Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
- demeter
- 100p 
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Lunarii
Jak tam z podlewaniem nie za często?

Jak tam z podlewaniem nie za często?
Jeśli mnie wzrok nie myli na drugim zdjęciu jest gutacja. Te plamy mogą w takim wypadku być skutkiem zaburzeń  w transpiracji  i asymilacji. Chyba za duża wilgotność jest w tunelu i rośliny  nie nie mogą wytranspirować wody, którą pobierają z  gleby.

Właśnie zauważyłem w szklarni mączlika szklarniowego  Brakowało mi oczywiście problemu, wszystko ładnie szło więc się musiała jakaś cholera przyplątać. Co polecacie na poskudę? Mospilan czy raczej coś innego? i jeszcze pytanie czy jeden oprysk wystarczy czy zalecacie powtórzyć?
  Brakowało mi oczywiście problemu, wszystko ładnie szło więc się musiała jakaś cholera przyplątać. Co polecacie na poskudę? Mospilan czy raczej coś innego? i jeszcze pytanie czy jeden oprysk wystarczy czy zalecacie powtórzyć?

Brakowało mi oczywiście problemu, wszystko ładnie szło więc się musiała jakaś cholera przyplątać. Co polecacie na poskudę? Mospilan czy raczej coś innego? i jeszcze pytanie czy jeden oprysk wystarczy czy zalecacie powtórzyć?
  Brakowało mi oczywiście problemu, wszystko ładnie szło więc się musiała jakaś cholera przyplątać. Co polecacie na poskudę? Mospilan czy raczej coś innego? i jeszcze pytanie czy jeden oprysk wystarczy czy zalecacie powtórzyć?- 
				pavelwhitecky
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 17 sie 2013, o 16:50
- jokaer
- -Moderator Forum-. 
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
marcinkornacki
Jak dla mnie to są to jakieś niedobory. Oberwać te liście i obserwować resztę.
No i chyba są czymś nawożone?

Jak dla mnie to są to jakieś niedobory. Oberwać te liście i obserwować resztę.
No i chyba są czymś nawożone?
Pozdrawiam- Jola   Spis treści w uprawie warzyw 
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie

- Pyxis
- 200p 
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Mam aktywny komunikta odnosie ZZ dla mojego powiatu. Jakim fungicydem (i czy juz) potraktowac pomidorki?

Gnojówką z pokrzyw , w rozcieńczeniu 1:10 najlepiej.

- jokaer
- -Moderator Forum-. 
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pyxis
Wszystko jest napisane w wątku Pomidory w pigułce, trzeba go tylko przeczytać.
Porada Kropka wg mnie to gwóźdź do trumny.
Przecież taka gnojówka to m.in. dużo azotu, a im więcej azotu tym bardziej rośliny podatne są na wszelkie choroby grzybowe.

Wszystko jest napisane w wątku Pomidory w pigułce, trzeba go tylko przeczytać.
Porada Kropka wg mnie to gwóźdź do trumny.
Przecież taka gnojówka to m.in. dużo azotu, a im więcej azotu tym bardziej rośliny podatne są na wszelkie choroby grzybowe.
Pozdrawiam- Jola   Spis treści w uprawie warzyw 

- legina
- 1000p 
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A OW+HB,HT nic Wam nie mówi?Toż tu jest prawie" poemat" na temat działania  tych
środków. 

środków.

- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
legina
Nie wszyscy wiedzą co to są fungicydy nowej generacji w/g forumowicz
A szkoda 

Pyxis - to nie do Ciebie.

Nie wszyscy wiedzą co to są fungicydy nowej generacji w/g forumowicz
A szkoda

Pyxis - to nie do Ciebie.
Co ty Józiu ? ! Metalaksyl, propamokarb, cymoksanil a nie jakieś śmiertelnie trujące HT albo OW 

- 
				Tomek_Os
- 500p 
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Witam,
Podaję dane uprawowe:
Ziemia sterlux z perlitem w donicach 20l - taras południowy, fertygacja nawozem do pelargonii 3ml na litr, pryskane 3 krotnie octanem wapnia i niczym więcej.
Liście zawijają boki do góry, im niżej liście wyrastają tym bardziej skręcone. Pomidory stoją pod chmurką na tarasie a ostatnio długo padało, w tym czasie niczym nie były podlewane ziemia wilgotna cały czas. Objawy występują tylko na Rumbie Ożarowskiej, na Betaluxie i na Koraliku wszystko w jak najlepszym porządku. Załączam zdjęcia:

Czy to nie jest przypadkiem przelanie - wynik ciągłych deszczy?

Podaję dane uprawowe:
Ziemia sterlux z perlitem w donicach 20l - taras południowy, fertygacja nawozem do pelargonii 3ml na litr, pryskane 3 krotnie octanem wapnia i niczym więcej.
Liście zawijają boki do góry, im niżej liście wyrastają tym bardziej skręcone. Pomidory stoją pod chmurką na tarasie a ostatnio długo padało, w tym czasie niczym nie były podlewane ziemia wilgotna cały czas. Objawy występują tylko na Rumbie Ożarowskiej, na Betaluxie i na Koraliku wszystko w jak najlepszym porządku. Załączam zdjęcia:

Czy to nie jest przypadkiem przelanie - wynik ciągłych deszczy?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
 Poczekajcie do następnego sezonu
 Poczekajcie do następnego sezonu  W tym dopiero wyrywkowo zaczną ludzie się otwierać i poznawać te środki. A w następnym będzie sytuacja odwrotna
 W tym dopiero wyrywkowo zaczną ludzie się otwierać i poznawać te środki. A w następnym będzie sytuacja odwrotna  jakie fungicydy, zrób sobie HT
  jakie fungicydy, zrób sobie HT  
Tomku Wg mnie to jest właśnie skutek pogody
 Pogoda się poprawi i ziemia trochę przeschnie to poprawi się pobieranie składników z ziemi i wróci do normy
 Pogoda się poprawi i ziemia trochę przeschnie to poprawi się pobieranie składników z ziemi i wróci do normy 
- BozenaX
- 200p 
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Czy warto jeszcze w tym sezonie rozpocząć opryski HT, OW? Czy nie jest za późno na ich przygotowanie?. Niestety nie mogłam wcześniej wejść w  ten program ochrony, czego bardzo żałuję.

o pomoc w identyfikacji czy to normalne że pomidory tak wyglądają? Czy też to jakas choroba wczesna.
  o pomoc w identyfikacji czy to normalne że pomidory tak wyglądają? Czy też to jakas choroba wczesna.