Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Nienawidzę poniedziałków :twisted: Ktoś jeszcze? :;230

Szamanko, spokojnie, każdy chłop jest praktyczny. Im mniej go kosztują pracy nasze działania, tym chętniej się na to zgadza. Jak ma mniej czasu kosić trawnik to tylko przyklaśnie twoim działaniom, bylebyś mu głowy nie zawracała i nie kazała uczyć się nazw roślin :;230
No mój jest wyjątkiem, szczyci się tym jak mu się uda zapamiętać nazwę jakiejś różyczki :wink: Tym trudniejsze zakupy na "może nie zauważy" ;:191 ale na szczęście nie muszę takich praktyk stosować.

Alania ;:196 ale wiesz że dla różyczek jesteśmy w stanie się bardzo poświęcić...

Madziu, ja pustaczki też dopiero po dwóch latach pokochałam. To taka bardziej dojrzała miłość.

Sabinko, no właśnie. Niemal to samo napisałam Madzi. Duże krzaczki różane to u mnie akurat zaleta. Małych by nie było widać ;:170

Taro, rynek dopasowuje się do nas, widocznie motylkowe róże stają się bardziej popularne. Ale ja kieruję się głównie tym czy dana piękność pasuje do lasu...i tu trudny wybór.

Elwi, pustaczki okazały się całkiem wdzięcznym tematem ;:224 Ja najwyraźniej jako już dojrzała ogrodniczka ;:183 dokupuję sporo róż tego typu. A Jacqueline polecam. Jest bardzo smakowita, lubią ją chrząszcze, szczególnie płatki, więc trzeba pilnować. Poza tym zdrowa i kwitnie niestrudzenie. U mnie od niedawna, jak wszystkie róże, cały sezon przesiedziała w donicy, dopiero późnym latem poszła do gruntu, bo nie mogłam jej znaleźć miejsca. Super wygląda z iglakami i raczej nie pasuje do pozostałych pustaczków bo ma dość duże kwiaty. Jest więc soliterkiem, dość smukłym o wysokości ok 80 cm. Ale to dopiero roczniak.
Kir Royal też był na liście ale teraz chyba będzie Baltimore Belle... Kir Royal jednak za bardzo różowa i drażnią mnie te różowe centki.
Klub możemy założyć ale ja nie mam parcia na władzę, mogę zostać skromnym, nadwornym ogrodnikiem ;:195

Justi, jesteśmy umówione :tan będziemy improwizować. Pamiętaj, pierwotne instynkty są podobno najsilniejsze ;:112

Dorotko, nigdy nie wątpiłam w twój genialny zmysł kompozycji ;:333 Ale niestety Ballerinek nie dokupię. Na tej rabacie już nic się nie zmieści a wszystkie róże wymienione już mam, tyle że w donicach. Potrzebuję je tylko posadzić. Czekam z niecierpliwością na twoją nową rabatkę. Ciekawa jestem co w końcu zadecydujesz.

Masakra (interesujący nick) zapraszam i bardzo polecam Imperatę. Ona nie lubi jednak pełnego słońca, chyba że ma stale lekko wilgotno. Podobno potrafi być odrobinę ekspansywna ale ja tego u siebie nie odnotowałam.

CDn, bo mi uśmieszków brak
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagi, no nikt cię nie zmusza mat. budowlanym ozdabiać rabaty ;:306 Tym bardziej głupawymi ludźmi...Ale ostrzegam, z czasem gust się zmienia i może na ciebie trafić ;:303 Ja nie mam ani kosmosów ani bodziszków w nadmiarze więc pustaczki są ok. Poza tym wyobrażasz sobie kwiat np 14 cm średnicy przysypany igłami???Zgroza ;:188 A pustaczek się otrząśnie ;:113

AnaAn, Lavender Ice zamówiłam jedną, na próbę, do donicy na taras. Białe donice i Old Port, Celebrating live, Spirit of Freedom, Blue for You....i podobne czyli przeplatanka niebieskich z 4 sztukami Old Port w białych donicach przy niebieskich gadżetach.

Georginia ;:180 Alicjo, jak to dobrze o mnie świadczy ;:128 "miłość dojrzała i wysmakowana" - będę się tym delektować ;:168

Margo Lykkefundy mam dwa na froncie domu. Do towarzystwa mają Gischlande de Feligonde, czyli bardzo podobną. Jeszcze efekt był mizerny więc nie pokazywałam wielu zdjęć :wink:

Koziorożec/Marto, ciągle kopię doły między korzeniami ale już nie zanudzam takimi obrazkami ;:224 Ale jeszcze mam mnóstwo terenu do odzyskania z lasu. Dziękuję ;:168

Zdjęcia może później uda mi się wrzucić. Na razie miłego tygodnia ;:100
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, swoją przygodę z różami zaczęłam od pustaczka Rosa canina ;:306 Ona w moim ogrodzie była wcześniej niż ja :;230
Trzy lata zwlekałam z pozbyciem się tego krzaczora, a siewki usuwam cały czas. Mam jeszcze dwie, ale małe.
Pierwszym świadomie kupionym pustaczkiem była Star Profusion, a potem już poszło ;:306
Zamówiłam lilie.
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Jolu, jeśli Twoja Jacqueline to dopiero roczniak, a w dodatku spędziła sezon w donicy, to w tym sezonie powinna Cię zaskoczyć. :D Jeśli tylko zechce, to pozwól jej rozłożyć niektóre pędy w poziomie a zobaczysz co potrafi. ;:oj
Ona lubi dobrze zjeść, tak jak Gertrude Jekyll.
A przy okazji, Marguerite Hilling, tak jak i Nevada, ma duże kwiaty. Docelowo, to bardzo duży krzew o fontannowym pokroju, jeśli tylko korzenie drzew, nie będą podjadać jej jedzenia.
Pozdrawiam
Ewa
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Ewo, Jacqueline ma u mnie sporo miejsca, więc jak tylko zechce się rozkładać to żaden problem. na razie ma ze trzy pędy, dość pionowo. Czyżbyś ją miała? Otwórz wątek bo tak się nie da rozmawiać ;:145 Pokaż jej zdjęcia u mnie. Please ;:303
Gertrude Jekyll dopiero zamówiłam i wirtualnie biegam z nią po całym ogrodzie i nie wiem gdzie jej będzie dobrze ;:306 Myślę o jakimś narożniku domu i dwóch kratkach pod kątem 90 stopni. Muszę poszukać więcej zdjęć w necie żeby zobaczyć jak ona lubi rosnąć ;:224
Dzięki za rady ;:196

Nena, Aniu, no zawsze są wyjątki od reguły, to potwierdza tylko fakt że do róż byłaś dojrzała od samego początku ;:180
A jak masz siewki to się ich nie pozbywaj ;:223 Ja chętnie przygarnę bo właśnie chcę zakupić dzikich róż do części leśnej, na skarpę. Tak sobie wymyśliłam taki busz i dzicz kontrolowaną ;:306
A Star Profusion to taka dająca po oczach, czerwono żółta :shock:
Jakie lilie zamówiłaś, a raczej ile :;230 Będziesz sadzić w donicach czy zapewniasz stołówkę nornicom?

Ponieważ ostatnio mocno się opuściłam to kilka fotek i biegnę do Was ;:65

Obrazek najchętniej poszłabym teraz w jej ślady ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Cap Diamant, róża z ogromnym potencjałem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Bantry Bay

Obrazek Burgundy Ice

Obrazek Silver Dollar a z tyłu Anabelle

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wystarczy na raz ;:306 Taki był sierpień...
Niech się kończy zima bo mi się kończą zdjęcia :twisted:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Oj, to ja stwierdzam, żem jeszcze bardzo niedojrzała w tej mojej różanej miłości, bo pustaczki na razie zupełnie mnie nie biorą. I tak sobie myślę, że kiedy mnie w końcu zaczarrują, to i tak już nie zmieszczę ani jednego :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, nie każdy musi zakochać się w tym samym. Ty dojrzałaś do innych róż ;:224
Zresztą jakoś nie wyobrażam sobie u ciebie krzewu 2m na 2m, nawet już teraz :;230 Masz taki gąszcz że tak tylko smukłe wstawisz. Chociaż....przecież Robin Hooda da się poprowadzić kolumnowo ;:333 Sama taki scenariusz dla moich dwóch panów planuję ;:333
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, oj zdziwisz się kochana, ale zamówiłam 12 sztuk pnących. I mam zamiar jeszcze upchnąć w tym moim gąszczu, a co? :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rany ;:oj To ja to MUSZĘ ZOBACZYĆ ;:111 ;:112 ;:112
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jedyny minus pustaczków to ich wielkość :roll: . Mam jedną różę półpełną piżmową: Cornelia, i niby miała być z tych mniejszych co to do 1.5 m dorasta. Ale co innego katalog, a co innego rzeczywistość. Młody, zaledwie roczny krzaczek wypuścił badyle na prawie 2 m w każdą stronę :shock: . Na moje szczęście miałam jeszcze gdzie przesadzić, ale niestety kosztem 3 chciejstw, których już nie zmieszczę ;:223
Ja również zazdroszczę twojemu kotu ;:224
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Jolu, bo wyssałam róże z mlekiem matki ;:306
Moja mama w starym domu miała 100 krzewów róż. Podobno było to kilka odmian. Z nazw mama pamięta Super Star, tych było najwięcej.
Moje wspomnienia są takie: mama przed wizytą u znajomych, idzie do ogrodu i ścina róże, robi bukiet. Miałam wtedy kilka lat.
W następnym ogrodzie róż było kilka. Doskonale pamiętam Kronenbourg. Z tymi rozprawił się pies.
Z dzieciństwa pamiętam określenie herbaciana róża, nawet mam ją przed oczami, ale do dziś jej nie znalazłam. Była budyniowa ;:306
Z obecną wiedzą wiem o co chodzi :;230
Ale się rozgadałam :shock:
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Jolka, nacieszyłam oczy pięknymi łanami tulipanów i ślicznymi liliami (widzę, że ich kolekcja nieźle się powiększy) my były byśmy chore bez nowych nasadzeń i u mnie kilka ich przybędzie ;:108 poza tym skusiłam się również na róże (2 zamówiłam takie same ja Ty), a miałam nic nie zamawiać ;:223, bo mój trawnik jest już tak okrojony, że więcej się chyba nie da. Co do pustaczków, to fakt, że trzeba się do nich przekonać, nadal wolę pełne, choć zaczynam się pomału łamać, bo Jacqueline du Pre coraz bardziej mi się podoba na szczęście nie mam już miejsca ;:306
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale się u Ciebie gąszcz zaczyna robić ;:173
nie pokazywałas faktycznie tych róż
Daj im czas, one na piaskach musza się przyjąć
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

April pisze:Wando, nie każdy musi zakochać się w tym samym. Ty dojrzałaś do innych róż ;:224
Zresztą jakoś nie wyobrażam sobie u ciebie krzewu 2m na 2m, nawet już teraz :;230 Masz taki gąszcz że tak tylko smukłe wstawisz. Chociaż....przecież Robin Hooda da się poprowadzić kolumnowo ;:333 Sama taki scenariusz dla moich dwóch panów planuję ;:333

Aprilku :;230 :;230 ale was wzięło.... :tan :tan
u Ciebie można sadzić różany las.... ;:333 ciekawa jestem kolumnowych pustaczków :;230
Ale 12 sztuk pnących róż u Wandzi ;:oj , to ja sezonu już doczekać się nie mogę.... ;:218 muszę nauczyć się
jak to robić jak miejsca brak ... :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

AnaAn, Lavender Ice zamówiłam jedną, na próbę, do donicy na taras. Białe donice i Old Port, Celebrating live, Spirit of Freedom, Blue for You....i podobne czyli przeplatanka niebieskich z 4 sztukami Old Port w białych donicach przy niebieskich gadżetach.

Jolu już sobie wyobrażam jak pięknie to będzie wyglądało ;:224
Mam pytanko o kwiaty na tym zdjęciu? Co to za śliczne maleństwa?

https://ozl4ua.bn1304.livefilestore.com ... jpg?psid=1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”