Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Witaj, moim zdaniem roślinka wygląda na zdrową, jedyny powód dlaczego tak wygląda to moim zdaniem mało światła przez okres zimowy, ale przy tej pogodzie co mamy obecnie powinny niedługo pojawić się nowe listki. U mnie jedno z adenium wyglądaj bardzo marnie, ale już pojawiają się młode listki więc głowa do góry i trochę cierpliwości.
Problem jest w tym, że liście gubi już bardzo długo i cały czas nie widać poprawy. Dwa adenium już straciłam i nie chciałabym rozstać się z tym też
-- 24 mar 2015, o 17:02 --
Problem jest w tym, że liście gubi już bardzo długo i cały czas nie widać poprawy. Dwa adenium już straciłam i nie chciałabym rozstać się z tym też
-- 24 mar 2015, o 17:02 --
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Jak wyglądały korzenie po wyjęciu z doniczki przy tych dwóch straconych i w jakim podłożu były posadzone??
Roślina jest w ziemi do kaktusów i stoi na oknie zachodnim, bo na północnym wypalało jej liście latem. Podlewam raz na tydzień a co dwa tygodnie dodaje trochę nawozu, który był kiedyś polecany na forum. Ostatnio go przesadziłam do większej donniczki i to tyle
I może właśnie w wystawie tkwi problem.
Adenium potrzebuja duzo słońca a wystawa zachodnia nie dostarcza go wystarczająco tym bardziej w okresie zimowym. Południowa wystawa będzie odpowiednia po przyzwyczajeniu rośliny.
Adenium potrzebuja duzo słońca a wystawa zachodnia nie dostarcza go wystarczająco tym bardziej w okresie zimowym. Południowa wystawa będzie odpowiednia po przyzwyczajeniu rośliny.
Oleńko ten kwiat jest piękny , nie można oderwać oczu
Lamindo tak jak Ola pisała adenium potrzebuje słońca praktycznie cały dzień, druga sprawa sama kaktusianka jest zbyt zwięzłym podłożem dla adenium . Niezbędne jest dodanie sporej ilości rozluźniaczy.
A kaudeks w Twoim adenium jest ładnie rozrośnięty .
Jeśli je niedawno przesadzałaś to dopóki roślina nie podejmie ponownie wzrostu lepiej wstrzymać się z jej przycinaniem
Głowa do góry wiosna się zaczęła więc adenium teraz powinno powoli ruszyć.

Lamindo tak jak Ola pisała adenium potrzebuje słońca praktycznie cały dzień, druga sprawa sama kaktusianka jest zbyt zwięzłym podłożem dla adenium . Niezbędne jest dodanie sporej ilości rozluźniaczy.
A kaudeks w Twoim adenium jest ładnie rozrośnięty .
Jeśli je niedawno przesadzałaś to dopóki roślina nie podejmie ponownie wzrostu lepiej wstrzymać się z jej przycinaniem

Głowa do góry wiosna się zaczęła więc adenium teraz powinno powoli ruszyć.
Olu, kwiatek super.
17-go marca wysiałem po raz pierwszy A. obesum. Miało być tak na próbę, ale rezultaty przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Kupiłem 30 nasion. Założyłem, że jeśli wzejdzie 1/3, to będę zadowolony. Substrat do wysiewu przygotowałem z tego, co było pod ręką: ziemia, drobny żwirek, perlit, drobny keramzyt (2-4 mm.); podłoże wyprażyłem, nasion nie zaprawiałem. Pierwsze wschody zaczęły się po 4 dniach. Obecnie jest już 26 roślinek, z czego jedną pewnie trzeba będzie usunąć, gdyż jest zdeformowana. Jedną sztukę już wyrzuciłem, bo roślince pękł kaudeks w czasie kiełkowania - chyba nie mogła przebić się przez łuskę, nie mam pojęcia. Zostały jeszcze 3 nasiona i wszystkie mają kiełki. Będzie więc 28 sztuk, czyli wynik niezły.
Tak wyglądają maluchy:

17-go marca wysiałem po raz pierwszy A. obesum. Miało być tak na próbę, ale rezultaty przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Kupiłem 30 nasion. Założyłem, że jeśli wzejdzie 1/3, to będę zadowolony. Substrat do wysiewu przygotowałem z tego, co było pod ręką: ziemia, drobny żwirek, perlit, drobny keramzyt (2-4 mm.); podłoże wyprażyłem, nasion nie zaprawiałem. Pierwsze wschody zaczęły się po 4 dniach. Obecnie jest już 26 roślinek, z czego jedną pewnie trzeba będzie usunąć, gdyż jest zdeformowana. Jedną sztukę już wyrzuciłem, bo roślince pękł kaudeks w czasie kiełkowania - chyba nie mogła przebić się przez łuskę, nie mam pojęcia. Zostały jeszcze 3 nasiona i wszystkie mają kiełki. Będzie więc 28 sztuk, czyli wynik niezły.

Tak wyglądają maluchy:

Mateusz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
Aleksandro kwiatek śliczny. Teraz będzie już coraz lepiej. Czekam na następne kwitnienie tych Twoich piękności.
Mariola
Mariola
- Irena_S
- 100p
- Od: 8 lip 2014, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
ula123
B1 (tiamina);
B3 (witamina PP; nicotinicum);
B6 (pirydoksyny);
B12 (kobalamina).
Jedna fiolka na 1 litr wody. Przemiennie z każdym polewaniem.
Witaminę ?1 rozwodzą w wodzie, nie więcej 25?, inaczej on rozkłada się. I bluzgać trzeba nie częściej za 1 raz w 10 dniach (któraś z witamin czy kolejno przy konieczności ?1, ?6, ?12). Przy dodaniu do każdego z ich ?3 - wzmacnianie pozytywnego efektu.
Również można czynić coctail, dodając kwas bursztynowy i witaminę ?.
Jeśli wykorzystać dla szczepienia szczep z pąkami, to zaszczepiona roślina będzie gęsto kwitła.
Akwelan_2009
---25 mar 2015, o 18:21---
W całości rozewarł kwiat Adenium 'Sun Halo'

Zakwitnął Adenium 'Thousand Snow'

Wykorzystuję dla polewania i oprysku witaminy:Mam pytanie jakie witaminy i w jakiej ilości i częstotliwości im podajesz.
B1 (tiamina);
B3 (witamina PP; nicotinicum);
B6 (pirydoksyny);
B12 (kobalamina).
Jedna fiolka na 1 litr wody. Przemiennie z każdym polewaniem.
Witaminę ?1 rozwodzą w wodzie, nie więcej 25?, inaczej on rozkłada się. I bluzgać trzeba nie częściej za 1 raz w 10 dniach (któraś z witamin czy kolejno przy konieczności ?1, ?6, ?12). Przy dodaniu do każdego z ich ?3 - wzmacnianie pozytywnego efektu.
Również można czynić coctail, dodając kwas bursztynowy i witaminę ?.
Kwitnięcie zależy w dużej mierze od odmiany. Jeśli odmiany gęsto kwitnie, to szczepienie zakwitnie bardzo szybko.Napisz też proszę po jakim czasie od zaszczepienia adenium wchodzi w fazę kwitnienia .
Jeśli wykorzystać dla szczepienia szczep z pąkami, to zaszczepiona roślina będzie gęsto kwitła.
Akwelan_2009
Nie, również mam odmiany z pojedynczym kwiatem.Ireno, ty specjalizujesz się wyłącznie w uprawie tylko Adenium o pełnych kwiatach?
Również mam różnego wieku rośliny. Duże 3-4 lata, a całkiem młode 1-1,5 roku.Na fotkach nie widać rozmiaru kaudexu, ale po wielości tych co częściowo widać, to sądzę, że nie są to zbyt "stare" rośliny - ile mogą w przybliżeniu liczyć lat ?
---25 mar 2015, o 18:21---
W całości rozewarł kwiat Adenium 'Sun Halo'

Zakwitnął Adenium 'Thousand Snow'

Ireno bardzo Ci dziękuję za informacje w sprawie witamin. Na pewno będę eksperymentować z nimi 
Twoje kwiaty są przepiękne . Gratuluję
Widziałam że sama szczepisz adenia z dobrym skutkiem więc jestem ciekawa na jakich podkładkach szczepisz tzn czy na adenium Obesum i w jakim wieku są te podkładki użyte do szczepienia
Mataan gratuluję wschodów adenium . Naprawdę ilość imponująca .
Ja też niedawno posiałam 15 sztuk z dwóch odmian . 100 % wzeszło ,jednak za dwa lub trzy miesiące wyselekcjonuję i pozostawię jedynie po 3 sztuki z odmiany.

Twoje kwiaty są przepiękne . Gratuluję

Widziałam że sama szczepisz adenia z dobrym skutkiem więc jestem ciekawa na jakich podkładkach szczepisz tzn czy na adenium Obesum i w jakim wieku są te podkładki użyte do szczepienia

Mataan gratuluję wschodów adenium . Naprawdę ilość imponująca .
Ja też niedawno posiałam 15 sztuk z dwóch odmian . 100 % wzeszło ,jednak za dwa lub trzy miesiące wyselekcjonuję i pozostawię jedynie po 3 sztuki z odmiany.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Ireno - dziękuję za fotkę tego kwitnącego Adenium

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Ile tego obornika? Przy przesadzaniu umieszczasz na spodzie czy po prostu zakopujesz do doniczki ?Rozumiem że innych nawozów już nie stosujesz ?ula123 pisze:A ja stosuję granulowany obornik bydlęcy. Dostały w korzeń jakieś trzy tygodnie temu a moje najstarsze adenium dziś już produkuje pąki kwiatowe.
Mam też z zeszłego roku ukorzenioną z niego gałązkę która też jest w pąkach![]()
Kupiłam takie granulki grubości 5 do 6 mm i długości ok 3 cm .
Do sporej już doniczki wciskam w ziemię głęboko ok 4 do 5 sztuk w pobliżu brzegu donicy by nie poraziło wrażliwych korzeni .
Do mniejszych po 2 sztuki.
Za jakieś 2 miesiące dostaną jeszcze Bio Bloom w lecie. Co jakiś czas dodaję do wody kroplę SuperVit-u i Biosept-u.
Obornik dodaję wiosną i ewentualnie po cięciu rośliny jak widoczne są już malutkie odrosty.
Obornika nie dodaję w trakcie przesadzania a dopiero gdy roślina się zaaklimatyzuje czyli po 2-3 tygodniach.
W zeszłym roku dostały obornik w marcu i duża roślina 2 tygodnie po cięciu na początku lipca.
Dzięki temu na nowych odrostach już we wrześniu pokazały się pierwsze kwiaty.
W tym roku w lutym i marcu trochę zaniemogłam i nie przesadzałam do świeżej ziemi a teraz już za późno bo idą pąki kwiatowe i nie chcę ich stracić. Z przesadzaniem poczekam do czerwca lub lipca
Tym bardziej , że planuję końcem czerwca ciąć moją czerwono kwitnącą Emmę więc ją na pewno jakieś dwa-trzy tygodnie wcześniej przesadzę do świeżej ziemi.
Do sporej już doniczki wciskam w ziemię głęboko ok 4 do 5 sztuk w pobliżu brzegu donicy by nie poraziło wrażliwych korzeni .
Do mniejszych po 2 sztuki.

Za jakieś 2 miesiące dostaną jeszcze Bio Bloom w lecie. Co jakiś czas dodaję do wody kroplę SuperVit-u i Biosept-u.
Obornik dodaję wiosną i ewentualnie po cięciu rośliny jak widoczne są już malutkie odrosty.
Obornika nie dodaję w trakcie przesadzania a dopiero gdy roślina się zaaklimatyzuje czyli po 2-3 tygodniach.
W zeszłym roku dostały obornik w marcu i duża roślina 2 tygodnie po cięciu na początku lipca.
Dzięki temu na nowych odrostach już we wrześniu pokazały się pierwsze kwiaty.
W tym roku w lutym i marcu trochę zaniemogłam i nie przesadzałam do świeżej ziemi a teraz już za późno bo idą pąki kwiatowe i nie chcę ich stracić. Z przesadzaniem poczekam do czerwca lub lipca

Tym bardziej , że planuję końcem czerwca ciąć moją czerwono kwitnącą Emmę więc ją na pewno jakieś dwa-trzy tygodnie wcześniej przesadzę do świeżej ziemi.
- Malinkaaa
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 mar 2015, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Moje różyczki wysiałam z nasion w kwietniu 2014 r. To był mój pierwszy raz ale się udało
Na początku rosły jak szalone a im są starsze tym wolniej rosną.
Przesadziłam je około 4 miesiące temu do ziemi do kaktusów wymieszanej z piaskiem kwarcowym i drobnym keramzytem, na dnie również zrobiłam drenaż z keramzytu a na powierzchni także keramzytem usypałam ponieważ zauważyłam, że wtedy puszczają korzenie z kaudexu. Nawóz stosuje około raz na 1,5 miesiąca i jest to Florovit do kaktusów i sukulentów. Bardzo proszę o poradę jak przyspieszyć ich wzrost oraz uzyskać grubszy kaudex. Być może problem tkwi w podłożu, a może w doniczkach bo są dość wąskie. Dodaję zdjęcia i proszę o wskazówki
Pozdrawiam.

Na moim najładniejszym adenium zaczęły przysychać listki. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane tym bardziej, że o wszystkie dbam jednakowo....

Moje różyczki wysiałam z nasion w kwietniu 2014 r. To był mój pierwszy raz ale się udało

Na początku rosły jak szalone a im są starsze tym wolniej rosną.
Przesadziłam je około 4 miesiące temu do ziemi do kaktusów wymieszanej z piaskiem kwarcowym i drobnym keramzytem, na dnie również zrobiłam drenaż z keramzytu a na powierzchni także keramzytem usypałam ponieważ zauważyłam, że wtedy puszczają korzenie z kaudexu. Nawóz stosuje około raz na 1,5 miesiąca i jest to Florovit do kaktusów i sukulentów. Bardzo proszę o poradę jak przyspieszyć ich wzrost oraz uzyskać grubszy kaudex. Być może problem tkwi w podłożu, a może w doniczkach bo są dość wąskie. Dodaję zdjęcia i proszę o wskazówki

Na moim najładniejszym adenium zaczęły przysychać listki. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane tym bardziej, że o wszystkie dbam jednakowo....