Kaktusy Gracesz
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktusy Gracesz
Powaliłaś mnie tymi siewkami. Ile cierpliwości, precyzji i na dodatek taka efektywność - brawo! 

- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To nienormalne tyle cudności pokazywać jednym rzutem
A ilość siewek to jakiś kosmos

A ilość siewek to jakiś kosmos

- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wysiewy robią super wrażenie, niech zdrowo rosną
Podpowiedz proszę gdzie kupiłaś ten preparat o którym pisałaś Huwa San i jakie są pojemności?

Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Dziękuje za odwiedziny i słowa wsparcia
jesteście kochani
Jeśli tak Wam się siewki podobają, to postaram się wrzucić zdjęcia siewek z ubiegłego roku. Skromniutko ich, bo wysiałam tylko 8 paczek od Tomka (blabla), ale bardzo ładnie się już rozrosły
A co do Huwa San, to środek ten poleciła mi Pani, która pomagała mi przy projektowaniu ogrodu. Bardzo go zachwalała. Więc środek kupiłam, choć nie jest go łatwo dostać. Występuje tylko w litrowych butelkach w specjalistycznych sklepach ogrodniczych. Mają go np. na Wielkopolskiej Gildzie Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu. Do domowej uprawy kaktusów litr to zdecydowanie za dużo i tylko do tego celu na pewno bym go nie kupiła. Kosztował ok. 100zł

Jeśli tak Wam się siewki podobają, to postaram się wrzucić zdjęcia siewek z ubiegłego roku. Skromniutko ich, bo wysiałam tylko 8 paczek od Tomka (blabla), ale bardzo ładnie się już rozrosły

A co do Huwa San, to środek ten poleciła mi Pani, która pomagała mi przy projektowaniu ogrodu. Bardzo go zachwalała. Więc środek kupiłam, choć nie jest go łatwo dostać. Występuje tylko w litrowych butelkach w specjalistycznych sklepach ogrodniczych. Mają go np. na Wielkopolskiej Gildzie Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu. Do domowej uprawy kaktusów litr to zdecydowanie za dużo i tylko do tego celu na pewno bym go nie kupiła. Kosztował ok. 100zł

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Wart grzechu 

- DAK
I trudno się dziwić, w tak urodziwym obiekcie warto ulokować uczucia.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24

Więcej fotek proszę!

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
A do lubego jak się można zwracać? 

- gracesz
- 500p
A więc ten mój "luby" to Echinopsis hybr. Oberon.
Co jest niesamowite, ma on dopiero 2 latka
W ubiegłym roku wiosną kupiłam przez internet w Niemczech 8 szt. odrostów hybryd Echinopsis. Przyszły takie maleństwa, w tym dwa nieukorzenione (m.in. też Oberon).

Posadziłam je w szósteczkach:

Heniu na pewno pamięta, bo mu o tym pisałam
Po roku pobytu u mnie "troszku" gromadka podrosła i już wczesną wiosną było widać, że jeden szykuje dla mnie niespodziankę. Czytając tu, że echinopsisy zasuszają pąki z niepokojem czekałam czy coś z tego będzie, ale gdy to już tak wyglądało, uspokoiłam się:

A dzień później wieczorem zaczęło się:
godz. 22:06

godz. 22:14

godz. 22:33

godz. 23:06

godz. 23:37

Średnica kaktusa - niecałe 5 cm, średnica kwiatu 13 cm !!!

Kwiat był otwarty przez całą dobę, po czym niestety zwiądł
Ale ile mi przyniósł radości, to tylko Wy jesteście w stanie zrozumieć. Fakt, że kwitł tak "krótko" wszystkich "niekaktusiarzy" bardzo rozczarowuje, jak im te zdjęcia pokazuje... cyt. "przez cały rok kolczasta kulka i tylko jeden dzień kwitnienia? Eeeetam. Wole storczyki"
A ja już mam plan na przyszłoroczne wysiewy... Jakby ktoś planował zakup nasion echinopsisów hybr. to ja się dołączę do zamówienia
Co jest niesamowite, ma on dopiero 2 latka

W ubiegłym roku wiosną kupiłam przez internet w Niemczech 8 szt. odrostów hybryd Echinopsis. Przyszły takie maleństwa, w tym dwa nieukorzenione (m.in. też Oberon).

Posadziłam je w szósteczkach:

Heniu na pewno pamięta, bo mu o tym pisałam

Po roku pobytu u mnie "troszku" gromadka podrosła i już wczesną wiosną było widać, że jeden szykuje dla mnie niespodziankę. Czytając tu, że echinopsisy zasuszają pąki z niepokojem czekałam czy coś z tego będzie, ale gdy to już tak wyglądało, uspokoiłam się:

A dzień później wieczorem zaczęło się:
godz. 22:06

godz. 22:14

godz. 22:33

godz. 23:06

godz. 23:37

Średnica kaktusa - niecałe 5 cm, średnica kwiatu 13 cm !!!

Kwiat był otwarty przez całą dobę, po czym niestety zwiądł

Ale ile mi przyniósł radości, to tylko Wy jesteście w stanie zrozumieć. Fakt, że kwitł tak "krótko" wszystkich "niekaktusiarzy" bardzo rozczarowuje, jak im te zdjęcia pokazuje... cyt. "przez cały rok kolczasta kulka i tylko jeden dzień kwitnienia? Eeeetam. Wole storczyki"
A ja już mam plan na przyszłoroczne wysiewy... Jakby ktoś planował zakup nasion echinopsisów hybr. to ja się dołączę do zamówienia

No, no kwiat niesamowity i piękny.gracesz pisze:A więc ten mój "luby" to Echinopsis hybr. Oberon.
A te kolorki zachwycające.
Pięknie zrobione zdjęcia, wszystko widać, można podziwiać z zachwytem.
Suuuuuuuuuper

BOŻENA
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Kwiat urodziwy, co mnie u Echinopsis nie dziwi... Sama jestem nimi zauroczona. Ja na siew kaktusów się raczej nie piszę, bo listę na jesień mam już sprecyzowaną, ale kilka w przyszłym roku zamierzam zdobyć kilka sztuk. Może i Twojego lubego też się uda (raczej: lubą
) Kwiat wyjątkowy! A pachniał?

- gracesz
- 500p
Żanetko pachniał tak jak typowy echinopsis, czyli mało aromatycznie...
Dziękuje za odwiedziny i słowa pochwały
Dziękuje za odwiedziny i słowa pochwały

- DAK
Dzięki za opisanie całej historii. Ja nie mogę nadziwić, że tak młody, że przyszedł bez korzeni, a ty mu dałaś takie warunki do wzrostu, że tak szybko przyrastał. Noi w ogóle taka duuuuża piękność na takim maluchu 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Echinopsis hybr. Oberon - doskonały kwiat i... historia.
Masz rękę do tych roślin - u mnie takie maluchy nie kwitną. Ba, w tym roku nawet te starsze się mocno ociągają...

Masz rękę do tych roślin - u mnie takie maluchy nie kwitną. Ba, w tym roku nawet te starsze się mocno ociągają...