Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera cz.2
Czyli jak pojawiają się pierwsze pączki to już zasilić?, czy dopiero jak zakwitną?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz już nie powinno się ich nawozić. Grudniki podlewamy nawozem w okresie wzrostu, czyli wiosna - lato.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niedokładnie tak jak mówisz. Teraz właśnie, kiedy zbliża się okres kwitnienia, powinno się grudnika (oczywiście umiarkowanie) zasilić nawozem do roślin kwitnących zawierających potas i fosfór. Natomiast wiosną i latem, w okresie wzrostu wskazane jest zasilanie nawozem do roślin zielonych (z przewagą azotu). Z drugiej strony grudniki potrzebują okresu spoczynku (po kwitnieniu) i wtedy ograniczamy ich podlewanie. My tak robimy. W tej chwili jak zwykle pąki rozwijają się na pędach z białymi kwiatami (zawsze najwcześniej). Pozostałe zakwitną za dwa miesiące. Ot i tyle.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- norbert76
Osobiście nie nawożę o tej porze i kwitną bez problemu, ale kwestię nawożenia potwierdziło mi kilka książek, na których zdobywałem swego czasu wiedzę teoretyczną.
W jednej wyczytałem, że powinno się nawozić właśnie nawozem z potasem, ale w kwestii ogólnie nawożenia bez wyszczególnienia okresu przed kwitnieniem.
Nie zapominajmy, że epifity nie są roślinami specjalnie żarłocznymi, spotkałem się nawet z informacją, że Grudniki wystarczy nawozić raz w miesiącu. W dodatku ich kwiaty nie są duże, w porównaniu np. do Epicactusów, więc kończąc nawożenie powiedzmy gdzieś tak we wrześniu, powinno wystarczyć do zakwitnięcia.
W jednej wyczytałem, że powinno się nawozić właśnie nawozem z potasem, ale w kwestii ogólnie nawożenia bez wyszczególnienia okresu przed kwitnieniem.
Nie zapominajmy, że epifity nie są roślinami specjalnie żarłocznymi, spotkałem się nawet z informacją, że Grudniki wystarczy nawozić raz w miesiącu. W dodatku ich kwiaty nie są duże, w porównaniu np. do Epicactusów, więc kończąc nawożenie powiedzmy gdzieś tak we wrześniu, powinno wystarczyć do zakwitnięcia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dawno mnie na Forum nie było. Obowiązki zawodowe i remont w domu. Ale do rzeczy. Ja swoje grudniki zraszałam, ale latem, jak było ciepło. Teraz odpuściłam. Temperatur za wysokich w domu nie mam i obawiam się chorób grzybowych. Moj stary grudnik (było o nim wcześniej) wydobrzał i teraz to ładna roślina. Co do światła. W czasie remontu musiałam wynieść rośliny do pokoju, w którym jest mało światła, a w dni deszczowe panuje półmrok. Jest tam chłodniej niż w pozostałej części domu. I oto młodszy grudnik zaczął zawiązywać pączki. Całe szczęście, że remont ukończony. Ustawiłam go w miejscu docelowym (jasnym) i czekam na kwitnienie. Być może to tylko zbieg okoliczności, ale to roślina dnia krótkiego i takie właśnie warunki miał. Tak czy siak pozdrawiam wszystkich i życzę obfitych kwitnień. Niezależnie od metod uprawy zygokaktusów. Zdjęcia wstawię jak tylko pojawią się kwiatki 

Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
My stosujemy Compo Complete w dawce 2 ml na 2 litry ( nasze grudniki potrzebują, jeden 4 a drugi 2 litrów do jednorazowego podlania. I wystarcza to na miesiąc w jesienno-zimowym sezonie. I nawozimy dwa razy. Czyli jak pisałem umiarkowanie.norbert76 pisze:Osobiście nie nawożę o tej porze ....

Używamy donic Lechuza i stąd te wielkości.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Ja też nawożę, oprócz okresu spoczynku. Po okresie spoczynku nawożę nawozem do roślin kwitnących (połowa dawki). Aż do kwitnienia.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dawałam biohumus. Teraz temu, który wypuszcza pączki daję nawóz Biopon do kwitnących, ale 1/3 dawki, co drugie podlewanie. Trochę "mam stracha"
, bo mineralny nawóz stosuję pierwszy raz.

Per aspera ad astra
- norbert76
Mają coraz większe pączki, a z tego co zauważyłem chętniej je wypuszcza ta strona, do której dociera więcej światła (lewa jest lekko cieniowana przez inne rośliny).

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
U mnie też od strony szyby okiennej wcześniej są pączki.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Dzięki za odpowiedzi odnośnie nawożenia. Jednak będę odrobinę nawozić, tak jak robią tu niektórzy-to też jest potwierdzeniem tego,co pisałam wcześniej - w mojej książce pisze: nawozić połową zalecanej dawki w okresie kwitnienia i zawiązywania paków kwiatowych.
Wczoraj wniosłam z garażu do domu kolejne 4 grudniki-pączki malutkie, ale bałam się, że jak za długo będę czekać, to później opadną. Na tym, którego wstawiłam 2 tyg. temu pączki rosną-nie mogę się doczekać, aż zakwitną. Natomiast nowy kupiony w tym roku we wrześniu, po miesiącu zaczyna zrzucać pączki-zupełnie nie wiem czemu robi to teraz a nie od razu po zakupie. Zakwitł 6 kwiatami i już myślę, że rozwinie się następnego dnia kolejny-a rano leży obok doniczki (nie mam żadnego zwierzaka, który mógłby je strącać). Co może być przyczyną?
- norbert76
A przesadzałaś go do nowego podłoża czy zostawiłaś w starym?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Nina - możliwe że w ten sposób aklimatyzują się. Nowo kupione kwiaty kiedy je przynosimy do domu przechodzą etap przystosowania - zazwyczaj zdarza się ze gubią np, pączki czy kwiaty. Zmienia się temperatura, naświetlenie i wilgotność. Prawdopodobnie Twojemu grudnikowi coś nie podpasywało do końca - ja jak w tamtym roku kupiłam to już na drugi i kolejny dzień pogubił większość pączków.
W tej chwili różowy grudnik przekwitł ale zawiązuje kolejne pączki , za to biały niedługo zakwitnie

W tej chwili różowy grudnik przekwitł ale zawiązuje kolejne pączki , za to biały niedługo zakwitnie