Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Ale u Ciebie daliowy busz! ;:oj Pozytywnie oczywiście, że tak dużo. 'Kageboushi' śliczna!
Ostatnio zobaczyłem na żywo prawdziwie czarną dalię (te akurat są w przeciwieństwie do niebieskich, o których pisała Marzenka) - 'Czarny Charakter'. A że ze znanej firmy na L. od razu pomyślałem o Ryszardzie, który ma pokaźną kolekcję z tej firmy. Po tym, co zobaczyłem, mogę tylko przyznać rację - są rzetelni jeśli chodzi o zdjęcia. Ciekawe, czy znasz tę dalię?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Miłko, ja po urlopie krótkim, ale zaległości się narobiło, nadrabiam, ale upał u nas taki, że myśleć nie mogę, zastanawiam się jak sobie radzisz z podlewaniem tak dużej ilości dalii, żeby tak pięknie wyglądały :wit
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A wiesz Miłko - w życiu bym sobie sama nie kupiła różowej (cukierkowej) dalii i to na dodatek kaktusowej, a u Ciebie to właśnie taka dalia najbardziej przyciaga moją uwagę. Ona ma faktycznie taki fajny kolorek? ;:oj
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Piękne te Twoje dalie Miłko - mi jak zawsze najbardziej podobają się biskupy, wiatraczki i pompony :wink:

Cieszę się, ze praktycznie w ostatniej chwili wpadłam na Twój wątek i zdążyłam kupić i wsadzić te 5 dalii - wyrosły nad podziw ładnie, właśnie jedna odmiana zaczyna kwitnąć. Już wiem, że w przyszłym roku dalii na pewno będzie więcej :) .
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jaki Dalie , o matko ;:oj piękne ;:138 śliczny bukiecik, podobny do mojego :) ja jeszcze mam zboże, idę i kradnę u sąsiada na polu , wieszam do góry nogami i pięknie schnie i jest biały , jasny :)
Sasiadowi powiedziałam i nie załował dla Matki B. ;:306 więc dalej kradnę :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Piękne dalie suszy nie widać u mnie wszystko schnie podlewam co zdążę nawodnienie by się przydało ale może kiedyś się uda.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłko jak dobrze zajrzeć do ciebie i nacieszyć oczy tymi pieknymi kwiatami ;:167 Jak patrzę na te twoje krzaczory to aż mi się nie chce wierzyć ;:oj u mnie stoją takie bidy najpierw zeżarte przez ślimaki ,a później spalone przez słońce ;:219
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Marta! U mnie też cześć dalii nie prezentuje się ciekawie. Źle je posadziłam np za gęsto, w półcieniu, albo z tyłu niskie, z przodu wysokie. Ale przy tej ilości kilka porażek nie boli. Fakt, że taka ilość kwiatów w ogrodzie cieszy oko. :wink: Ślimaki wykończyła susza. Jest ich bardzo mało. Kilka pięknych dalii zostało pożartych do cna. Inne się przez to pożarcie pięknie rozkrzewiły, ale mają opóźnione kwitnienie.

Beciu! Gęstwina spowodowała, że dalie się trzymają. Syn trochę podlewał więc nie było tragedii. Najgorzej wyglądaja paprocie - pióropuszniki oraz hortensje ogrodowe.

Karola! Do zboża mam daleko więc ziółek nawtykałam: melisę, lawendę, pietruszkę i koper. Ja obiecuję sobie, że na Zielną lub dożynki zaproponuję proboszczowi mini wystawę kwiatów i dalii, taka nieformalna, parafialną, ale zawsze coś mi wypada, albo nie mam śmiałości. Może kiedyś...

Sylwia! Też mi się takie podobają, ale mam 6 wiatraczków, a kwitną niemrawo. W zeszłym roku miałam dosłownie las! Ale mam nadzieję, że jak zelżeją upały i popada - pokażą co potrafią! Dalie zawsze polecam, do każdego ogrodu! Można dobrać odmianę wg gustu i miejsca, ale ja polecam pójść na żywioł - wtedy dopiero jest zabawa! ;:306

Kasiu! Ja jej nie wybrałam. Dostałam w prezencie zza oceanu i pomimo, że miałam wątpliwości - pokochałam ją za piękny kształt, obfite kwitnienie i w sumie ciekawy kolor, który w realu jest niezwykły!

Iwona! Podlewam stopniowo: dziś te, jutro tamte :wink: A niektórych nie podleję, bo zapomnę ;:306 Na szczęście po burzy wszystko dobrze podlane. Wczoraj jednak puściłam z kołowrotka, bo wiał silny gorący wiatr i wszystko wysuszyło.

Jacku! Ja nie wierzę w tą znaną firmę :wink: Ryszard wie, że mam wątpliwości cały czas. Np dalie Jola i Kwiat Jabłoni są piękne, ale kiepsko je utrzymać, przechować i sprawić, żeby były ładne i dorodne. Nie znam tej dalii, ale panu profesorowi życzę powodzenia w uprawie dystrybucji. ;:333

Marzena! Zawsze tak jest!!! ;:306

W sobotę padało, a ja wczoraj z powrotem podlewałam. Mam przesuszonych kilka miejsc a po ulewie nie ma tam już śladu. Posprzątałam warzywnik trochę, bo musiałam zrobić miejsce na samosiew rukoli. Już się za nią stęskniłam ;:173
Wczoraj zauważyłam po raz pierwszy paki na dereniach jadalnych :tan Ale też zobaczyłam, że ułamały się im główne pędy. Dawno temu je podparłam tyczką i przywiązałam sznurkiem. Sznurek wrósł w gałąź i tam było przewężenie. Potężna wichura dokonała reszty. ;:223

Na dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłeczko kochana - specjalistko od dalii, mam do Ciebie pytanko: moje kilka dalii nie bardzo chcą rosnąć i niewiele kwitną. Liście jakby pobladły, jedna prawie całkiem zmarniała. Zwierzaków ssąco-gryzących nie widzę, wody im nie brakuje. Dwie siedzą w donicy i nie kwitną wcale. Co może być przyczyną, donica? miejscówka? Czy trzeba je jakoś specjalnie dokarmiać?
U Ciebie widzę takie cuda, a u mnie taka klapa ;:145
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Miłeczko piękne dalie ;:333
Pozdrawiam Alicja
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Oj a co to za ślicznotka ta żółta z obwódką? ;:oj
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Kasiu! To LESK! Nie podpisałam, bo wkurzyłam się na zdjęcia, ze takie małe wyszły. Musiałam zrobił jakiś błąd przy zmniejszaniu ;:223

Alu! dziękuję! ;:196

Zuza! Też tak mam! ;:219 Kilka nie chce kwitnąć, nie rosną, więdną, wybiegły. 3 przesadziłam i wracają do żywych, a 2 poległy całkowicie. Przyczyną jest często zły start. Jak od początku nie ruszą z wigorem, w pełni lata miewają problemy. Susza, wysokie temperatury, brak słońca, ale również przelanie im nie służy. Ale widzisz u mnie, pomimo w miarę równych warunków dla wszystkich, część rośnie jak głupia, a część na fanaberie :evil:

Na dziś:

Ginger Snap
Obrazek

Willie Willie
Obrazek

Danum Pinky
Obrazek

Hapet Bordeaux
Obrazek

Autumn Fairy
Obrazek

Nuit d'Ete
Obrazek

Bride to Be
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

'Ginger Snap' piękny! Ale to zasługa dalii jak i Twoja, bo prezentujesz je profesjonalnie na zdjęciach ;:333
Patrzę na 'Autumn Fairy' i dopiero teraz sobie uświadamiam, że przecież też mi zakwitła ale tak sprany kolor miała, że nie do poznania!
Zobaczymy, jak mojej znajomej przechowają się dalie z firmy "L", bo mam obiecany "Czarny charakter".
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Autumn Fairy cudna... że ja ją tak głupio w zeszłym roku straciłam ;:145
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Miłeczko, tak patrzę i się zastanawiam, czy sadzisz swoje dalie według jakiegoś klucza? To znaczy czy dobierasz je kolorystycznie?. A może osobno pomponowe, igiełkowe i jeszcze inne?
Bo bardzo mi się spodobała fotka z samymi różowymi daliami w różnych tonacjach i stąd to pytanie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”