Żywa wiklina w ogrodzie
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żywa wiklina w ogrodzie
Myślę, że taki wiklinowy płotek będzie fajnie i efektownie wyglądał 

- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aż się prosi o taki płot. Trzeba propagować inne, ciekawe formy, a nie tylko obsadzenia iglakami.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- dresiu
- 100p
- Od: 31 paź 2013, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym jeszcze taką decyzję skonsultował z sąsiadką - kuzynką.
Dla jednych taki żywy płotek jest super i cudo. Dla innych po prostu chwast. 

Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
- heros
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 paź 2013, o 03:50
Werka jeśli to jest lewa strona działki nie musisz pytać kuzynkę o zgodę .Inny sposób załatwienia tej sprawy wysyłasz do niej pisemko z potwierdzeniem odbioru ,jeśli tobie nie odpowie udajesz się Straży Miejskiej i po sprawie p.s oni są o tych spraw .
Ludzie ludziom zgotowali ten los '' Zofia Nałkowska ''
Dziękuje za odpowiedzi
.Z tego co mi wiadomo to jest prawa strona działki i postawienie tej części ogrodzenia należy do niej.Mi jest już głupio pytać kiedy,kiedy,kiedy...ale nie chce zbaczać z tematu wątku jeśli coś postawie w typie wikliny-wierzby to wkleję zdjęcie 

- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sie 2009, o 23:15
dresiu Zakończenie jest na początek sztuką w sobie - teoretycznie trudną do wytłumaczenia. Na tym video
http://www.youtube.com/watch?v=xr56SBf3O4w pokazane jest dość dobrze, bo patyki kolorowe. Ale ja nauczyłam się (?) trochę prostszej metody, która jednakowoż też nie jest taka łatwa.
Co do pałąka - przy pleceniu wtykasz 2 x krótki patyk, trzymający miejsce na pałąk. Pod koniec roboty wtykasz w te miejsca po obu stronach dwie witki, które razem splecasz. Potem dodaje się przy każdej z nich po 5 witek i te też się owija na drugą stronę. Zakończenie można zrobić prosto (tak jak u mnie, bo nie starczyło na więcej) albo zrobić splot. Ale tego muszę jeszcze poćwiczyć. Wtedy mogę ewent. zrobić fotodokumentację...
Jeśli chcesz, oczywiście i jeśli to nie zakazane...
http://www.youtube.com/watch?v=xr56SBf3O4w pokazane jest dość dobrze, bo patyki kolorowe. Ale ja nauczyłam się (?) trochę prostszej metody, która jednakowoż też nie jest taka łatwa.
Co do pałąka - przy pleceniu wtykasz 2 x krótki patyk, trzymający miejsce na pałąk. Pod koniec roboty wtykasz w te miejsca po obu stronach dwie witki, które razem splecasz. Potem dodaje się przy każdej z nich po 5 witek i te też się owija na drugą stronę. Zakończenie można zrobić prosto (tak jak u mnie, bo nie starczyło na więcej) albo zrobić splot. Ale tego muszę jeszcze poćwiczyć. Wtedy mogę ewent. zrobić fotodokumentację...
Jeśli chcesz, oczywiście i jeśli to nie zakazane...

- dresiu
- 100p
- Od: 31 paź 2013, o 18:48
Jolu, dzięki za film.
Do celów szkoleniowych idealny, pokolorowane witki pomogą poprawnie wykonać obręb. Na pierwszy raz sam chyba sobie pokoloruje. Splot trudny, ale bardzo dekoracyjny i efektowny. Nie wiem tylko, czy moje witki wierzby energetycznej wytrzymają tak ekstremalne gięcia.
Co do pałąka to muszę chyba jeszcze parę razy poczytać w skupieniu.
Na fotodokumentację oczywiście Wszyscy czekamy z niecierpliwością. 

Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
Niesamowite, co można zrobić ze zwykłych badyli! Jestem oczarowana - takie proste a piękne, szczególnie z dodatkiem muszelek....Jeden z tych wiklinowych koszy ma pałąk z rogu jelenia (sarny?)
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
Niestety mam ostatnio problemy techniczne z tym forum. Nie pokazuje mi ostatnich wątków, robi problemy z wklejaniem zdjęć - to załączone udało mi się dołączyć po drugim podejściu...Na fotodokumentację oczywiście Wszyscy czekamy z niecierpliwością.

A jeszcze poprzednio uplotłam taki koszyczek:

Mozolna to praca - ale daje satysfakcję...
- heros
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 paź 2013, o 03:50
Wów widzę ładny kosz kominkowy .
Ludzie ludziom zgotowali ten los '' Zofia Nałkowska ''
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
Heros, bardzo ładne wyroby - czy znasz osobiście wykonawcę?

witam Wszystkich!
na forum jestem Świeżakiem i w zaplataniu także. Mam nadzieje że będę mógł skorzystać z wasze wiedzy i doświadczenia a kiedy sam już coś osiągnę podzielić się własnymi doświadczeniami
pod koniec zimy planowaliśmy z małżonką wprowadzenie zmian w ogrodzie i po dłuższych przemyśleniach doszliśmy do wniosku że nasz młody winogron potrzebuje pergoli żeby miał się gdzie piąć. Kolejnym pomysłem była żywa altana która brzy okazji ma spełniać funkcję pergoli.
I tu zaczynają się schody.
Ponieważ jako porządny skąpiec postanowiłem wyhodować materiał samodzielnie a to oznacza zakup sadzonek wierzby energetycznej ponieważ to ona ma być materiałem. 
w tym momencie pojawia się straszliwa prośba do zaplecionych forumków.
jakie sadzonki zakupić cięte naokoło metr czy standardowe około 30 cm?
chodzi mi o to by jak najwcześniej rozpocząć budowę z tego wdzięcznego materiału.
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam

na forum jestem Świeżakiem i w zaplataniu także. Mam nadzieje że będę mógł skorzystać z wasze wiedzy i doświadczenia a kiedy sam już coś osiągnę podzielić się własnymi doświadczeniami
pod koniec zimy planowaliśmy z małżonką wprowadzenie zmian w ogrodzie i po dłuższych przemyśleniach doszliśmy do wniosku że nasz młody winogron potrzebuje pergoli żeby miał się gdzie piąć. Kolejnym pomysłem była żywa altana która brzy okazji ma spełniać funkcję pergoli.
I tu zaczynają się schody.

w tym momencie pojawia się straszliwa prośba do zaplecionych forumków.
jakie sadzonki zakupić cięte naokoło metr czy standardowe około 30 cm?
chodzi mi o to by jak najwcześniej rozpocząć budowę z tego wdzięcznego materiału.
z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam
Super to wygląda, ale jakieś przeszkolenie w zaplataniu potrzebne.
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
Hallo, Lotnik900!
Wprawdzie nie mam (jeszcze) doświadczenia z hodowlą wierzby, ale w fachowej literaturze wyczytałam, iż od kija wbitego na ok. 30 cm do gruntu przemija ok. trzech lat, aby mieć jako takie żniwa. Z tego wynika, że kij ten musi mieć min. 40 cm długości.
Chętnie usłyszałabym od doświadczonych w tym temacie, czy tak jest. Bo planuję w tym roku także zakorzenić pierwsze witki wierzby...
Wprawdzie nie mam (jeszcze) doświadczenia z hodowlą wierzby, ale w fachowej literaturze wyczytałam, iż od kija wbitego na ok. 30 cm do gruntu przemija ok. trzech lat, aby mieć jako takie żniwa. Z tego wynika, że kij ten musi mieć min. 40 cm długości.

Chętnie usłyszałabym od doświadczonych w tym temacie, czy tak jest. Bo planuję w tym roku także zakorzenić pierwsze witki wierzby...