Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

Anusia :wit
Bardzo dziękuję za miłe słowa... Miło się to czyta ;:3
Piwonie są super, potwierdzam. Ale lubię w nich także to, że do późnej jesieni tworzą piękny, zwarty krzew. Są ozdobą ogrodu nie tylko jak kwitną.
A ta ciemno różowa tawułka to mnie bardzo zaskoczyła kolorem liści - ma je niebywale ciemne. Jakby w mahonii wyrosły jej kwiatostany.
Natomiast takie kupowanie roślin pod miejsce wynika z kilku przyczyn - mam stary drewniany domek więc nie wszystko pasuje w ogrodzie, a czynniki finansowe też są w moim przypadku bardzo istotne.
A skoro taki masz piękny ten balkonik to nic nie szkodzi, że aranżujesz na nim tyle różnorodnych roślinek - tylko podziwiać. ;:215

Basiu - ta róża to Ambiance. Jest śliczna, fakt..

Karola - na pewno pisałam, że mam ciemno różowego krwawnika. Tego czerwonego zamówiłam dopiero w tą wiosnę. Zaraz się otworzą kwiaty więc porównam z tym różowym. Ale rację masz - są bardzo podobne.

No fatalne w skutkach są teraz te nawałnice, Reniu.
Dzisiaj u mnie też pada. Może koniec tygodnia będzie łaskawszy dla Twoich okolic.
Grad i wiatr potrafi zniszczyć...
Bądźmy dobrej myśli, że wszystko będzie ok.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Robisz mi Bea niespodzianki, ja idę spać a Ty zdjęcia mi dedykujesz ;:306 Dzisiaj znowu internet dali po południu, to chyba ktoś dla higieny mi załatwia ;:306 Teraz piszę, latam po wątkach i tak nie zdążę wszystkiego :wink: Trudno! coś mi niektóre zdjęcia wyglądają podejrzanie znajomo ;:306 Mydlnica mi się spodobała, ciekawe czy ta jarzmianka też rośnie wysoko jak zwykła?
Dziękuję i dobrej nocy ;:168
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39

Post »

Beatko, na pewno Twój ogród będzie dla mnie nie lada inspiracją :D Ta tawułka już trafiła na listę roślin do zdobycia ;:152 Dobrej nocy, kochana! ;:205
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Renia najpierw czekała na deszcz, a potem zamiast deszczu pojawiła się nawałnica która wszystko w koło niszczy ;:174 .Cudne te piegowate lilijki ja mam sporo tych żółtych piegusków .Beatko, a ta róża w ramce to kto???? No patrz nawet nie wiem ,że wysyłałam Ci chryzantemy ;:oj to ze mną źle totalny SKS :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Ślicznie ;:3
Ale dzisiaj muszę Cię spytać o szczawik 'Iron Cross' - gdzie on u Ciebie rośnie ?
Bo widzę, że tak jakby w pełnym słońcu siedział, i całkiem mu tam dobrze :lol:
Z tego co czytam o szczawikach, to one niby wolą półcień/cień.
Mój stoi na zachodzie, ma ciut słońca, ale jest bardziej wyciągnięty niż to Twoje cudo ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - dzisiaj też mi się udało kilka fotek pstryknąć po pracy - co by na to nie wyszło, ze się obijam......
Jarzmianka mi już zakwitła, ma ok pól metra - to nie wiem jak się to ma do innych...

Aniu - uważaj na tawułki - wciągają...... ;:306 ;:306 :;230
Zaczęło się od delikatnie różowej, potem kupiłam białą, a w tym roku o nazwie blue i czerwoną.... Ale warto się nimi zauroczyć...
Tylko pamiętaj - uwielbiają półcień. Dobrze się czują także w donicach - zatem na balkon się nadają. ;:172

Jadziu - kilka wyjaśnień - Jadzia, od której mam chryzantemki to e-babcia ;:172 , a róża w ramce to Ambiance. ;:3
No więc jeszcze nie jest aż tak źle - to nie SKS skoro nie pamiętałaś o chryzantemkach :;230
Nawałnice atakują notorycznie, coraz więcej tych żywiołów musimy doświadczać, niestety.
Lilie się rozkręcają, fakt :tan Ale liliowce także ;:138

Ewusiu - ten jasny szczawik jest w pełnym słońcu ale w gruncie - na zimę go wykopię. A tego ciemnego fioletowego z jasnoróżowymi kwiatuszkami mam od strony wschodniej, czyli w pólcieniu - bo te drugie na pewno wolą cień.

I troszkę zdjęć z dzisiejszego wieczorku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Szczawiki się w równiutkim rządku ustawiły do zdjęcia ;:108 A może Ty je musztrujesz ;:306 ?
Część lilii już przekwitła? strasznie szybko ;:202 U mnie dopiero pojedyncze się otwierają

Obiecane zdjęcie parzydełka
Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, te niskie lilie mi przekwitły bo były pędzone w doniczce i bardzo szybko zakwitły - ale były śliczne. Na kolejne czekam.
Ano, ustawiły się te szczawiki w rządku - bo wiedziały, że dla Was im tę fotkę pstrykam ;:172
Za zdjęcie parzydełka bardzo dziękuję - poczytam, bo na prawdę jakoś mi umknęło. A na parzydło ogrodu nie mam :roll: No w sumie to miałam ;:306 - w pierwszym roku przez jeden dzień, ale tu na FO od razu się glosy podniosły, że ekspansywne, że to, że tamto - no i natychmiast je usunęłam i to bezpowrotnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Jakie śliczne portrety , co to na zdjęciu po miedzi liliowcem a krwawnikiem?
Tawuła śliczna, ja dostałam w zeszłym roku od siostry taka ciemno różową, dopiero zaczyna kwitnąć.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A te krwawniki i gailardie to świeżo kupione? Ja już wpadłem,tak po trzy sztuki jeszcze na przyszły rok chętnie wezmę :lol:
Ale tawułkę masz ;:oj Mam nadzieję,że ta od nich da radę ;:224
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Reniu - tawułki są super. Z tej jasnej mam kilka młodych - jakbyś chciała ;:108
A ta roślinka to anafalis.
Niecierpki zaczynają swój taniec :tan

Mati - tak, gailardia to od nich, tegoroczna. Na zdjęciu to tylko jest jedna sadzonka tej niskiej odmiany, cudna.
Ta jasna tawułka rośni i zimuje w donicy - mam ja od samego początku jak mam ten ogród.
A od nich jet ta ciemna tawułka, z tymi ciemno zielonymi liśćmi - patrz jak pięknie zaraz po kupnie zakwitła! Fotkę jej troszkę wcześniej wstawiłam.
Krwawnik od nich to tylko mam ten czerwony, Terracottę u kogoś innego kupowałam. A ten różowy mam od zeszłego roku.
Wszystkie Twoje roślinki dadzą radę. ;:108
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Piękne krwawniki pokazałaś. Szczególnie ten czerwony, ale te inne też niczego sobie ;:215 Miałam ochotę kupić sobie Terracottę, ale w końcu jakoś mi umknął. Myślałam, że one są niższe. Masz piękną kępę zawilców japońskich. To moje ulubione jesienne kwiaty. Chociaż Twoje chyba wcześniejsze, bo już widzę pączki ;:oj Moje niestety w tym roku prawie zupełnie wymarzły. Odbiją, ale został ułamek tego, co miałam ;:222
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nie gadaj,że masz już taką wielką ;:oj
Chociaż moja jak się wyprostuje,to też taka będzie ;:306 Ale nie ma co,w doniczce w gratisie była dżdżownica grubaśna ;:112
A tego anafalisa jakiego masz pięknego ;:oj Mój jest ciut mniejszy :;230 Przy założeniu że go kupiłem :;230 :;230 :;230
Głupi usunąłem listę i teraz zachodzić będę w głowę ;:306
Dobra,mam! Na skalniaku siedzi gość :;230 A że byłem na stronie to wiem,że dodali hortensję i barbulkę ;:oj To że mam nie znaczy,że nie kupię ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - ten czerwony krwawnik dopiero zaczyna kwitnąć. Jako ostatni do mnie przybył, ale jak widzę ten kolor to aż za serce ściska - wręcz bordowy, cudeńko! ;:167
Na Terracottę polowałam dwa lata. A, że nie podeszłam to zamówiłam w wysyłkowym w tym roku. To też u mnie świeżynka ;:3
Krwawniki w opisach mają dorastać do ok 70 cm i tak było w pierwszym roku - a teraz te starsze podwoiły swoją wysokość. Ale na pewno ładniejsze są niższe niż takie powyciągane...
Zawilca japońskiego uwielbiam, za chwilkę zakwitnie, rzeczywiście jest już wielki. Mam go trzeci rok.
Na pewno Ci się pięknie ponownie rozrośnie. A jakby nie to masz nas tu na FO, przyślemy ;:172

Mati - anafalis jest już u mnie trzeci rok, tez mi się podoba, choć najmniej jak kwitnie - ale na tym etapie co teraz to jest śliczny, i taki srebrny...
No obie gailardie mam takie rozrośnięte - tę wysoką także :tan - i obie od nich.
Barbulki jeszcze nie znam, ale hortensje to bym brała każdą w ciemno ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dobrze Betko ,że sprowadziłaś mnie na ziemię, bo juz ciężko się zastanawiałam czy ze mną coś nie tak :;230 Jakoś do krwawników nie mam serca,chociaż na fotkach są śliczne jednak te ich korzenie ;:oj Kiedyś miałam lecz tylko jeden sezon i zaraz była eksmisja.Na rabatkach przed domem rosną te zwykle dzikie krwawniki a korzenie mają ,że hej.Fajna tawułka takie ma gęste kwiatostany
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”