Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Dzisiaj pokaże moje żurawki. Być może nie są najszczęśliwsze w nowym miejscu. Troszkę je przypala słońce.

Obrazek 'Venus'

Obrazek 'Root Beer'

Obrazek 'Stromy Seas'

Obrazek 'Southern Comfort'

Obrazek 'Shanghai'

Obrazek 'Creme Brule'

Obrazek 'Marmalade'

Obrazek 'Delta Dawn'

Obrazek 'Obsidian'

Obrazek 'Blackberry Jam'
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudne żurawki ;:oj Szczególnie Southern Comfort ładnie wybarwiona. Odmiany Delta Dawn nie mam i nie znam, a ładniutka.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Halinko, także chwalę Twoje zdjęcia a jeszcze bardziej roślinki, masz taki wspaniały zestaw żurawek, irysków.
Tulipan 'China Town przepiękny.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Halinko jak się ma szczęście to i za patrzenie można zapłacić w ogrodniczym. Jak tylko patrząc rozbiłam sobie głowę w zeszłym roku to skutki odczuwam jeszcze dzisiaj. Jakoś przeszła mi ochota na zakupy. Jak uporządkuję ogród, będę robić zakupy przez internet. Chyba, że lepiej się poczuję :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Halinko zdjęcia robisz przepiękne, nie mogę się na nie napatrzeć. ;:167
Roślinki na takich fotkach z przyjemnością się ogląda. Śliczne iryski, u mnie chorują, ale postanowiłam chociaż trochę dokupić, gdyż są coraz piękniejsze odmiany i jak z nich zrezygnować. Ciekawa odmiana astra alpejskiego.
Miłego dnia Ci życzę. ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No właśnie Halinko, masz tyle pięknych roślin i te iryski, uważam, że czas zmienić tytuł wątku :wit
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Nadgoniłam zaległości , piękny aster alpejski uwielbiam kępy rozrośniętych roślin on nie jest zbyt wysoki ? muszę poczytać na jego temat ,już zapisałam w liście chciejstw
cudne żurawki , mam też kilka najbardziej podobają mi się te intensywnie czerwone ,takie żaróweczki na rabatach z daleka widoczne i mam lime marmelade jest cytrynowo zielona też tak świeci ale co ja piszę wszystkie są piękne w swoim rodzaju . Byłam nz działce i niestety część azali mocno mi podmarzła , przykry widok z czerniałych kikutów na wielkim krzaku , 2 lata temu kupiłam azalię ,która w zeszłym roku nie kwitła a w tym obsypana pąkami zmarzła , kilka kwiatuszków ocalało więc będę mogła potwierdzić czy to ta odmiana , nie ucierpiały moje Rh , i Bogu dzięki bo chyba bym ...............leciutko zostały smagnięte lilie pewnie nie będą już tak ładne bo na listkach są plamy lub
nie wiem nawet jak to określić - pisałam o nich w wątku jednej z Forumek i poradziła - preparat Asahi SL chyba kupię chociaż na obecną chwilę raczej im już nie pomogę
(myślę o azaliach ) ale na lilie może . Haluś piękne zdjęcia robisz uwielbiam te, pod słońce pięknie zaznaczają kontry świetlne i malują światło i cień , z kopiowałam listę Twoich
sucholubów zakupionych ostatnio może coś wypatrzę dla siebie na te moje suche miejsca . ;:196 ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Izuniu
dziękuję ;:196 Żurawki dostają u mnie ostatnio "słoneczny wycisk". Niektórym z nich kilkakrotnie w czasie sezonu zmieniam stanowisko. Te, które mają jasne wybarwienie są bardzo podatne na działanie nadmiernego światła. Na przykład 'Delta Dawn' czy 'Electric Lime' w takich warunkach nie wytwarzają krótkopędów.

Zosieńko zwkwiat
bardzo Ci dziękuje za wszelkie pochwały ;:196 Zdjęcia to taka moja "amatorszczyzna", ale lubię dokumentować swoje kwiaty.

Zosieńko sosna1
współczuję pechowej sytuacji. Również zdarza mi się kupować przez internet, ale nie ma to jak wymiana/zakupy na forum. Przy zakupach w szkółkach internetowych można się naciąć. Nabyłam w poprzednim sezonie astra gawędkę "Rudolf Goeth". Przysłali maleńką sadzonkę, która nie zdążyła zakwitnąć. A tym roku okazało się, że to nie aster lecz firletka poszarpana. Ot, takie buty!

Tajeczko tyle pochwał :oops: ... jest mi niezmiernie miło. Dziękuję ;:196
No właśnie, na rynku jest tyle nowych odmian irysów a chciałoby się mieć je wszystkie. Spośród moich czterech odmian astra alpejskiego, ten jest najbardziej okazały i wdzięczny.

Iwonko
miło mi czytać Twoje uwagi o moich roślinach. Dziękuję ;:196 Tytułu wątku chwilowo nie zmienię. Miejsce, które obecnie użytkuję, to taka moja "przechowalnia". I tak zostanie dopóki nie dorobię się własnej działki.

Eluniu
dziękuję za pochwały ;:196 Przykro czytać o Twoich "przymrozkowych" stratach. Asahi to bardzo dobry biostymulator. Ja również go nabyłam. Moim zamierzeniem jest wykorzystać go do oprysków wczesnowiosennych, aby zapewnić roślinom lepszy wzrost. Myślę, że w przypadku takich uszkodzeń roślin, też świetnie się spisze ten środek.
Aster alpejski to niska bylina. Rośnie u mnie na słonecznym stanowisku. Zbieram "sucholuby" z nadzieją, że kiedyś powstanie u mnie wymarzony skalniak.
A żurawki... no cóż... lubię wszystkie. Szkoda, że nie mam dla nich dobrego stanowiska.
Pozdrawiam Hala
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Wymarzony skalniak na pewno u Ciebie powstanie, bo już masz dużo roślin, by go obsadzić i ogromną pasję ogrodniczą!
Żurawki od Ciebie posadziłem w głębi ogrodu ale na wprost okna kuchennego więc podziwiam je często. Zwłaszcza 'Southerm Comfort' moja ulubienica!
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku skalniak na pewno kiedyś powstanie, ale nie na tej działce. To tylko "przechowalnia". Bardzo dziękuję za słowa uznania. Cieszę się, że żurawki zadomowiły się na Twoich rabatach. Zresztą, nie mogło być inaczej... pod tak troskliwą opieką :D 'Southerm Comfort' to taka "olbrzymka" wśród żurawek. Ciekawie się przebarwia od pomarańczy do jadowitej czerwieni.
Pozdrawiam Hala
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Halinko wróciłam właśnie z działki , byłam na chwilę tylko bo pojechaliśmy w niedzielę a dzisiaj juz w domu , ale nie mogłam nie pojechać moje Rh kwitną w pełni a ja czuję się jakbym była w siódmym niebie , jest to widok jak dla mnie nieziemski , żałuje azalii , bo wszystko razem - tak sobie wyobrażam raj , kiedy się pakowaliśmy przeszła nawałnica z gradem ale szkód nie zauważyłam , trochę wysłaniają drzewa , opryski na grzyba wszelkiej maści zrobiłam i na mszyce paskudy grasują bez opamiętania .
Halinko czy Asahi kupowałaś przez internet czy w sklepie ogrodniczym ? a gdzie nabyłaś astra alpejskiego 'Christina' czy może w szkółce obok Ciebie ?
pozdrawiam Ela
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Bardzo lubię takie wyraziste żurawki ;:333 Zniechęciłem się do nich, bo pomieszały mi się nazwy bordowych i niby każda inna, a dla mnie nie do rozpoznania, która jest którą :roll:
Dzięki Tobie poprawnie nazwałem mojego astra alpejskiego 'Christina' ;:333
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Przypomniałaś mi , że astra alpejskiego powinnam u siebie mieć !Muszę poszukać w mniej uczęszczanych czeluściach mojego ogrodu ;:131 ...mam takie miejsca,gdzie bywam rzadziej !
Bardzo ładne fotki żurawek i podpisane do tego ...mnie się już wszystkie nazwy pomieszały i na forum raczej ich unikam! :oops:

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Eluniu moje gratulacje. Kawał dobrej roboty wykonałaś. Wyobrażam sobie jak cudnie wygląda Twoja działka, kiedy kwitną różaneczniki. Całe szczęście, że grad nie wyrządził Ci większych szkód.
Asahi nabyłam w sklepie ogrodniczym. Jest u mnie w mieście taki dobrze zaopatrzony we wszystko co niezbędne do ogrodu. Natomiast astra alpejskiego kupiłam u mojej "bylinkowej pani".

Jacku ja również miewam problemy z rozpoznaniem moich żurawek. Zwłaszcza tych, które sama rozmnożyłam. Nie opisałam na czas, zdałam się na swoją pamięć, a tu...
Cieszę się, że mogłam Ci się do czegoś przydać.

Maryniu zazdroszczę Ci takich zapomnianych czeluści. Masz tak bujną roślinność w ogrodzie, że takie maleństwo mogło Ci się schować.
Dziękuję za pochwały. A z nazwami żurawek mam podobnie jak Ty.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładna pogoda sprawia, że dużo więcej jestem na działce niż na FO. Mam poważne zaległości w wielu wątkach. Wszystko pięknie rośnie, a chwasty zwłaszcza :evil: . Dzisiaj był już pierwszy zbiór naszych własnych truskawek (w ilości 3 sztuk) :heja

Parę kwiatów z moich rabatek:

... orliki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... astry alpejskie...

Obrazek NN

Obrazek 'Christina'

Obrazek 'Happy End'

... pierwszy kwiat liliowca botanicznego...

Obrazek

... lilak...

Obrazek

Wydaje mi się, że to kamasja. Czy ktoś mógłby mnie upewnić?

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”