Znowu przynudzę i poproszę o pomoc w zidentyfikowaniu kolejnej lili, i przy okazji powiedzcie mi co jest nie tak z ta lilią. Liście jak widać na zdjęciach nie ciekawe, co to i czym to zwalczać?
Ja miałam podobnie na 3 cebulkach - 1 na OT i 1 na tygrysiej i martagon. Liście oberwane ale pąki kwiatowe są i te małe listki na czubeczku przy pąkach też już mają podobne objawy
Właśnie te lilie były zakupione w zeszłym roku i zastanawiam się czy ta choroba nie została przywleczona na cebulkach . Taki mój domysł bo nigdy nie miałam takich objawów na liliach.
Dlatego zastanawiam się czy to jest na pewno szara pleśń czy inna choroba od glebowa
Dzięki Eliza52, jeśli to szara pleśń to co mam począć, czy wykąpać w czymś cebulki po wykopaniu? Czy może już czymś popryskać? Mam: Domark, Topsin, Amistar, Miedzian, Previcur Energy.
O ile wiem to Miedzian jest na choroby bakteryjne przede wszystkim. Topsin jest dobry na wiele chorób grzybowych. Dormark jest nowym (chyba) środkiem zamiast Score też na czarną plamistość róż (jeszcze go nie używałam). Ostatnio używałam Amistara i Score (jeszcze trochę mam).
Niestety u mnie też chorują i mają trochę pąków wyniszczonych przez muchówkę. Chorują głównie mieszańce orientalne, ale to mnie dosyć sfrustrowało; zaniedbałam swoje dziewczynki.
I mój nowy nabytek - pierwsze kwitnienie - trąbkowa bellsong, przynajmniej taką kupiłam, choć na etykietce pokazali ją jako intensywnie różową. Ma piękny, niezbyt natarczywy zapach
Nie wiem tylko co się stało, że kwiat trochę ma uszkodzony, chociaż pąk był cały czas zdrowy i okazały.