Wymarzony ogród Moniki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki cz2

Post »

:wit

Nie pomylili się - to taki ich miły zwyczaj, że do zamówienia dołączają gratis :wink:

Witam i ja o słonku marzę, bo zimno okrutnie ! Byłam dziś w szkółce p.Sz. Plac zapełnia się w sposób błyskawiczny sadzonkami. Tiry ze znanych szkółek przywożą nieustannie kolejne perełki, a ja nie mogłam się zdecydować, co wybrać, bo wszystko piękne i kusi, ach jak kusi...

Pozdrawiam i życzę udanych decyzji w sprawie aranżacji sypialni i kolejnych pokoi - uwielbiam takie rozterki i poszukiwania, by wszystko w końcu pasowało i tworzyło piękną, spójną całość !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadłam z pozdrowieniami :wit
nie ma dziś horrorów? ;:224 szkoda... :wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

hahahaha, jak to nie ma... a to zimno za oknem to co ? Wiosno wróć... ;:303
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry! Wstawaj, śpioszku :D
Pogoda dziś rozpieszcza nas od samego rana... jest cudnie!
Obchód po maminym ogrodzie na pewno odbędziesz...
Przyjemnego dnia!
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ave pisze:hahahaha, jak to nie ma... a to zimno za oknem to co ? Wiosno wróć... ;:303
U mnie ;:3 od wczoraj popoludnia ;:224
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Witam- piękny dzień! Termometr w samochodzie pokazywał 12*, ale chyba kłamie- jest jakby cieplej :tan

Marysiu- u Sz w Pęchcinie- oj to się nie dziwię, że pokus było wiele ;:224 Ja oglądam katalog na necie i co rusz wpada coś do oka :D W weekend byłąm bojowo nastawiona na zakupy, ale nie było tego, czego szukałam.. Mają się podobno rozkręcać w ciągu najbliższych 2 tyg- dam im czas :wink: To i tak lepiej, niż rok temu- jak w weekend majowy wparowałam do szkółki, to dopiero dinice wynosili ze szklarni.. więc jak by nie patrzeć- co najmniej miesiąc jesteśmy do przodu ;:138
Kupiłaś coś..?
Daturka stoi w garażu przy oknie, listki coraz większe ;:196
Bardzo miła niespodzianka z tym liliowym zamówieniem- chciałam napisać maila z zapytaniem, ale stronę zawiesili, bo zakopali się w zamówieniach..

Dario- no niestety nie ma, deszcz nie pada to nastrój zbyt wesoły.. A żeby było na wesoło i horrorowo jednocześnie- mogę wspomnieć, że kiedyś Mąż poszedł spać, a ja do późna oglądałam horror. Film się skończył, noc czarna a psiak musi do toalety wyjść na ogródek. Dobrze, że miałam tel przy sobie- zadzwoniłam do Męża do sypialni (nie, nie mogłam iść..bałam się ruszyć z kanapy ;:306 ), Mąż musiał się obudzić, przyjść po mnie, wyszliśmy wypuścić psa komisyjnie, podholował mnie pod drzwi łazienki- dalej jakoś dałam sobie radę :lol: Taka dzielna jestem ;:134

Ewciu- u nas dziś słonecznie- pogoda bardziej na komedię romantyczną, niż horror :D U Ciebie, mam nadzieję, termometr też dostaje gorączki..

Agnieszko- a widzisz.. ja w pracy dziś od 10.. To ten dzień- jeden z dwóch w tygodniu, gdy nie jestem śpiochem :;230 Ostatnio zaczęło się dziać więcej na budowie to i snu mniej- wczoraj wstałam o 8 rano bo jechałam na budowę, a w pracy siedziałam do 20.. Czasem mam wszystkiego dość, ale dziś, mimo, że w pracy 10-20 z 2godzinną przerwą- to świeci słońce, więc tryskam energią ;:138
Obchód Maminych włości był- oczywiście ;:333

Wczoraj na działce, mimo zimowej kurtki zmarzłam.. Biedne krokuski też tuliły się z zimna
Obrazek

Obrazek

Żonkile niedługo zakwitną- jak będzie tak ciepło, to już wkrótce się doczekam :heja
Obrazek

Od Mamy wykopałam jedna kępę rozchodników i posadziłam jako zaczątek rabaty trawiastej- w tym miejscu planowałam właśnie rozchodniki- więc Mama się podzieliła- tzn sama się podzieliłam, bo 2 lata temu kupiłam 2 kępki, a nie sądziłam, że w takim tempie się rozrastają! ;:oj
Obrazek

Przy takich temperaturach, to w sobotę na działce chyba przywita mnie kwitnący pigwowiec :heja

Dziś dzień piękny i słoneczny, wszystko się obudziło.. Po powrocie z pracy zrobiłąm tradycyjny obchód- cieplutko i przyjemnie, chce się żyć- tylko do pracy nie chce się chodzić..

Mahonia niedługo zakwitnie- planuję dosadzić do niej jeszcze 2 sztuki- na razie nie ma ich w sklepie.. Rośnie 1 sztuka, ale ustaliłam z Mamą niewielkie poszerzenie rabaty- na 2 mahonie i do nich jesienią dosadzę wiosenne cebulowe. To przy samym wejściu do domu, więc powinno być zielono i optymistycznie. Muszę wymyslić jeszcze coś w kolorze na urozmaicenie w lato- to nieco cieniste miejsce i rozważam żurawki..
Obrazek

Kilka kepek fiołków, które jako dziecko przesadzałam z ogródka Babci do naszego- i teraz planuję przenieść kilka rozetek na naszą działkę. Strasznie lubię te maleństwa..
Obrazek

Obrazek

Tawułka coraz ładniej się budzi.. Rośnie pod świerkiem serbskim i robi za plamę koloru. Lubię też jej wdzięczne, pudrowo różowe kwiatki.
Obrazek

Sasanka ma coraz większe pączki..
Obrazek

Forsycja
Obrazek

Obrazek

i Migdałek
Obrazek

Gdy miałam 6 lat, byłam z Babcią w Nałęczowie w sanatorium. Zauroczona byłam tam klombami bratków przed pałacykiem i stokrotkami w trawniku. Sentyment pozostał, Jako małą dziewczyna chciałam taki trawnik stworzyć u nas, jednak nie zauważyłąm różnicy w stokrotkach.. Tym sposobem zamiast polnych drobnych- mamy trawnik usiany stokrotkami o dużych kwiatach. Nadal mi się to podoba- dziecinny sentyment górą ;:306
Obrazek

Obrazek

Wiciokrzew Blanch Sandman- posadzony rok temu przy altance, niestety nie kwitł.. Może w tym roku..
Obrazek

Hortensje pięknie przezimowały i mimo, że osłaniałam otwarte od grudnia pączki w temp -15*, wszystkie czubeczki przeżyły.. a ile odrostów ;:oj Końcówka lata zapowiada się spektakularnie..
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich słonecznie, wiosennie.. Pięknie się sezon zaczyna, oby to był dobry rok.. pod wieloma względami!
:wit
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika dobrze że ten M był w domu :wink:
mało horrorów oglądam nie mój typ filmu.. :wink:
ale czytać Twoje opowieści lubię :D

u mnie też żonkile wychodzą ale nie wiem czy zakwitną bo chyba cebulki za mocno uciekly w ziemię.. :wink: w zeszłym roku miałam to samo.. :wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie prowadzisz zapiski. W takiej troszkę formie pamiętnika ogrodowego.
Horrorów nie lubię, bo się najnormalniej w świecie boję :oops: .
Chciałabym do tej szkółki Sz., krążą o niej legendy i piękne fotki ;:oj .
Wiosna u ciebie bardziej rozwinięta jakby...
Miłego końca tygodnia :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Mahonie w tym roku pięknie przetrzymały zimę. Pierwszy raz nie mam nic zbordowiałego i poczerniałego od mrozu.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A pro pos stokrotek. Mój ojciec jeszcze za czasów słusznie minionego systemu pojechał służbowo z kilku kolegami z Biura Projektowego do Londynu odbierać pompy dla elektrowni. No i w wolnej chwili w towarzystwie Anglika poszli trochę pozwiedzać. Między innymi zaszli do Hyde Parku. Idą sobie po równiutkim gęściutkim trawniku i nagle widzą stokrotkę - jedną jedyną jak okiem sięgnąć. O stokrotka - zatrzymali się i podziwiają :D . Zbliżył się Anglik a oni do niego mówią że trawnik piękny i pokazują na stokrotkę. Na co on, że główny ogrodnik powinien dostać naganę, bo tej stokrotki nie ma prawa tu być, to chwast i wobec tego ten trawnik wcale nie jest piękny ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Dario- jak Mąż wyjeżdża, to horrorów nie oglądam :D
Żonkile posadziłam mądrzej, niż kiedyś- teraz na rabacie słonecznej, a kiedyś w półcieniu na trawniku.. Tamte ledwo kwitły w pierwszym roku i tyle ich widziałam.. Te obecne dorodne, może nacieszę nimi oczy. Muszę zapolować jeszcze na takie, jakie pamiętam z ogródka Babci- upojnie pachnące, białe z czerwonym rąbkiem na trąbce.. W ogrodniczym koło domu podobno bywają, ale szybko się kończą- jesienią na nie zapoluję!
U Mamy też posadziłam jakieś żonkile- widze, że kiełkują, ale rabata nieco cienista, więc są spóźnione..

Justynko- też dużo słyszałam o szkółce Sz- nigdy nie byłam, ale nie raz zwiedzałam ich stronę internetową.. Mimo wszystko jechać 100km do szkółki roślin to trochę ponad moje siły..
Wiosna idzie falą przez Polskę- Kasia RObaczek i Ania sweety pokazują sasanki w pełnej krasie, u mnie dopiero pączki się podnoszą.. Mimo wszystko i tak się cieszę, że w marcu mamy już takie widoki ;:oj

Agnieszko- moja mahonia nieco zmaltretowana- jesienią tuz przy niej gazownicy kopali nowe przyłącze gazu. Bardzo się starali oszczędzać, mimo wszystko niektóre liście uszkodzone. Psy też pewno robią swoje, a może i jakieś robale.. Mimo wszystko zima nie zrobiła szkód. W ubiegłym roku mahonia nie kwitła, w tym ma spore pączki ;:138

Jolu- dzięki.. ;:306 Jak w maju wstawię zdjęcie trawnika z polem kwitnących stokrotek, to na wstępie będzie ostrzeżenie, że to tylko dla ogrodników o mocnych nerwach ;:202
Wiem, że trawnik powinien być zadbany, zieloniutki.. ale moje stokrotki to wspomnienie z dzieciństwa. Pobyt z Babcią w Nałęczowie mnie zauroczył- zakochałam się wtedy w bratkach i właśnie stokrotkach w trawniku- co robić ;:131
Pamiętam, że jak byłam mała, to Tata kosząc usiał omijać moje kępy.. teraz zrobiło się z tego poletko- lubie jednak ten widok.. Martwię się tylko, że nasza 8mioletnia sąsiadka jest tym również zachwycona i przybiega do nas zrywać stokrotki do wianuszków.. Mamy więc wspólne zainteresowania z naszą młodziutką sąsiadką.. Czyżby Ona nad wiek dorosła, czy może ja.. ;:306
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Moniś, też odebrałam przedwczoraj paczkę z Lilypolu i też dostałam gratis :heja , lilie Brindisi. Fajny mają zwyczaj ;:138 .
Podobnie jak Ty, uwielbiam stokrotki w trawniku i jest ich u mnie mnóstwo, ale pozwalam im rosnąć tylko w starej jego części, z nowej eksmituję. Taką mam z nimi "umowę" :wink:. Jak która wyrośnie na terenie zakazanym - to sorry ;:209 .
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Monisiu fiufiu, zapowiada się bardzo kolorowo. Ciekawi mnie, czy ogrodówki Ci zakwitną. Koniecznie zasil je nawozem do hortensji. Ja w zeszłym sezonie zrobiłam to bardzo późno i jedna nie zakwitła w ogóle, a druga późno (po zasileniu) i tylko jednym, ale pięknym kwiatem, który zresztą został zamrożony przez wczesny przymrozek ;:145. U siebie też zaobserwowałam, że rozchodniki szybko przyrastają :heja
Miłego :wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mam sentyment do stokrotek, bo na Komunię miałam z nich (tych dużych ogrodowych) wianuszek i bukiecik :tan . Moja Mama uważała, że na Komunię powinny być żywe a nie sztuczne ;:65 - dopiero potem był sztuczny.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Ja też skrycie pielęgnuję kępę stokrotek na trawniku,,, a starsza córka gdy tylko wypatrzy nowy kwiatek urywa go ;:222
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”