Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Witaj, moim zdaniem roślinka wygląda na zdrową, jedyny powód dlaczego tak wygląda to moim zdaniem mało światła przez okres zimowy, ale przy tej pogodzie co mamy obecnie powinny niedługo pojawić się nowe listki. U mnie jedno z adenium wyglądaj bardzo marnie, ale już pojawiają się młode listki więc głowa do góry i trochę cierpliwości.
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 cze 2011, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Problem jest w tym, że liście gubi już bardzo długo i cały czas nie widać poprawy. Dwa adenium już straciłam i nie chciałabym rozstać się z tym też

-- 24 mar 2015, o 17:02 --

Problem jest w tym, że liście gubi już bardzo długo i cały czas nie widać poprawy. Dwa adenium już straciłam i nie chciałabym rozstać się z tym też
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

Jak wyglądały korzenie po wyjęciu z doniczki przy tych dwóch straconych i w jakim podłożu były posadzone??
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
AleksandraBdg

Post »

Laminda,
opisz warunki w jakich hodujesz swoją roślinę. Może tutaj tkwi problem?

Moja Tajka nadal ćwiczy moją cierpliwośc: ;:14 ;:14 Zewnętrzne płatki ( z wyjątkiem jednego) pięknie rozchyliła, został środeczek.

Obrazek
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 cze 2011, o 20:04

Post »

Roślina jest w ziemi do kaktusów i stoi na oknie zachodnim, bo na północnym wypalało jej liście latem. Podlewam raz na tydzień a co dwa tygodnie dodaje trochę nawozu, który był kiedyś polecany na forum. Ostatnio go przesadziłam do większej donniczki i to tyle
AleksandraBdg

Post »

I może właśnie w wystawie tkwi problem.
Adenium potrzebuja duzo słońca a wystawa zachodnia nie dostarcza go wystarczająco tym bardziej w okresie zimowym. Południowa wystawa będzie odpowiednia po przyzwyczajeniu rośliny.
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

Oleńko ten kwiat jest piękny , nie można oderwać oczu ;:oj

Lamindo tak jak Ola pisała adenium potrzebuje słońca praktycznie cały dzień, druga sprawa sama kaktusianka jest zbyt zwięzłym podłożem dla adenium . Niezbędne jest dodanie sporej ilości rozluźniaczy.
A kaudeks w Twoim adenium jest ładnie rozrośnięty .
Jeśli je niedawno przesadzałaś to dopóki roślina nie podejmie ponownie wzrostu lepiej wstrzymać się z jej przycinaniem ;:108

Głowa do góry wiosna się zaczęła więc adenium teraz powinno powoli ruszyć.
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Olu, kwiatek super. :)

17-go marca wysiałem po raz pierwszy A. obesum. Miało być tak na próbę, ale rezultaty przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Kupiłem 30 nasion. Założyłem, że jeśli wzejdzie 1/3, to będę zadowolony. Substrat do wysiewu przygotowałem z tego, co było pod ręką: ziemia, drobny żwirek, perlit, drobny keramzyt (2-4 mm.); podłoże wyprażyłem, nasion nie zaprawiałem. Pierwsze wschody zaczęły się po 4 dniach. Obecnie jest już 26 roślinek, z czego jedną pewnie trzeba będzie usunąć, gdyż jest zdeformowana. Jedną sztukę już wyrzuciłem, bo roślince pękł kaudeks w czasie kiełkowania - chyba nie mogła przebić się przez łuskę, nie mam pojęcia. Zostały jeszcze 3 nasiona i wszystkie mają kiełki. Będzie więc 28 sztuk, czyli wynik niezły. :lol:
Tak wyglądają maluchy:
Obrazek

Obrazek
Mateusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Aleksandro kwiatek śliczny. Teraz będzie już coraz lepiej. Czekam na następne kwitnienie tych Twoich piękności.
Mariola
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Kontakt:

Post »

ula123
Mam pytanie jakie witaminy i w jakiej ilości i częstotliwości im podajesz.
Wykorzystuję dla polewania i oprysku witaminy:
B1 (tiamina);
B3 (witamina PP; nicotinicum);
B6 (pirydoksyny);
B12 (kobalamina).
Jedna fiolka na 1 litr wody. Przemiennie z każdym polewaniem.

Witaminę ?1 rozwodzą w wodzie, nie więcej 25?, inaczej on rozkłada się. I bluzgać trzeba nie częściej za 1 raz w 10 dniach (któraś z witamin czy kolejno przy konieczności ?1, ?6, ?12). Przy dodaniu do każdego z ich ?3 - wzmacnianie pozytywnego efektu.

Również można czynić coctail, dodając kwas bursztynowy i witaminę ?.
Napisz też proszę po jakim czasie od zaszczepienia adenium wchodzi w fazę kwitnienia .
Kwitnięcie zależy w dużej mierze od odmiany. Jeśli odmiany gęsto kwitnie, to szczepienie zakwitnie bardzo szybko.
Jeśli wykorzystać dla szczepienia szczep z pąkami, to zaszczepiona roślina będzie gęsto kwitła.

Akwelan_2009
Ireno, ty specjalizujesz się wyłącznie w uprawie tylko Adenium o pełnych kwiatach?
Nie, również mam odmiany z pojedynczym kwiatem.
Na fotkach nie widać rozmiaru kaudexu, ale po wielości tych co częściowo widać, to sądzę, że nie są to zbyt "stare" rośliny - ile mogą w przybliżeniu liczyć lat ?
Również mam różnego wieku rośliny. Duże 3-4 lata, a całkiem młode 1-1,5 roku.

---25 mar 2015, o 18:21---

W całości rozewarł kwiat Adenium 'Sun Halo'

Obrazek Obrazek

Zakwitnął Adenium 'Thousand Snow'

Obrazek Obrazek
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
x-u-3
---

Post »

Ireno bardzo Ci dziękuję za informacje w sprawie witamin. Na pewno będę eksperymentować z nimi :wit

Twoje kwiaty są przepiękne . Gratuluję ;:oj

Widziałam że sama szczepisz adenia z dobrym skutkiem więc jestem ciekawa na jakich podkładkach szczepisz tzn czy na adenium Obesum i w jakim wieku są te podkładki użyte do szczepienia ;:108

Mataan gratuluję wschodów adenium . Naprawdę ilość imponująca .
Ja też niedawno posiałam 15 sztuk z dwóch odmian . 100 % wzeszło ,jednak za dwa lub trzy miesiące wyselekcjonuję i pozostawię jedynie po 3 sztuki z odmiany.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Irena_S pisze:Zakwitnął Adenium 'Thousand Snow'

Obrazek
- Ireno - dziękuję za fotkę tego kwitnącego Adenium ;:oj "cudo", ta biel powala ;:138 . Kwiaty drugiego Adenium również ładne, ale to o białych kwiatach jest wyjątkowe.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

ula123 pisze:A ja stosuję granulowany obornik bydlęcy. Dostały w korzeń jakieś trzy tygodnie temu a moje najstarsze adenium dziś już produkuje pąki kwiatowe.
Mam też z zeszłego roku ukorzenioną z niego gałązkę która też jest w pąkach :heja ;:108
Ile tego obornika? Przy przesadzaniu umieszczasz na spodzie czy po prostu zakopujesz do doniczki ?Rozumiem że innych nawozów już nie stosujesz ?
x-u-3
---

Post »

Kupiłam takie granulki grubości 5 do 6 mm i długości ok 3 cm .
Do sporej już doniczki wciskam w ziemię głęboko ok 4 do 5 sztuk w pobliżu brzegu donicy by nie poraziło wrażliwych korzeni .
Do mniejszych po 2 sztuki. :wit
Za jakieś 2 miesiące dostaną jeszcze Bio Bloom w lecie. Co jakiś czas dodaję do wody kroplę SuperVit-u i Biosept-u.
Obornik dodaję wiosną i ewentualnie po cięciu rośliny jak widoczne są już malutkie odrosty.
Obornika nie dodaję w trakcie przesadzania a dopiero gdy roślina się zaaklimatyzuje czyli po 2-3 tygodniach.
W zeszłym roku dostały obornik w marcu i duża roślina 2 tygodnie po cięciu na początku lipca.
Dzięki temu na nowych odrostach już we wrześniu pokazały się pierwsze kwiaty.
W tym roku w lutym i marcu trochę zaniemogłam i nie przesadzałam do świeżej ziemi a teraz już za późno bo idą pąki kwiatowe i nie chcę ich stracić. Z przesadzaniem poczekam do czerwca lub lipca ;:108
Tym bardziej , że planuję końcem czerwca ciąć moją czerwono kwitnącą Emmę więc ją na pewno jakieś dwa-trzy tygodnie wcześniej przesadzę do świeżej ziemi.
Awatar użytkownika
Malinkaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2015, o 11:43

Post »

Witam :) ;:7
Moje różyczki wysiałam z nasion w kwietniu 2014 r. To był mój pierwszy raz ale się udało ;:138
Na początku rosły jak szalone a im są starsze tym wolniej rosną.
Przesadziłam je około 4 miesiące temu do ziemi do kaktusów wymieszanej z piaskiem kwarcowym i drobnym keramzytem, na dnie również zrobiłam drenaż z keramzytu a na powierzchni także keramzytem usypałam ponieważ zauważyłam, że wtedy puszczają korzenie z kaudexu. Nawóz stosuje około raz na 1,5 miesiąca i jest to Florovit do kaktusów i sukulentów. Bardzo proszę o poradę jak przyspieszyć ich wzrost oraz uzyskać grubszy kaudex. Być może problem tkwi w podłożu, a może w doniczkach bo są dość wąskie. Dodaję zdjęcia i proszę o wskazówki :) Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na moim najładniejszym adenium zaczęły przysychać listki. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane tym bardziej, że o wszystkie dbam jednakowo.... :shock:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”