Chory storczyk - porady
-
- 200p
- Od: 2 sty 2015, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Proszę o radę- chory storczyk
Na moje oko również poparzenie. Przestaw go gdzieś gdzie ma rozproszone ;)
Storczyk storczykowi nie równy. Jeden może lubić pełne słońce inny nie. Moje wszystkie -oprócz cambrii - stoją na parapecie i żaden nie ma oznak złości ;)
Storczyk storczykowi nie równy. Jeden może lubić pełne słońce inny nie. Moje wszystkie -oprócz cambrii - stoją na parapecie i żaden nie ma oznak złości ;)
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Mój parapet
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do poparzenia dochodzi gdy kwiat stoi za blisko szyby + ostre operowanie słońca + nie podlewanie przez dłuższy czas. A efekt może być, taki jak na zdjęciu powyżej..
Liści poparzonych już nie da się uratować, można liczyć na wypuszczenie nowego liścia, o ile stożek wzrostu nie został uszkodzony/lub/liczyć kiedyś na wypuszczenie przez nią młodej roślinki - keiki.
Na zdjęciach nie widać korzeni, tylko część ich nadziemną. Sądząc po tym, został trochę przesuszony.
Liści poparzonych już nie da się uratować, można liczyć na wypuszczenie nowego liścia, o ile stożek wzrostu nie został uszkodzony/lub/liczyć kiedyś na wypuszczenie przez nią młodej roślinki - keiki.

"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi dziewczyny. Może i ciut przesuszyłam ale lepiej przesuszyć niż przelać ( nauczka na podstawie innego storczyka).
Przestawiłam go w inne miejsce ( nie miałam zbyt dużego wyboru, miejsce odnalazł na komodzie, gdzie praktycznie słońca nie ma w ogóle
może z czasem wiosennych porządku znajdzie lepsze miejsce.
Przestawiłam go w inne miejsce ( nie miałam zbyt dużego wyboru, miejsce odnalazł na komodzie, gdzie praktycznie słońca nie ma w ogóle

Storczyku wyzdrowiej!!:)
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
Mojemu storczykowi po przesadzeniu odpadły u podstawy wszystkie liście, pędy zdrewniały. Przy samych końcach pędów, gdy odcinałam zdrewniałe części zauważyłam biały nalot. Stan korzeni taki sobie. Co jest mojemu storczykowi i czy da się go uratować?
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
- Emila707
- 500p
Jak tam korzenie, są całe i zdrowe?
Czy raczej brak ich? Bo jeżeli tak, to już nic nie da się zrobić..
Czy raczej brak ich? Bo jeżeli tak, to już nic nie da się zrobić..
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

- Langkami
- 50p
Z korzeniami jest różnie, niektóre są zgnite, inne dobre. Ogólnie jest ich mało i raczej ich stan kiepsko wygląda.
- Langkami
- 50p
Szkoda 

- Emila707
- 500p
Wyjmij z podłoża i zrób zdjęcie. Może nie jest aż tak tragicznie. :/
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

- Emila707
- 500p
Re: Ratowanie storczyka
No cóż.. Roślina jest pozbawiona liści(stożka wzrostu), więc nie ma co rosnąć dalej i wypuszczać młodych korzeni. Co może oznaczać jej śmierć. Ale jeżeli ma zdrowy system korzeniowy, to słyszałam że i takie bez liści wypuszczały keiki. Ale warunkiem jest zdrowy system korzeniowy. Oczywiście możesz spróbować o niego zawalczyć i dbać jak zwykle. Nic na tym nie tracisz. Jeżeli chodzi o długość korzeni, to pojęcie jest względne. Bo nie wiem jak korzenie wyglądają w środku. Im więcej korzeni, tym storczyk ma większe szanse na przetrwanie. Więc trudno jest mi ocenić, czy da radę..
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Ja podlewam moje storczyki raz na dwa tygodnie. Kiedyś podlewałam częściej, ale jedne ze storczyków mial takie same objawy jak ten na zdjęciu.
Ja tak samo, raz na 2 tygodnie. Raz na tydzień używam chusteczek nawilżających na liście, a codziennie (choć zdarza mi się zapomnieć) pryskam mgiełką na korzenie powietrzne. Tym sposobem wyleczyłam storczyka, puścił pędy, listki, lecz na kwiatki jeszcze czekam:)
Storczyku wyzdrowiej!!:)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 sty 2012, o 18:32
Re: Chory storczyk
Witam,
zwracam się z wielką prośbą o identyfikację choroby na storczyku. Na jego liściach pojawiły się czarne plamy. Zdjęcia poniżej.
Pozdrawiam!

zwracam się z wielką prośbą o identyfikację choroby na storczyku. Na jego liściach pojawiły się czarne plamy. Zdjęcia poniżej.
Pozdrawiam!

- Emila707
- 500p
Storczyk uległ poparzeniu słonecznemu.
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam