Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

Dziękuję Marysiu za miłe powitanie. :D
Skąd ja znam przykrywanie wszystkiego narzutami, żeby kłaczorów było jak najmniej, a goście dalej do mnie przychodzili :;230
Zdjęć moich kotów niestety nigdzie nie ma, bo jak słusznie zauważyłaś nie mam wątku.
aha i pomnóż swoje towarzystwo X 2 ;:7 .

Moja Kreska (2l.) z umaszczenia podobna jest do Belzebuba, ale z postury i ocząt to cala Mikolina. Też jest kotem specjalnej troski, często popada w depresję, nie wiem co przeszła we wcześniejszym życiu, że to tak wpłynęło na jej psychikę(znalazłam ją jako półroczne kocie).

Pomnóż Belzebuba x 3 zmień na 2 rude i jednego burego - to Dziabąg (8l.), Kapsel (1r.) i Topik (5l.).
Fildela pomniejsz, postarz o dobre 5- 8 lat, wybij wszystkie zęby - to będzie Mati , bardzo stara kotka, wyrzucona prawdopodobnie po śmierci właściciela i w okropnym stanie znaleziona przeze mnie.

I ostatnia Pusia (7l.) - owoc mezaliansu z dachowcem popełnionego przez mamusię, kotkę norweską.

Ludzie są super, co nie? :evil:
Marta
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Dziewczyny,
problem z kocimi kłakami skończył mi się, kiedy kupiłam szczotkę o nazwie Furminator.
Rzeczywiście działa, jak terminator do kłaków.
Czeszemy kota nie częściej niż co dwa tygodnie i zapominamy o fruwających wszędzie kłakach.
A co do ludzi wspomnianych przez Ciebie - Marto-3 KOTY, - bywają nawet ,,bardzo super"...

Dziś zauważyłam pierwszy kiełek krokusa.
Jak tak dalej pójdzie niebawem pojawią pączki i kwiatki...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu - ja dokupiłam cebulki ranników w zeszłym roku i podzieliłam się z Madzią. Wiesz one się sieją, tylko nie należy grzebać w pronieniu ok 30 cm od nich. Tyle teoria...z praktyką u mnie różnie bywa :wink:

Marto - zapomniałam napisać że masz na imię tak samo jak moja córcia :D
Stado futerek masz imponujące - równie wielkie masz serce ;:167 Wiesz mama Mikoliny to też kotka norweska leśna. Nigdy bym w to nie uwierzyła gdybym nie brała jej z domu w którym przyszła na świat. Była ostatnia z miotu, malutka, cała czarna i nikt jej nie chciał :( Praktycznie była skazana na schronisko bo właściciele mieli już całe stadko kotów i piesków i podjęli taką właśnie decyzję. Jej problemy zdrowotne - też mają podłoże depresyjne chociaż jest cały czas ze mną i nie spotkała jej nigdy żadna krzywda. Ot..taka jej uroda. A mogłabyś napisać mi czym objawia się depresje Kreseczki?
Fidel z kolei został przygarnięty przez mojego syna z osiedlowego śmietnika. On z kolei ma problemy urologiczne. Tylko Bubek jak na razie bez problemów zdrowotnych.

Madziu - Krokusy na wierzchu :shock: No nie....przecież to dopiero początek grudnia ;:202
W sprawie szczotki Furminator - PW
====
Fotek kotów na razie nie będzie bo mnie wywalą z działu ogrodowego do "Wszystko o kotach" ;:306 będą za to fotki wiosennych kwiatków z końca marca...

25.03 -

Zakwitły przylaszczki

Obrazek

...i ciemny ciemiernik

Obrazek

...oraz biały wrzosiec

Obrazek

rozwijają się pierwsze kwiaty pierwiosnka ząbkowanego

Obrazek

a ja ogarnęłam po zimie rabatę żurawkową

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Patrząc na Twoje mistrzowskie zdjęcia aż chce się wiosny od zaraz :D
Chyba też już podsumuję kończący się rok...
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Madziagos pisze:Dziewczyny,
problem z kocimi kłakami skończył mi się, kiedy kupiłam szczotkę o nazwie Furminator.
Rzeczywiście działa, jak terminator do kłaków.
Czeszemy kota nie częściej niż co dwa tygodnie i zapominamy o fruwających wszędzie kłakach.
A co do ludzi wspomnianych przez Ciebie - Marto-3 KOTY, - bywają nawet ,,bardzo super"...

Dziś zauważyłam pierwszy kiełek krokusa.
Jak tak dalej pójdzie niebawem pojawią pączki i kwiatki...

Madziu, poproszę o namiar gdzie kupić tę szczotkę. :oops:
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Zaglądam ;:108 czytam ;:215 zostawiam ślad ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu ;:196 podobnie jak Iza, jak oglądam Twoje piękne zdjęcia ;:138 ;:138 ;:138 , ja też chcę wiosny, jak najwcześniej. ;:65 ;:65 ;:65
Posadziłam sporo różnych cebulowych i już nie mogę się doczekać efektów .
Ciekawa też jestem swoich ranników, czy się zachowały.
Przylaszczki od Ciebie rosną i pewnie też zakwitną. ;:196

Praktycznie już jestem wolna od pracy zawodowej od początku grudnia. :heja
Na razie wykorzystuję jeszcze urlop wypoczynkowy a od stycznia już całkiem przestaję pracować. :tan :tan :tan
Teraz robiłam porządki, dłubałam jeszcze w ogrodzie, póki pogoda pozwala.
Na styczeń, to pewnie powinnam zorganizować sobie jakąś lekturę do czytania.
Pewnie też zacznę coś wysiewać.
W przyszłym roku już pod koniec marca ma być Wielkanoc , to już później chyba pora na sezon ogrodowy, no nie ? : :tan :tan :tan
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Marysiu! Staram się ponadganiać zaległości, ale najpierw pozachwycam się przylaszczkami ;:oj (nie mogę się ich dochować ;:131 ) i bordowym ciemiernikiem - jest przepiękny. U mnie rośnie kilka różnych ciemierników, ale Twój prześliczny! ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Marysiu!

Moja Kreska jest bardzo wrażliwa na jakiekolwiek zmiany. Znalazłam ją niby zdrową, Pierwsze 2 tygodnie mieszkała w izolatce, bawiła się chętnie i nawet nie płakała.Wzięta do domu po kolejnych
2 tygodniach zapadła na dziwną chorobę - gorączka, bak apetytu, musiałam karmić na siłę, badania nic nie wykazały.Dostawała jakieś lekarstwa. Potem było dobrze do momentu naszego wyjazdu na wczasy , po powrocie zaczęła wszystkich unikać, tuląc się tylko do męża. Kolejnym stresem było zjawienie się Kapsla, niby razem szaleli, bo ona już roczna,a on 5 m-cy, więc pasowali do siebie. Przestała tolerować męża, bawiła się z Kapslem, a w Topiku znalazła mamkę. Do tego od czasu do czasu goście, Kreska stawała się coraz dziksza, aż w końcu zaczęła wszędzie posikiwać, potem pojawiła się krew w moczu. Leczenie, dwa tygodnie spokoju i od nowa. I tak przez kilka miesięcy. Dobrze,że to była wiosna i lato, miałam gdzie suszyć, a sikała na swoje i moje szczęście głównie na psie posłanie no, kilka razy na kołdrę. Byłam już tym bardzo zmęczona, rozważałam jej uśpienie. Apetyt jednak jej dopisywał i jak spała to wyglądała na zdrową. W końcu weterynarz stwierdziła, że te nawracające infekcje są na tle nerwowym (Kreska w gabinecie była jak nieżywa). Dała ludzkie psychotropy. Nie wiem ile tego zjadła, bo to była taka "ociupinka", że mogło zostawać w misce z resztkami. W domu najważniejsza przez kolejne miesiące była Kreska, chodziliśmy koło niej na palcach, bardzo staraliśmy się żeby nic jej nie wystraszyło. I pomogło. Teraz panienka już się sama tuli do wszystkich,a nawet goni za Mati - żaden kot nie lubi tej babinki, chyba czują zapach starości.

Ja też nie mogę dochować się przylaszczki. :(
Marta
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo - ja teraz będę wstawiać zdjęcia z całego sezonu w miarę chronologicznie. Latem mój wsiowy internet rzadko pozwala mi na takie przyjemności :wink: A podsumowanie zrób koniecznie - będę do Ciebie zaglądała :D

Dorotko - też planuję taki zakup...ale po Świętach :lol:

Asiu - gościu częsty i zawsze mile widziany - ja czuję Twoją obecność ;:196

Krysiu - Ja tak samo jak Ty i Iza posadziłam sporo cebulkowych. W sobotę byłam na działce i pierwsze co zobaczyłam po przyjeździe to były pięciocentymetrowe, zielone kły irysów holenderskich wystające z ziemi ;:oj Taki to u mnie efekt ale to nie to o co nam chodzi!
Cieszę się, że przylaszczki w dobrej kondycji...ale cóż w tym dziwnego skoro poszły w takie dobre ręce.
Krysiu - gratuluję Ci wolności. Mnie właśnie 1 grudnia minęło pięć lat emerytury. Z tej perspektywy mogę Ci powiedzieć, że to od czasów studenckich najfajniejszy okres w moim życiu.Myślałam że będzie mi brakować pracy ... ale nie...może też dlatego, że w firmie nie dzieje się dobrze zwłaszcza w kwestii traktowania pracowników. Wieści, które do mnie docierają...są raczej przygnębiające.
Ja teraz cieszę się każdym dniem nieważne - czy to zima czy lato, szkoda tylko że czas płynie coraz szybciej...
Nie myślę jeszcze o wysiewach za to próbuję ukorzenić werbenę patagońską z gałązek(które wyszabrowałam od naszej Jagody)
W chwili obecnej wygląda to obiecująco...sadzonki wypuszczają młode listki :tan

Reniu - jak miło Cię widzieć!
Bordowy ciemiernik trafił do mnie jako malutka siewka od mojej sąsiadki z działek. Na pierwszy kwiatek czekałam ze trzy lata ale teraz kwitnie z roku na rok coraz ładniej.

Marto - u Mikoliny depresja objawia się głównie wylizywaniem futra do gołej skóry a nawet do krwi. Początkowo była leczona (zupełnie bez potrzeby i oczywiście bez efektów :evil: ) na grzybicę skóry. Później lek.wet. stwierdziła, że to na tle nerwowym. Wcześniej były też kłopoty z jedzeniem. Od 2012 roku, kiedy to spędziła z nami pierwsze lato na wsi apetyt ma jak ta lala i najgłośniej ze wszystkich kotów krzyczy że chce jeść!
=======================

Wiosennych wspomnień c..d...

KWIECIEŃ

- w kwietniu jeździliśmy już na 2-3 dni. Na pierwszy wyjazd 10.04. L zarządził zabranie na wieś Bubka pod pretekstem, że on najlepiej wyłapie te wszystkie myszy, które zamieszkały u nas zimą (żadnych oznak mysiej obecności w domku widać nie było :D ) Bubuś radośnie korzystał z wiejskiej swobody...

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Kto by pomyślał,że kotki nawet u troskliwych opiekunów mają takie problemy,aż mi ich szkoda ;:167
Stres potrafi paskudnie się objawiać jak widać nie tylko u ludzi
pozdrowionka i dziękuję za miły wpis ;:167 ;:167
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy...

10-go kwietnia ładnie kwitły śnieżniki -

- białe
Obrazek

- różowe
Obrazek

- i niebieskie
Obrazek

- w "lesie" kwitły zawilce, które przywędrowały zza płota
Obrazek

- a motylek-cytrynek został przyłapany podczas posiłku złożonego z nektaru miodunek :D
Obrazek
Obrazek

- szafirek szerokolistny
Obrazek

- biały pierwiosnek ząbkowany
Obrazek

- i biała cebulica
Obrazek

- i biały szafirek
Obrazek

- wreszcie rozkwitła forsycja i można było zabrać się za obcinanie róż ;:215
Obrazek

Sasanki rozpoczęły swój pokaz...ale to już w następnym wpisie :D
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marysiu,
pisałaś o działce w strugach deszczu w sobotę.
W niedziele wszystko było białe, spadło z 10 cm śniegu.
Droga była kompletnie nieodśnieżona, nieposypana, a ja musiałam jechać do Chojnic.
Aż do Franka nie dało się szybciej, jak 40 na godzinę.

Rewelacyjnie udało Ci się uchwycić trzy białe śnieżynki na pierwszym zdjęciu :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - nie zauważyłam Twojego poprzedniego wpisu :oops:
Masz rację - zwierzęta chorują tak jak ludzie. Ja mam dwa koty z problemem zdrowotnym. Miko ma problemy z własną psychiką a Fidel ma przypadłości urologiczne. Od mniej więcej trzech lat jest non stop na tabletkach. Nauczył się tak ładnie połykać, wystarczy mu włożyć pastylkę do pyszczka. Ja mu za każdym razem tłumaczę, że to dla jego dobra. Kochany zwierzaczek ;:167

Obrazek

Madziu - naprawdę trudno mi uwierzyć! Śnieg spadł :shock: A w sobotę pomimo, że padało to było całkiem ciepło. Zadołowałam moje doniczki z Biedronkowymi cebulkami w kompostowniku. Mam nadzieję, że uda im się przetrwać zimę i zakwitną na wiosnę...
A wiesz, wczoraj około 15-tej wracaliśmy do domu i w pewnym momencie na ul. Armii Krajowej minął nas samochód obsypany ok. 10-cio centymetrową warstwą śniegu. Wyglądał jak nie z tego świata w zalanym deszczem Gdańsku.
L powiedział - a skąd on się tutaj wziął :shock: , a ja niewiele myśląc - jak to skąd? Z Kaszub!

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu czytam o kocim stresie i tak pomyślałam, że to jednak dzikie zwierzęta więc inne życie mają zakodowane w genach. Dobrze że objawia się rzadko i to tylko u niektórych osobników. Bardziej zrozumiałe byłoby gdyby w domu był jeden kotek, ale ma towarzystwo.
Mnie właśnie 1 grudnia minęło pięć lat emerytury. Z tej perspektywy mogę Ci powiedzieć, że to od czasów studenckich najfajniejszy okres w moim życiu.Myślałam że będzie mi brakować pracy ... ale nie...może też dlatego, że w firmie nie dzieje się dobrze zwłaszcza w kwestii traktowania pracowników. Wieści, które do mnie docierają...są raczej przygnębiające.
Marysiu jakbyś o mnie pisała ;:306 i mojej firmie. Jestem rok krócej na emeryturze i gdyby nie upływający czas uważałabym, że to najszczęśliwszy czas w życiu człowieka ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”