Czym nawozić pomidory-cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Nie wiem jak nawozisz, czy tylko i wyłącznie "natura", czy dopuszczasz stosowanie takich nawozów jak siarczan potasowy i saletra potasowa, bo tak najprościej i działa natychmiast. Żeby to zrobić dobrze, potrzebna jest jednak analiza. Może to Cię zdopinguje
.

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Dopuszczam w/w środki, roztwór saletry stosowałam.
Pozdrawiam, Marta.
-
Siarczan potasu jest nawozem zakwaszającym więc jeżeli masz kwaśną glebę to pH jeszcze się obniży. Mierzyłaś odczyn?
-
Trudno coś doradzać w takim przypadku.
-
- 100p
- Od: 24 lis 2006, o 19:30
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Mam pytanie...
W tamtym roku w maju nastawiłam gnojówkę z pokrzyw w jednym wiaderku i kurzeniec zalany wodą w drugim wiaderku. Korzystałam z tego podlewając pomidory i papryki, ale nie wykorzystałam wszystkiego i zastanawiam się, czy te gnojówki w tym roku przemrożone i przeczekane oczywiście do wiosny aż będzie można powoli nawozić, czy one są lepsze, czy inne, czy wywietrzały
Stoją w plastikowych wiaderkach z pokrywkami, także deszcz i śnieg do nich nie wpadał. Stoją pod gołym niebem przy ścianie garażu... Jak myślicie?
W tamtym roku w maju nastawiłam gnojówkę z pokrzyw w jednym wiaderku i kurzeniec zalany wodą w drugim wiaderku. Korzystałam z tego podlewając pomidory i papryki, ale nie wykorzystałam wszystkiego i zastanawiam się, czy te gnojówki w tym roku przemrożone i przeczekane oczywiście do wiosny aż będzie można powoli nawozić, czy one są lepsze, czy inne, czy wywietrzały

Stoją w plastikowych wiaderkach z pokrywkami, także deszcz i śnieg do nich nie wpadał. Stoją pod gołym niebem przy ścianie garażu... Jak myślicie?
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Ja bym to wylała na glebę zanim będziesz sadzić żeby się przerobiło z ziemią. Swoją drogą to mrożone warzywa też niby witamin nie tracą to i może z gnojówką tak jest. Na sezon tegoroczny nasuszyłam sobie młodej pokrzywy na gnojówkę azotową i skórki od bananów na potasową. To drugie będzie eksperymentem więc sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Pomysł z resztą też wyczytany na FO.Pozdrawiam
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
Ta tabelka była podawana przeze mnie w ktorymś z wątków pomidorowych .Pochodzi z pracy naukowej . Jak z niej wynika, zawartość azotu w suchej masie ziela pokrzywy jest najmniejsza spośród pozostałych makroelementów, to skąd się weźmie w zgniłówce? Łatwo policzyć ile azotu a ile potasu znajdzie sie w litrze takiego rozcieńczonejgo, gotowego do podlewania roztworu. Należy wziąć 1 kg zielonego ziela co odpowiada 0,2 kg suchego, zalać 10 l wody i potem jeszcze rozcieńczać dziesięciokrotnie, czyli razem 100 krotnie. Z tabeli wynika, że średnia zawartość azotu w roślinie to ok.0,075% czyli w 200 g będzie go 0,15g, które rozcieńczamy 10x10 razy. W jednym litrze będzie 1,5 mg azotu. Jednocześnie znajdzie się 65,8 mg potasu, 8,6 mg fosforu i 6,9 mg magnezu. Może daj sobie spokój z tymi bananami, bo potasu masz już pod dostatkiem.

-
- 100p
- Od: 24 lis 2006, o 19:30
No właśnie ja rozcieńczałam dziesięciokrotnie, dlatego tyle jej zostało
Ale może to dobry sposób, żeby to wylać na grządkę, przemyć wiadro i nastawić na wiosnę młodą pokrzywę... Jak wyleję, to może krocionogi mi wypali bo jest ich zatrzęsienie
Skórki bananowe wiem, że dobre. Słyszałam, że wrzuca się do dołka gdy sadzi się jakąś roślinę. Ja na razie wyrzucam na kompost skórki bananowe i inne resztki... bo zima... Dzięki za pomysł z ta gnojówką, a na tabelkę spojrzę jutro okiem męża, bo mnie takie przeliczniki trochę przerastają
Pozdrawiam.

Ale może to dobry sposób, żeby to wylać na grządkę, przemyć wiadro i nastawić na wiosnę młodą pokrzywę... Jak wyleję, to może krocionogi mi wypali bo jest ich zatrzęsienie

Pozdrawiam.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zastanawiam się czy kupić superbę czy jechać na kristalionie
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
kaLo no tak sucha masa, jakieś badania..spoko.Czyli pokrzywa świętą jest i nic więcej stosować nie trzeba? Skoro sam przytoczyłeś tę tabelkę to pewnie na niej się opierasz
Różne były opinie co do pokrzywówki, ile ludzi tyle teorii. A mój eksperyment i tak się odbędzie. Mam zamiar zbadać wpływ bananówki na dojrzewanie i wybarwianie pomidorów i spróbuję.Ale dzięki za radę. Gdyby był jeden środek na wszystko świat byłby idealny
..

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
Chyba trochę opacznie mnie zrozumiałaś . Używaj czego chcesz, nic mi do tego.
. Starałem się tylko wykazać, że pokłady azotu w zgniłówce pokrzywowej to mit , natomiast jest ona dobrym żródłem potasu.Jeżeli mogę coś doradzić, to porównywalną zawartość potasu z bananami mają melony. Najlepiej jednak jeżeli zrobisz nastaw ze strączkowych a w szczególności z soi, która w tej konkurencji jest rekordzistką http://www.jaimojeserce.eu/zawartosc-po ... wocach.php .
PS.
Ja rozumiem , że soja to nie banan, ale nadmierne spożywanie bananów w celu pozyskania skórek na gnojówkę, może się okazać fatalne w skutkach dla figury.

PS.
Ja rozumiem , że soja to nie banan, ale nadmierne spożywanie bananów w celu pozyskania skórek na gnojówkę, może się okazać fatalne w skutkach dla figury.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I nie można lekceważyć tego czym te banany są nasączane aby do Europy przybyć w stanie nieskazitelnym.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
http://dziecisawazne.pl/banany-ile-chem ... do-polski/Banany, które trafiają do Europy, są bowiem bananami pastewnymi, których mieszkaniec Ameryki Południowej nie włożyłby do ust. Te banany składają się głównie ze skrobi. Mieszkańcy Ekwadoru, Kolumbii czy Gwatemali śmieją się, że takie banany jedzą tylko Europejczycy i świnie. To owoce najniższej jakości, które dodatkowo, by przetrwać uciążliwy transport, kąpane są w olbrzymich ilościach środków chemicznych. Jakich? To głównie herbicydy, pestycydy i fungicydy.
Może właśnie te środki to sposób na zdrowe pomidory?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasia Bellingham / pracowała w ogrodach angielskich przez wiele lat / jako najlepsze żródło potasu podaje żywokost.
Popiera też pokrzywówkę jako zasilanie na początek uprawy pomidora, potem zamienia ją na żywokostówkę.
Dokładny opis stosowania tych obu specyfików można przeczytać na jej blogu.
Wystarczy w goglach kliknąć imię i nazwisko razem, dodać kropkę i blogspot.
Popiera też pokrzywówkę jako zasilanie na początek uprawy pomidora, potem zamienia ją na żywokostówkę.
Dokładny opis stosowania tych obu specyfików można przeczytać na jej blogu.
Wystarczy w goglach kliknąć imię i nazwisko razem, dodać kropkę i blogspot.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki