Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

ewarm - Ewo, te niebieskie kwiatki to bodziszek Rozanne, jak napisała Jagi. Niestety, to jedna, nowa roślinka o wyciągniętych pędach, które poukładały się na obrzeżu rabaty. Zdjęcie robiłam z okna. Mam nadzieję, że się rozrośnie.
Tak myślę - może by te długie pędy przykryć ziemią i by się ukorzeniły?. Nie mam bladego pojęcia, ale spróbuję ;:108 .
Zdjęcia zza moskitiery - samej mnie się spodobały, takie inne ;:224 .
Nie wiem, co ta malwa ustrzeliła przy tujach, że tak wyrosła ;:oj .

JagiS - Jagi - nie za długo już jesteś wolnym strzelcem? Jak tam 'zielone pokoje'?.
No cóż, róże nie są moim najmocniejszym atutem, mało wiem o ich uprawie, ale tu jest tyle osób z dużą wiedzą, że powinnam sobie poradzić. Dużo będzie zależeć od róż. Wybieram po swojemu, ale często po wcześniejszych ocenach innych osób. Co do jednej - Spirit of Freedom, to uparłam się, że muszę ją mieć, bo przypomina mi różę z dzieciństwa. NIe jest nią, bo tamta była bardziej różowa, ale układ płatków podobny. Reszta (lista jeszcze nie zamknięta :roll: ) - zobaczymy.

Pomyślałam, że ściągnąć Ciebie do czyjegoś wątku może tylko kolor niebieski ;:306 .
Cieszę się, że do mnie zaglądasz, myślę jednak że nie tylko z powodu koloru - grunt to mieć o sobie dobre zdanie ;:224 .
;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Nie, Anka, nie tylko kolor niebieski mnie do Ciebie ciągnie, choć on najbardziej prowokuje do wpisów. A ciągnie mnie tzw. całokształt, w szczególności osoba Ogrodniczki ;:173.
No i te energetyczne kolorki, których u mnie nie uświadczysz ;:306. I piękne zdjęcia ;:17.
Rozanny nie "cywilizuj", ona taka jest, że szeroko rozkłada swoje spódnice. Potrafi zawłaszczyć poletko metr na metr. I to jak zawłaszczyć! Pokryć dywanikiem tych uroczych świetlistych kwiatków ;:oj. Dla mnie - cudo! Sama powiedz, który bodziszek kwitnie od czerwca do listopada. Ja mam ich już dziewięć ;:333.
Powiedziano mi, że trudno się ją mnoży, ale spróbuj, a nuż...
Róże i moją mocną stroną nie są ;:185, mimo że szósty rok się z nimi zapoznaję i (za przeproszeniem) użeram. I ich liczebność nieubłaganie maleje. Mam kilka absolutnie ulubionych ( np. Avalon ;:167) i te na pewno zostaną. Los pozostałej setki !!! jest mocno niepewny ;:218.
Ale Tobie życzę powodzenia i satysfakcji z tych chimerycznych roślin.

Buziaki i serdeczności - Jagi
PS. A propos wątku: szukajcie, a znajdziecie :uszy.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu już chciałam zapytać co to za filtr foto na zdjęciach z okna i w ostatniej chwili kapnęłam się, że to siatka :wink: Niezły patent - siatka jako filtr.

Widać u Ciebie wszystko rośnie jak na drożdżach, malwa latarniowa pozazdrościła dalii.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JagiS - dziękuję za zainteresowanie moim "całokształtem" ; no cóż, sama się czasem nad nim zastanawiam ;:7 .
Bodziszkiem w wolnej chwili się 'zajmę', bo na razie bawię się w przetwórnię. Produkuję przecier pomidorowy i buraczki na zimę. Powiem tylko, że przerobiłam 'na razie' 60 kg pomidorów i to chyba nie koniec. Powoli przymierzam się do buraków, których też nie będzie mniej.
Spokojnie - tyle nie zjadamy, to działanie 'na wymianę' ;:108 . Mam za to ogórki kiszone i konserwowe. Każda z nas ma opanowane swoje warzywa.

Róże - zawsze mnie się podobały, ale nie miałam czasu się nimi zajmować. Posadziłam kilka dużych pnących i uważałam, że wystarczy. Tu na FO zaraziłam się rabatowymi. Nie na wielką skalę na szczęście, ale ponad 20 będzie. Avalon mnie się też bardzo podoba i pewnie go kupię ;:223 . Walę się w głowę, bo muszę szukać słonecznego miejsca, ale się znajdzie :tan .

silvarerum - Sylwio, to taki filtr na 'gryzące', a nie było jak wyjąć, więc jakoś samo się pstryknęło ;:306 .
Skrzynki mają tę wadę, że często trzeba je podlewać :roll:
Ta malwa miała być pełna, ale, jak widać... 'miała' ;:174 .
;:79
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje 2 najładniejsze żurawki ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Ta niebieska żurawka jest śliczna, a mi ciągle te niebieskie kwiatki zabierają uwagę i znów zapomniałam co to jest- na pewno nie gazania. Muszę wrócić parę stron, bo już mi pisałaś.
Róże są naprawdę piękne jak dobrze rosną, ale w tym roku coraz więcej plamistości.
Za to teraz jakoś bujniej kwitną.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, ta żurawka jest bardziej srebrna - trudno określić kolor, a co dopiero sfotografować ;:oj .
TA fioletowa roślinka to osteospermum - jednoroczna, ale kwitnie od czerwca do późnej jesieni. Daje dobry kolor i nie jest wysoka.
Moje róże też mają plamistość, chociaż w różnym zakresie. Jeszcze nie stosowałam chemii, ale widzę, że bez tego 'ani rusz' ;:108 . Muszę zimą się podszkolić w ochronie róż ;:131 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam o poranku! :) Co do pierwszego zdjęcia cisnęło mi się pytanie...co fotograf miał na myśli... ;:196 dalsze zdjęcia i olśnienie ...to barbula ...Moja ma bardzo jasne kwiaty i tej to trudno fotkę strzelić...
Ciepełko mamy nadal, u mnie trochę wilgoci w glebie po ostatnim deszczu więc mogłam popracować troszkę ale nie planuję żadnych rewolucji...dobrze jest jak jest... ;:7
Podziwiam Twój zapał do przetwórstwa jesiennego... u mnie zapotrzebowania brak ;:oj ...jedynie zamrażam coś niecoś ,pomidorów pewnie kupię na przecier bo swoje mamy na bieżące potrzeby dla całej familii...Kilka słoików zaledwie ogórków kiszonych eM popełnił, sałatek żadnych w tym roku nie robimy...
Róże i u mnie niektóre prawie łyse ...Ale są i w pełnej krasie...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Barbule mam dwie, jedną pstrolistną, czy jak tam się zwie, drugą zwykłą. Bardzo powoli te kwiatki się rozwijają; nie tworzy krzewu z niebieskim kolorem ;:185 .
Przetwory teraz, to są ograniczone do kilku pozycji; kilka lat wcześniej to szalałam, ale potem porozdawałam i wreszcie rozum wrócił na swoje miejsce ;:223 .
Pierwszy raz robię sok z aronii i nawet mnie się to podoba, bo dobry ;:108 . Wcześniej omijałam aronię szerkim łukiem ;:306 . Było sporo słońca i aronia jest słodka - jeżeli ona w ogóle może być słodka; powiedzmy, relatywnie słodka :tan .
U nas nic nie popadało, więc szlauch w ruchu, codziennie rano :cry: .
Ja mam do posadzenia kilka zaległych bylin i kilka róż w październiku. To by było na tyle ;:224 .Chyba jednak głowy bym nie dała :;230 .

Moja 'maultka' żurawka kwitnie
Obrazek

Obrazek
bladym świtem; potem brudny róż
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Galimatias ;:oj
Obrazek
języki ognia ;:173
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Ta żurawka jest wielka, ot tak pieszczotliwie napisałaś, że szukałam maleństwa pod nią.
Widzę lawendy, prawie niebieskie.
Zawsze ten niebieski przyciąga wzrok, może dlatego, że tak naprawdę niewiele go jest wśród kwiatów.
A to osteospermum bywa prawdziwie niebieskie? Bo tak naprawdę to wszystko jest prawie niebieskie.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, niestety osteospermum jest albo jasnoliliowe, albo to fioletowe. Mam jeszcze łososiowe, ale słabo kwitnie pod dalią :( . Myślę, że białe też powinno być.
Lawendy musi być naprawdę dużo, żeby dawała niebieską plamę, ale ładnie pachnie. Spróbuję posadzić w jednym miejscu z 10 ostróżek błękitnych; zobaczymy, czy będą widoczne :tan .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Trójsklepka - uwielbiam ją fotografować , ale od kilku lat nie ma jej u mnie, zapominam postarać się o nie, żółta też przepadła...Nic to... nie można mieć wszystkiego...Ja już wszystko posadziłam bo niewiele tego miałam w tym sezonie.
Wzięłam się za przerabianie niewielkiej kwaśnej rabaty ,wykopałam wrzosy do przesadzenia bo już jakieś takie nijakie się zrobiły i okazało się...że nie mam torfu... :twisted: :oops:
No to muszę wpaść do ogrodniczego... może jeszcze coś wpadnie do koszyka... ;:131 Ale jakoś niewiele roślin już mnie kusi..chyba, że są to trawy... ;:173
Miłego weekendu Aniu!

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość traw u mnie wyginęła tej zimy, dobrze, że hako się nie dała ;:134 . To, co zostało - wystarczy.
Nic nie dokupuję - miejsce na cebulowe potrzebne ;:108 i oczywiście na róże, już zamówione ;:223 .
Większość posadzę po daliach, a na dalie zamówiłam kawałek rabaty u sąsiadki naprzeciwko ;:306 .
Zostawię sobie tylko te dwie duże.
Mnie też zginęło kilka trójsklepek, ale ja już tworzyłam kolekcję, bo szukałam wszystkich odmian; nie da się ;:185 .
W jednym korzeniu mam pęd 30 cm z kwiatem, a drugi pęd 10 cm też z kwiatem, ale w innym kolorze ;:7 .
Żółta była, ale kwitła dużo wcześniej i nawet nie pamiętam miejsca. Trudno zresztą cokolwiek pamiętać, przy tej ilości bylin :;230 .
górna
Obrazek
dolna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kirengeszoma dłoniasta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Prawda, ze ogrody już takie jesienne, chociaż kolorowe.
Owadów tez bardzo dużo. Najwięcej u mnie nad astrem płożącym gdy kwitnie.
Aniu, ładny jest ten floks w wersji variegata.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Aniu. Niesamowite. Jak Ty to robisz? Takie zagęszczenie a wszystko rośnie jakby w symbiozie. Wielka dalia nad hibiskusem, rozchodniki z żurawkami i wszystko ma się dobrze -czarodziejka?
Wspaniałe zdjęcia kosmosów na tle kory i to powyżej (nie wiem) grab kolumnowy?
Musi u Was dobrze polewać, bo wszystko takie pełne wigoru.
Na widok kotów dostaję "gęsiej skórki" to mój wróg nr. 1 przed kretami. Mało,że niszczą gniazda ptaków to na dodatek zrobiły sobie legowisko w skrzynce z begoniami na parapecie, Oczywiście wyłamały niemal doszczętnie, i w dodatku nie moje kociska..
Przeglądając wątek, to w rywalizacji ilości roślin nie miałbym szans i wciąż coś dosadzasz ;:oj

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Będzie, jak nie ładniej, to inaczej :tan . Pewnie będę mieć więcej pracy, ale co tam, róże są piękne ;:138 . Zawsze to wiedziałam, ale nie miałam odwagi. Tu na FO, mam jakby obstawę ,w postaciach "różankowych pasjonatek" ;:196 . Zapytaj mnie w styczniu, ile mam róż ;:223 .
Oj, będzie na pewno nie tylko ładnie, ale i kolorowo ;:215 , chociaż koloru u Ciebie i w tej chwili nie brakuje. Nie omieszkam Cię zapytać w styczniu o ilość róż ;:224. A swoją drogą, to jestem ciekawa jakie piękności masz na oku?
Ja na razie tworzę skromną listę, bo teraz każdą kolejną różę muszę dobrze przemyśleć.

Ta dalia jest niesamowita. Znasz jej imię?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”