Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2 - ejacek
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2
A. bravoanus nie mam. Ten A. agavoides jest u mnie 10 lat ale już był dorosły jak go kupiłem . A w czym rośnie to nie pamiętam , pewnie ziemia z piachem
bo to mój ulubiony mix substratu.

- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie dajesz ten mix ogólnie pod Meksyk ?
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- ejacek
Pod wszystko co mam.
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne i rzadko tu widywane kwiaty pokazałeś
kwiat Leuchtenbergia principis wygląda na olbrzyma... a Ariocarpus agavoides ma przepiękną barwę i wygląda imponująco przy skromnym korpusie. Cuda 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
peter86 pisze:Pewnie dajesz ten mix ogólnie pod Meksyk ?
ejacek pisze:Pod wszystko co mam.

A wracając: cudowne kwitnienia. Obregonia i ariokarpus - samo miodzio!

- peter86
- 500p
Mi taka odpowiedź starczy
Fakt że głównie Jacek siedzi na terenie Meksyku z tego co widzę po jego roślinach
Więc do każdego może iść taka sama ziemia.

Pozdrawiam Grzesiek
- ejacek
To trochę rozwinępiasek pustyni pisze:peter86 pisze:Pewnie dajesz ten mix ogólnie pod Meksyk ?ejacek pisze:Pod wszystko co mam.
Nie ma to jak rzeczowe wypowiedzi na rzeczowe tematy
![]()

tak jak peter zauważył , w większości mam meksyk plus jakieś tam pozostałości typu Gymnocalycium i pare innych.peter86 pisze:Mi taka odpowiedź starczyFakt że głównie Jacek siedzi na terenie Meksyku z tego co widzę po jego roślinach
Więc do każdego może iść taka sama ziemia.
a jeśli chodzi o podłoże dla kaktusów to decydujące jest tylko czy to kaktus-sukulent , czy kaktus-epifit i podłoże kombinować według tego zaszeregowania.
- peter86
- 500p
Tytanit to nawóz który w teorii ma tytan łatwo przyswajalny dla roślin. Tańszy niż Asahi i nie śmierdzi.
Używam go ale szoku ze wzrostem póki co nie widzę. Kombinowałem z keramzytem i perlitem ale się również przekonuje do piasku. Tani i dobry. 100kg rzecznego mam za 4 zł 

Pozdrawiam Grzesiek
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
No i są kolejne piękności, kolor kwiatka Ariocarpus agavoides taki intensywny, dodaje energii i następne kwitnienie Obregonia denegrii, zaczęła już w czerwcu, jest po prostu świetna
a żółte jest piękne 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Jak zwykle podglądam Twoją Leuchtenbergia principis i trochę złoszczę się na swoją - w tym wieku naprawdę powinna już dojrzeć do kwiatów
...ale, ale...jakieś 2 miesiące temu kot strącił doniczkę i okazało się, że prawie w ogóle nie miała korzeni - tylko stara malutka bryła
,co miałam do stracenia?...rozbiłam tę bryłę i posadziłam trochę głębiej, bo wcześniej może źle, że jej tak rzep (korzeń rzepowy?. rzepę r.ż? r.m?) wyciągnęłam nad powierzchnię. Teraz chyba ma już porządny system, bo siedzi twardo w ziemi, ani drgnie jak ją "szarpię". Nie wiem, jak dotąd żyła bez korzeni i czy to była moja wina
?

- peter86
- 500p
To się może ja po mądrze
Przy przesadzaniu starą ziemie powinno się usuwać. Uszkodzenie systemu korzeniowego nie szkodzi mu dopóki ma czas się wygoić. Czekasz np tydzień lub dwa i dopiero sadzisz do suchej ziemi. W tym czasie brak wody stymuluje roślinę do tworzenie tzw korzeni oczekujących. Po następnym tygodniu w suchej ziemi delikatnie podlać i jak widać oznaki wzrostu zwiększyć dawkę wody. Sadzenie ze starą bryłą szkodzi bo korzenie nie mają dostępu do świeżego podłoża. Poza tym stara ziemia zawiera często różne szkodliwe substancje jak np nie rozpuszczalne i nie przyswajalne dla roślin związki mineralne itp itd. Starą ziemie można wrzucić np w kompostownik i po kilku latach znów wykorzystać. Deszcz, różne warunki atmosferyczne, życie mikrobiologiczne itp ją zreanimują.
Coś jak starodawna trójpolówka 

Przy przesadzaniu starą ziemie powinno się usuwać. Uszkodzenie systemu korzeniowego nie szkodzi mu dopóki ma czas się wygoić. Czekasz np tydzień lub dwa i dopiero sadzisz do suchej ziemi. W tym czasie brak wody stymuluje roślinę do tworzenie tzw korzeni oczekujących. Po następnym tygodniu w suchej ziemi delikatnie podlać i jak widać oznaki wzrostu zwiększyć dawkę wody. Sadzenie ze starą bryłą szkodzi bo korzenie nie mają dostępu do świeżego podłoża. Poza tym stara ziemia zawiera często różne szkodliwe substancje jak np nie rozpuszczalne i nie przyswajalne dla roślin związki mineralne itp itd. Starą ziemie można wrzucić np w kompostownik i po kilku latach znów wykorzystać. Deszcz, różne warunki atmosferyczne, życie mikrobiologiczne itp ją zreanimują.

Pozdrawiam Grzesiek
- ejacek
Tak, obregonie kwitły kilka razy w ciągu roku.Aileen pisze:No i są kolejne piękności, kolor kwiatka Ariocarpus agavoides taki intensywny, dodaje energii i następne kwitnienie Obregonia denegrii, zaczęła już w czerwcu, jest po prostu świetnaa żółte jest piękne
Leuchtenbergia może być tak sadzona by rzep był nieco odkryty , nawet jest dość często stylizowana i prowadzona w formie bonsai , są foty w necie. Żeby nie było bez fotek to dodam 2 foty z tego roku , nie pokazywane , widać nieco odkryty rzep.bebos pisze:Jak zwykle podglądam Twoją Leuchtenbergia principis i trochę złoszczę się na swoją - w tym wieku naprawdę powinna już dojrzeć do kwiatów...ale, ale...jakieś 2 miesiące temu kot strącił doniczkę i okazało się, że prawie w ogóle nie miała korzeni - tylko stara malutka bryła
,co miałam do stracenia?...rozbiłam tę bryłę i posadziłam trochę głębiej, bo wcześniej może źle, że jej tak rzep (korzeń rzepowy?. rzepę r.ż? r.m?) wyciągnęłam nad powierzchnię. Teraz chyba ma już porządny system, bo siedzi twardo w ziemi, ani drgnie jak ją "szarpię". Nie wiem, jak dotąd żyła bez korzeni i czy to była moja wina
?

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Eeeetam. Bonsai to bonsai. A kaktus to kaktus
Ta pierwsza taka śliczniutka
I kwitnie bardzo ładnie.

Ta pierwsza taka śliczniutka

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
No się ponazachwycałam tą pierwszą - zdecydowana piękność, rzadko widywana. Mój to straszny chłystek, parę lat minie zanim urośnie. Ale dlatego tym bardziej mile widzieć wspaniały okaz u Ciebie!
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Pięknie Ci to wszytko rośnie w tej szklarence
Widać, że masz rękę do roślin