Judaszowiec (Cercis),odmiany,wymagania,pielęgnacja

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Judaszowiec Cercis

Post »

Guy84 to judaszowiec chiński . Kanadyjski ma sercowate liście o ostrych wierzchołkach .
evik_evkasz
50p
50p
Od: 16 lip 2015, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy judaszowiec kanadyjski wymaga specjalnej ochrony przed zimą?

Obrazek

Foto z lata, więc można przyjąć że trochę podrosło po humusowym tunning'u ;) chciałbym by przezimował możliwie w najlepszych warunkach stąd prośba o porady...dziękuje
evastyl
1000p
1000p

Post »

evik_evkaszWidzę że Twój judaszowiec rośnie na otwartej przestrzeni i nic go nie osłania dlatego ja bym go okryła na zimę , może tak być że mróz mu nie zaszkodzi ale wiatr może go wysuszyć .

Ja swoich nie okrywałam ale u mnie zimy w miarę ciepłe i moje otoczone są w koło drzewami tak więc wiatr i mróz im nie szkodzi .. Mój Judaszowiec kanadyjski ' Lavender twist covey' pierwszej zimy stracił pęd przewodni ale był już dość duży 1,6 . Następna zima była mocno śnieżna więc dostał pierzynkę a trzecia to wiadomo jaka ...wcale jej nie było . W tej chwili to już pięknie przyrósł i dobrze się prze korzenił .
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

A ja mam takiego i nie wiem jaka to odmiana . Kupiłam w tamtym roku na all. za około 10 zł ,miał 50 cm. i był cienki jak ołówek .W tym roku miał bardzo duże przyrosty i duże liście jak katalpa .CHYBA na wiosnę trzeba będzie wyciąć mu dolne gałęzie , bo będzie szerszy niż wyższy .Wiatr targał gałęziami i myślałam , że połamie , ale ani jeden listek nie odpadł . Nie musi kwitnąć ,bo jest ozdobny z liści i o wiele ładniej wygląda niż np. szczepiony grujecznik pendula .

Beata :wit

Obrazek

Obrazek
evastyl
1000p
1000p

Post »

beatazg to Judaszowiec kanadyjski . Mój też sporo w tym roku przyrósł tylko że ja mam

Cercis canadensis 'Forest Pansy' trzy lata temu wyglądał tak
Obrazek

a w tym tak ... troszkę go przycięłam bo nie mogłam przechodzić ścieżką i zaczęłam go podpierać aby rósł do góry .
Obrazek
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ewo,piękny ten Forest Pansy .Widziałam te drogie odmiany i może dałabym stówę,ale jak ma wymarznąć za rok czy dwa to trochę szkoda , ale jest piękny . Miałaś go tej zimy co było ponad -30 ?. U mnie wtedy zmarzł zielony klonik palmowy ponad 10 letni .

evastyl
1000p
1000p

Post »

Beatko a dlaczego nie posadziłaś judaszowca w ogrodzie tylko na zewnątrz . W ogrodzie byłby troszkę osłonięty od wiatru .
Co do temperatur to u mnie najwięcej to -25 9 to dawno temu . Myślę że bardziej zaszkodzi mu wiatr i susza niż mróz a u Ciebie zimy śnieżne więc rośliny zawsze maja ciepłą kołderkę . W Szczecinie na kiermaszu Cercis canadensis 'Forest Pansy' sadzonka 80cm kosztowała 60zł. roślina szczepiona i miała już pąki kwiatowe . Tak więc nie jest już tak drogi . Były też odmiany z pełnymi kwiatami , oraz takie o żółtych liściach i płaczące te kosztowały 200-300 zł. Przymierzałam się do złotego ale nie mam już miejsca a Judaszowiec wygląda pięknie jako soliter .
Co do małych host to owszem lubię je a szczególnie myszki .

Dwa lata temu byłam w Bieszczadach mieszkaliśmy w Myczkowce tak więc niedaleko ciebie :)

Zapomniałam dodać niezły masz widok z okien ;:180
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Jaka szkoda , że nie dogadałyśmy się wcześniej ,to tylko 4 km.
Judaszowce te drogie widziałam na internecie ,a tego nie miałam gdzie posadzić i uwierz mi ,że tu najmniej wieje .Z jednej strony u mnie wieje od południa czyli zapory w Solinie , a rzadziej od Myczkowiec ,czyli zachodu . ALE chyba zacznę szukać tej Twojej odmiany bo jest piękna i dla mnie wcale nie musi kwitnąć .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ewo ,jest jeszcze piękna odmiana Silver Lining , którą można kupić w Plantmarze i cenowo podobnie jak Forest Pansy.Najdroższy jest Ruby Falls , ale też taki na 50 cm kosztuje około 90 zł .

evastyl
1000p
1000p

Post »

Silver Lining był na kiermaszu w Szczecinie ...piękny, kusił, ale nie mam gdzie sadzić . Ty to możesz sobie jeszcze pozwolić :)
evastyl
1000p
1000p

Post »

Cercis canadensis 'Forest Pansy' czyż nie piękny jesienią

Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Dziś właśnie zauroczył mnie w sklepie ogrodniczym, ale zabrakło mi już kasy ;:145 Przepięknie wybarwione liście. Mam za parę dni imieniny, to może M mi kupi! ;:oj
Tylko nie wiem jaka odmiana... Muszę poczytać.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
evastyl
1000p
1000p

Post »

Renatko to trzeba M podpowiedzieć co byś chciała a jak jeszcze pokażesz fotki jak wygląda to prezent murowany . Przypuszczam że będzie to judaszowiec kanadyjski bardziej dostępne u nas . Ale można je odróżnić po liściach chiński ma sercowate listki z bardziej wydłużonym końcem .
Limetka
100p
100p
Od: 1 sty 2015, o 23:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Judaszowce dość wolno rosną i dlatego są chyba takie drogie. Mój od 4 lat w gruncie może z metr urósł.
evastyl
1000p
1000p

Post »

Limetka ja bym nie powiedziała że wolno ,bynajmniej mój w ciągu czterech lat bardzo dużo urósł . Na poprzedniej stronie wątku wrzuciłam zdjęcia do porównań . Drogi chyba dlatego że nie jest ogólnie dostępny i jak jest mały to trudny w utrzymaniu ...lubi przemarzać .
Może stworzyłaś mu nieodpowiednie warunki i dlatego nie chce rosnąć .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”