Leśne ranczo nad wodą.
Re: Leśne ranczo nad wodą.
Mi też pleśnieje - byle jaka ziemia... Wietrzenie faktycznie pomaga. Byle siewki nie zmarzły. Ale ja jeszcze rozrobiłam troche nadmanganianu potasu i spryskałam. Pleśń pięknie wtedy znika, a roślinkom nie szkodzi taka kąpiel 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewa codziennie po kilka godzin
.
Ilonko nie przesadzaj
. Aż tak nie pędzę, zawstydzacie mnie. Przecież robię praktycznie to samo co Wy, pielenie, porządki itd. Kratki to tylko dodatek.
Persil kupiłam u sprzedającego gdzie zamawiałam wszystkie swoje rh. Rozmnażają przez In Vitro rośliny, podobno 100 % zgodności odmian i całkowita sterylność.
Kasiu niby ziemia do wysiewu a pleśnieje
. Wietrzę i to całkiem dużo. Nic nie pomaga. Nadmanganian już kupiłam, cały 1kg. Ale jakoś boję się na pomidory stosować. A coś przeczuwam, że też pleśń będzie włazić.

Ilonko nie przesadzaj

Persil kupiłam u sprzedającego gdzie zamawiałam wszystkie swoje rh. Rozmnażają przez In Vitro rośliny, podobno 100 % zgodności odmian i całkowita sterylność.
Kasiu niby ziemia do wysiewu a pleśnieje

Coś Ty - kilka ziarenek nadmanganianu. Tak żeby woda różowa była. Ja już musiałam i pomidory potraktować, bo się pojawiła niestety.
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Mi na razie nie pleśnieje, tfu tfu, odpukać.
A jaką ziemię używacie, ja mam substrala - podłoże do wysiewów.
A jaką ziemię używacie, ja mam substrala - podłoże do wysiewów.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu Kasia dobrze Ci radzi. Ja stosuję w tabletkach 1 tabl.na 1 litr wody i pryskam albo lekko podlewam ziemię. Najprawdopodobniej ziemia ma za duzo nawozu powinna mieć 0,6kg/m3, jeśli ma więcej to pleśnieje, trzeba dodać piasku
Ja używam sterluxa do wysiewów
Ja używam sterluxa do wysiewów
Pozdrawiam Ela
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Magda niesamowita jestes, skąd Ty kobieto masz tyle powera ?
Na prawdę, podziwiam.
A gruszkę sprawdzę w necie, co to za odmiana. Nie znam się na gruszkach...

A gruszkę sprawdzę w necie, co to za odmiana. Nie znam się na gruszkach...

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
A gdzie się te tabletki kupuje? W ogrodniczym czy w aptece?
-
Kasia myślałam o delikatnym zruszaniu ziemi, ale mogę uszkodzić wschodzące maleństwa . Nie mam pomysłu, ale naprawdę ten nadmanganian mnie przeraża. Na clematisy się go nie boję stosować.
Zuza Substral super firma. Jak widać, jakość sama w sobie. Ja nie wiem jaką mam. Nie pamiętam.
Ela no ok. Jak w pomidorach się pojawi, to będę działać.
Asiu z Matki Ziemi
. Ja się też nie znam na gruszkach
. To moje dwie pierwsze sztuki.
Dorfi w aptece. Można też na all zamówić. Ale jak potrzebujesz małe ilości to w aptece spokojnie znajdziesz.
Zuza Substral super firma. Jak widać, jakość sama w sobie. Ja nie wiem jaką mam. Nie pamiętam.
Ela no ok. Jak w pomidorach się pojawi, to będę działać.
Asiu z Matki Ziemi

Dorfi w aptece. Można też na all zamówić. Ale jak potrzebujesz małe ilości to w aptece spokojnie znajdziesz.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Magdziu, nadmanganian ,inaczej zwany kalia stosuje się do kąpania niemowlaków, płucze się chore gardło, podlewa ogród po zimie bo zdrowo a Ty obawiasz się ratować swoje roslinki?
Pozdrawiam Ela
-
Hehehe... wiem, wiem. Ale jakoś jak tak długo się go rozpuszcza w wiaderkach to nie mam do niego zaufania
.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Madziu - widzę, że nie tylko ja mam problem z pleśnieniem ziemi. Kupiłam specjalną ziemię do wysiewów po raz pierwszy. Dotąd stosowałam podłoże kupowane w kwiaciarni i nigdy nie miałam takich problemów. Już nigdy więcej specjalnego podłoża nie kupię.
Zlikwidowałam tę pleśń właśnie nadmanganianem potasu. Kupiłam taki w proszku, rozpuściłam łyżeczkę od lodów w litrze wody i po prostu moczyłam tym roztworem ziemię, nie oszczędzając roślinek. Nic im się nie stało. Polecam.
Zlikwidowałam tę pleśń właśnie nadmanganianem potasu. Kupiłam taki w proszku, rozpuściłam łyżeczkę od lodów w litrze wody i po prostu moczyłam tym roztworem ziemię, nie oszczędzając roślinek. Nic im się nie stało. Polecam.

-
Ja też rok temu w kwiatowej poziomki wysiewałam. Rok albo dwa lata temu. Nie było problemu. A teraz mi się do wysiewów zachciało... . Łyżeczkę od lodów tzn? Taką malutką plastikową? Kupiłam na wagę teraz. Do tej pory używałam w tabletkach. Ale nie opłacało mi się go kupować w tabletkach jak roślin przybyło
.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Tak, Madziu, taką małą plastikową. Proszek łatwo się rozpuszcza, nie trzeba długo czekać. Oszczędność czasu, a efekt osiągnięty.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ja też pierwszy raz w życiu kupiłam specjalną ziemie do wysiewów i pierwszy raz w życiu mam pleśń! I białe maleńkie robalki!
No koszmar no! Jutro robię podlewanko nadmanganianem jak radzicie a co z tymi małymi paskudami?
I kup człowieku specjalną, wychuchaną ziemię do siewów. Dziadostwo!

I kup człowieku specjalną, wychuchaną ziemię do siewów. Dziadostwo!
-
Lucynko czyli wygląda na to, że proszek szybciej się rozpuszcza niż tabletki. To fajnie.
Ania no masakra jakaś, robaki? Blee... zachodziłam w głowę co robię nie tak, że ta pleśń się pojawia. Dziadowska ziemia i tyle.
Ania no masakra jakaś, robaki? Blee... zachodziłam w głowę co robię nie tak, że ta pleśń się pojawia. Dziadowska ziemia i tyle.