Wszystko o pomidorach cz. 9
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
W ubiegłym roku jadłem swoje pomidorki od 17 czerwca, w tym zacząłem około 3 tygodnie później więc u mnie jest spora obsuwa 

- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale z foliaka?
Najwcześniej mam w szklarni.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy to pito do mnie ?
Nie wyjeżdżam na urlop, muszę odwieźć wnuki do ich domu. Przy okazji tam zostanę 2 tygodnie. To 2500 km, więc nie będę jeździła w te i wew te w ciągu kilku dni ;) Ale się tłumaczę. Nie... tylko wyjaśniam. Odpieram zarzuty
Pomidory beze mnie jakoś sobie poradzą a ja będę tęsknić.

Nie wyjeżdżam na urlop, muszę odwieźć wnuki do ich domu. Przy okazji tam zostanę 2 tygodnie. To 2500 km, więc nie będę jeździła w te i wew te w ciągu kilku dni ;) Ale się tłumaczę. Nie... tylko wyjaśniam. Odpieram zarzuty

Pomidory beze mnie jakoś sobie poradzą a ja będę tęsknić.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 12:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odłamał mi się duży boczny pęd (VP1) z dorodnym gronem - największa sztuka 7 cm, ale wszystkie jeszcze zielone. Czy da się podreanimować go hydroponicznie w słoiku na tyle żeby pomidory zaczęły przynajmniej bieleć czy raczej kierunek kompost?
Pozdrawiam,
wireo
Pozdrawiam,
wireo
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Spróbuj wsadzić go głęboko w wilgotną i zacieniowaną ziemię. Ja dodatkowo jeszcze ,,wbiłam" butelkę z odciętym dnem i do tego dodatkowo wlewam wodę aby miał wilgotne otoczenie. Ok tygodnia wisiał jak flak ale spamiętał się i nie rzucił dużych owoców natomiast wszystkie kwiatki pospadały. Jak nie podejmie wzrostu to wtedy na kompost. Dziś następnego takiego posadziłam. Zobaczę czy on się spamięta bo na dole miał ,,mikro korzonki".
Nic tam więcej nie pisze na opakowaniu. A tak pomysł mi wpadł do głowy, czy jak oberwę zielone owoce to dojrzeją jak na słońcu położę np. na oknie.
edit.
Znalazłem jeszcze ulotkę i pisze tam tak jeszcze ACROBAT MZ 69 WG. I jeszcze okres karencji ma 3 dni czyli po trzech dniach bezpiecznie mogę zerwać owoce i czekać aż dojrzeją w domu?
edit.
Znalazłem jeszcze ulotkę i pisze tam tak jeszcze ACROBAT MZ 69 WG. I jeszcze okres karencji ma 3 dni czyli po trzech dniach bezpiecznie mogę zerwać owoce i czekać aż dojrzeją w domu?
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Na moim Acrobacie dla pomidora karencja jest 7 dni.
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
Witam proszę o pomoc w zidentyfikowaniu pomidora jaki to jest zgubiłem zeszyt z wszystkimi nazwami pomidorów i mam teraz problem
i czy MALAHITOWA SZKATUŁKA jest już dojrzała nie wiem bo mam ją pierwszy raz
dzięki za odpowiedz 

Pozdrawiam Krzysiek
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Zidentyfikować pomidora po obrazku, gdzie gatunków jest cała masa, będzie raczej trudno.
Jakbyś podał nazwy pomidorów, które posadziłeś to dopasowanie nazwy do obrazka byłoby ławiejsze.
Jakbyś podał nazwy pomidorów, które posadziłeś to dopasowanie nazwy do obrazka byłoby ławiejsze.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Malchitowa Szkatułka jest do jedzenia gdy zielony zaczyna nieco żółknąć.
A ja mam pytanie co do wybarwienia się pomidora Orange Strawberry. Mam trzy krzaczki - jeden posadzony w donicy a dwa w gruncie. Wszystkie wyglądają podobnie i podobnie się rozwijają (ten w donicy jest o 2 tygodnie starszy).
Ale owoce nieco się różnią - kształtem może nie wszystkie ale kolorem. Z jednego krzaczka w gruncie zbieram w zasadzie owoce czerwone

Po lewej owoce z krzaczka z donicy (już miękkie i próbowane) a obok nich jeden złoty ożarowski a po prawej z krzaczka z gruntu (też już miękkie i jedzone) a obok nich dla porównania poranek. Wielkość chyba nie ma znaczenia i kształt bo na krzaku są też większe pomidory i podobnego kształtu.

Czy różnica w wybarwieniu może zależeć od nawożenia? Jeśli tak to czego za dużo/za mało że ten Orange jest Red?
(nasionka są z akcji)
Ale owoce nieco się różnią - kształtem może nie wszystkie ale kolorem. Z jednego krzaczka w gruncie zbieram w zasadzie owoce czerwone

Po lewej owoce z krzaczka z donicy (już miękkie i próbowane) a obok nich jeden złoty ożarowski a po prawej z krzaczka z gruntu (też już miękkie i jedzone) a obok nich dla porównania poranek. Wielkość chyba nie ma znaczenia i kształt bo na krzaku są też większe pomidory i podobnego kształtu.

Czy różnica w wybarwieniu może zależeć od nawożenia? Jeśli tak to czego za dużo/za mało że ten Orange jest Red?
(nasionka są z akcji)
Pozdrawiam Asia
Re Postu: Pomidory gruntowe, pierwszy większy zbiór.
W jednym ze swoich postów pokazałem sadzonkę pomidora, który w rodzinie mojej żony jest od ponad 60 lat.
Dzisiaj chciałbym pokazać jego owoce i jak prezentuje się on na krzaku. Jego smak jest tak dobry, że w ocenie mojej rodziny
i większości obdarowywanych przyjaciół jest to najsmaczniejszy pomidor, jaki kiedykolwiek jedliśmy.
Pierwszy większy zbiór pomidorów

Old German - pomidory ze staśmionych kwiatów

Pomidory żółto-pomarańczowe NN w przybliżeniu

Waga największego pomidora (dokładność wagi 0.1g)

Wygląd poletka w końcu lipca

Pomidory ż-p NN na krzaku

Koktailowy Sweet Baby Girl F1

Pomidor przerobowy (typu pasta) Super Marzano

W jednym ze swoich postów pokazałem sadzonkę pomidora, który w rodzinie mojej żony jest od ponad 60 lat.
Dzisiaj chciałbym pokazać jego owoce i jak prezentuje się on na krzaku. Jego smak jest tak dobry, że w ocenie mojej rodziny
i większości obdarowywanych przyjaciół jest to najsmaczniejszy pomidor, jaki kiedykolwiek jedliśmy.
Pierwszy większy zbiór pomidorów

Old German - pomidory ze staśmionych kwiatów

Pomidory żółto-pomarańczowe NN w przybliżeniu

Waga największego pomidora (dokładność wagi 0.1g)

Wygląd poletka w końcu lipca

Pomidory ż-p NN na krzaku

Koktailowy Sweet Baby Girl F1

Pomidor przerobowy (typu pasta) Super Marzano

Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Czy, jeśli przeniosę doniczkową Pokusę do domu, będzie dojrzewała? U mnie przymrozek -4 stopnie C zdarzył się na początku września w ubiegłym roku i boję się powtórki w tym roku
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
witajcie! Czy da się jakos zahamowac ZZ domowymi sposobami ??? 2 dni deszczu i pomidory niedlugo beda do wyrzucenia
coraz wiecej lisci porażonych a dzisiaj już wyrzuciłam pomidora nawet ...