Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Kasiu o świetnie że przypomniałaś, bo chociaż mamy jeszcze trochę czasu :wink: ale już bliżej niż dalej ;:306
A u mnie leci cały czas ten Ludovico ;:333 i jem ogromnego pomidora ;:306
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,ale u ciebie pomidorowo,a za Twoją przyczyną i u mnie też są w spiżarce ,bo u mnie to bardziej kwiatuszkowo,bo z jednym pomidorem nie mogę się do Was przyrównać ,wesoło tu u Was ,podoba mi się,dziękuję jeszcze raz za odwiedziny i za dary pomidorowe i za pyszną sałatkę, :wit
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Witam tradycyjnie już tylko w niedzielę.Z wiadomych oczywiście przyczyn w tygodniu takiej możliwości nie mam.Cisza tu jak makiem zasiał a przecież to moje uprawy warzywno-ozdobne dobijają do mety a Wasze jeszcze w pełnym rozkwicie.
Marysiu nie tylko Twoje śliwki są z lokatorami.I u mnie się zdarzają.Ja pryskałem tylko dwa razy po komunikatach a to okazało się zdecydowanie za mało w tym roku.Oblotów motyla było przynajmniej cztery a ostatnie zerowanie jakieś dwa tygodnie temu na wybarwionej już Węgierce Dąbrowickiej i jakiekolwiek opryski w tej fazie owocu nie wchodziło w grę.To był trudny rok pod względem wstrzelenia się w atak szkodnika i w przyszły zainstaluję pułapki feromonowe aby zyskać pewność trafienia w termin.Także taka rada i dla Ciebie w tym względzie.
Kasiu przy moim trybie życia i tym że na urlopie z prawdziwego zdarzenia byłem dwadzieścia lat temu takie zbytki nie są mi pisane.Może będę wolniejszy za czternaście lat na emeryturze. ;:215 ;:108 :;230 CW jak i inne środki typowo wapniowe też będą jak najbardziej na miejscu i dadzą pożądany efekt.
Małgosiu paczka dotarła w całości.Dzięki za roślinki ;:180 i "Waszą szatańskość". ;:306 Podszedłem do niej jak pies do jeża nauczony Twoim doświadczeniem. ;:108
Powoli ale jednak moje relacje dobiegać będą końca.Wszystko wcześnie w tym roku się zaczęło i niestety szybciej się zakończy.
Jak mnie pytałaś Małgosiu o papryki z grubą ścianką i soczyste to nasiona już pozyskane i takowe odmiany ja posiadać.

Wyjątkowo plenna jak na niskie rośliny papryka "pomidorowa".

Obrazek
Z marketowych nasion typu "block" grubościenna czerwona.Owoce o wiele większe niż te sklepowe. ;:333

Obrazek

Obrazek
Palermo zarówno pod względem plenności jak i wielkości owoców przewyższa ubiegłoroczną Ramiro i ona pozostanie na przyszły rok.

Obrazek
Podobnie już trzeci rok będzie Calipso-wyjątkowo dużo owoców na bardzo niskich roślinach.

Obrazek
Pomidorowe ostatki-prawie...
Persimonowa sakiewkawespół z Lampą.

Obrazek
Czas malinówki dobiegł końca.

Obrazek
CLX37574 jeszcze powalczy tydzień.

Obrazek
Przyszła pora na jabłka w formie jak najbardziej eko.
Z lewej Antonówka z prawej słodko-winna w smaku Sawa.

Obrazek
Mikro zbiory. ;:306

Obrazek
I pierwsze dla odmiany dwie skrzynki Węgierki zwykłej
Zwykle bywało to po 10 września.Ot taki szalony i pełen niespodzianek rok.

Obrazek
Tradycyjnie na koniec parę ozdobności.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Petunia bije rekordy długości kwitnienia i wcale nie prędko ma zamiar zakończyć. ;:108

Obrazek
To by było na tyle jeśli chodzi o mnie.
Nadzieję mam że nudno nie było.
Tymczasem kończę. :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Witku :!:
Bardzo dziękuję za odpowiedź chociaż nie pociesza mnie, że u Ciebie też są robaczywki ;:306 Tym bardziej że w kupowanych należy się spodziewać sporych odpadów. No trudno taki rok! Papryki wyglądają smacznie i może wpadnie mi parę nasionek ;:180 Persimonowa sakiewka to jeden z niewielu pomidorów, które nie chorowały albo opierały się chorobie i ostatnie dojrzewają. Skoro sezon dobiega końca to nadzieja na Twój dłuższy wypoczynek :D Jakby tak się dało wciągnęłabym jedną skrzynkę śliweczek przez monitor a tak tylko popatrzę ;:219 Pozdrawiam kopiując astry na monitor :wit
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Ostatnich kilka ciepłych dni spowodowało, że moje pomidory zaczęły dojrzewać. Nie żeby do tej pory nie dojrzewały, teraz dojrzewają lawinowo. Bardzo mnie to cieszy :D
Papryki też powoli dojrzewają, ale tylko te z małymi owocami. Bułgarskie nadal zielone, pewnie jeszcze trochę potrwa zanim dojrzeją.
Gorsza wiadomość to taka, że pojawił się znowu borsuk, albo borsuki. Spady śliwkowe wyzbierane do czysta, to jedyny plus. Już znalazłam nadgryzione strąki papryk, nadgryzione ogórki i strącone pomidory.
Nie bardzo wiem jak z nim walczyć, gdy w nocy wypuszczam psa, najpierw rozświetlam światło na podwórk by go wypłoszyć, a potem wypuszczam psa. Kilka lat temu inny pies pogryzł się nadziałce z brsukiem i leczenie ran było dość uciążliwe. Borsuki to bardzo bitne zwierzątka i nawet bulterier niekoniecznie musi z nim wygrać.

Pozdrawiam Was serdecznie. ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

U mnie też ostatnio nawał sezonowej pracy ogrodowo-kuchennej. Wczoraj powędrowało do zamrażary kolejne 10 litrów przecieru pomidorowego i
20 kg malin :tan
Obrazek

Centrala nasienna spodziewa się kolejnej dostawy nasion 8-)

Obrazek

Japanese Suyo Long dojrzewa na nasionka
Obrazek

Bardzo smaczna okazała się żółta papryka Ramiro, którą mam pierwszy raz. W przyszłym posadzę więcej krzaczków (na miejsce ostrych, bo do ostrych jakoś nie mam ;:167 ;:113 )
Obrazek
Jak ktoś chętny na nasionka, to proszę o info. :)
Dzięki Wituś za podpowiedź w sprawie preparatów wapniowych. Zastosuję w takim razie PW, bo mam dzięki Ani spory zapas. :D

Beatko borsuków nie zazdroszczę. ;:185 W naszym mieście/wsi krąży dużo dzików. ;:oj Całe szczęście akurat na moją działkę się na razie nie zapuściły.

Miłego dnia wszystkim życzę
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

:wit Ogrodnicy
Za oknem szaro, deszczowo, pewnie znów ZZ będzie próbowała dostać się do naszych pomidorów.
Dla odmiany pokażę Wam moje dalie "niespodzianki", mam je od kilku lat, ich kolor wyjściowy to jaskrawa czerwień i żółty, po drodze coś się pokrzyżowało i teraz nie wiem, jaki mix tych kolorów będzie obowiązywał w danym roku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolory tak ostre, że pewnie by wystraszyły borsuka Beatki :;230

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Jak Ci się Kasiu ta Ramiro sprawowała w donicy, Jakieś niedobory miała? Wygląda bardzo ładnie.

No dalie Irenko nie z tej ziemi, ja mam do pokazania taką w towarzystwie oszałamiająco pachnących smagliczek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko właśnie była u mnie koleżanka i opowiadała, że pod sąsiadki śliwką ktoś wysprzątał wszystkie spady ;:306 ;:306

Kasiu centrala nasienna oszałamiająca, chyba filiżanki podajesz bez spodków ;:306 Na papryczkę będę chętna ;:180 i może na tego ogóra ;:oj a miałam nic nie chcieć ;:223 Maliny mam własne! nie w takich ilościach ale wystarczy :D

Irenko nie wiedziałam, że dalie tak się krzyżują ;:202 ;:202

Aniu piękny kolor dalii! nie sadź koło niej innych kolorów :D
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
To tylko te dwie odmiany, pomiędzy nimi rośnie biała i nie zmienia koloru. :D

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jakieś cuda ;:oj Może tamte są tej samej odmiany?
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, początkowo miałam tylko żółte i czerwone, dostałam od działkowej sąsiadki, tak się zmieniły w ciągu kilku lat.
Pozostałych odmian to nie dotyczy, bo miałam między nimi różne odmiany i kolory, teraz też rosną tam kawowe i białe, one nie zmieniają koloru.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu w tym roku wszystkie Ramiro wylądowały w gruncie. Nie jestem zadowolona z tegorocznego plonu. Krzaczki marne, owoców mało. Myślę, że moje piaski im się nie podobają.
Ale w zeszłym roku miałam czerwoną Ramiro w donicy i bardzo fajnie rosła. Regularnie ferdygowana nie miała żadnych niedoborów.
To zdjęcie zeszłoroczne
Obrazek
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Witam!
Jeżeli można to się wtrącę, śledzę watek od dłuższego czasu.
Małgosiu obiecałaś, że opiszesz wrazenia smakowe odnośnie gulietty, a jestem bardzo ciekawy ;:65 .

Witku A jak smakowo dla Ciebie wypada ta papryka Palermo względem Ramiro, i gdzie taką można dostać.

Kasiu jak Ci zostanie trochę nasion tej żółtej Ramiro to i ja bym się pisał :D .
Pozdrawiam Marek!
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku nie ma najmniejszego problemu. Tak się podzieli, by dla wszystkich chętnych wystarczyło. ;:108 :)

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”