Liście i ciernie - emerald - część 2
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liście i ciernie - emerald - część 2
Hawortia piękna 

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładny mi drobiazg
śliczna jest
ja na nią poluję od roku co najmniej
Wiem, że trafiają się w kwiaciarniach i marketach... ale nie po "mojej" stronie Warszawy niestety

Wiem, że trafiają się w kwiaciarniach i marketach... ale nie po "mojej" stronie Warszawy niestety

Też bym chciała taką spotkać,już od dawna mnie kręci 

Dziękuję wszystkim za wizytę

Nie wiem czy będę w pobliżu tego sklepu. Jeśli tak, to kupię ją dla Ciebie.Martada pisze:Ładny mi drobiazgśliczna jest
ja na nią poluję od roku co najmniej
![]()
Teoretycznie takAkwelan_2009 pisze:- na 100% nie jestem pewien, ale wiosną zapewne zweryfikuję czy w tym temacie będzie miało zastosowanie powiedzenie: "kobieta zmienną jest"Musiałam zrezygnować z większych zakupów i nie będzie nowych matukanek na wiosnę.

- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Ja myślę, że może nie duże zakupy, ale jednak będą 

- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Kontakt:
W dodatku każdy market tej samej sieci ma zupełnie inaczej rozbudowany dział ogrodowy. Znam jeden w Wawie, który ma ogromny wybór roślin, zwłaszcza kaktusów, ale jest wyjątkowo daleko ;] Trzeba polować.Martada pisze:Wiem, że trafiają się w kwiaciarniach i marketach... ale nie po "mojej" stronie Warszawy niestety
Haworcja piękna, wyjątkowo wdzięczny okaz. Nawet taki drobiazg cieszy, pomyśl, jak mało Ci do szczęścia potrzeba, ot tylko taka mała roślinka

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
I inne roślinki z przydziału dostająMeir pisze:Martada napisał(a):
W dodatku każdy market tej samej sieci ma zupełnie inaczej rozbudowany dział ogrodowy.

Jak był szał w LM na limifolię (w ubiegłym roku) to w dwóch sklepach tej sieci(tych najbliżej mnie) nie było jej w dostawie... tylko Big Band

Przemiła pani z obsługi w jednym z nich przewaliła razem ze mną cały nowy towar i przejrzałyśmy wszystkie wózki... i ani paletki... gorzej ani jednej sztuki nie znalazłyśmy tej limifolii

Zawsze trafi się coś nowego. Kolega oddał śliczną mamilarkę
U mnie będzie miała lepsze warunki
To jest prawdopodobnie Mammillaria rhodantha.

Natomiast, choruję na M. orcuttii
Jak na fotce:
http://mammillaria.forumotion.net/t1440 ... a-orcuttii
Do tego muszę zdobyć jeszcze uciernioną M. polythele - najlepiej M. polythele ssp. durispina oraz M. sp. Jaroslav Suba (podobną straciłam).

To jest prawdopodobnie Mammillaria rhodantha.

Natomiast, choruję na M. orcuttii

http://mammillaria.forumotion.net/t1440 ... a-orcuttii
Do tego muszę zdobyć jeszcze uciernioną M. polythele - najlepiej M. polythele ssp. durispina oraz M. sp. Jaroslav Suba (podobną straciłam).
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładna, dorodna roślina. Nie wątpię, że będzie jej u Ciebie dobrze. 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Mam dwie, z przyjemnością wiosną się jedną podzielę, jeśli będziesz zainteresowana. I jeśli oczywiście przeżyją zimęemerald pisze: Do tego muszę zdobyć jeszcze (...) M. sp. Jaroslav Suba (podobną straciłam).

- piasek pustyni
A tym się absolutnie nie przejmuj - to jest rzecz tak zwana drugoplanowa. Bardzo się cieszę, że mamilarka znajdzie nowy domek, bo wiem, że będzie miała w nim wspaniale
Jak tylko mrozy zelżeją, wyślę Ci ją z przyjemnością. Wysłałabym ją teraz (choć nie wiem - nie wysyłałam roślin zimą, to nie wiem czy ocieplenie zdaje egzamin?), bo akurat rozluźniłoby się miejsce na parapecie zimowym, ale to chyba zdecydowanie za zimno? Jeśli nie, to trzymaj kciuki, by bezproblemowo przeżyła te mrozy 

Generalnie styropian lub agrowłóknina wystarczą, zwłaszcza jeśli wysyłamy priorytetem. Przy większych mrozach lepiej nie ryzykować. Najwyżej poczekamy do wiosny

- piasek pustyni
Ale większe mrozy to ile? Bo dla mnie minus sześć to już Syberia
Ale jaka temp. jest jeszcze w miarę bezpieczna przy oczywiście ociepleniu styropianem?

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz już mam -8 a ma Syberii nie mieszkam. W nocy zapowiadają dużo więcej... Nie jest dobrze!
W tej temperaturze moje rośliny chociaż też zabezpieczone grubą folią bąbelkową, styropianem oraz z grzejnikami pomocniczymi są w niebezpieczeństwie. A bywa przecież (i pewnie tego roku też będzie) dużo gorzej...

W tej temperaturze moje rośliny chociaż też zabezpieczone grubą folią bąbelkową, styropianem oraz z grzejnikami pomocniczymi są w niebezpieczeństwie. A bywa przecież (i pewnie tego roku też będzie) dużo gorzej...