatka:
Obrazek

ale najciekawsze są zielone przylistki usytuowane tuż pod kwiatkiem. Nie widziałem tego u żadnej innej dalii!:
Obrazek

Krysiu, bardzo Ci dziękuję za te ciepłe słowa ;:196 'Citron du Cap' rzeczywiście potrafi oczarować!
A na uspokojenie to pewnie masz ziołowe specyfiki więc jestem spokojny o Ciebie :)
Kolejna bezimienna ognistoczerwona:
Obrazek

Marto zgadzam się z Tobą, nie ma brzydkich dalii ;:108 Też podpatruję dalie w innych ogródkach i za każdym razem ten sam wniosek: ile jeszcze przede mną :!:
Bardzo plenna odmiana ale szkoda, że bez nazwy :cry:
Obrazek

Mariolko, dziękuję :)
W ub. roku to był rozwichrzony roztrzepaniec wśród moich dalii! W tym - metamorfoza i jest ładnie "ułożona":
Obrazek

Tak Małgosiu! Nie ma teraz dla mnie nic lepszego na poprawę humoru, jak rzut oka na rabaty daliowe (nie licząc biegania oczywiście!)! Jeśli nie chce mi się wyjść z domu, to przynajmniej przez okno.
I jeszcze jedna piękność jak na razie bez nazwy:
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Florianie ta biała wygląda jak NEVA LOTUS BLANCA y VERDE ;:65 Jeśli faktycznie to dbaj o nią, bo ja o niej marzę od dawna ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Florianie ... jakoś muszę sobie radzić bo pozbawić się przyjemności oglądania pięknych dalii byłoby szkoda... :(
Co do tej nietypowej białej dalii to Kasia może mieć rację.
Zwróciłam na nią uwagę juz w 2012 roku jak zobaczyłam zdjęcie u Miłki. Miałam prosić o kłącze ale w następnym sezonie chyba już jej nie miała a w sieci nie spotkałam.
Dalia 'Neva Lotus Blanca y verde' jej zdjęcie jest w wątku >>>tutaj
Identycznie przylistki o których wspominasz - to właśnie ten szczegół przykuł moja uwagę.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam kilka miesięcy temu rozeznanie co do dalii Neva Lotus Blanka y Verde. Znaczy to "Neva (?) grzybieniasta biało - zielona"
Neva to nazwa serii, jak np Hapet, Honka, itd. wymyślona przez firmę Kiepenkerl. Takich Neva jest kilka i w Polsce były dostępne bodajże dwie. Oprócz rzeczone jeszcze Neva Lotus Sunset.
Mi rosła przez trzy sezony, ale kwitła bardzo późno i czasami nie zdążyła. Czy ja czasami Ci Florku jej nie podrzuciłam, jak kukułcze jajo? ;:306
Miłka
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, wielkie dzięki za identyfikację! Tak, to ta dalia. Ale nie wiem, czy warto o niej marzyć :? Mam ją 2 sezony, a jeszcze ani jeden kwiat nie rozwinął się w pełni. Chyba dlatego znajoma straciła cierpliwość i dała ją mi :lol:
Jeszcze jedna nie pokazana dalia:
Obrazek

Miłko, dzięki za info. Sprawdziłem już to sobie ;:173 Nie, nie mam tej dalii od Ciebie.
Kontynuuję pokaz dalii nn-ek, bo zawsze jest nadzieja, że któraś zostanie rozpoznana 8-)
Obrazek

Dziękuję Ci Krysiu; dalia rozpoznana, potwierdzona i już rzetelnie opisana ;:333 Chyba dla tych przylistków warto ją mieć, bo na razie ładnymi kwiatami to się nie nacieszyłem.
I jeszcze jedna piękna nieznajoma. Dodam tylko, że kwiat mały jak na jeleniorożne (12cm):
Obrazek

Kolejna jest rubinowa, choć na zdjęciu wygląda na bordową. Ładna więc przydałaby się nazwa :) :
Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Florianie.
Miałeś już przymrozek? Jak mają się Twoje ulubienice?Nadal kwitną?
Awatar użytkownika
niesobia 1
500p
500p
Od: 21 kwie 2016, o 20:27

Post »

Piękne dalie.A ten liliowiec bez nazwy z 28 lipca to Fire and fog.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”