Lewkonia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lewkonia
Możesz spróbować, tylko zapewne będzie więcej roślin o kwiatach pojedynczych.
Ja też mam zasuszone strąki. Miałam zamiar zrobić rozsadę, ale.. W tamtym roku co się z lewkoniami natrudziłam.. Nie dość, że słabo wschodziły, to przy pikowaniu trochę padło, jak wsadziłam do gruntu to częśc zdechła od słońca, no a potem w sumie efekt był marny (zakwitła co trzecia i to takie miernotki). Podobają mi się lewkonie, ale to nie jest jeszcze ten czas (jestem początkująca i na razie sukcesy osiągnęłam przy cyniach, maciejce i nagietku
). W tym roku zebrane nasionka wiosną, jak warunki na to pozwolą, dam od razu do gruntu. Jak wzejdzie to ok, jak nie, nie będzie mi szkoda. Mam tez obawy, że jak zbierałam strąki, to mogły być przemarznięte, albo niedorozwinięte. Bo tak łatwo nasionka nie odchodzą od strąków (tzn. nie wysypały się z nich).

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Czy na etapie liścieni widać różnicę w kolorze pełnych i pojedynczych bo moje wszystkie mają ten sam kolor a chciałabym je przerzedzić w miarę zanim popikuje a takie już powyciągane 

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Witam.Mam pytanie. Siałam po raz pierwszy lewkonię, wyszła piękna, nawet ją popikowałam.Tylko nie wiem, czy uszczykiwać? czy nie? 

U mnie pojawiają się liście właściwe ale nie widze różnicy w kolorach wszystkie są w jednym odieniu.
U mnie też jeszcze nie widać różnicy, a wnikliwie patrzę.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Moje siane dopiero 25 marca właśnie dziś zaczęły wschodzić. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

Moje popikowane 8 marca rosną powoli, mają trzecią parę liści właściwych. Kolor liści jest jednakowy, chyba jasno zielny, ale nie mam jak porównać.
Ja tak czekałam aż będzie widać różnicę w kolorze i myślałam że przy pierwszym pikowaniu już właściwe popikuje. Ale mają teraz zbyt ciasno i muszę je wszystkie popikować 

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje siane pod koniec marca zaczęły ślicznie wschodzić ;))))
Posiałam kolorową mieszankę i już czuję ten zapach
Posiałam kolorową mieszankę i już czuję ten zapach

Na opakowaniu mojej lewkonii napisane jest żeby przed pikowaniem umieścić na jeden dzień w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 6-8st. wtedy zabarwienie siewek ulegnie zróżnicowaniu. Jasnozielone siewki, z których uzyskamy kwiaty pełne, pikujemy. Z ciemnozielonych otrzymamy kwiaty pojedyncze.
Pozdrawiam, Beata
Lewkonie jak zaczarowane stoją w miejscu.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Ja swoje muszę rozpikować, a ziemia do rozsad prawie mi się skończyła. 

A moje lewkonie są powyciągane i położyły się jedna na drugiej. Miałam już dawno popikować
Teraz muszę znaleźć wysokie doniczki, żeby je głęboko powsadzać, chyba nie ma innej rady 

Dorota