W Liliowej Dolinie Rospudy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W Liliowej Dolinie Rospudy
Mam Elfe. Opinie o niej są różne. Słyszałam, że potrafi zakwitnąć dopiero w drugim roku, że lubi przemarzać do samego kopczyka. Jakże się cieszyłam, kiedy zakwitła w pierwszym sezonie. I to nie jednym kwiatkiem. Mimo że u mnie są zawsze większe mrozy, to nie przemarzła w ogóle. Jest cała zieloniutka. Miała kopczyk i kaptur ochronny. Liczę że z roku na rok będzie tak samo. Mimo sprzecznych opinii ja jestem z niej bardzo zadowolona. Jeśli jednak szukasz czegoś idealnego to może nie ryzykuj z Elfe.
Patyczki wyglądają bardzo zachęcająco. Może je przelewasz i dlatego usychają? Ja w zeszłym roku pierwszy raz bawiłam się z patyczkami. Był spory sukces. Po wsadzeniu do gruntu, prawie wszystkie przeżyły. Zobaczymy jakie będą w tym roku.
Z patyczkami teraz nie kombinowałam. Nie miałam żadnych to raz a dwa muszę się przekonać jak zeszłoroczne sobie dadzą radę.
Patyczki wyglądają bardzo zachęcająco. Może je przelewasz i dlatego usychają? Ja w zeszłym roku pierwszy raz bawiłam się z patyczkami. Był spory sukces. Po wsadzeniu do gruntu, prawie wszystkie przeżyły. Zobaczymy jakie będą w tym roku.
Z patyczkami teraz nie kombinowałam. Nie miałam żadnych to raz a dwa muszę się przekonać jak zeszłoroczne sobie dadzą radę.
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Bo z patykami nie jest w cale tak prosto
.Też kiedyś trzymałam w domu w doniczkach i też puszczały zielone,a póżniej padały.I chyba nic mi się nie ukorzeniło.
Póżniej spróbowałam innym sposobem i swoje patyki hortensji przycinałam i sadziłam od razu przy ''mamusi'' i tu był spory sukces
.Ale trzeba pilnować wody.A w tym roku wsadziłam do skrzynek i doniczek i od razu trzymam na dworze.Nawet jak mróz.Zobaczymy,czy będą sukcesy.Liczę na to,że zamiast zielonego-najpierw pójdą w korzeń.Zdam relacje -jeśli będzie sukces 

Póżniej spróbowałam innym sposobem i swoje patyki hortensji przycinałam i sadziłam od razu przy ''mamusi'' i tu był spory sukces

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko przejrzałam ostatnie strony i jestem pełna podziwu...
Ilość zakupionych cebul oszołomiła mnie , jednak ogród n o powierzchni 1400 m2 potrafi długo dawac szczęście bo zanim go zapełnisz to trochę potrwa .
Moja powierzchnia 540 m2 coraz bardziej zapchana i zakupy już tak nie cieszą bo muszą byc wyjątkowo skromne i bardzo przemyślane.
Patyczki hortensjowe wyglądają obiecująco ale Jola- jola1313 ma rację. nam bardziej zależy na korzonkach a nie liściach. Liście podsychają bo sam patyczek nie jest w stanie utrzymać ich.
Dolna cześć pojemnika potrzebuje ciepła dla stymulacji korzenia a górna w chłodzie aby utrzymać w prawie uśpionym stanie nabrzmiałe pączki wtedy sukces gwarantowany.
Jeśli mam za duże liście to je przycinam aby zmniejszyć powierzchnię parowania.
Powodzenia
Ilość zakupionych cebul oszołomiła mnie , jednak ogród n o powierzchni 1400 m2 potrafi długo dawac szczęście bo zanim go zapełnisz to trochę potrwa .
Moja powierzchnia 540 m2 coraz bardziej zapchana i zakupy już tak nie cieszą bo muszą byc wyjątkowo skromne i bardzo przemyślane.
Patyczki hortensjowe wyglądają obiecująco ale Jola- jola1313 ma rację. nam bardziej zależy na korzonkach a nie liściach. Liście podsychają bo sam patyczek nie jest w stanie utrzymać ich.
Dolna cześć pojemnika potrzebuje ciepła dla stymulacji korzenia a górna w chłodzie aby utrzymać w prawie uśpionym stanie nabrzmiałe pączki wtedy sukces gwarantowany.
Jeśli mam za duże liście to je przycinam aby zmniejszyć powierzchnię parowania.
Powodzenia
- Ewelina7
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko,
tak pięknie tu u Ciebie...
Lilie niesamowite, nawet bym nie przypuszczała, że można stworzyć taki ogród.
Natchnęłaś mnie, i wszystkie moje tegoroczne zakupy liliowe (doprecyzuje, kilka sztuk
) posadziłam na jednej rabacie. Jak dobrze wybiorę kąt patrzenia i może zmrużę oczy to będę miała namiastkę Twojej doliny...
Jalitah i ja kupiłam tej wiosny. Będziemy porównywać
Z Wellbeing powinnaś być zadowolona, to śliczna i bardzo twarda róża.
Przesyłam ciepłe pozdrowienia wraz z zapowiedzią częstych wizyt
tak pięknie tu u Ciebie...
Lilie niesamowite, nawet bym nie przypuszczała, że można stworzyć taki ogród.
Natchnęłaś mnie, i wszystkie moje tegoroczne zakupy liliowe (doprecyzuje, kilka sztuk

Jalitah i ja kupiłam tej wiosny. Będziemy porównywać

Z Wellbeing powinnaś być zadowolona, to śliczna i bardzo twarda róża.
Przesyłam ciepłe pozdrowienia wraz z zapowiedzią częstych wizyt

Ewelina
Mój mały ogród...
Mój mały ogród...
Pashmina2006 Byłam dziś w Obi i kupiłam jednak Elfe , nic innego mnie tak bardzo nie zaciekawiło jak ona. Mam nadzieję, że i ja będę mogła oglądać jej kwiaty w tym roku
Przy okazji wzięłam Parade ( miała najgrubsze pędy ze wszystkich).
W ogrodniczym dwie róże w kolorach lilia i róż oraz mnóstwo lilii.

Dotarła też przesyłka z moimi Roselily: Belonica, Carolina, Thalia, Elena i inne zwykłe.

Ewelina7 wiatam serdecznie u mnie
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam serdecznie. Gdy jestem w mieście na zakupach to nie mogę się oprzeć i za każdym razem przywożę do domu dziesiątki cebulek liliowych. Powoli zaczyna brakować miejsca na nowości.
W tym roku będziemy podziwiać niesamowite kwiaty róż i lilii

Przy okazji wzięłam Parade ( miała najgrubsze pędy ze wszystkich).
W ogrodniczym dwie róże w kolorach lilia i róż oraz mnóstwo lilii.

Dotarła też przesyłka z moimi Roselily: Belonica, Carolina, Thalia, Elena i inne zwykłe.

Ewelina7 wiatam serdecznie u mnie

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam serdecznie. Gdy jestem w mieście na zakupach to nie mogę się oprzeć i za każdym razem przywożę do domu dziesiątki cebulek liliowych. Powoli zaczyna brakować miejsca na nowości.
W tym roku będziemy podziwiać niesamowite kwiaty róż i lilii

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Widzę, że zrobiłaś sporo zakupów. Teraz tylko trzeba posadzić i czekać na kwitnienie
a ja razem z Tobą. Jestem bardzo ciekawa co wyrośnie Ci z tych róż nn. Pozdrawiam
.

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Myślę, że z Elfe będziesz zadowolona - jak tylko sadzonkę masz fajną to róża może zaskoczyć wzrostem i kwiatami.
Trzymaj za moje lilie, Agnieszko
Trzymaj za moje lilie, Agnieszko

U mnie z patyczkami to samo się dzieje. Ale z jednego co listki na górze uschły, wybija teraz z ziemi zielony pęd, więc na razie patyczków nie ruszam i ciagle mam nadzieję 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Hop,hop
Chyba kogoś wiosna zaskoczyła.Nie nadążasz z pieleniem,czy ze zdjęciami.
Jak się mają cebulowe?U mnie sporo lilii wygniło
.

Chyba kogoś wiosna zaskoczyła.Nie nadążasz z pieleniem,czy ze zdjęciami.
Jak się mają cebulowe?U mnie sporo lilii wygniło

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Super, trzymam kciuki za Twoją Elfe. Oby spisała się tak dobrze jak moja.
Cebulowe zakupy imponujące
.
Cebulowe zakupy imponujące

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne zakupy
Gratuluję, niech zdrowo rosną.

Gratuluję, niech zdrowo rosną.

Kochane forumowiczki, dziękuję za miłe słowa.

Ten nieustanny brak czasu nie pozwala na nic. Ale teraz mam wolne do środy, więc trochę pppracuję na działce i mnóstwo fotek cyknę przy okazji.
Z patyczkami hirtensji kiepsko. Zostały tylko 4 sztuki a tak dobrze się zapowiadało.
Lilie trzymają się całkiem dobrze, rosną jak burza.
Nawet te sadzone kilka dni temu przeganiają pozostałe.

Lilium Candidum

Ubiegłoroczne biedronkowe

Oraz tegoroczny zakup z Lil..., chyba Bormida i Bariton.

Z jesiennych nasadzeń wymarzła większość hiacyntów i narcyzów, tulipany w większości w pąkach.
Byłam ostatnio w Obi i dokupiłam różę Chippendale

Zapomniałam.... dzisiaj przez kilka godzin padał u mnie śnieg. Chyba zima się zbliża a nie lato

- witch
- 1000p
Lilie już w tym stadium 

Tak wyglądały 5 dni temu
Jakoś nie mogę zamieścić teraz aktualnych zdjęć. Mam nadzięję, że później się uda.

Jakoś nie mogę zamieścić teraz aktualnych zdjęć. Mam nadzięję, że później się uda.

- witch
- 1000p
A moje tylko trzy jak na razie wyszły i takie małe jeszcze...