Zobaczymy czy w dorosłości nie odchorują "trudnego dzieciństwa" ale mam nadzieję, że doczekam się owoców
Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3
- LaKamila
- 200p

- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw
A robiliście kiedyś rozsadę okry
. Myślałam że to delikatna roślikna, wrażliwa na wahania temperatur, pikowanie. Czytałam ze nie wolno przesadzać i powinno sie podlewać ciepłą wodą. Wysiałam na próbę do jedego pojemnika i oczywiście wykiełkowały wszystkie (!) nasiona (najpierw moczyłam przez 24 h). Miałam je przesadzić jak były małe ale zapomniałam i tak rosły razem. Czasem zapominałam zamykac okno na noc a stały najbliżej więc musiały odczywać wahania temp w nocy. Ale rosły dalej. Ostatnio postanowiłam w końcu je rozsadzić (mają już jakieś 20 cm wysokości). Musiałam zrobić niemal "rwaną rozsadę". Na razie wszystkie sie trzymają. Tylko liścienie im zżółkły ale mają min. 5 liści właściwych więc się nie martwię.
Zobaczymy czy w dorosłości nie odchorują "trudnego dzieciństwa" ale mam nadzieję, że doczekam się owoców
- ZielonaZabka
- 500p

- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drugi rok już próbowałam z okrą, ale zawsze umiera... Po prostu mam za zimno w domu, ona musi mieć temperaturę gruntu 19-25C podobno. Może spróbuje jeszcze w maju, albo w przyszłym roku jeszcze raz z rozsady w domu.
- LaKamila
- 200p

- Kontakt:
Ale umierała Ci w domu czy jak przesadzałaś na miejsce docelowe ? I gdzie ją uprawiałaś ? Pod osłoną czy w gruncie ? Ja chcę część pod folią i jedna zostawię sobie w doniczce na balkonie
.
- ZielonaZabka
- 500p

- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W domu, na etapie parapetowym. Jedna za drugą, do gruntu nigdy nie dotrwały.
Mam okrę takiej wielkości jak okra Kamili, ale od razu siałam po jednym do osobnych kubków, na razie się trzyma, liścienie tylko odpadły.
- LaKamila
- 200p

- Kontakt:
U mnie też odpadły liścienie. A czy Twoja też ma na spodzie liści takie mikrokropelki ?
Właśnie ma, takie kuleczki. Co to jest?
- LaKamila
- 200p

- Kontakt:
Chyba taki sok
. Czytałam że owoce okry są bardzo "śluzowate" więc pewnie ten śluz jest też w liściach 
Chyba tak. Dziwna ta okra
.
- aniag78
- 200p

- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Mam nadzieję, że mogę w tym dziale zapytać. Wiem, że niektórzy w tunelu w "nogach" pomidora uprawiają melony. Czy tę metodę można zastosować również przy uprawie małoowocowych dyń lub arbuzów?
-
Pelasia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Arbuzy to może i tak,krzaczki są delikatne ,ale dyń to raczej nie,bo bardzo się rozrastaja krzaczory
Pytam bo pisałaś, że wysadzasz razem z bryłą korzeniową więc myślałam że po jednym nasionku do jednego okienka, wychodzi na to że rozdzielasz je potem przy sadzeniu? Robisz tak z ogórkami czy z resztą dyniowatych też?aria pisze:Nie, sieję po 2-3 nasionka do paletki 24 oczka 5x5 cm i takie jednostki sadzę w grządkę. Już wysiałam, a posadzę po 15 maja, będą miały pierwsze liście właściwe.
Jeśli teraz wysieję to ok. 20 maja już będą do wysadzenia?
Nie wiem kiedy najlepiej dla mnie byłoby się za to zabrać biorąc pod uwagę że pierwsza połowa lipca mnie nie ma w kraju. Kiedy spodziewać się zbiorów przy wysadzaniu w okolicy połowy maja?
Jak może być jeszcze lepiej??? 
Sieje się po 2, 3 nasionka ale pozostawia jedną najsilniejszą siewkę a resztę uszczykuje, nie wyrywa aby korzeni tej co zostaje nie uszkodzić. To teoria. Ja zostawiam wszystkie bo mi szkoda
. I sadzę razem. Nie rozdzielam.
Dzięki
ale robisz tak z ogórkami, czy z wcześniej wymienianymi też?
Jak może być jeszcze lepiej??? 
Wszystkie dyniowate chyba można tak siać. Do tej pory tak sialam arbuzy, melony,cukinie. Ogórki będę miała pierwszy raz i tez tak posieję.