Liliowce - ( Hemerocallis ) FOTO relacje cz.12
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liliowce - ( Hemerocallis ) cz.12
Piękne te Wasze liliowce, u mnie dopiero Stella zaczyna rozwijać kwiaty. Pasla3 widzę, że u Ciebie zadołowane w doniczkach, wykopujesz je potem czy jak? Chyba, że to służy czemu innemu.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Rosną w tunelu i jak się rozrosną idą do gruntu.Dzięki doniczkom łatwiej je przesadzać.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje liliowce mam posadzone w dużych wiadrach z dziurami, które zakopuję do ziemi. W tym roku nie miałam strat zimowych, za to straty wiosenne. Mam dużo nornic i jaszczurek, które podgryzają korzenie wszystkim roślinom. Straciłam tak 3 liliowce odmianowe, 2 piękne kilkuletnie wrzosy. Róża pod którą zrobiły sobie gniazdo została w ostatniej chwili uratowana.
Teraz rośnie i przepięknie kwitnie w 30 litrowej donicy zakopanej w ziemi. Część liliowców posadzona w gruncie jest obstawiona wszelkimi możliwymi zabezpieczeniami. 

Pozdrawiam Ela
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 sty 2015, o 21:24
- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
- Kleksik
- 200p
- Od: 24 mar 2012, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
niesobia 1
Sorki ale Twój liliowiec to wg mnie jest Belą Lugosi. Zupełnie inny układ płatków, zbyt duże i takie "rozmyte oko" przechodzące na petale, ślady jasnego grzebienia na petalach - te cechy zupełnie nie pasują do tej odmiany. Zajrzyj do AHS: http://www.daylilies.org/DaylilyDB/deta ... a%20Lugosi .
I popraw sobie nazwy powinno być Bela Lugosi, Eye on America, Forestlake Ragamuffin.
A Spiritual Corridor jakiś taki niewybarwiony.....

Sorki ale Twój liliowiec to wg mnie jest Belą Lugosi. Zupełnie inny układ płatków, zbyt duże i takie "rozmyte oko" przechodzące na petale, ślady jasnego grzebienia na petalach - te cechy zupełnie nie pasują do tej odmiany. Zajrzyj do AHS: http://www.daylilies.org/DaylilyDB/deta ... a%20Lugosi .
I popraw sobie nazwy powinno być Bela Lugosi, Eye on America, Forestlake Ragamuffin.
A Spiritual Corridor jakiś taki niewybarwiony.....
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
- niesobia 1
- 500p
- Kleksik
- 200p
- Od: 24 mar 2012, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ten rok dla liliowców jest jakiś dziwny. Stare sadzonki zaczynają kwitnąć kwiatami nie zawsze podobnymi do tych "właściwych"
. Może to tylko pierwsze kwiaty? a pozostałe już będą "normalne"
Liliowce późne też już zaczynają kwitnąć. Coś się chyba w tej przyrodzie popierniczkowało przez taką zimę
.
Peggy Jeffcoat kolejny kwiat pojedynczy a Schnickel Fritz i Dahomey - kwiat nie rozwinął się przez dwa kolejne dni.

Peggy Jeffcoat kolejny kwiat pojedynczy a Schnickel Fritz i Dahomey - kwiat nie rozwinął się przez dwa kolejne dni.
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Witam wszystkich wielbicieli liliowców
Wątek podglądam od dawna, nieustannie podziwiam Wasze kwiaty; sama jakiś czas temu też się w TO wkręciłam, posiadam parę liliowcowych kęp - starszych i młodszych, z nazwami i bez...
Kwitną na razie nieśmiało, jest dużo pąków, czekam na zakwitnięcie nowych u mnie odmian.
A na przywitanie: Dancing On The Air

Wątek podglądam od dawna, nieustannie podziwiam Wasze kwiaty; sama jakiś czas temu też się w TO wkręciłam, posiadam parę liliowcowych kęp - starszych i młodszych, z nazwami i bez...
Kwitną na razie nieśmiało, jest dużo pąków, czekam na zakwitnięcie nowych u mnie odmian.
A na przywitanie: Dancing On The Air

Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Pozdrawiam Katarzyna
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Kilka fotek z wieczornej wizyty na działce
Stella de'or

Bezimienny cytrynowy pająk - a może ktoś wie jaka to odmiana?

Sink into your eyes

Lotus Position

Double Pompon

Daring Dilema

Ikebana Star

Ciągle mało wiem o uprawie tych ślicznych kwiatów, np. od czego robi się takie jakby przetarcie koloru na płatkach - nadmiar wilgoci, czy może to jakaś choroba. Ktoś wie?
Stella de'or

Bezimienny cytrynowy pająk - a może ktoś wie jaka to odmiana?

Sink into your eyes

Lotus Position

Double Pompon

Daring Dilema

Ikebana Star

Ciągle mało wiem o uprawie tych ślicznych kwiatów, np. od czego robi się takie jakby przetarcie koloru na płatkach - nadmiar wilgoci, czy może to jakaś choroba. Ktoś wie?
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- niesobia 1
- 500p