Moje kaktusy - jandom1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kaktusy - jandom1

Post »

Znów pełno pięknych kwitnień . Teraz na fotach dopiero widać ile tych kaktuchów uzbierałeś ;:333
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Wspaniała kolekcja ;:63 Kaktusy przepiękne ;:215 ;:180
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Widać, że roślinki chętnie kwitną u Ciebie, śliczne kwiatuszki ;:138 Specjalne brawa dla seniora, wyjątkowy okaz ;:215
Pięknie zakwitła Lobivia aurea v.albiflora CH1093, mam jedną lobivkę w swoim zbiorku ale na razie pozwala mi podziwiać tylko swoje ciernie ;:173
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawidzie - kwiat ładny, szkoda że nie troszkę większy. Dla mnie zapach jakiegoś zepsutego owocu :D
Grześku - czekam teraz jeszcze na Echinocereus subinermis, reszta może w przyszłym sezonie :) Dziękuję za taką opinię.
Lucy - widzisz ile ta albiflorka ma odrostów ? ;:204 gdybyś chciała jednego to pisz śmiało, jedyny problem że one tragicznie wolno rosną ;:222
Jacku - Ty masz ich pewnie kilka razy tyle, chciałbym je wszystkie zobaczyć ;:108
Piotrze - dziękuję :!: pierwszy raz spotkałem się z taką opinią, niesamowicie miłe coś takiego usłyszeć :)
Lidio - trochę cierpliwości i Lobivka na pewno pokaże Ci swój wspaniały kwiat :) a wtedy koniecznie pokaż go nam :!:

I z ostatnich dni:
Notocactus ottonis v.vencluianus, dla mnie cudeńko :D
dzień pierwszy
Obrazek
i dzień drugi, moim zdaniem bardziej pomarańczowy jest jeszcze ładniejszy :
Obrazek
Mammillaria microcarpa
Obrazek
Chamaecereus hybrid
Obrazek
Sulcorebutia bicolor, miałem nadzieję na dwukolorowy kwiat, jednak jest jaki jest:
Obrazek
dziwne bo zakwitła dopiero wczoraj, słońca prawie nie było a kwiaty takie wymęczone jak po 2 dniach upału.
Gymnocalycium kieslingii v.castaneum, kwitnie już chyba od tygodnia i nie może kwiatu rozwinąć do końca, bo najpierw słońce było rano a zaraz po południu przychodziły chmury i burze, a teraz słońca nie ma prawie wcale, szkoda bo kwiat jest dość duży i ładny:
Obrazek
Aylostera muscula, dopiero dziś pokazała coś co warto było uwiecznić, wcześniej po jednym lub dwa kwiatki :
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

jandom1 pisze:Sulcorebutia bicolor, miałem nadzieję na dwukolorowy kwiat, jednak jest jaki jest:

dziwne bo zakwitła dopiero wczoraj, słońca prawie nie było a kwiaty takie wymęczone jak po 2 dniach upału.
To jest forma Lobivia schieliana.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Pokazałeś teraz dwa rodzaje które bardzo lubię i nie wiem co mi się bardziej podoba mammillarka czy notocactus ;:88

Chyba jednak mammillarka wygrywa ale zaraz za nią ottonis ;:215

P.S. No i widzimy , że oznaczniki dobrze włożyłeś do mammillarek ;:333 A już chciałem Ci pisać, że microcarpa może mieć bardziej białe obwódki kwiatów. A sheldonii może mieć pojedyncze włoski między pachwinami :)
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

PiotrAPD pisze:Pokazałeś teraz dwa rodzaje które bardzo lubię i nie wiem co mi się bardziej podoba mammillarka czy notocactus ;:88
dokładnie te same spostrzeżenia miałem po obejrzeniu tej prezentacji :D , z tym , że notki mnie specjalnie nie interesują ale tu kwiat ciekawy :idea:
Jacku - Ty masz ich pewnie kilka razy tyle, chciałbym je wszystkie zobaczyć
bardzo się ograniczam , więc pewnie byłbyś zaskoczony ale nie mam tego dobra zbyt wiele
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładna kępka Lobivia schieliana, podoba mi się.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

jandom1 pisze:Lucy - widzisz ile ta albiflorka ma odrostów ? ;:204 gdybyś chciała jednego to pisz śmiało, jedyny problem że one tragicznie wolno rosną ;:222
Nie mów dwa razy, bo mnie namówisz :wink:
W tym roku to już nie, ale jest duże prawdopodobieństwo, że się uśmiechnę, a może i nie tylko to się trafi, bo co i raz cos pieknego pokazujesz 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ależ u Ciebie pięknie! Nie lubię pisać takich komentarzy, bo kaktusiarz ze mnie żaden, stąd i niewiele mogę powiedzieć o nich, ale astrak senior to dla mnie oczywiście cudo. Niemniej lobiwki, notki, mamilarki... Piękne kwitnienia. oczywiście dla mnie gwiazdeczka Carallumy najbardziej zwróciła uwagę. Cóż, takie piękności lubię i cóż ja na to poradzę ;:131
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Soczysto czerwony kwiat notka naprawdę cudny i śliczna Aylostera muscula ;:215 Mammillaria microcarpa ;:333 wydaje mi się, że to jedna z najładniej kwitnących mammilarek :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

jandom1 pisze: Obrazek
- przy tak kwitnącej roślinie, trzeba na dłuższą chwilkę "przycupnąć", pięknie i obficie obsypana kwiatami roślina - ;:215 bukiecik.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Allie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2016, o 15:54

Post »

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowo na początek :)
Po dokładnym obejrzeniu zdjęć powiem tylko jedno... piękne rośliny i cudowne kwiaty. Skakałabym z radości mając takie widoki na co dzień... i taki porządek jak widać na zdjęciach zbiorowych :) Najbardziej urzekła mnie Mammillaria spinosissima cv. Un Pico. Moja to jeszcze maluszek, ale będę cierpliwie czekać licząc na to, że zakwitnie chociaż w połowie tak obficie :D
Pozdrawiam, Natalia.
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Post »

Zakochałem się w kaktusach. Masz przepiękne okazy. Od jutra zaczynam polowanie po kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych. Pozdrawiam gorąco.
Joaquin
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Tomku - jutro spróbuję pstryknąć lepszą fotkę bo dziś zapomniałem, może uda Ci się powiedzieć coś więcej :)
Piotrze - czyli mi się udało, do kaktusów pamięć nawet dobra :D podziwiam Twoją wiedzę o mamilarkach ;:215
Jacku - jak widzę cuda które pokazujesz to aż ciężko mi uwierzyć ;:108 pewnie po prostu ograniczasz się do tych najszlachetniejszych :lol:
Barbaro - ja bym wolał jednak dwukolorową Sulcorebutia bicolor, ale cieszę się że się podoba :)
Lucy - jak tylko będzie jak obskubać, coś urwać to.. może nawet drogą wymiany, może coś upatrzę ? :)
Żaneto - cieszę się niezmiernie że się podobają. Mówisz że kaktusiarz z Ciebie żaden a raz po raz pokazujesz nam piękne kwiaty. I uwielbiasz chamaczki, które ja także ubóstwiam :roll: dziękuję za taki komentarz, a co do Carallumy to kwiaty ładne, ale jak na moje to szkoda że nie obdarzyło ich nieco większym gabarytem :)
Lidio - zawsze chciałem mieć takiego notka, a muscula to w ogóle jeden z moich ulubionych ze względu na kolor ;:215
Mieczysławie - już zostały tylko zdjęcia, ale miło teraz na nie popatrzeć i powspominać :)
Natalio - do porządku to trochę mi jeszcze brakuje, jakoś w przyszłym tygodniu będę się za to brał tak bardziej poważnie :D ja na swoją mamilarkę trochę czekałem.. ale jak już zakwitła to faktycznie było na co popatrzeć, apeluję o cierpliwość ;:65
Joaquin - Życzę udanych łowów, jeśli choć trochę przyczyniłem się do Twojego pierwszego stwierdzenia to bardzo się cieszę :)

Coś z ostatnich dni :
Gymnocactus viereckii , debiutant :
Obrazek
Rebutia sp. kwiat kremowy, kwitła już wcześniej ale niestety nie udało się uchwycić, bardzo mi się podoba :
ObrazekObrazek
I coś, czego myślałem że nie doczekam się w tym roku, bo na początku sezonu nic na to nie wskazywało, jednak jest !! Pierwszy w życiu Echinopsis !
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”