Problemy ze storczykami
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Niepokojące objawy na storczyku
Ja bym go teraz nie przesadzała, tylko wymieniła warstwę wierzchnią podłoża.
Po wymianie podlewaj tylko przegotowaną, odstaną wodą z kranu.
Jak się sytuacja nie polepszy do wiosny lub pogorszy (tfu tfu), wtedy dopiero przesadzanie.
A co do tej "pleśni" to ja nie jestem pewna, czy to w ogóle pleśń. Spróbuj to delikatnie zdjąć np patyczkiem do uszu.
I przeczytaj ten wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=16061
Co do kwitnienia - jak storczyk będzie miał dobre warunki, to zakwitnie ;)
Po wymianie podlewaj tylko przegotowaną, odstaną wodą z kranu.
Jak się sytuacja nie polepszy do wiosny lub pogorszy (tfu tfu), wtedy dopiero przesadzanie.
A co do tej "pleśni" to ja nie jestem pewna, czy to w ogóle pleśń. Spróbuj to delikatnie zdjąć np patyczkiem do uszu.
I przeczytaj ten wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=16061
Co do kwitnienia - jak storczyk będzie miał dobre warunki, to zakwitnie ;)
Witam, zalogowałam się tutaj, ponieważ szukając ratunku dla mojego storczyka przejrzałam Wasze forum i stwierdziłam że jest tutaj bardzo dużo osób, które bardzo dobrze znają temat (ja jestem laikiem) niestety nie znalazłam nic co by mi nie pomogło. Jakieś pół roku temu przeprowadziłam się z moimi czterema storczykami do nowego mieszkania, nie zareagowały dobrze na to, i po kilku miesiącach wzmożonej pielęgnacji wszystkie niemalże równocześnie wypuściły pędy i po czasie pączki, jednak po czasie pojawił się problem, przy najbardziej dorodnym okazie, mojej dumie liście zaczęły więdnąć, paczki przysychać, a korzenie zrobiły się białe, nie nie wiem co mam robić, proszę o pomoc.

- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
Jak często są podlewane i nawożone Twoje storczyki, czym i w jaki sposób?
Czy były kiedyś przesadzane? Jeśli nie to jak długo rosną w obecnym podłożu?
No w jakiej temperaturze je trzymasz i na którym oknie?
Czy były kiedyś przesadzane? Jeśli nie to jak długo rosną w obecnym podłożu?
No w jakiej temperaturze je trzymasz i na którym oknie?
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ana443, na Twoim miejscu bym go wyciągnęła z tej doniczki i sprawdziła stan korzeni. Jak dla mnie, to nie wygląda zbyt ciekawo. W szczególności że pojawiła się na korzeniach biała pleśń. Myślę też, że korzenie być może, nie wszystkie - podgniwają. Miałam podobną sytuację. Jednak użyłam zamiast jakiegoś chemicznego środka, Biosept. Użyłam według informacji na opakowaniu. Końcówki uciętych korzeni posyp sproszkowanym węglem drzewnym, możesz też dodać z garść do nowego podłoża. Co w przyszłości zapobiegnie takim sytuacjom.
Co do uszkodzenia, to tylko mechaniczne.
Nie ma co z tego powodu panikować. 
Emija, Poziomkowa słuszne pytania zadaje.
Należy dokładnie opisać pielęgnację rośliny. Bo po strzępach trudno cokolwiek powiedzieć. 

Co do uszkodzenia, to tylko mechaniczne.

Emija, Poziomkowa słuszne pytania zadaje.

"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Emija, podejrzewam że storczyk został przelan,korzenie wyglądają na martwe,wyjmij storczyka z doniczki,wytnij martwe korzenie i zasadź ponownie w nowej ziemi,liście te pomarszczone podejrzewam że odpadną i wyrosną nowe. Ale może ktoś ma inne zdanie,po czekaj na rady ekspertów.
Ok dostosuję się do Waszych rad.
Posty dotyczące podlewania zostały przeniesione tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=28
A o braku kwitnienia można poczytać tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=98
wanda
Posty dotyczące podlewania zostały przeniesione tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=28
A o braku kwitnienia można poczytać tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=98
wanda
- PanRoslinka
- 100p
- Od: 18 wrz 2013, o 21:52
Dlaczego umiera?
Witam. Miałem kiedyś takiego ładnego kwiatka, gęsto liści w doniczce miał jak widać na zdjęciu 1, ale po jakimś czasie zaczął gubić liście, aż zostało to co widać na fotce 3. Tylko jakoś tak dziwnie, nie żółkły tylko szarzały i po dotknięciu obłamywały się u nasady bulwy, jakby suche były. Dziś poobrywałem te suche bulwy i zostawiłem to co widać na fotce 2. Korzonki jak widać ładne są, wilgotne ,nie przesuszone. Tak to by wyglądało, jakby coś blokowało wodę w korzeniach, a liście wysychały. Poza tym te bulwy jakieś pomarszczone się zrobiły i puste jak nadmuchane woreczki. Spotkał się ktoś z takim czymś? Jak myślicie, będzie coś z tych trzech listków, które zostały? Pozostaję czujny....

- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
PanRoslinka, co ile go podlewałeś?
Sama kiedyś miałam podobna roślinę. Do dziś żałuję że przesadziłam ją w zwykłą korę, wywalając sphagnum do kosza. Za często go podlewałam i bulwy zrobiły się takie jak u ciebie, a w doniczce pojawiła się pleśń.
Sama kiedyś miałam podobna roślinę. Do dziś żałuję że przesadziłam ją w zwykłą korę, wywalając sphagnum do kosza. Za często go podlewałam i bulwy zrobiły się takie jak u ciebie, a w doniczce pojawiła się pleśń.

"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

-
- 200p
- Od: 2 sty 2015, o 12:44
Od dwóch tygodni mam dwa maluszki, przesadziłam do większej doniczki bo była pleśń. Dzis zobaczyłam to plus żółty lisc od środka który już odpadł :

jest to zmiana na przedostatnim listku ( i chyba ostatnim
) od środka. Lekko żółta z ciemno zielonym. 
Stan korzeni.
Widać że gnie od środka
ale czy będzie coś z niego ?
Póki co osuszam korzonki husteczką by przeschly .

jest to zmiana na przedostatnim listku ( i chyba ostatnim

Stan korzeni.
Widać że gnie od środka

Póki co osuszam korzonki husteczką by przeschly .
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Mój parapet
Monisiu,
czy to ta miniaturka, którą posadziłaś razem z inną do jednej doniczki?
Korzonki nie wyglądają zdrowo, prawdopodobnie większość nie jest w stanie dostarczyć roślinie substancji odżywczych ...
Normalnie starzejące się liście zaczynają zasychać/żółknąć od końca, aby po pewnym czasie osiągnąć nasadę przy łodydze. Pojawienie się zmian tuż przy nasadzie oznacza zazwyczaj jakiś problem. Może warto sprawdzić stan samej łodygi: jej kolor, twardość, jędrność ...
Wygląd korzonków sugerowałby nadmierną ilość wody ... stosowałaś ostatnio jakikolwiek nawóz?
Pozostałe liście mają całkiem zdrowy i dorodny wygląd ....
pozdrawiam serdecznie, Ania
czy to ta miniaturka, którą posadziłaś razem z inną do jednej doniczki?
Korzonki nie wyglądają zdrowo, prawdopodobnie większość nie jest w stanie dostarczyć roślinie substancji odżywczych ...
Normalnie starzejące się liście zaczynają zasychać/żółknąć od końca, aby po pewnym czasie osiągnąć nasadę przy łodydze. Pojawienie się zmian tuż przy nasadzie oznacza zazwyczaj jakiś problem. Może warto sprawdzić stan samej łodygi: jej kolor, twardość, jędrność ...
Wygląd korzonków sugerowałby nadmierną ilość wody ... stosowałaś ostatnio jakikolwiek nawóz?
Pozostałe liście mają całkiem zdrowy i dorodny wygląd ....
pozdrawiam serdecznie, Ania
-
- 200p
Tak, to ta miniaturka. Nie używałam nawozów bo tydzień temu przesadziłam. Liście mają turgor, nie ma więcej zmian. Tylko był ten 1 lisc no i zmiana przy środku liści która starałam się pokazać.
Uda się uratować ? Wyjęłam go z doniczki, wysycha póki co
a ja go nie podlewalam przecież ... ehh
Uda się uratować ? Wyjęłam go z doniczki, wysycha póki co

Mój parapet
Mój parapet
Monisiu 
Ze względu na problem nurtujący Twój storczyk myślę, że poprzestaniemy tymczasem na tym wątku ....
nie musiałaś podlewać ... wiele wskazuje na to, że kupiona przez Ciebie miniaturka już w sklepie została zalana .... a sphagnum dopełniło reszty ....
Po wyjęciu z doniczki zawsze bezlitośnie eliminuję wszystkie chore, zgniłe i martwe korzenie, a ranki delikatnie zasypuję cynamonem/węglem drzewnym, nadmiar zdmuchuję. Pozostawiam do obeschnięcia.
Według mnie większość fragmentów korzonków Twojego maluszka nadaje się do wycięcia ... niestety, nie podejmuję się pomocy w przypadku ratowania storczyka z minimalnymi resztkami korzeni; czytałam, że jest to możliwe, ale znam tylko teorię ...
Reasumując - koniecznie należy polepszyć komfort życia korzeniom i przywrócić im ich biologiczną funkcję ...

Ze względu na problem nurtujący Twój storczyk myślę, że poprzestaniemy tymczasem na tym wątku ....
nie musiałaś podlewać ... wiele wskazuje na to, że kupiona przez Ciebie miniaturka już w sklepie została zalana .... a sphagnum dopełniło reszty ....
Po wyjęciu z doniczki zawsze bezlitośnie eliminuję wszystkie chore, zgniłe i martwe korzenie, a ranki delikatnie zasypuję cynamonem/węglem drzewnym, nadmiar zdmuchuję. Pozostawiam do obeschnięcia.
Według mnie większość fragmentów korzonków Twojego maluszka nadaje się do wycięcia ... niestety, nie podejmuję się pomocy w przypadku ratowania storczyka z minimalnymi resztkami korzeni; czytałam, że jest to możliwe, ale znam tylko teorię ...
Reasumując - koniecznie należy polepszyć komfort życia korzeniom i przywrócić im ich biologiczną funkcję ...
-
- 200p
Aniu
korzonki wyschly iiii. ... chyba nie wyglądają tak źle ...
korzonki wyschly iiii. ... chyba nie wyglądają tak źle ...

Mój parapet
Mój parapet
Na Twoim miejscu ucięłabym wszelkie "brzydkie" fragmenty korzeni, ze szczególnym uwzględnieniem środka systemu korzeniowego ( sprawdź, czy nie ma tam pozostałości mchu lub gąbki ), zabezpieczyłabym ranki, pozostawiła do ponownego obeschnięcia i włożyłabym do doniczki z podłożem, ale bez dodatku sphagnum.
Zanim jednak to zrobisz, sprawdź stan korzeni drugiego maluszka. Oba przejrzyj także pod katem niechcianych lokatorów ;-) Mam nadzieję, że ani na liściach, ani na pędach kwiatowych nie buszują "robaczki"
No i rzecz jasna nie podlewaj po przesadzeniu.
Moje reanimowane duże storczyki są w nowym podłożu tydzień i nadal ich nie podlałam.
Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z uprawą w sphagnum ( tylko te dwie miniaturki rosną w mchu i widzę, że system podlewania jest zupełnie inny niż w przypadku tradycyjnego podłoża ), na wszelki wypadek pozostaję wierna tradycji właśnie
Zanim jednak to zrobisz, sprawdź stan korzeni drugiego maluszka. Oba przejrzyj także pod katem niechcianych lokatorów ;-) Mam nadzieję, że ani na liściach, ani na pędach kwiatowych nie buszują "robaczki"

No i rzecz jasna nie podlewaj po przesadzeniu.
Moje reanimowane duże storczyki są w nowym podłożu tydzień i nadal ich nie podlałam.
Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z uprawą w sphagnum ( tylko te dwie miniaturki rosną w mchu i widzę, że system podlewania jest zupełnie inny niż w przypadku tradycyjnego podłoża ), na wszelki wypadek pozostaję wierna tradycji właśnie

-
- 200p
Maluchy w nowym podłożu.. korzonki umyte, podciete i zasypane z cynamonem. Wsadzilam je w keramzyt i na wierzch dałam sphagnum ( suche by wchłonelo wodę ). Wydaje mi się ze czubek gnije i przeszło na wyższy liść
ale dwa dolne są normalne. Czy normalne, że postępuje tak szybko? O.o

Mój parapet
Mój parapet